Shop-a-holic

Options Shop-a-holic
Subiectul anterior · Subiectul urmator
taki
Postat: Thursday, April 12, 2007 10:11 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 2/13/2006
Postari: 13501
Locatia: Printre voi!


Adolescentii sunt mari amatori de locuri centrale in care sa se poata intalni cu amicii. La o cafea, tinerii pot lega noi prietenii, intr-un magazin de muzica pot asculta ultimul album al formatiei preferate, iar intr-o librarie pot cumpara cartea ceruta la scoala... mai ales daca toate astea se afla intr-un singur loc. Indragostitii vor sa-si duca iubitele la film, apoi la o pizza, asa ca si pentru ei mall-ul este locul cel mai potrivit.


Candidati la "dependenta"

Sunt predispuse la acest tip de dependenta persoanele care se simt singure. La mall este multa agitatie, multa lume in jurul lor, iar vizita le confera o stare de siguranta. Acele persoane care-si doresc sa fie mereu in centrul atentiei (histrionicii) sunt si ele candidate la dependenta de mall. Pot sa-si etaleze in public obiectele achizitionate recent. Unii adopta o tinuta vestimentara speciala pentru mall. Persoanele cu tulburari maniacale isi pot pierde controlul intr-un astfel de magazin, drept urmare cumpara nechibzuit, absolut orice, pana la epuizarea totala a resurselor.


Trei faze pe care le traverseaza o persoana dependenta de mall:

1 Faza incipienta, in care apare dependenta psihologica. Persoana simte nevoia sa mearga la mall;

2 Faza moderata, in care apare dependenta fizica. Persoana simte imperios nevoia sa se duca la mall ca sa vada ultima colectie de haine. Se agita, nu-si gaseste locul, nu are stare si nu se potoleste decat atunci cand isi satisface nevoia. Practic, mersul la mall devine un stereotip, un sir de reflexe conditionate, de la care cel in cauza nu se poate abtine. Endorfinele joaca si ele rolul lor. Dar intra in joc doar in momentul in care persoana a pasit in mall. Astfel se explica cum starea celui in cauza se schimba radical in bine;

3 Faza cronica, in care apare "sevrajul". Persoana este cuprinsa de o stare de nervozitate accentuata, care se manifesta prin agitatie, chiar agresivitate. Indiferent ce-ar face, nu-si gaseste linistea pana cand nu-si administreaza "doza de mall". Repetand operatiunea la nesfarsit, persoana dependenta se va simti mai bine o perioada de timp, dupa care va constata ca "doza" devine insuficienta si trebuie continuu marita.


De cele mai multe ori, insa, dependenta are un rol negativ asupra persoanei respective. Cum poti recunoaste acest lucru? Foarte simplu: daca observi ca dupa fiecare plimbare in mall te alegi cu nervozitate, oboseala, insatisfactie, anxietate. Dependenta poate fi tratata, dar nu oricum, ci in cabinetele de psihologie.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed