Sforaitul
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Sunday, February 12, 2006 2:52 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Sforaitul este o boala care afecteaza aproximativ 25-50% dintre barbati si 25-30% dintre femei. Daca in majoritatera cazurilor sforaitul ramane o afectiune netratata, in anumite cazuri poate duce la scurte momente de sufocare in somn (apnee) care fac ca persoana respectiva sa fie obosita permanent.

Nu stiu cum o fi la voi, dar sotul meu sforaie de zici ca pica si casa pe noi. Daca il misc putin se potoleste dar in maxim 1 min incepe din nou.

Stiti vreun leac, vreun remediu?

Eficienta in proportie de 90% este operatia. Se numeste operatia de indepartare a polipilor. Este extrem de simpla acum, cu anestezie nu simti nimic. Daca nu este vorba de polipi, atunci sigur este vorba de o deviatie de sept. Si aceasta operatie se face sub anestezie, dar este un pic mai multa chirurgie de pus in practica. Oricum, nu este bine sa persiste in a sforai. In primul rind, procedeul poate duce la autosufocare (in cazurile unui sforait cu intreruperi de respiratie), sau poate slabi miocardul. Daca nu isi va rezolva problema de timpuriu se poate trezi cu inima in pioneze, din cauza aportului insuficient de oxigen in organism si mai ales din cauza sincopelor in respiratie, care ii dau si "starturi" deloc necesare la adrenalina in timpul noptii.

SFORAITUL SI SUFOCAREA IN SOMN - Apneea in somn

Marele scriitor Dikens a creat un personaj, Pickwik, obez, el picotea tot timpul, adormea pe unde apuca si sforaia de mama focului. Sforaitul face zile negre sau mai exact nopti albe multor oameni. Ba chiar si celor din jur, nevestele de sforaitori ajung la disperare, nu pot sa inchida un ochi toata noaptea, simtindu-se ca alaturi de o locomotiva Diesel care haraie in depou. Sforaitul a devenit si motiv de divort.

PAUZA DE… RESPIRATIE - Apneea
Dar sforaitul nu e cea mai rea pacoste, in somn unii se si sufoca, nu mai respira chiar si 1 minut, asa ca soata se sperie ca au murit. Intreruperea deasa a respiratiei in somn se numeste apnee, este o boala, facand parte din tulburarile respiratorii din timpul somnului. Apneea are cauze diverse: neurologice, glandulare, cardiologice, pulmonare. Un om normal poate avea 5 pauze de respiratie intr-o ora de somn, daca aceste respiratii sunt mai dese de 10 ori pe ceas si dureaza mai mult de 10 secunde, este vorba de apnee. Prin avansarea in varsta, 60 – 80% dintre barbati sforaie, dar si 40 – 60% dintre femei. Nu orice sforaitor are si pauze de respiratie, adica apnee, in randul populatiei se aduna totusi 4-6% oameni bolnavi de apnee.

TULBURARILE RESPIRATORII
Conferentiar doctor Florin Mihaltan de la Institutul de pneumologie „M. Nasta“ a scris chiar o carte despre tulburarile respiratorii din somn. Explica faptul ca sforaitul urmeaza unei ingrosari a mucoasei valului palatin la cei in varsta sau la fumatori, ea produce sforaitul in timpul respiratiei prin miscarea acestui cer al gurii alterat de trecerea anilor si cu ingrosari. In cazul apneei, mecanismul este altul, muschii faringelui se relaxeaza si faringele se ingusteaza, valul palatin se relaxeaza si el si acopera faringele, producand acea intrerupere a respiratiei in somn. Tipul de om care sufera de apnee este o persoana scunda, cu gat gros, indesat, cu fata colturoasa. Cei cu boli pulmonare obstructive, hipertiroidienii, hipertensivii sunt predispusi la apnee. Cei cu intreruperi de respiratie in somn nu dorm bine, trec din somnul profund in somnul superficial, a doua zi sunt somnolenti, adorm la serviciu, adorm stand pe scaun, in tramvai sau, mai rau, adorm la volan. Nu mai dau randament la serviciu, sunt somnolenti chiar si acasa, disparand din viata familiala. In timpul pauzelor cand nu mai respira, bolnavilor de apnee nu li se oxigeneaza organismul, creierul nu mai primeste destul oxigen si apar durerile de cap, deficientele de memorie si de concentrare, iar neoxigenarea corespunzatoare a rinichilor provoaca o urinare repetata noaptea, sunt de asemenea provocate infarctele, accidentele vasculare, aritmiile cardiace.

TRATAMENTUL
Care este modul de a trata aceste intreruperi ale respiratiei in somn? In primul rand, omul trebuie sa slabeasca, sa rupa cercul vicios in care se asociaza alcoolul si somniferele. Este utila administrarea de medicamente ce stimuleaza tonusul centrului respirator si al musculaturii respective. Se poate utiliza si un aparat ca un ventilator pentru respiratie. Un flux de aer ce vine printr-o masca mentine deschisa permanent calea respiratorie. Pentru sforait, dar si pentru apnee exista si solutii chirurgicale de scurtare a valului palatin sau a maxilarelor, de largire a intrarii in faringe, se scot, de asemenea, pliurile ingrosate si mucoasa inflamata.
Mirandolina
Scris: Monday, February 13, 2006 2:04 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Sotul meu nu sforaia pana acum vreo cativa ani, ca de! cand ii luam de barbati n-au atatea defecte. Dar probabil, cum am citit si in articolul tau Ema, sforaie pt ca s-a ingrasat cam mult. Numai in ultimul an a pus 13 kg.
Ma intreb daca nu cumva si starea exagerata de oboseala este o cauza a sforaitului. Aseara a vorbit si prin somn.
Elia
Scris: Wednesday, February 22, 2006 4:48 AM
Nivel: Guest

Aha, deci ingrasatul are legatura cu sforaitul. Asta explica de ce sotul meu sforatie mult mai rau acum decat inainte, pentru ca s-a ingrasat in ultimele luni mai mult ca mine. Gata, il bag la regim! Si a promis ca pana vine bebe doi se lasa si de fumat, dar vad ca in ultimul timp nu mai pomeneste nimic de asta, asa ca om trai si om vedea.
taki
Scris: Wednesday, February 22, 2006 5:17 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Sotul meu sforaie in fiecare noapte, dar doar daca doarme pe spate. Cand ii spun ca ma deranjeaza " muzica " lui, se intoarce pe stanga sau pe dreapta si nu mai sforaie ...norocul meu, ca altfel cred ca ne trebuiau camere separate.
AdrianaC
Scris: Saturday, February 25, 2006 8:43 PM

Tratament cu laser pentru sforait

Orelistii recomanda ca atunci când exista o cauza mecanica a obstructiei nazale sa se intervina chirurgical. Printre metodele chirurgicale de ultima ora se numara si uvuloplastia cu laser. Aceasta metoda opreste sforaitul la majoritatea pacientilor. Uvuloplastia implica îndepartarea tesutului în exces de la nivelul palatului moale sau al omusorului, cu ajutorul laserului. Procedura se desfasoara sub anestezie locala si dureaza o jumatate de ora.

Proteza antisforait

Pentru rezolvarea problemelor datorate sforaitului, medicii americani au inventat un aparat denumit TAP. Preluata si de belgieni, inventia se aplica pe arcadele dentare superioare si inferioare, însa este foarte important ca pacientii sa aiba suficienti dinti pentru ca aparatul sa poata fi fixat. Împreuna cu dr. Miche de Meyer si cu un tehnician dentar, Emanuela Ponetchi a creat un nou dispozitiv, aflat în faza experimentala, prin care încearca sa ofere o solutie si pacientilor care au prea putini dinti pentru a folosi TAP.

"Pretul unui asemenea aparat ajunge la 1.100 euro, din care aproape jumatate este suportat de asigurarile de sanatate", spune doctorita. Singurul inconvenient este ca aparatul trebuie purtat de pacienti toata viata, în special de cei care fac apnee în somn.

CE ESTE SFORAITUL?
Sforaitul este un zgomot produs la nivelul gurii si al nasului în timpul somnului, atunci când omul inspira sau expira aerul în plamâni. De regula, sforaitul apare în momentul în care fluxul de aer nu traverseaza cu usurinta caile anatomice existente, tesuturile moi sau tesuturile musculare de la acest nivel. În cazul somnului profund, muschii limbii, ai gâtului si ai planseului bucal se relaxeaza, cauzând îngustarea cailor aeriene superioare. Trecerea aerului prin aceasta îngustare produce sforaitul.

Factorii favorizanti

Vârsta. Cu bolnavul este mai batrân, cu atât muschii gâtului devin mai flasci, determinând vibratia si totodata producerea sforaitului
Supraponderabilitatea. Tesuturile gâtului devin mai moi, având tendinta de a vibra în timpul respiratiei
Caile respiratorii superioare îngustate
Alungirea omusorului
Obstructia nazala alergica sau deviatia de sept
Alcoolul sau tranchilizantele
. Acestea afecteaza sistemul nervos central, cauzând relaxarea extrema a muschilor
Dormitul în decubit dorsal (pe spate). Pozitia poate determina caderea limbii în gât, îngustând caile aeriene superioare

Sursa: http://www.banateanul.ro/articol/ziar/timisoara/academia-sforaitului/2748/
taki
Scris: Sunday, February 26, 2006 4:02 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Stiluri de sforait in functie de zodie

Berbec - Sforaie tare si puternic, incat ii asurzeste pe cei din jurul sau cu intensitatea sforaiturilor sale. Este un adevarat sef al sforaiturilor.

Taur - Sforaie linistit si cu incapatanare, nu are nici un sens sa incerce cineva sa il trezeasca, deoarece nu va avea sorti de izbanda.

Gemeni - Sforaie pana cand incearca cineva sa il trezeasca. Apoi se razgandeste singur si se opreste de la sine. Asta doar ca sa inceapa din nou sa sforaie peste cateva momente.

Rac - Nu se poate simti in siguranta, daca nu sforaie sanatos. Daca incearca cineva sa ii spuna ca nu poate dormi din vina lui, va nega totul si se va si supara ca a indraznit sa le reproseze asa ceva.

Leo - Sforaie ca un adevarat leu. Se poate spune chiar ca rage. Daca ii face cineva observatie legat de sforaiturile lui, va lua totul in gluma, iar daca cineva il va inregistra sforaind pentru a ii demonstra ca nu poate dormi datorita sunetului asurzitor pe care il scoate, se va simti chiar mandru sa isi auda sforaiturile in direct.

Fecioara - Daca ii dai caseta pe care ai inregistrat-o cu sforaiturile Leului, va face o analiza pe ea si va gasi motivele psihologice pentru care i se intampla leului sa sforaie asa. Apoi isi va face o mie de griji ca si el sforaie la fel.

Balanta - Sforaie tare si frumos, aproape artistic. Cand te uiti la el si vezi cat de delicat si armonios pare, nu ai zice ca ar putea vreodata sa sforaie in halul asta.

Scorpion - Sforaie profund si intens, astfel incat reuseste sa iti patrunda in suflet. Oricine se simte neputincios pe langa el, dandu-si seama ca va trebui sa astepte pana cand se va hotari sa inceteze sa te mai tortureze.

Sagetator - Sforaie din ce in ce mai tare si daca il trezesti sa ii faci observatie, va incepe sa rada si te va intreba daca te-ai distrat ascultandu-l.

Capricorn - Sforaie ca un adevarat om de afaceri, este neclintit ca o stanca. Actiunile la sforait sunt puse deja in vanzare la bursa si toate apartin Capricornilor. Daca il vei deranja pentru a-I spune ca te cam deranjeaza, iti va raspunde ca un adevarat profesionist, iti va cere scuze si iti va promite ca nu se va mai repeta. Va adormi apoi la loc si o va lua de la capat.

Varsator - Este original pana si atunci cand sforaie. Sforai pe mai multe voci, imitand diferite sunete. Nimeni nu se va plictisi dormind alaturi de tine, sforai de fiecare data altfel.

Pesti - Doarme neclintit. Nu merge sa fii trezit prin nici un fel de metoda, nici macar prin datul jos din pat. Cand se trezeste, este uimit daca cineva ii spune ca sforaie
Roxanel
Scris: Thursday, March 16, 2006 2:56 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
Fetelor, pic de somn dar nu ma las pana nu scriu. E 01:34 si sotul meu m-a trezit din somn, gingas dealtfel, ca sforai si el nu poate sa adoarma.nervi Eu dormeam de doua ore si acum sunt treaza din cauza lui.rambo Eu nu am sforait in viata mea pana sa raman insarcinata. In schimb din prima luna de sarcina si pana acum am avut nasul infundat drept pentru care sforai. El zice ca daca as sforai regulat ar fi ok, dar sforai pe diverse tonalitati si asta nu-l lasa sa adoarma sau il scoala din somn.ras L-as trimite in alta camera dar nu am decat un pat in toata casa. Eventual sa doarma pe salteaua de plaja hohot. Nu stiu ce sa fac, ma apuca rasu' plansu'. Pe de alta parte cine doamne iarta-ma l-a pus sa stea cu ochii beliti la tv pana la 01:00 noaptea, cand stie ca maine merge la servici iar nevasta-sa sforaie ca un tractor.hohot Daca ma duc langa el in pat ma bufneste rasul caci situatia e ridicola si iarasi nu pot sa adorm si il trezesc si pe el. Intr-un fel imi este mila de el dar imi este mila si de mine hohot Gata am decis, maine umfla salteaua si sa fie sanatos.

Cer scuze la admin daca nu am postat mesajul unde trebuie dar simteam nevoia sa scriu ca altfel explodam. Poate deschideti un topic de genul "loc zilnic de dat cu capul" ...
mihaela75
Scris: Thursday, March 16, 2006 3:01 AM
Nivel

Inregistrat: 2/22/2006
eu am gasit solutiayesMi-am luat dopuri pentru urechi.Sunt ca un fel de burete ,il faci mic ca pe plastilina si incet incet biluta se desface la forma initiala in ureche.Nu auzi nici musca. ras
sousourel
Scris: Sunday, November 11, 2007 2:09 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Vreau si eu dopuri pt urechi sa n-aud nici musca! Mihaela, tot asa eficiente le consideri?

Dati-mi si mie marca, tipul, de unde le iau...ceva incercat...ca ceea ce am mai cumparat pana acumpuker puker puker bani aruncati pe fereastra.
AdrianaC
Scris: Sunday, November 11, 2007 2:32 PM

Sousourel, sa inteleg ca se ingroasa gluma hohot ?
sousourel
Scris: Sunday, November 11, 2007 3:13 PM
Nivel

Inregistrat: 2/18/2006
Razi de mine....sufar ca un cainenervi nervi nervi Vreau si eu sa dorm noaptea cap-coada, fara concerte pe mai multe tonalitatibanghead banghead banghead
oanalaurisa
Scris: Sunday, November 11, 2007 8:26 PM
Nivel

Inregistrat: 1/10/2007

Exista un spray anti-sforait , MEDISNORE se numeste,se gaseste in farmacii,se administreaza in nas , seara inainte de culcare si persoana nu mai sforaie toata noaptea.firstprize
Cris-DL
Scris: Monday, November 12, 2007 12:44 PM
Nivel

Inregistrat: 10/4/2006
Multumim, Oana yes o sa incerc cu spray-ul MEDISNORE caci cu dopuri de urechi nu se poate la mine .... nu o mai aud pe Deea, cu toate ca o noapte ar trebui sa-mi pun si eu dopuri din astea, sa mai dorm si eu o NOAPTE INTREAGA plans

Mada, se pare ca si aici suntem "colege de suferinta" banghead daca nu tzipa cea mica, concerteaza cel mare rambo nervi
Roxanel
Scris: Monday, November 12, 2007 1:44 PM
Nivel

Inregistrat: 3/13/2006
Am folosit si eu niste plasturi care se aplica pe nas si iti deschide practic narile. Bun dar nu merge intotdeauna.uff
Fluturas
Scris: Monday, November 12, 2007 3:20 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
hohot hohot sousourel,cat mai multe nopti fara concerte iti doresc
eu nu stiu...sotul meu nu sforaie sau eu nu il aud??cert este,ca f rar am probleme din cauza asta,si atunci il imping sa se intoarca pe o parte si gata,am rezolvat.o data ce am adormit,poate sa inceapa iar,ca nu ma deranjeaza
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.