SFINTUL IERARH NICOLAE
Subiectul anterior · Subiectul urmator
dya
Scris: Monday, November 20, 2006 8:34 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 5/12/2006
Mesaje: 12982
SFINTUL IERARH NICOLAE


Sarbatorile crestine sunt repere ale salvarii. Omul de astazi pierde adesea sensul sarbatorii si astfel se pierde si pe sine. E necesar sa redescoperim sarbatoarea, ca prilej de reconstruire personala. Nu doar patronul numelui este protectie si energizare divina, ci si “patronii” fiecarei zile. Fiecare zi este ocrotita, purificata prin martiri sau este asociata cu un ascet, asociata de cineva care ne învata supra- putere, supra- viata, supra -iubire jertfelnica fata de Iisus si de aproapele. na din aceste zile este si ziua de 6 Decembrie închinata SFÎNTULUI IERARH NICOLAE.

NICOLAE este unul dintre numele personale cele mai îndragite si mai raspîndite. El este format din cuvintele grecesti: NIKE- victorie, biruinta, si LAOS- popor, si are întelesul de “om ce face parte dintr-un popor victorios”. Sarbatoarea lui are si numele de Sîn Nicoara, care vine din “SANCTUS NICOLAUS”. În limba româna are foarte multe variante: Nicolae, Neculai, Neculuta, Culita, Niculaita, Nicolaica, Necula, Nica, Nicu, Naie, Neica, Lae, Nicorici, Nicorita, Sînicoara, Nickel, Klaus, Nils, Miklos, Miki, Miklo, Mikola, Nicoleta, Nicorina, Nicola, Coletta, Colin, Nicolson, Nixon etc. Sfîntul Nicolae (se naste în a doua jumatate a sec. al III-lea si trece la cele vesnice în cca. 340 d. Hr.) a fost episcop în orasul Mira din provincia Lichia, provincie în sud- estul Asiei Mici, dar moastele sale se afla în Catedrala din portul italian Bari, pe malul Marii Adriatice, în sudul Italiei, deoarece în 1087, mai multi corsari (pirati) italieni le-au luat din Mira de teama unei invazii a turcilor. Sarbatoarea Sfîntului Mos Nicolae este asteptata cu nerabdare de copiii din multe regiuni.

Sfîntul Nicolae este fiul unor parinti crestini din Patara, din partile Lichiei din Asia Mica (Turcia de azi) si, de mic copil, a dat semne de o alegere deosebita din partea lui Dumnezeu; respecta cu sfintenie zilele de post, se tinea departe de jocuri si vorbe necuviincioase, petrecea în rugaciune o mare parte din timpul sau si arata o bunatate îngereasca fata de toti. Si-a însusit o aleasa cultura a vremii si si-a experimentat permanent virtutile crestine. A vizitat manastirile de pe Valea Nilului, unde a ramas mai multa vreme printre pustnici, dar s-a reîntors în orasul natal Patara si s-a hotarît din dragoste fata de Iisus Hristos sa nu se casatoreasca niciodata. În urma unor întîmplari minunate a fost ales episcop în Cetatea Mira. Ca pastor sufletesc, a dovedit dragoste si grija fata de turma sa, nu numai în trebuintele sufletesti, dar si în lipsurile materiale.

Se aminteste cazul unui om sarac care nu reusea sa-si marite pe cele trei fete ale sale si, în disperare, le-a îndemnat sa urmeze o cale gresita. Aflînd despre aceasta, Sfîntul Arhiepiscop a pregatit o punga de bani si, în timpul noptii, a aruncat-o pe fereastra în casa nefericitului tata; peste cîteva zile, fiica mai mare se pregatea de nunta. Asa s-a întîmplat si cu a doua si cu a treia fata. Un alt fapt amintit de cronici este învierea a trei copii omorîti de un hangiu lacom de bani si de cîstig necinstit.

Tocmai în noaptea crimei, Sfîntul Nicolae se odihnea în hanul acela, fiind în trecere spre Niceea, pentru a lua parte la primul Sinod Ecumenic din 325. Înstiintat de Bunul Dumnezeu în vis, a coborît în beciul unde hangiul aseza trupurile taiate ale copiilor într-un vas; dar cizmulitele, ghetutele copiilor ramasesera la usa beciului si Sfîntul Nicolae l-a întrebat pe hangiu unde sunt copiii nevinovati care au parasit aceste încaltari. Vazîndu-se descoperit, a cazut la pamînt de groaza. Sfîntul Nicolae, cu puterea lui Iisus Hristos, a readus la viata pe cei trei copilasi, care au înconjurat cu drag pe batrînul episcop si el i-a asezat din nou în încaltarile lor de la usa beciului hangiului. Apoi s-a îndreptat spre crudul calau lipsit de inima si l-a ajutat sa-si recunoasca pacatul grav si sa se împace cu Dumnezeu.

În amintirea acestei minuni, Ziua Sfîntului Nicolae a devenit pentru multi copii zi de mare bucurie si de sarbatoare, zi în care ne asezam cizmulitele, pantofii, ghetutele la usa de la intrare si asteptam sa primim în ele- în acea noapte de 5 spre 6 decembrie- darurile Sfîntului Nicolae, care, pe lînga cele materiale, ne ofera si o iconita, o carte de rugaciuni, un calendar, un îndemn la Sfînta Spovedanie si la Sfînta Împartasanie. Si marinarii îl cinstesc pe Sfîntul Nicolae ca ocrotitor al lor. Cei care poarta numele sau si variante ale numelui Sfîntului Nicolae au prilejul sa-si aminteasca din viata Sfîntului ca, cea mai frumoasa biruinta este biruinta asupra egoismului prin credinta statornica si prin iubire jertfelnica fata de Iisus Hristos- Mîntuitorul si fata de aproapele!

Preot prof. Dumitru CHITIMUS
Sursa :http://www.ziarulceahlaul.ro
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.