Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Vrem sa sfintim icoanele din casa, bijuterii cu cruciulite, verighete etc si nu stim cum sa procedam. Cele care stiti cum se procedeaza, va rog sa ne impartasiti sa invatam si cei nestiutori cum sa facem in aceste situatii. Se merge la biserica cand este slujba si atunci cum aranjezi sa fie sfintite? Se vorbeste cu preotul inainte? Se face slujba speciala? |
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| Delfinasa, din cate stiam eu se duc la biserica si parintele le tine 40 de zile in altar. Nu stiu exact daca se fac si rugaciuni speciale. |
Inregistrat: 6/11/2008 Mesaje: 2571
| Icoanele e bine sa le sfintesti, verighetele se sfintesc in cadrul tainei casatoriei, dar daca sfintesti cruciulitele nu le poti purta toata luna ptr ca femeile au o perioada interzis a se apropia de cele sfinte. Si eu ma gandeam sa imi sfintesc cruciulitele dar am vb cu varul meu care e calugar la manastirea Frasinei si mi-a amintit despre perioada aceea a femei
Ps se fac rugaciuni speciale nu stiu sa fie obligatoriu sa stea lucrurile 40 de zile in biserica. Am mai citit intr-o carte ca si atunci cand desenezi sau pictezi un chip Sfant foaia aceea trebuie pastrata cu mare grija ptr ca ea se sfinteste automatomat datorita Persoanei care este intruchipata acolo. |
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| roxy_oxxy wrote: dar daca sfintesti cruciulitele nu le poti purta toata luna ptr ca femeile au o perioada interzis a se apropia de cele sfinte. Si eu ma gandeam sa imi sfintesc cruciulitele dar am vb cu varul meu care e calugar la manastirea Frasinei si mi-a amintit despre perioada aceea a femei
Off-topic: eu de exemplu aprind in fiecare zi candela (daca se poate o las sa arda neincetat, o sting doar cand plec de acasa sau se termina uleiul). Asta inseamna ca in acele zile nu am voie sa ma apropii de ea? Sau icoanele (pe care nu le am atarnate de perete caci casa e inchiriata)daca se mai intampla sa alunece de la locul lor, n-am voie sa le indrept? Nu stiu, intreb si eu caci sunt multe lucruri pe care TREBUIE sa le faci, chiar si in acele zile... |
Inregistrat: 2/3/2008 Mesaje: 1467
| Parerea mea este ca se exagereaza cu restrictiile legate "acele zile". Crucea e sfanta prin insasi ea. Se sfinteste cruciulita si de preot prin rugaciune si stropire cu apa sfintita si se poarta tot timpul.
Necuratia zilelor respective este un concept vechi testamentar. Sf. Vasile cel Mare spune ca femeia nici nu se cade sa mai intrebe daca are voie sa intre in biserica in perioada aceea. Daca ne gandim la igiena precara din acele timpuri, la lipsa lenjeriei intime etc, nu e de mirare o asemenea atitudine.
Multi duhovnici recomanda sa nu se sarute icoanele si sa nu se primeasca Sf. Taine in acele zile (mai ales sf. Impartasanie. ). Este exagerat sa nu porti cruciulita, sa nu ridici o icoana. Aceste obiecte nu isi pierd sfintenia si nu se intineaza prin acest lucru. Omul este necurat prin pacatele sale, prin gandurile rele, prin viclenia sufletului.
|