SFINTIREA CASEI
Subiectul anterior · Subiectul urmator
misha
Scris: Thursday, July 21, 2011 11:41 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/12/2006
Pai in primul rand ca la Boboteaza preotul ar trebui sa stropeasca prin casa cu aghiazma mare daca tot e obiceiul asa, si nu cu aghiazma citita atunci...dar probabil ca nici asa nu e rau, stiu eu?

Sfintirea casei cu mir se face 1 singura data si nu de fiecare data cand vine sa faca sfestanie, si da, ar trebui sa-i spui sa faca o slujba de sfintire data viitoare cand vine. La noi a refuzat preotul sa faca sfintire caci casa e inchiriata si a spus ca nu stim cine a locuit sau va locui in continuare dupa ce plecam noi, asa ca face doar sfestanie, dar in cazul vostru (e proprietate personala, nu?) ar fi mai mult decat indicat...
delfinasa
Scris: Friday, July 22, 2011 4:21 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Am inteles...da, casa e la noi in proprietate de 5 ani...ma gandeam eu sa-l chem dupa ce terminam cu renovarile pe care vrem sa le facem, dar socoteala de la-nceput nu se potriveste cu ce e pe parcurs si vad ca iau foarte mult timp; le facem cu picatura, dupa cum avem timp si hotarare, si tot vor tine ani in sir, asa ca data viitoare o sa-i scriu dinainte preotului ca vrem sa si sfintim casa cand vine la Boboteaza ca sa stie sa se pregateasca cu cele necesare
Multumesc Mishapupici!
mamiemi
Scris: Saturday, July 23, 2011 7:02 PM
Nivel

Inregistrat: 2/3/2008
sfintire=sfestanie

Se poate face cu apa mare (de la Boboteaza) de la Boboteaza pana pe 13 ianuarie, dar nu atunci cand vine preotul cu Botezul, nu are timp; Se poate face si cu apa mica (aghiasma mica) sfintita anterior sau sfintita in timpul slujbei de sfintire a casei (in timpul sfestaniei).

Sfintirea casei consta intr-o serie de rugaciuni, sfintirea apei (daca nu se foloseste apa sfintita anterior) si sfintirea de untdelemn. La fiecare sfestanie se foloseste atat apa sfintita, cat si ulei sfintit.

casa nu se unge cu mir, doar daca prin extensie numesti asa acel ulei sfintit. Sfantul si Marele Mir se sfinteste de catre arhiereii unei biserici autocefale (ex. Patriarhia Ortodoxa Romana) in Joia Patimilor, atunci cand este nevoie. Cu el se face Mirungerea, imediat dupa botez, precum si sfintirea bisericilor.

Nu vad legatura cu cine locuieste in casa. Rugaciunile se refera la cei ce locuiesc in casa, la alungarea duhurilor rele, daca vin alti locatari nu au ce sa spurce, nici nu le face rau o sfintire facuta inaninte sa se mute ei.

mamiemi
Scris: Saturday, July 23, 2011 7:04 PM
Nivel

Delfinasa, sfatul meu este sa faci o sfintire a casei inainte sa nasti, indiferent daca ati terminat sau nu. Se poate face si in fiecare luna cate o sfestanie. Sotul meu e preot si la noi in casa face frecvent aceasta slujba.
misha
Scris: Saturday, July 23, 2011 7:46 PM
Nivel

Inregistrat: 3/12/2006
Da, mamiemi, cand spuneam de mir ma refeream la uleiul sfintit si nu Marele Mir. Cat despre uleiul sfintit, cred ca iarasi depinde de fiecare preot in parte cum face sfestania caci desi eu pregatisem si ulei, preotul a spus ca nu e necesar. Si mie mi s-a parut ciudat ca n-a vrut sa faca sfintirea casei cu ulei, dar na...

bulibuli
Scris: Wednesday, September 7, 2011 10:07 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
fetele vreau si eu sa sfintesc casa, dar nu stiu ce sa pregatesc, adica pe langa cele cerute de preot, ce se face de mancare de obicei? ciorba, mai multe feluri? se pune vin pe masa? habar nu am.. voi cum ati procedat?
giulia_mamik
Scris: Wednesday, September 7, 2011 10:27 PM
Nivel

Inregistrat: 3/22/2010
Buli,noi am facut sfintirea casei si am facut mancare ca la un praznic.Am dat ciorba de pui,apoi sarmalute si la felul 3 am dat pilaf cu friptura.Ca bautura am servit vin si cate un paharel de palinca...aaa,suc si apa minerala.Inainte de masa se da colac si lumanre la fiecare in parte si la sfarsit felia de cozonac.Noi am facut asa dar lumea s-a mai modernizat intre timpsic si cred ca se mai poate schimba cate ceva prin meniu.Foarte bine ca vrei sa faci o sfintire inainte sa vina Bibi(app eu cred ca e baiatsic pupici )computerlove
mirela74chris
Scris: Wednesday, September 7, 2011 11:11 PM

Inregistrat: 10/17/2009
Stiu ca la sfintire se face mancare de post aici in zona noastra.Dar la voi nu stiu cum este.
alimami
Scris: Thursday, September 8, 2011 8:25 AM
Nivel

Inregistrat: 11/2/2009
bulibuli wrote:
fetele vreau si eu sa sfintesc casa, dar nu stiu ce sa pregatesc, adica pe langa cele cerute de preot, ce se face de mancare de obicei? ciorba, mai multe feluri? se pune vin pe masa? habar nu am.. voi cum ati procedat?

Si eu am facut masa, cu parinti,nasi,prieteni si preotul. Am fost vreo 14 la masa. Am pus aperitive,apoi felul principal si un tort si sampanie.La noi nu e mancare de post, decat daca e sfintirea in timpul postului(desi nici nu stiu daca se fac sfestanii in post, asta ne poate lamuri un preot).
mamiemi
Scris: Thursday, September 8, 2011 4:14 PM
Nivel

Se poate face sfestanie si in post.
Masa nu este obligatorie, doar daca este placerea gaydei sau vrea sa i dea un aer mai festiv, sa faca din asta o sarbatoare in familie. Unele familii au obiceiul sa faca sfintirea casei de yiua sfantului ocrotitor al familiei respective si atunci e o sarbatoare in familie.
bulibuli
Scris: Thursday, September 8, 2011 4:43 PM

Numai bine, ca la noi e Sf. Parascheva care se apropie!! Numai sa nu fie ocupat, ca la noi la Iasi e sarbatoare mare atunci, cu pelerinajul si Sarbatorile Iasului... alcool Deci in principiu pot sa fac o masa cum vreau si cum pot nu e nimic obligatoriu (sarmale, cozonac, placinte, etc.).
katy33
Scris: Thursday, September 8, 2011 9:16 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 8/23/2011
Ai mei au adus in primavara un preot de prin Ardeal pentru festanie, il cunosteau nu stiu de unde si am tras-o rau apoi. Sub pretextul ca vrea sa-mi curete sufletul de pacat, a luat numarul meu de telefon de la ai mei si vreo doua luni ma tot suna. La un moment dat, cand a vazut ca nu-i raspundeam, ma suna de pe alte numere de telefon. Am avut o cearta mare cu ai mei, interzicandu-le sa mai cheme vreun popa atata timp cat eu sau copiii suntem la ei.

giulia_mamik
Scris: Thursday, September 8, 2011 9:21 PM
Nivel

Inregistrat: 3/22/2010
Eu acum mi-am amintit.Am vrut sa facem si un praznic de pomenire a mortilor o data cu sfintirea.Preotul a fost de acord ...
alimami
Scris: Friday, September 9, 2011 1:22 PM
Nivel

Inregistrat: 11/2/2009
katy33 wrote:
Ai mei au adus in primavara un preot de prin Ardeal pentru festanie, il cunosteau nu stiu de unde si am tras-o rau apoi. Sub pretextul ca vrea sa-mi curete sufletul de pacat, a luat numarul meu de telefon de la ai mei si vreo doua luni ma tot suna. La un moment dat, cand a vazut ca nu-i raspundeam, ma suna de pe alte numere de telefon. Am avut o cearta mare cu ai mei, interzicandu-le sa mai cheme vreun popa atata timp cat eu sau copiii suntem la ei.

Orice padure are si uscaturi.Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne mai sfintim casele. Pacat ca exista si astfel de oameni. Nu am mai auzit de asa ceva in vreo 30 de ani..si sunt din Ardeal
bulibuli
Scris: Saturday, September 10, 2011 8:06 AM

katy33 wrote:

Asta-i culmea!! Daca a fost chemat pt casa, ce treaba a avut el cu sufletul tau??!! I s-a parut lui ca ai nevoie de ajutor si numai el ar fi in masura sa te ajute... alcool
Si eu am o problema cu popii (fara suparare, dar unii fac "meseria" asta din considerente total gresite, pt mine exista popi si exista preoti, doua categorii diferite).. de aceea nu voi merge la biserica de care apartin ci voi chema un preot pe care il cunosc. Sper numai sa reusesc, pt ca e a nu-stiu-cata oara cand imi propun asta si tot aman....
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.