Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 7/15/2008 Mesaje: 119
| Buna fetelor!Tocmai am renovat casa in care locuim de ceva vreme si ne-am dori foarte mult sa chemam Preotul pentru Sfintit sau Aghiazma ,nu stiu exact cum se numeste operatiunea, in conditiile in care in acea casa nu a intrat niciodata Preotul (din considerente pe care nu cred ca am timp sa vi le expun) Intrebarea mea este ce-mi trebuie pentru aceasta Sfintire ,cum trebuie sa procedez........... |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| Lory, mergi la biserica de care apartii si intrebi daca preotul poate veni pentru Sfintire in ziua pentru care v-ati hotarat, caci e posibil sa aiba si alte servicii. Intrebi doamna de la pangar ce trebuie sa pregatesti, dar in principiu, in afara de mancarea, ar mai trebui cateva lumanari, ulei, un pomelnic de vii, un vas cu apa, putin busuioc, un prosop pentru preot ca sa se stearga. Cam astea ar fi.Doamne ajuta! |
|
Inregistrat: 2/17/2009 Mesaje: 1038
| Draga mea -eu la sfintirea casei dupa cate imi aduc aminte am avut nevoie cam asa:- pe o masa indreptata spre rasarit am pus o icoana , candela sau lumanari de aprins ,un picut de tamaie, busuioc, mai multe cescute cu diverse:ulei , zahar, faina , malai , orez,etc.pe care apoi dupa ce termina preotul poti gati cu ele.Un lighenas cu apa , cu care o sa stropeasca preotul prin casa.Apoi am pregatit o masa pe care deasemeni a binecuvantat-o preotul. Cred ca totusi depinde si de la zona la zona , dar in mare parte cam asa se procedeaza. |
|
| Multumesc mult de raspuns.In principiu stiam si eu ca asa ceva trebuie caci fusesem la biserica ,care de altfel este in fata blocului meu si am intrebat, dar d-na de care pomenesti tu mi-a spus ca blocul in care locuiesc nu apartine acestei biserici(surpriza)si alta biserica nu am in cartier.Eu tot cred ca este o greseala ca blocul are 3 scari si scara 1 si 2 sunt arondate bisericii ,numai scara 1 la care locuiesc nu!Dar ma rog ,voiam sa apelez la alt Parinte din cartierul soacra-mii.Aaaaaa si altceva stiti ceva de o taxa? Ca la biserica sus mentionata este 100 ron....... |
|
| Nu stiu de taxa, doar de banii pe care ii dai preotului si dascalului la sfarsit. Nu mai stiu acum cat si cum e,dar 100 mi se pare totusi un picut cam mult... Foarte ciudata chestia cu biserica, cum adica nu apartineti de ea? Atunci de care daca nu aveti niciuna prin apropiere in afara de aceasta? Incearca sa vorbesti cu preotul in persoana ca sa te lamuresti, eventual duminica dupa slujba. Acum si daca vrei sa aduci alt preot, iarasi e bine!
PS. In ce cartier locuiti? Si eu tot din Galati sunt, desi acum locuiesc un picut mai departe... |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/4/2008 Mesaje: 7332
| Llorry, orice preot iti poate face sfestanie si iti spune el de ceea ce ai nevoie. Mie nu mi-au spus de nicio taxa. Anul trecut, in septembrie, am facut si i-am dat 50 ron. |
|
| Stau in IC FRIMU si in fata blocului este Biserica Sf Mina.Singura biserica din apropiere ar mai fi cea din cimitirul Eternitatea, si da am vb cu preotul dar m-a expediat la femeia de la lumanari......de aici toata confuzia mea.Oricum va multumesc de ajutor,dar am sa apelez la alt preot din alta parohie care va veni neconditionat, caruia m-am gandit sa-i dau 50 ron si dascalului 20-30 ron(oare este suficient?).Intradevar 100 ron mi s-au parut si mie cam mult in conditiile in care oricum trebuia sa-i dau si preotului la sfarsit ceva banuti,nu? |
|
| Si noi tot acolo stam. Cele mai apropiate biserici sunt Sf. Cruce si mai este una pe Aurel Vlaicu, stii tu, strada aceea mare. Imi scapa acum numele bisericii. Si mie mi se par rezonabile sumele pe care vrei sa le dai, dar nu taxa de 100 plus respectivele sume. |
|
Inregistrat: 12/27/2009 Mesaje: 3468
| Cred ca orice crestin ortodox ar trebui sa isi sfinteasca casa,este o convingere de-a mea. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 11/9/2008 Mesaje: 30045
| La mine este de ajuns sa ma rog si sa chem numele Sfant al Tatalui peste casa mea si stiu ca este pazita! |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Si la noi este asa un ritual fiecare care se muta in casa noua trebuie sA PUNA LA INTRARE in partea dreapta a intrarii mezuza care contine o propozitie o rugaciune care ne-a fost data de la D-zeu sa ne pazeasca casele inca din Egipt.Daca locuim intr-o casa inchiriata si nu prea ne merge bine sau ne simtim ciudat trebuie sa verificam mezuzaua fiindca se spune daca o litera se sterge sar putea sa ti se intample nenorociri si chiar se intampla fiindca se spune ca ,casa nu mai este pazita priin acest cod pe care l-a dat D-zeu. Gata v-am innebunit de tot! |
|
Inregistrat: 9/23/2008 Mesaje: 6611
| Lory parerea mea e sa vb cu preotul si eu zic ca mai bine ar fi sa alegi un maslu ,e mai bun,dar probabil iti va spune si el...si oricum e decizia ta ce alegi maslu sau festanie,cu maslul e umpicut mai mare cheltuiala dar e mai bun mai ales ca te-ai mutat in casa noua!!! |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Eu chem preotul de Boboteaza in fiecare an sa ne sfinteasca casa. Ne anunta cand incepe sa vina cu Boboteaza prin email, ii scriu adresa si ne suna cand vine-n zona. Dar e vreo diferenta intre sfintirea de Boboteaza si sfintirea cu alta ocazie a casei-sfestania casei? Nici eu n-am stiut prima oara ce sa pregatesc, dar cand a ajuns la noi in casa prima oara, dascalul si preotul mi-au spus ce sa pun pe masa si atunci pe loc le-am incropit: o oala cu apa si o lumanare aprinsa. Uite ca nu-mi amintesc de ulei, zahar, faina, vin si nici de prosop...Eu pregatesc si ceva de gustat, ce am in casa la momentul ala, nu ceva special si nu masa bogata...preotul nostru face o ora de condus sa vina la noi si asa am pomenit de la mama sa pregatesti ceva ce ai in casa sa sfinteasca, cu care ii servesc si pe ei si apoi mancarea sfintita o mancam noi in ziua aia/zilele urmatoare. Ca si donatie pentru serviciul prestat, ii dau cat cred eu cash sau cec intr-un plic, dar nu o suma mare.
Am auzit ca se pot sfinti si masinile, dar noi n-am facut-o pana acum. Poate la anul sa il intreb despre asta.
Shirel, un cod de genul cum spui tu ca e la voi am vazut si la intrarea in casa unor prieteni americani catolici si tin minte ca mai demult i-am intrebat ce semnifica si parca acelasi lucru de care spui tu mi-au zis si, de asemenea, ca odata cu stergerea unei litere, trebuie reinnoita sfintirea. |
|
| Delfinasa, sfintirea de Boboteaza inseamna doar stropirea casei cu Aghiazma Mare care se face doar 1 data pe an (si pe care oamenii o pot bea 7 zile dupa Boboteaza sau atunci cand nu au voie sa ia Sf. Impartasanie). Altfel mai sunt 2 slujbe care se fac: una de sfintire, cand parintele citeste rugaciuni si unge peretii casei cu ulei (in forma de cruce deasupra tocului usii). Aceasta se face doar 1 singura data, daca respectiva casa nu a mai fost sfintita sau daca e noua. Apoi mai este ceea ce numim noi 'sfestanie' sau 'aghiazma' cand preotul vine si citeste niste rugaciuni, tamaiaza casa si stropeste prin casa cu aghiazma facuta atunci (ptr asta iti trebuie vasul cu apa si bucuiocul pregatit de tine). |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Pai inseamna ca preotul nostru la Boboteaza sfinteste casa ca la sfestanie, pentru ca citeste rugaciuni, tamaiaza si face atunci aiasma, dar cu busuiocul si crucea aduse de el si stropeste cu ea in cruce absolut toate incaperile casei si toate iconitele pe care le avem. Si exista o diferenta intre sfintirea cum o face la Boboteaza-care-i precum o sfestanie- si sfintirea cu mir? Trebuie sfintita si cu ulei casa chiar daca o sfinteste in fiecare an de Boboteaza? Intreb pentru ca eu n-am facut aceasta sfintire cu ulei si casa nu cred c-a fost sfintita in felul asta, fiind locuita de americani inaintea noastra. |
|
|