Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| 1. Mirosul de varza sau conopida nu se va mai raspindi in intreaga casa daca in vasul in care fierbe puneti o bucata de piine, intr-un saculet de tifon.
2. Carnea de miel sau de oaie, ca sa fie mai frageda si sa nu aiba miros, se opareste cu lapte clocotit. Laptele trebuie sa acopere bucatile de carne si se lasa sa actioneze o ora. Daca portia de carne este mare, laptele se poate lungi cu apa.
3. Pestele prajit va fi foarte gustos daca inainte de a-l da prin faina si a-l praji il tinem 5-10 minute in lapte.
4. Uleiul in care ati prajit peste isi pierde mirosul daca adaugati in el zeama de lamiie.
5. Carnea de pui devine mai gustoasa daca inainte de a o gati o puneti citeva ore in lapte.
6. Ouale nu mai plesnesc la fiert daca puneti in apa citeva chibrituri arse.
7. Carnea de friptura, unsa cu un strat subtire de mustar, are gust mai bun, codimentele pastrindu-si aroma intacta
8. Perdelele ingalbenite si fetele de masa patate devin din nou frumoase si albe daca alaturi de detergent puneti in masina de spalat si un pachetel de praf de copt.
9. Pardoseala de gresie din bai si bucatarii va fi intotdeauna curata si stralucitoare daca o stergeti regulat cu o cirpa imbibata in alcool.
10. Paienjenii nu vor mai intra in casa daca ungeti in mod repetat tocul usilor si ramele ferestrelor cu otet. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Daca pui un cartof intr-o mancare prea sarata, va absorbi repede sarea in surplus. Mirosul de ars poate fi indepartat daca pui o ceapa cruda in macare (dupa ce ai mutat-o intr-un alt vas) si o mai fierbi inca o data. Blatul torturilor si al prajiturilor va fi foarte pufos daca bati albusurile spuma tare astfel incat, la intoarcerea vasului cu gura in jos, nu cade. |
|
Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 3/4/2006 Mesaje: 448
| Hai sa va zic si eu citeva: - carnea de vita fierbe mai repede si devine mai frageda daca o tineti jumatate de ora in putin lapte, iar in apa care fierbe carnea mai puneti putin laptic. -carnea de pui e mai buna si mai frageda daca o ungeti din cind in cind cu zeama de lamiie, iar daca o faceti in cuptor si vreti ca puiul sa aibe o crusta frumoasa ungeti-l din cind in cind cu smintina. -cind pregatiti carne nu puneti niciodata sare la inceput, pentru ca intareste carnea si poti sa tot mesteci la ea pina iti vine acru; va zic asta pentru ca am patit-o tocmai cind aveam musafiri -cind pregatesti fripturi foloseste vin alb demisec la carnea alba si vin rosu sec la carnea rosie; le va da un plus de gust. -nu folositi condimente in prostie; lasati sa se simta gustul natural al mincarurilor.Sarea, piperul, boiaua, putin busuioc, dafin si lamiie sunt suficiente. -intradevar, mustarul fragezeste carnea de pui si nu-i schimba gustul; dar ati incercat cu mustar frantuzesc gen Dijon (cel cu seminte prin el)? -in mincare puneti intotdeauna uleiul sau grasimea la sfirsit; pe linga ca isi pastreaza proprietatile, da un gust mai bun "papicii"; -cind fierbeti orez puneti si o feliuta de lamiie curatata de coaja; veti vedea efectul; -daca fierbeti paste sau orez, inainte sa le scurgeti puneti putin ulei in apa;veti vedea ca nu se mai lipesc.
Si mai am dar e prea tirziu acum. Merg si eu sa fac nani. Daca mai vreti biziiti-ma. E subiectul la care pot sa zic ca sunt experta. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Trucuri pentru curatenie
- Crapaturile farfuriilor dispar daca acestea se fierb timp de o ora in lapte (de la rece la fierbinte). Se lasa apoi la racit.
- Vasele din sticla foarte murdare (cu grasimi, rasini etc) se curata cu o solutie de soda de rufe si sapun, apoi se spala cu foate multa apa.
- Pentru a preveni cocleala, obiectele de bronz se sterg energic cu pulbere fina de cenusa de lemn (folosintu-se un tampon), apoi obiectele se lustruiesc.
- Covoarele se curata frumos stergand suprafata acestora cu un tampon inmuiat in esenta concentrata de ceai.
- Lanturile de aur se curata agitandu-le intr-o solutie de apa in care se adauga putin praf de creta. Se spala apoi cu multa apa si se usuca.
- Mobila de lemn de mahon se sterge cu un burete umezit cu apa in care s-a adaugat otet, dupa care se freaca repede cu o carpa moale, pana cand urmele de apa dispar. Suprafata uscata se acopera cu un strat subtire de ceara alba, iar dupa ce s-a uscat, se lustruieste cu o carpa.
- Tapiseria din stofa se curata energic cu o perie de haine inmuiata intr-o solutie de sapun cu apa calda sau intr-o solutie de bucatarie (4 lingurite) in spirt medicinal (5 lingurite), la care se adauga apa rece. Dupa curatare, suprafata tatata sa sterge de cateva ori cu o carpa umezita in apa rece (bine stoarsa), apoi cu o carpa uscata.
- Obiectele de arama de dimensiuni mici se curata cufundandu-le intr-o solutie concentrata de amoniac (numai in incaperi bine aerisite sau in aer liber) dupa care se sterg cu o carpa umezita in aceeasi solutie. La urma se clatesc cu apa si se sterg cu o carpa uscata.
- Ramele de lemn de stejar se curata cu un tampon inmuiat in lapte dulce; dupa uscare se lustruiesc cu o carpa moale.
- Obiectele din argint si din aur nu se curata cu produse abrazive.
- Vasle de bucatarie captusite cu un strat de teflon nu se cuata cu materiale abrazive, ci se spala cu sloutii emoliente (soda calcinata, detergenti pentru vase, cenusa de lemn etc), folosindu-se o carpa, buretele sau peria moale.
- Pentru lustruirea suprafetelor lemnoase vopsite in alb, acestea se ung cu un amestec incalzit de parafina (o lingurita) in apa (un pahar), omogenizat la cald. Dupa racire si uscare, suprafata tratata se lustruieste cu o carpa moale, uscata.
- Pentru a reimprospata culorile unui covor, acesta se perie energic cu o solutie concentrata de apa cu sare grunjoasa sau se presara covorul cu sare, se ruleaza si se lasa asa 2-3 zile, dupa care se perie sarea. Astfel se indeparteaza si eventualele pete.
- Pentru curatarea ruginei de pe chei si alte obiecte mici : 1) se sterge energic, cu o carpa umezita cu apa si inmuiata in nisip fin ; 2) se introduc obiectele pentru 24 de ore intr-o baie de ulei de gatit rancezit ; 3) se sapunesc si se freaca enegic cu o carpa aspra, pentru uscare si lustruire.
|
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Lupta cu petele
Vinul rosu - desi pare greu de crezut, vinul alb il va scoate pe cel rosu din haine. Pune putin pe pata si abia apoi spala haina.
Untul, margarina, uleiul - foloseste un detergent special pentru pete. Aplica-l pe pata si lasa putin haina la inmuiat.
Cafea sau ceai - foloseste din nou detergentul special pentru pete. Evita sa folosesti sapunul in aceste cazuri. Acesta va fixa pata si mia tare
Petele cauzate de iarba - Pentru a le indeparta, freaca zona patata cu un pumn de tarate. Abia apoi spala haina.
Cerneala - Pentru a indeparta aceste pete atat de populare printre scolari, foloseste propriul fixativ pentru par. Aplica-l direct pe pata, apoi spala normal.
Petele lasate de antiperspirant - Cu un burete aplica in zona ingalbenita otet. Apoi spala normal.
Ciocolata - Indeparteaza cat mai multa ciocolata din zona afectata. Apoi scufunda haina in apa rece si incearca sa scoti si restul. Abia apoi spala haina cu detergent.
Noroi - La fel ca si in cazul ciocolatei, indeparteaza cat poti de mult inainte sa introduci haina in apa rece. Nu lasa pata sa stea mult pe haina. Spal-o cat de repede poti. Petele mai dificile le scoti cu un cartof taiat in doua si frecat de zona afectata.
Bere - Amesteca o lingura de detergent cu apa calda. Aplica pe pata si apoi clateste. Aplica o solutie facuta din o parte otet si trei parti apa. Apoi spala haina normal
Cel mai important este sa speli cat mai repede orice haina patata si sa nu intri in panica. E foarte frustrant cand iti patezi bluza sau rochita preferata, dar trebuie sa actionezi repede si cu cap pentru a o salva.
|
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Cum se curata vasele de bucatarie
Curatarea teflonului
Se toarna apa cam 200 ml in tigaia de teflon si se adauga 3 linguri de praf de copt. Se pune apoi tigaia la foc mic si se tine pe foc pana cand amestecul pus in tigaie da in clocot. Se ia atunci de pe foc tigaia, se pune in chiuveta si se clateste cu apa, potrivit de calda. Se sterge apoi bine tigaia cu un burete fin.
Curatarea tacamurilor din inox
Se folosesc pentru acest sapun o lingura de creta si o lingura de sapun de potasiu. Ambele se gasesc de cumparat in comert. Se amesteca cele doua ingrediente intr-un vas pana cand se omogenizeaza si devine o pasta omogena. Pasta poate fi folosita punand-o pe o carpa si frecand tacamurile umede. Dupa clatire, se lustruiesc tacamurile, pana cand suprafata lor devine lucioasa.
Curatarea oalelor si ibricelor din aluminiu
Se umple oala respectiva cu apa si se lasa timp de o ora pentru a se umezi. Se taie apoi o ceapa in 8 felii si se pune in apa impreuna cu 2 linguri de sare. Se pune apoi oala sau ibricul respectiv pe foc. Se lasa sa fiarba la foc potrivit de mic, pana cand da apa in clocot. Se ia atunci vasul respectiv de pe foc si se pune in chiuveta pentru a se clati cu apa potrivit de calda. Acum, partea arsa se va desprinde si se poate indeparta cu un burete fin, lasand vasul curat. |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| CUM SE SCOT PETELE REZISTENTE (cu foarfeca ) - Lapte: frecati cu amoniac diluat cu putina apa. - Cerneala neagra: inmuiati pata in lapte, apoi frecati locul cu amoniac diluat. - Cerneala rosie sau alta culoare: frecati locul cu amoniac diluat (1 lingura la 1 litru de apa). - Igrasie: frecati pata cu apa calduta cu otet. Daca rezista, utilizati urmatorul amestec: suc de lamaie, o lingura de sapun alb ras, 30 mg amidon si 15 grame sare fina. Se obtine o pasta care se aplica pe locul umezit inainte. - Mucegai: tamponati locul cu apa oxigenata diluata cu apa rece. - Noroi: lasati sa se usuce, apoi frecati cu o perie. Pata se scoate cu apa in care s-a dizolvat putin galbenus de ou (daca e pe un material de matase sau lana fina) sau cu apa cu otet (daca pata e pe o tesatura impermeabila sau din cauciuc). - Iarba: se freaca pata cu apa foarte fierbinte cu sapun, apoi cu alcool. - Nicotina: se freaca cu alcool de 90 de grade. - Gudron: se inmoaie gudronul cu o substanta grasa (unt, vaselina), apoi se absoarbe cu o carpa. Se calca locul cu fierul fierbinte, peste o sugativa. In final, se curata cu benzina |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Dar petele de suc de portocale, de morcov sau supa stiti? ca de cand cu diversificarea asta eu nu mai rezist in lupta cu petele... |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Eu am descoperit ca babetelele pline de pete de suc de mar,morcov si ce-o mai fi,se curata bine cu solutie de vase Dar trebuie foarte bine clatite! |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| miri_haluca wrote:Eu am descoperit ca babetelele pline de pete de suc de mar,morcov si ce-o mai fi,se curata bine cu solutie de vase Dar trebuie foarte bine clatite!
Bine de stiut! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Kiki wrote:Dar petele de suc de portocale, de morcov sau supa stiti? ca de cand cu diversificarea asta eu nu mai rezist in lupta cu petele...
Du-te in Cora si cumpara de la Bebe confort bavetica cu maneci din plastic si vei uita de spalatul bavetelelor si de petele de pe ele (ce bine suna a reclama )...
Uite cum arata (numai ca a mea are si maneci):
stele_pe_cer attached the following image(s):
|
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Azi am primit si noi o astfel de bavetica,cu mineci si cu scai la spate,in loc de siret! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| Zeci de trucuri pentru a iesi din orice incurcatura: - Scoateti untul, ouale si carnea din frigider cu cel putin o ora inainte de a le utiliza.
- Nu tocati verdeturile decat in ultimul moment inainte de a le pune in mancare si intotdeauna pe un tocator de lemn (binecunoscutul "carpator" ardelenesc, sau "fund" regatean, sau tocatorul cel de toate zilele).
Va sfatuim sa utilizati sarea de mare, mult mai sanatoasa decat cea de salina sau decat cea tratata. In general produsele super-rafinate isi pierd calitatile naturale si devin daca nu nocive, cel putin mai lipsite de gust.
Un mare gastronom francez, Pierre Perret, va sfatuieste ca uleiul sa fie amestecat cu unt sau seu de oaie. Acesta din urma, amestecat la cald indeosebi cu uleiul de masline, da un gust absolut delicios preparatelor. El mai amesteca uleiul de arahide cu o treime sau chiar jumatate-jumatate ulei de masline sau unt. Pentru salate utilizeaza cu precadere uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui in amestec cu ulei de masline fructat sau ulei de nuci (singur acesta este prea puternic). Puteti macera busuioc uscat in ulei de arahide sau masline. Veti putea astfel parfuma toate salatele, de la cele de rosii, pana la cele de cartofi, fasole verde, mazare, etc.
Cum procedati? Uscati busuiocul intr-un loc aerisit si intunecos, dupa ce l-ati spalat bine si l-ati scurs. Dupa ce e perfect uscat, bagati-l intr-un borcan cu capac etans, adaugand o lingura de sare gronjoasa la fiecare jumatate de litru de ulei. Lasati-l la macerat pentru cel putin trei saptamani.
Conservati-va verdeata in sare! Leusteanul, patrunjelul, busuiocul pot fi puse cu sare si tinute la rece. Inainte de utilizare, scuturati sarea de pe ierburi si nu o aruncati pentru ca o puteti utiliza la salate.
Puteti prepara singuri un lichior de cirese: zdrobiti 2 kg de cirese cu samburi. Intr-un borcan amestecati-le cu 1 l de vin rosu, 2 pahare de alcol si 300 g de zahar. Lasati amestecul la macerat timp de 15 zile. Filtrati-l apoi si imbuteliati-l.
Ca sa transportati sticlele fara sa se sparga, puteti utiliza pet-urile de plastic: decupati partea de jos si introduceti sticlele in recipientii de plastic. Ce simplu!
Pentru a da o savoare deosebita compotului de prune, adaugati cateva rondele subtiri de portocala.
Inainte de a pleca in vacanta, asigurati-va ca frigiderul este gol. Ca sa dispara orice urma de mirosuri, scoateti-l din priza si bagati in interior o farfurie cu lapte fierbinte sau cu caramel.
Faceti sa dispara gustul amar al vinetelor, punandu-le pe un pat gros de sare timp de doua ore, inainte de a le utiliza. Intoarceti-le din cand in cand.
Iata un mod simplu si foarte eficient pentru reusita gratarelor dvs: niciodata nu intepati carnea cu furculita pentru ca sangele scurs va face carnea sa devina uscata. Nu sarati niciodata carnea inainte de a o prepara. Marinati-o timp de o ora intr-un amestec de doua lingurite de ulei, sare, piper si mirodenii.
Conservati cafeaua intr-o cutie inchisa ermetic in frigider. Astfel cafeaua isi va pastra aroma si calitatile.
Beti suc de morcovi: va va ajuta sa va bronzati frumos si sa va mentineti in forma. E o excelenta cura de dezintoxicare pentru organism.
Daca branza de capra vi se pare uscata impregnati-o cu ulei de masline. Adaugati cateva mirodenii dupa gust si prajiti-o pe fiecare parte timp de 2-3 minute.
Inghetata preparata in casa iese foarte buna daca adaugati amestecului cateva picaturi de suc de lamaie. Lamaia va impiedica formarea cristalelor de gheata.
Atentie la uleiul din friteuze: trebuie reinnoit dupa 12-15 utilizari si ideal ar fi sa-l filtrati de fiecare data inainte de utilizare.
Pastrati uleiul in locuri intunecoase. Ati putea impacheta sticlele in hartie neagra. Daca vreti sa recuperati un ulei usor ranced, incalziti-l cu o bucata de paine care va absorbi gustul neplacut.
Nu aruncati laptele prins; incalziti-l si varsati-l intr-un filtru de cafea de hartie. Asteptati pana ce zerul se scurge. Veti obtine branza dulce delicioasa.
Nu mai plangeti atunci cand veti curata ceapa, daca o veti pune un sfert de ora in frigider inainte de a o toca.
Ceapa se va auri frumos, fara sa se arda, daca o treceti prin faina inainte de a o pune in tigaie la calit.
Preparati un delicios unt cu masline. Scoateti samburii, tocati pulpa maslinelor si amestecati cu unt moale. Intindeti amestecul pe paine toast si bagati putin la cuptor. Delicios!
Pestele trebuie intotdeauna uns cu ulei inainte de a fi pus pe gratar. Daca pestele e mare, faceti cateva incizii si ungeti cu ulei din abundenta.
Orezul va fi mai alb daca veti adauga cateva picaturi de suc de lamaie in momentul prepararii.
Rozmarinul proaspat calmeaza iritatiile provocate de urzici si, in infuzii, fortifica parul. Foile de salvie calmeaza intepaturile de viespe. Tot salvia are proprietatea de a albi dintii: mestecati regulat o foaie de salvie si veti constata pe... dantura dvs.
Solzii de peste nu vor sari peste tot daca inainte sa-l curatati veti trece pestele printr-o baie de apa clocotita.
Ouale romanesti vor iesi foarte bune daca in apa clocotita adaugati o jumatate de pahar de otet alb. Fierbeti apa, spargeti ouale intr-un castron fara sa spargeti galbenusul si lasati-le sa alunece usor in apa. Inainte de a le servi, pastrati-le calde intr-un castron cu saramura calda.
Preparati-va propriul ceai cu gheata: faceti un ibric cu ceai concentrat pe care indulciti-l cat este cald. Lasati-l apoi sa se raceasca. Serviti-l cu cuburi de gheata si adaugati cateva picaturi de rom.
Pentru un sos vinegrette delicios, adaugati o lingura de telemea proaspata bine maruntita.
Nu aruncati cojile de oua. Maruntiti-le si ingropati-le in pamantul din ghivecele florilor de apartament. Este un excelent ingrasamant!
Nu aruncati niciodata samburii caiselor atunci cand preparati compotul de caise. Spargeti samburii, fierbeti apoi miezul intr-un sfert de litru de apa si 100 g de zahar. Ati obtinut astfel un delicios sirop pentru salatele de fructe.
Tonul proaspat poate fi si mai moale daca il lasati la marinat timp de trei ore in ulei de masline.
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| Balsam din plante, pentru un par frumos Puteti sa va fabricati singure balsamul adecvat tipului dumneavoastra de par. Iata reteta unui balsam din plante pe care este ideal sa-l utilizati o data pe saptamana, dupa spalarea parului: 1/2 lingurita de ierburi uscate (menta - pentru par gras, patrunjel - pentru par uscat, salvie - pentru par inchis la culoare, musetel - pentru par blond); 75 ml apa clocotita; un ou; 1/2 lingurita de miere. Ierburile trebuie puse intr-un vas, peste ele se toarna apa clocotita si se lasa 10 minute. Infuzia se strecoara si se lasa sa se raceasca. Oul batut spuma se incorporeaza in miere. Amestecul obtinut se adauga in infuzia racita de ierburi. Balsamul se aplica dupa spalare, intinzandu-se pe par si masandu-se la radacina firelor. Se lasa 5 minute, dupa care se clateste parul cu apa calduta.
|
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| LEVANTICA
Uleiul esential de levantica folosit in lampa de aromoterapie purifica aerul. Puneti cateva picaturi pe un tifon si tamponati-va zonele in care ati fost ciupit de tantari si pe vanatai. Va veti vindeca mult mai repede. Baia la care s-au adaugat sapte-opt picaturi de lavanda alunga migrena si oboseala. |
|
|