Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17822
| Sfaturi inainte de a cumpara o pasare Primul lucru pe care trebuie sa il faceti inainte de a va cumpara o pasare este sa va puneti cateva intrebari de bun simt. Papagalii necesita destul de mult timp, ca sa nu mai vorbim de atentie si ingrijire. Nu va cumparati niciodata o pasare din primul impuls, ci puneti in balanta toate aspectele secundare pe care o astfel de achizitie le presupune. Pasarile necesita mai multa atentie decat un caine sau o pisica. In plus, au nevoie de o dieta proaspata mult mai complexa si trebuie supravegheati mult mai bine. Veti avea o cusca de curatat, de schimbat apa, uneori si de trei ori pe zi (daca pasarea face mizerie) si va trebui sa investiti in jucarii, intrucat sunt foarte inteligente si au nevoie de stimulenti pentru a preveni comportamente nevrotice – smulgerea penelor sau automutilarea. Pasarile cu adevarate probleme de comportament se lovesc de peretii coliviei si uneori sangereaza pana la moarte. Puneti-va urmatoarea intrebare: Ma pot dedica acestei pasari pentru urmatorii 20 de ani, sau chiar mai mult (uneori 60)? Pentru ca, trebuie sa tineti cont de acest lucru, papagalii care beneficiaza de o ingrijire adecvata si au o dieta sanatoasa traiesc foarte mult. Verificati intai care este varsta medie de trai a pasarii pe care vreti sa o cumparati si fiti sigur ca ii puteti oferi tot ce are nevoie pe aceasta durata. Exista deja prea multe zburatoare abandonate, inchise in conditii precare sau date de la un stapan la altul, asa ca angajamentul pe care vi-l luati nu este doar unul fizic, ci si emotional, intrucat veti deveni stolul acestei pasari. Faceti urmatorul test pentru a vedea daca sunteti cu adevarat pregatiti sa aduceti o pasare in viata voastra! Folositi aceste cifre pentru a afla daca veti fi un stapan potrivit pentru un papagal: 0=neadevarat; 1=destul de adevarat; 2=da, de multe ori; 3=da, cam asta ar fi!; 4=normal, poti sa fii sigur de asta! 1. Iubesc cu adevarat pasarile/animalele de casa si as putea sa ma dedic lor cu draga inima chiar si toata viata. 2. Mi-ar placea sa ii prepar legume proaspete si alte sortimente de mancare papagalului meu in fiecare zi. 3. Am suficient timp sa-mi scot papagalul din colivie si sa ma joc cu el in fiecare zi. 4. Cred ca un control medical de rutina este mai mult decat binevenit in fiecare an, chiar daca pasarea pare sanatoasa. 5. Vreau sa-i iau papagalului meu cea mai mare colivie posibila, pentru ca el sa se poata juca in voie si sa zboare, chiar daca asta ar insemna sa renunt la televizorul pe care mi-l doream de ziua mea. 6. Suport sa fiu muscat uneori si nu m-as infuria sau speria atat de tare incat, daca m-a muscat pana mi-a dat sangele, sa imi inchid pasarea in colivie pentru tot restul vietii ei sau, si mai rau, sa o trantesc de pamant sau sa o lovesc. 7. Excrementele de pasare nu sunt chiar atat de ingrozitoare. Nu m-ar deranja sa le curat din cand in cand, daca este nevoie, de pe podea/masa/camasa mea preferata. 8. Curatatul unei colivii nu este asa o treaba complicata. As face-o regulat si nu as lasa excrementele sa formeze munti acolo. 9. Suport zgomote din cand in cand. N-o sa arunc vreo bluza sau carpa peste colivie, ca sa o acopar, pentru ca papagalul sa nu-mi intrerupa emisiunea preferata la televizor. 10. Constientizez faptul ca viata mea se va schimba atunci cand voi avea un papagal. De asemenea, stiu ca exista obiecte din locuinta mea, care i-ar putea fi fatale: tigaile de teflon, spray-urile odorizante de camera, solutiile de curatat covoare si mochete, lumanarile parfumate etc. Sunt dispus sa renunt la toate acestea pentru a-i conferi papagalului meu siguranta de care are nevoie. Faceti punctajul. 0-30: Ar trebui sa va luati un papagal virtual sau sa va vizitati din cand in cand prietenii care au unul, insa nu este o idee prea buna sa va cumparati unul al vostru. 30-35: V-ati putea descurca cu o pasare micuta (un canar, spre exemplu), iar daca aceasta ar avea un partener, ar fi cu atat mai bine, pentru ca pasarile ar fi fericite impreuna si nu ar avea atat nevoie de atentia voastra. 35-40: Exista sanse destul de mari ca voi sa fiti pregatiti sa aveti un papagal. E destul de dur sa indeplinesti toate aceste criterii? Bine ati venit in lumea papagalilor! Acestea sunt cele mai inteligente creaturi pe care le veti avea vreodata in casa. In plus, au nevoie de timp, atentie si bani pentru a ramane niste animale sanatoase.
|