Sfat pentru indemnizatie
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Elenutza
Scris: Wednesday, July 2, 2008 10:12 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Buna ziua! Sunt nou intrata si nu stiu cui sa cer un sfat. Am 35 saptamani de sarcina, in curand voi nasteras si nu mi-am rezolvat problemele cu indemnizatia de crestere a copilului din urmatoarele motive: Am lucrat pana pe 19 aug. 2007 la o firma, iar dupa m-am angajat la alta firma cu 3 oct. 2007, asa ca pe la sfarsitul lui iulie cand voi naste nu voi avea cele 12 luni consecutive de cotizare. Nu stiti ce as putea sa fac in situatia asta? Am mai vorbit cu mamici care au spus ca au facut contracte de asigurari cu Casa de Pensii sau au scos hartii de la medic precum ca trebuiau sa nasca mai tarziu. Nu stiu cum sa rezolv aceasta situatie, sunt si studenta si as avea nevoie de acei banutzi. Daca vreuna din voi aveti o situatie asemanatoare, va rog sa-mi dati un sfat. Va pup si va doresc o zi buna!!!
Elenutza
Scris: Thursday, July 3, 2008 8:58 AM

Nu are nimeni un sfat si pentru mine???cry
Lilly of the valley
Scris: Thursday, July 3, 2008 9:20 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
ai intrerupere in stagiul de cotizare (pauza e de pe 19 aug pana pe 3 oct) chiar si o zi pauza se penalizeaza; si nimic nu cred ca te-ar putea juta. legea e foarte categorica. nici macar acea adeverinta de la medicul ginecolog. oricum nu ti-o da. pe biletul de externare al leuzei scrie varsta sarcinei. nu se complica nimeni.
Elenutza
Scris: Thursday, July 3, 2008 11:51 AM

da, dar am mai intalnit cazuri in care s-a procedat astfel si a fost acceptat dosarul...
kali
Scris: Thursday, July 3, 2008 12:04 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Nu am rabdare sa calculez... daca imi spui data ultimei menstruatii pot si eu sa-mi dau cu parerea daca se poate face ceva sau nu.

Cunosc- multe- cazuri de femei carora medicul gineco le-a dat adeverinta cum ca au nascut prematur, dar te cam costa (una peste alta nu stiu cat merita).
georgy_adinutza
Scris: Thursday, July 3, 2008 3:13 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/2/2006
Ca sa platesti retroactiv nu se poate , cand te-ai lichidat de la prima societate , ar fi trebuit sa mergi imediat la Casa de Sanatate sa iti inchei un contract individual pana te reangajai si era totul ok .........cum spui tu , sincer nu am auzit cazuri ......
kali
Scris: Thursday, July 3, 2008 3:30 PM
Nivel

georgy_adinutza wrote:
Ca sa platesti retroactiv nu se poate , cand te-ai lichidat de la prima societate , ar fi trebuit sa mergi imediat la Casa de Sanatate sa iti inchei un contract individual pana te reangajai si era totul ok .........cum spui tu , sincer nu am auzit cazuri ......

Nici asa nu cred ca era ok, pentru ca acum indemnizatia nu mai tine de calitatea de asigurat, ci de platitor de impozit pe venit.
georgy_adinutza
Scris: Thursday, July 3, 2008 3:32 PM
Nivel

Inregistrat: 3/2/2006
kali wrote:

Nici asa nu cred ca era ok, pentru ca acum indemnizatia nu mai tine de calitatea de asigurat, ci de platitor de impozit pe venit.

SERIOS ? de cand ? ......se vede ca stau cu copilul .....
kali
Scris: Thursday, July 3, 2008 3:59 PM
Nivel

kali
Scris: Thursday, July 3, 2008 4:04 PM
Nivel

ART.4 - (1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului prevazute de ordonanta de urgenta se acorda persoanelor îndreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni, în ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat încredintarea în vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia, ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

(2) De drepturile prevazute la alin.(1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.

(3) În calculul celor 12 luni prevazute la alin.(1) se includ si fractiunile de luna în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele în care solicitantii s-au aflat în una sau mai multe din situatiile prevazute la art.1 alin.(2) din ordonanta de urgenta considerate, în întelesul ordonantei de urgenta, luna întreaga.

Si apropo de intrebarea initiala:
(5) În situatia în care nasterea se produce înainte de termen, perioada prevazuta la alin.(1) se diminueaza cu perioada cuprinsa între data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Elenutza
Scris: Thursday, July 3, 2008 6:58 PM

Data ultimei menstruatii este 27 octombrie 2007, dupa masuratori ar trebui sa nasc intre 25 iulie-2 august, am mai intalnit femei care au luat adeverinta de la medic precum ca au nascut prematur, insa nu mi-au explicat foarte clar procedeul...
kali
Scris: Thursday, July 3, 2008 7:10 PM
Nivel

Mai devreme de 1,5- 2 luni nu se poate naste copilul; deci... din oct. (inclusiv) pana in iulie (inclusiv) cand ar trebui sa nasti sunt 10 luni. Ar iesi la socoteala.

Daca cunosti persoane care au facut aranjamente cu medicul, intreaba-le la cine au fost si mergi sa discuti cu el, direct. O sa-ti dea adev. ca ai nascut cu 2 luni mai repede in schimbul unei sume de bani, probabil- destul de consistenta din cate am auzit. Ma rog, e riscul lui, e de inteles... de aceea ziceam ca nu stiu daca se merita efortul.
Elenutza
Scris: Thursday, July 3, 2008 9:29 PM

Nu cunosc pe nimeni de la mine din oras, insa tot prin discutii pe net am aflat aceste informatii. Iti multumesc pentru raspuns, multa sanatate!!!pupici
adrianayo2003
Scris: Friday, July 4, 2008 6:12 PM
Nivel

Inregistrat: 10/17/2007
Elenutza ce an esti?
Eu eram garvida in timpul facultatii (anul IV)si uite cum am facut: am dat licenta si acum beneficiez de banutzi.
Poti sa iei banutii dupa ce nasti daca indeplinesti urmatoarele conditii:
- ai terminat facultatea la ZI (se considera ca ai vrut sa muncesti dar nu aveai timp)
- nu ai intrerupt facultatea (continuitate cei 3-4 ani)
- ai luat licenta
Daca termini faculatea de exemplu cand bb are 1 an o sa iei banutii pana face bebe 2 anisori.(asa am auzit ....nu stiu sigur)
De platit retroactiv NU ESTE POSIBIL !!!
Elenutza
Scris: Friday, July 4, 2008 8:51 PM

adrianayo2003 wrote:
Elenutza ce an esti?
Eu eram garvida in timpul facultatii (anul IV)si uite cum am facut: am dat licenta si acum beneficiez de banutzi.
Poti sa iei banutii dupa ce nasti daca indeplinesti urmatoarele conditii:
- ai terminat facultatea la ZI (se considera ca ai vrut sa muncesti dar nu aveai timp)
- nu ai intrerupt facultatea (continuitate cei 3-4 ani)
- ai luat licenta
Daca termini faculatea de exemplu cand bb are 1 an o sa iei banutii pana face bebe 2 anisori.(asa am auzit ....nu stiu sigur)
De platit retroactiv NU ESTE POSIBIL !!!

Draga mea, eu sunt studenta la IDD ca nu mi-am permis sa fac la zi...si am lucrat in tot acest timp, singura problema este ca anul trecut mi-am schimbat locul de munca fara sa ma gandesc ca s-ar putea sa raman gravida si sa am nevoie de continuitate. Acum imi pare tare rau ca nu mi-am dat seama, dar ce sa fac?Legile astea sunt foarte stupide, adica eu am aproape 3 ani pe cartea de munca si pentru o intrerupere nu pot sa primesc banutii aceiacry
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.