Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/24/2006 Mesaje: 1062
| Scrisoarea de intentie/motivatie 1. Ce este scrisoarea de intentie/motivatie?
Scrisoarea de intentie sau motivatie reprezinta puntea de legatura dintre CV-ul tau si locul de munca pe care îl soliciti. Foarte multi angajatori nici nu iau în considerare un CV daca nu este însotit de o scrisoare de intentie/motivatie. Numai datorita scrisorii de intentie sau motivatie ai sansa de a-ti pune în valoare personalitatea, « punctele forte », atu-urile care te fac candidatul ideal pentru pozitia respectiva. Asa ca acorda-i importanta care i se cuvine.
Scrisoarea de intentie trebuie sa prezinte în principal motivatia pentru care ai ales locul de munca respectiv, calificarile si aptitudinile tale dar si disponibilitatea ta fata de compania/firma/institutia angajatoare. Un punct important ar fi de asemenea sa arati angajatorului ca îi cunosti nevoile si ca tu poti aduce îmbunatatiri pentru a creste eficienta acesteia.
O astfel de scrisoarea trebuie conceputa exclusiv pentru firma angajatoare, este prima sansa de a te face remarcat si de a a-ti exprima interesul deosebit pe care îl arati firmei si postului respectiv. Desi CV-ul tau contine cele mai multe informatii despre tine, despre studiile tale si locurile de munca anterioare, scrisoarea de intentie/motivatie este cea care îl va determina pe angajator sa te aleaga pe tine si nu pe oricare dintre ceilalti candidati datorita personalitatii si calitatilor tale personale oglindite în stilul în care ai scris-o.
2. Ce trebuie sa contina o scrisoare de intentie/motivatie ?
Scrisoare de intentie/motivatie nu are un continut standard, în primul rând trebuie sa reflecte interesul tau pentru postul vizat. Scrisoarea de intentie/motivatie trebuie adresata persoanei care se ocupa de angajari (nume si titulatura), Departamentului de Resurse Umane daca nu cunoasteti numele persoanei care se ocupa de angajari sau managerului executiv ori general daca institutia respectiva are un numar redus de angajati sau nu are un Departament de Resurse Umane. O scrisoare de intentie/motivatie personalizata arata seriozitatea si implicarea ta în cautarea unui loc de munca. Ceea ce trebuie sa contina o scrisoare de intentie/motivatie neaparat este solicitarea clara a postului dorit. De aceea trebuie sa expui angajatorului motivul pentru care vrei sa ocupi postul respectiv, principalele calitati care te recomanda pentru ocuparea postului si ce doresti sa realizezi în cadrul firmei respective pentru a veni în întâmpinarea nevoilor firmei /institutiei respective. De asemenea ar fi bine sa mentionezi ce anume din activitatea ta profesionala te-a determinat sa alegi postul respectiv, realizarile tale. Este foarte important ca scrisoarea ta de intentie/motivatie sa emane încredere în fortele proprii, optimism în ceea ce priveste angajarea si mai ales ar trebui sa reiasa clar beneficiile ambelor parti din aceasta angajare. Trebuie sa reiasa clar faptul ca doresti sa obtii postul respectiv si esti disponibil de a te prezenta la un interviu. De asemenea trebuie sa amintesti de CV-ul tau care însoteste prezenta scrisoare de intentie/motivatie.
O scrisoare de intentie/motivatie ar trebui sa contina urmatoarele informatii:
- Numele si prenumele, adresa, nr. de telefon ale candidatului; - Numele si titulatura persoanei care se ocupa de angajari; - Numele si adresa companiei /institutiei angajatoare;
Primul paragraf trebuie sa contina motivul expedierii scrisorii, sa precizeze postul dorit cu specificarea sursei din care a fost obtinuta informatia cu privire la disponibilitatea acestuia (anunt publicitar, Internet, cunostinte, prieteni etc. ). Daca nu ai informatii suficiente despre un anumit post, îti poti exprima optiunea de a alege un domeniu de activitate corespunzator. În acest sens ar fi bine sa subliniezi domeniul în care te-ai remarcat sau ai obtinut performante deosebite.
Al doilea paragraf ar trebui sa explice ce anume ti-a trezit interesul fata de slujba si firma respectiva. Daca ai experienta în domeniul firmei respective sau ai facut cursuri de specializare care te recomanda pentru slujba respectiva precizeaza-le. Arata cum ai putea eficientiza si dezvolta institutia respectiva. Mentioneaza una-doua calificari pe care le consideri de interes pentru firma angajatoare.
Al treilea paragraf face trimitere la CV-ul tau anexat asa ca încearca sa nu repetati informatiile din acesta. De asemenea vorbeste si despre recomandarile tale si informatiile suplimentare pe care le-ar putea obtine despre tine din alte surse (fosti angajatori de exemplu). Aceste doua paragrafe trebuie sa îti puna în valoare întreaga personalitate, sa scoata la lumina acele detalii si aspecte din CV care te pot avantaja dar datorita schematismului din CV trec neobservate. Este de preferat sa precizezi calitatile si aptitudinile care corespund profilului postului solicitat. Poti include si motivele pentru care vrei sa parasesti actualul loc de munca si dorinta ta de a candida pentru noul post. Arata ca pregatirea pe care o ai si experienta acumulata de-a lungul timpului fac din tine un candidat foarte serios.
Paragraful de încheiere trebuie sa multumeasca angajatorului pentru timpul acordat lecturii dar si sa solicite un interviu, aratând disponibilitatea ta de a te prezenta la un astfel de interviu. În acest sens indica si modalitatile prin care poti fi contactat pentru a te prezenta la interviu (telefon, e-mail s.a.) si orele când esti disponibil. S-ar putea sa fie necesar sa mai dai un telefon firmei angajatoare înainte de interviu pentru a confirma participarea la interviu. Daca ceea ce îti doresti nu este un interviu ci informatii suplimentare este de preferat sa atasezi un plic timbrat si autoadresat. Încearca ca partea finala a scrisorii sa nu fie vaga ci sa ceara un raspuns precis din partea angajatorului.
- Numele si prenumele tau si semnatura în original (de mâna).
3. Modele de scrisori de intentie
Model 1
Nume si prenume: Adresa: Telefon: E-mail:
Domnului/Doamnei Manager General al companiei...,
Adresa:
Am aflat cu interes prin intermediul ziarului . . . ca sunteti în cautarea unui manager resurse umane. Permiteti-mi sa îmi ofer serviciile pentru acest post. Interesul meu pentru postul de manager resurse umane în cadrul companiei dvs. are o dubla sustinere: Ma refer la reputatia companiei dvs. recunoscuta pentru sistemul eficient în domeniul auditului pe care îl propune pe piata de munca dar si la pregatirea si experienta profesionala acumulata de mine pâna în prezent. Din ianuarie 1997 ocup pozitia de manager resurse umane în cadrul Hotelului . . . . Faptul ca activitatea mea include responsabilitatile specifice postului scos la concurs de compania dvs. (activitatea de selectie si recrutare de personal, consultanta în domeniul dezvoltarii organizatiei, implementarea de strategii pentru motivarea angajatilor, organizarea de programe de training pentru angajati, stabilirea unui sistem de apreciere a performantelor, medierea conflictelor, s. a. ) ca si abilitatile excelente de comunicare si organizare dezvoltate în cadrul companiei în cadrul careia activez, ma determina sa cred ca as putea raspunde cu succes solicitarilor postului oferit de compania. . . . Detalii referitoare la pregatirea, experienta si aptitudinile mele sunt cuprinse în CV -ul anexat prezentei scrisori.
Sper ca informatiile oferite sa corespunda exigentelor dvs. si sa constituie o baza de discutie în eventualitatea în care voi fi selectata pentru interviu. În cazul în care va pot oferi detalii suplimentare, va rog sa ma contactati telefonic la urmatorul numar de telefon . . . .
Exprimându-mi optimismul în ceea ce priveste posibilitatea unei viitoare colaborari, va multumesc anticipat pentru atentia pe care o veti arata candidaturii mele.
Cu respect,
Nume, prenume Adresa: Telefon: E-mail:
Model 2
Stimate Domnule/Doamna . . . . Director de resurse umane al/a organizatia ,
Adresa:
Am aflat cu interes prin intermediul site-ului . . . . ca sunteti în cautarea unui consilier (pedagog). Permiteti-mi sa îmi ofer serviciile pentru acest post. Dupa cum ati vazut deja în Curriculum Vitae anexat, am absolvit sectia . . . de a Facultatii de . . . din cadrul Universitatii . . . . cu media 9, 29 si am 4 ani experienta ca învatator atât în învatamântul traditional dar si în învatamântul alternativ „Step by step” la Scoala nr. ... Experienta acumulata si cunostintele dobândite în cadrul Facultatii de . . . . pe care am absolvita ma face sa cred ca sunt persoana potrivita pentru postul pe care dvs. l-ati scos la concurs si de aceea organizatia . . . . . . îmi va da posibilitatea de a-mi folosi cunostintele si abilitatile personale. Organizatia . . . . . . . . . . este recunoscuta pentru sistemul eficient pe care îl propune în asistarea copiilor institutionalizati si de aceea postul de consilier (pedagog) va constitui o provocare pentru mine mai ales ca lucrare mea de licenta a avut ca tema centrala „Cauze si consecinte ale abuzului copilului în familie”. Cum întotdeauna m-au pasionat copiii si întotdeauna am încercat sa le asigur o informare si o orientare adecvata, cu atât mai mult ma preocupa soarta copiilor institutionalizati. Punctuala, dinamica, serioasa, cu capacitati de organizare, am o mare usurinta în comunicare. Lucrez bine în echipa dar si independent.
Va multumesc anticipat pentru atentia pe care o veti arata candidaturii mele.
Cu respect, Nume, prenume Adresa Telefon E-mail
Recomandari
- Doua ar fi suficiente (numai daca ti se cer)
Model 3
Domnului/Doamnei . . . . . . , Departamentul de Resurse Umane, Compania . . . . ,
Adresa:
Va solicit atentia în urma anuntului referitor la postul de programator, anunt publicat de firma dumneavoastra în nr. . . . al revistei. . . . În calitate de student în anul al . . . . al Facultatii de . . . . . , am fost atras de perspectivele de dezvoltare si politica de angajare promovata de firma . . . . . . Prezentarile realizate de coordonatorii dumneavoastra de departamente în cadrul întâlnirilor trimestriale organizate de facultate cu reprezentatii firmelor si institutiilor de profil din . . . . . si din tara m-au determinat sa-mi reevaluez cunostintele teoretice si practice, sa aprofundez diferite aspecte si sa-mi doresc o colaborare de viitor în spiritul profesionalismului si dialogului deschis. În anul 2000 am fost angajat cu jumatate de norma la firma . . . . . , cumulând atributii de administrator de retea si programator în FoxPro. Pe parcursul acestei colaborari am reusit sa realizez un program de contabilitate, sa îmi perfectionez abilitatile de lucru în echipa si sa îmi verific capacitatea de adaptare la situatii neprevazute. Cu câteva luni înainte de absolvirea mea în iunie 2002 am participat la concursul anual . . . organizat de ... la ... , unde. Împreuna cu alti doi colegi de facultate am obtinut locul al . . . . din 10 echipaje. Proiectul meu de absolvire a vizat realizarea unui sistem de supraveghere video, având drept suport reteaua Intranet. Acest sistem este operational si este utilizat în cadrul sistemului de securitate al Facultatii de . . . . . . . . , permitând oricarui client conectat la retea sa vizualizeze imaginile transmise. Mi-ar placea sa-mi pot completa experienta acumulata în cadrul unei întrevederi, ocazie cu care as putea evidentia unele aspecte mentionate în CV-ul meu si as putea raspunde pe larg întrebarilor dumneavoastra.
Pentru un eventual interviu ma puteti contacta prin telefon la numarul . . . sau prin email la adresa . . .
Cu multumiri si consideratie, Nume, prenume
http://www.ciocp.ro/content/view/46/73/
Sper ca te ajuta - bafta si spor |