Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| pentru ca scaunelele de masina nu sunt privite cu importanta cuvenita, o sa pun aici un link spre informare. o sa treaduc cate ceva pe parcurs pt. fetele care nu stiu engleza. Scaunul de masina nu e totul ,trtebuie sa-l mai si folosesti corect.Asata poate face diferenta intre a trai si a muri sau a fi imobilizat pe viata chiar in cazul copilului tau. lectura placuta! http://www.car-safety.org/ |
|
| articol pilot
1)Pozitia " rear facing" ( cu spatele la sensul de mers)este cea mai indicata nu numai pt. copii ci si pt. adulti dar mai ales pt. bebelusi care sunt in mai mare risc de a-si vatama coloana vertebrala.
2)Scaunele "spre spate" imprastie forta de impact pe toata suprafata spatelui ,gat si cap;deasemenea previne dislocarea capului din trunchi.
3)Scaunele " spre spate" poate nu sunt atat de eficiente in accidentele venite din spate daraccidentele din fata sunt cu mult mai frecvente si cu mult mai pericloase.Statisticile arata :72% accidente din fata,24% din lateral si doar 4% din spate.Pe de alta parte acidentele din spate se petrec la viteze relativ mai mici si de obicei una din masini e aproape stationata.
4)Scaunul trebuie legat foarte strans cu centura masinii si copilul legat strans cu centura scaunului astfel incat sa nu "joace pe loc".
5)Copilul este prea mare pt scaun cu spatele daca crestetul capului ajunge la marginea de sus a spatarului.Copiii raman pozitionati "spre spate" pana cel putin la varsta de 1 an si pana cantaresc macar 20 pounds(10kg).In tari ca Suedia copiii sunt tinuti cu spatele pana la 3-4 ani.Rata mortalitatii si vatamarii a a acestora e aproape zero.
6)In scaunele "front facing" ( cu fata spre sensul de mers)capul si picioarele sunt complet neasigurate.Intr-un accident frontal serios capul si picioarele sunt aruncate in fata,doar o mica parte din corp ramane legata de scaun.Cu cat suprafata de sprijin a corpului pe scaun e mai mare cu atat presiunea asupra corpului e mai mica. |
|
| Tipuri de scaune de masina
1) saune pt. bebelusi pozitionate " spre spate"-cu baza
-fara baza
De obicei scaunele cu bazase pot folosi si fara acea baza.Mai ales ca fara baza ai mai mare libertate in pozitionare ,poti sa-l inclini mai mult spre pozitia culcat.Asa este al meu si n-am folosit niciodata baza.aceste scaune au orificii pt centura de siguranta doar pe o parte.Nu se pot aseza " cu fata "
ca sa nu se plictiseasca si sa te vada tot timpul,poti monta o oglinda
2) scaune convertibile-care se pot folosi si "cu fata "si "cu spatele".Sunt pivotante, se pot roti pe baza sau au orificii pt centura de siguranta in ambele parti.Se intorc cu fata cand copilul are 10 kg.
3) scaune tip " booster" Se folosesc pt copii de aprox 4 ani ( 20 kg)
Boosterele se folosesc pentru a inalta pozitia copilului astfel incat genunchii lui sa cada in mod natural peste marginea banchetei.
de la varsta de aprox 8 ani se poate purta doar centura de siguranta a masinii .Insa daca copilul e mai mic de statura sau daca picioarele lui inca nu ajung la marginea banchetei se continua folosirea booster-ului. |
|
| fetelor, subiectul asta nu e batut in cuie, putem discuta
Intrebari frecvente
1) care este cel mai safe scaun de masina? Nu exista un scaun bun pt toti copii si toate masinile. Cel mai bun scaun e cel care se potriveste perfect copilului tau si masinii tale.
2)Cat timp sunt tinuti copiii in carseat?Dar in centura de siguranta? Copiii stau in carseat pana la 8 ani.Dupa aceasta varsta sunt tinuti in centura de siguranta, pe booster daca e nevoie,pe bancheta din spate pana la 12 ani.
3)Cat timp sta copilul in scaunel " spre spate"? Scaunele " spre spate " sunt cele mai sigure.E bine sa ramana astfel cat mai mult timp posibil,tinand cont si de limitele de greutate impuse de producatorul scaunului.Unele scaune convertibile au limite mari de 15-17 kg sau chiar mai mari pt copii insuficient maturati.In orice caz, bebelusii trebuie sa rmana " cu spatele" pana la cel putin un an si pana la cel putin 10 kg greutate corporala.
4) cand putem aseza copilul in booster? Majoritatea scaunelor convertibile sau " spre fata" au limita de 20 kg.Daca urechea copilului ajunge la marginea de sus a spatarului atunci e pregatit pt booster.( Atentie, boosterul nu are centura pe piept, foloseste doar centura masinii)
5) cand poate copilul folosi doar centura de siguranta a masinii? Copiii sunt pregatiti pt centura de siguranta daca: -sunt suficienti de inalti astfel incat genunchii sa se indoaie in mod natural peste marginea banchetei. -sunt suficienti de maturi sa stea in sezut cu spatele lipit de spatarul banchetei. -daca centura sta bine stransa pe coapse ( nu pe burta) si pe piept( nu pe gat sau mana)
Revin cu alte intrebari frecvente |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Mie imi place scaunul ala de tip booster, dar nu merge la David acum, ca e mic. oricum trebuie sa schimbam scaunul pentru ca il strang centurile si nu mai pot sa le dau drumul, sunt intinse la maxim... Acum ramane de vazut sa caut modele de scaune. As vrea sa ii iau pana la Craciun...Oricum tot unul in care sa poata sa doarma vreau sa ii iau... |
|
| ai grija ca urechiusa sa nu treaca de marginea spatarului Il iei pe Dav si probezi asa cum probezi pantofii.E cal mai sigur.Dupa cum vezi multe scaune, multe masini, multi copii...nu mereu se potrivesc si acasa nu stiu daca-l poti schimba la magazin |
|
| Da, normal, cand voi cumpara (desi sigur nu iau booster acum, caci nu va putea dormi in el), il voi lua pe Dav ca nu vreau sa gresesc sa iau ceva ce nu ii este bun sau sigur. |
|
| Boosterul dupa cum vezi nu are centuri pe piept.Deci nu numai ca nu poate dormi dar este si foarte periculos la varsta lui.Numai centura masinii nu face nimic,doar tine scaunul dar nu si pe Dav.Boosterul, cand ne facem baiat mare |
|
| mihaela75 wrote:Boosterul dupa cum vezi nu are centuri pe piept.Deci nu numai ca nu poate dormi dar este si foarte periculos la varsta lui.Numai centura masinii nu face nimic,doar tine scaunul dar nu si pe Dav.Boosterul, cand ne facem baiat mare
Asa m-am gandit si eu...mai putem astepta! |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Kiki, dar nu poti sa muti pozitiile centurilor ?La scaunul Sarei am inca doua posibilitati de mutare a centurilor, asa incit sa nu o deranjeze, fiind prea fixe(ceea ce oricum nu se va intimpla prea curind!) Miha, foarte util articolul ! |
|
| Miri wrote:Kiki, dar nu poti sa muti pozitiile centurilor ?La scaunul Sarei am inca doua posibilitati de mutare a centurilor, asa incit sa nu o deranjeze, fiind prea fixe(ceea ce oricum nu se va intimpla prea curind!) Miha, foarte util articolul !
m-am tot uitat, l-am studiat...nu vad nici o posibilitate....Cred ca intai o sa ma duc in magazin caut unul ca al meu si intreb vanzatorul! Buna idee, Miri! |
|
| La scaunul Sarei, sub prima pozitie de iesire a centurilor din spate, exista inca doua nivele , pe unde pot sa le scot ulterior, cind mai creste si se mai ingrasa printesa! |
|
| O sa il pozez cand prind scaunul acasa (ca e in masina si tati e plecat toata ziua)...poate is eu tuta si nu stiu sa il reglez, ca nu e exclus nici asta... |
|
| Kiki wrote:O sa il pozez cand prind scaunul acasa (ca e in masina si tati e plecat toata ziua)...poate is eu tuta si nu stiu sa il reglez, ca nu e exclus nici asta...
Kiki, eu zic ca, daca are posibilitatea sa-i muti centurile, e imposibil sa nu fii depistat tu pina acum!Doar te stiu cit esti de ambitioasa! |
|
| Prosopul rulat
Prosopul rulat este pe cat de banal pe atat de eficient in adaptarea unui carseat la particlaritatile masinii si ale copilului.In majoritatea instructiunilor de folosire a scaunelo se dau si sugestii de folosire a prosopului rulat. Unele masini au bancheta ergonomica , adancita spre sezut.Un carseat montat pe astfel de bancheta va fi deasemenea mult inclinat.Aici intervine prosopul rulat, asezat sub carseat in adancitura banchetei.Astfel scaunelul va avea suprafata plana de montare. Deasemenea in cazul bebelusilor mici care inca tin picioarele in pozitie "fetus" e bine sa aiba sub sezut un prosop rulat astfel incat picioarele sa aiba lejeritate, sa poate fi intinse la nevoie si sa se evite pozitia ghemuita.( Eu inca mai pun prosopul sub fundic ) |
|
|