Sarcina multipla
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Monday, May 29, 2006 7:46 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
SARCINA MULTIPLA

Cand spunem despre o sarcina ca este sarcina multipla? Atunci cand este vorba de 2 sau mai multi fetusi.

Daca fetusii provin din acelasi ou rezultat din fecundarea unui ovul de catre un spermatozoid, atunci ei se numesc monozigoti. Ovulul fecundat se imparte in 2 sau mai multi embrioni, embrioni care ulterior impart placenta unica, cresc in interiorul a 2 saci amniotici distincti, sunt de acelasi sex si au aceeasi grupa sangvina, nu arata intotdeauna exact la fel (unul poate sa fie dreptaci in timp ce celalat poate sa fie stangaci), sarcinile gemelare monozigote apar la intamplare nefiind legate de varsta, rasa sau istoria familiala de astfel de sarcini

Daca fetusii provin din 2 sau mai multe ovule fecundate de spermatozoizi diferiti, atunci este vorba de heterozigoti. Ei au placente si saci amniotici diferiti, pot sa nu fie de acelasi sex, sa nu semene unul cu celalalt. De obicei astfel de cazuri apar numai daca mai este un astfel de istoric in familie.

Utilizarea FIV (fertilizare in vitro) si a medicamentelor pentru tratamentul infertilitatii cresc probabilitatea sarcinilor multiple intrucat medicamentele utilizate in tratamentul infertilitatii stimuleaza eliberarea mai multor ovule din ovar, de unde probabilitatea crescuta de sarcina multipla.

25-30 % din sarcinile obtinute prin FIV sunt gemelare, 5% sunt sarcini trigemelare si mai putin de 1% sunt sarcini cu patru sau mai multi feti.

De asemenea si varsta mamei poate contribui la aparitia sarcinilor multiple, peste 40 de ani aparand frecvent gemeni heterozigoti.

Alte cauze mai pot fi antecedente personale (daca ai avut deja o sarcina multipla este posibil ca istoria sa se repete ras), istoric familial (daca au existat in familia din partea mamei sarcini multiple iarasi e posibil sa ai si tu).

Cu fiecare fat aditional creste riscul de avort, nastere prematura, diabet zaharat gestational, preeclamsie, dezlipire prematura de placenta, placenta praevia (placenta jos inserata), infectii de tract urinar, anemie, nastere prin operatie cezariana, embolism pulmonar (ocluzia brusca a vaselor pulmonare cu emboli: trombi, lichid amniotic etc.) si de hemoragii mari dupa nastere.

In prezent se pot face o serie de investigatii care sa determine chiar de la inceputul sarcinii daca este vorba de o sarcina multipla:
- beta HCG-ul
- echografii

In cazul sarcinii multiple, mama va fi foarte atent observata de catre medic, i se va masura in mod constant tensiunea arteriala, nivelul fierului din sange, numarul de hematii, hemoglobina, examenul sumar de urina si urocultura.

Este foarte important ca pe toata durata sarcinii viitoarea mama sa fie mai atenta decat de obicei, sa aiba o dieta echilibrata, sa incerce sa nu ia foarte mult in greutate (intr-o sarcina gemelara cu 15,9-20,4 kg, intr-o sarcina trigemelara cu 20,4-22,7 kg, intr-o sarcina cu patru gemeni este de asteptat o crestere in greutate de 22,7-25 kg; intervalele de greutate se modifica daca la inceputul sarcinii femeia gravida este supra- sau subponderala).

Avem printre noi si mamici cu gemeni sau tripleti ?
stele_pe_cer
Scris: Monday, May 29, 2006 2:40 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mergand la inmormantarea bunicii, am aflat cu stupoare ca am ambele strabunci cu sarcini gemelare, si puteam sa bag mana in foc ca nu am sanse sa fac gemeni.Slava Domnului ca nu mai imi doresc copii, ca daca as calca pe bec cu o sarcina gemelara, nu stiu pe unde as scoate camasa!
Anaida
Scris: Monday, May 29, 2006 4:38 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
La prima sarcina, sotul meu zicea c-ar fi bine sa fie gemeni (desi noi n-avem in familie nici unul), ca scapam dintr-un foc...bine ca n-a fost asa, ca-mi mancau urechile doi copii mici cu nevoi simultane sau alternative (la fel de rau e, ca n-ai nici o clipa de liniste, tace unul, incepe celalaltras )...mai bine pe rand...dar mi-e drag sa vad pe strada carucioare duble si bebici identici...
...si ca tot veni vorba de gemeni identici (sau nu), tendinta majoritatii parintilor este de a-i imbraca pe micuti in haine identice, fara sa se gandeasca la faptul ca, desi ce doi semana fizic, din punct de vedere intelectual, psihic, emotional, pot fi doua personalitati diferite, chiar daca au crescut in acelasi mediu. Degeaba incerci sa le spui ca nu e bine sa-i "uniformizezi", vorbesti cu peretii banghead
Kiki
Scris: Tuesday, May 30, 2006 7:26 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Am vazut duminica in parc 2 familii cu gemeni. Unul saracutzul urla, celalalt era atat de calm, pe cat era celalalt de agitat hohot . Gemenii celei de-a doua familii dormeau, culmea e ca amandoi in aceeasi pozitie hohot cu mainile ridicate la capsor.

Pe strada, dar nu acum, undeva in preajma Pastelui am vazut un tatic cu 3 copilasi, cred ca erau tripleti, ca aveau aceeasi inaltime si constitutie, plus ca erau imbracati la fel. Taticul tinea doi de mana si al treilea se tinea de un fratior. Cumintei! ca altfel nu cred ca s-ar fi riscat taticul sa ii scoata la plimbare.

Alta familie cu tripleti tot pe strada am vazut, dar cred ca parintilor alora le trebuiau cate 2 bone / copil. mama tinea 2 si trageau de ea in toate directiile si tatal alerga dupa unul care era mai vitezoman. hohot

rad eu, dar cred ca gemeni sau tripleti sau mai multi o data iti scot peri albi. cateodata imi e greu cu unul, care e cumintel totusi, darmite cu ami multi. oare
Miri
Scris: Tuesday, May 30, 2006 8:03 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Pot sa ma laud si eu cu nepotii mei gemeni?
Prima poza e din Ro.in urma cu citiva ani,iar cea de a doua e recenta,din iarna.

Miri attached the following image(s):
gemeni_miri2.jpggemeni_miri.jpg

Kiki
Scris: Tuesday, May 30, 2006 8:38 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
miri_haluca wrote:
Pot sa ma laud si eu cu nepotii mei gemeni?
Prima poza e din Ro.in urma cu citiva ani,iar cea de a doua e recenta,din iarna.

Ce ochi frumosi au! flowers flowers
delfinasa
Scris: Tuesday, May 30, 2006 6:25 PM
Nivel

Cred ca e foarte frumos, dar si foarte greu sa ai gemeni sau tripleti...daca sunt si pereche, atunci cred ca ambii parinti sunt pe deplin fericiti si trec mai usor peste greutatile intampinate cu cresterea a 2 copii in acelasi timp, cu aceleasi necesitati si care au nevoie in aceeasi masura de dragostea si atentia parintilor.
Miri, sunt niste dulci nepoteii tai! Sunt o pereche tare frumoasa si semana bine unul cu celalalt.

Miri
Scris: Tuesday, May 30, 2006 8:25 PM
Nivel

Multumesc ,Delfinasa!flowers Sunt tare draguti si mi-e tare dor de ei,abia astept sa-i revad!
miraa
Scris: Tuesday, May 30, 2006 9:07 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/16/2006
ce frumusei suntflowers sa fie sanatosi!
Miri
Scris: Tuesday, May 30, 2006 9:21 PM
Nivel

Multumim de urari,Miraa,la fel va dorim si voua mai ales ca am citit ca ai nevoie de sanatate!flowers
taki
Scris: Wednesday, May 31, 2006 5:21 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Frumusei foc si mai sunt si pereche ( fetita- baiat )angel !

Sa-ti traiasca!
Ely
Scris: Wednesday, May 31, 2006 10:29 AM
Nivel

Inregistrat: 3/2/2006
Sotul meu mai are un frate geaman si seamana foarte mult numai ca celalalt si-a schimbat un pic look-ul si este un pic mai slab si mai putin destept ca sotul meusic .

Miri sa-ti traiasca nepoteii ce scumpi sunt si ce frumos sunt imbracatipupici
Miri
Scris: Wednesday, May 31, 2006 9:35 PM
Nivel

Taki si Ely,va multumesc mult de tot de complimente ,sunteti dragute!flowers
evita
Scris: Tuesday, March 3, 2009 10:55 AM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/13/2006
Ma inscriu aici in clubul mamicilor cu gemeni. Nu stiu daca mai e vreo mamica cu gemeni sau tripleti pe acest forum, dar astept sa apara sa putem sa ne impartasim experientele. pupici
roxinthya
Scris: Monday, February 15, 2010 2:49 PM
Nivel

Inregistrat: 11/10/2009
evita wrote:
Ma inscriu aici in clubul mamicilor cu gemeni. Nu stiu daca mai e vreo mamica cu gemeni sau tripleti pe acest forum, dar astept sa apara sa putem sa ne impartasim experientele. pupici

Dar in familie mai aveti gemeni?
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.