sa intelegem sistemul Montessori
Subiectul anterior · Subiectul urmator
shirel
Scris: Thursday, January 13, 2011 10:17 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
[quote=t-mihaela]Cateva activitati din aria " viata practica"

-cosul cu carlige exercitiu de motricitate,dezvolta musculatura fina amainii)Prima poza e gresita, carligul trebuie prins cu trei degete "three fingers grasp" ajuta la tinerea creionului mai tarziu.

-transfer cu clesti se transfera pufuletii de la stanga la dreapta apoi se intoarce tava ,vasul gol e mereu un dreapta)

-pietricele si clesti

-luarea cu lingura(spooning)

-transferul de margele cu penseta

-sortarea

-insiratul margelelor pe ata

Toate jocuriile acestea le-au folosit copii mei si le voi folosi si in continuare cu ceilalti sic ,nici nu stiam ca apartim vreunui sistem ,de asemenea si in casa lor au colturi cu diferite activitati pe care si le cunosc foarte bine .Le recomand sa le incercati sa va lasati copii sa se joace cu ele sunt asa de incantati!
t-mihaela
Scris: Thursday, January 13, 2011 3:44 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Shirel, ma bucur sa aud ca ai asemenea materiale acasa.dance
Bereea,M.Montessori si premiata dar si criticata,le-a cunoscut pe amandoua .Uni educator ii trebuie mult studiu si o buna cunoastere a vietii ei, psihologiei ei ca sa-i aplice corect metodele.Inainte de a fi educator ea a fost om de stiinta ,psiholog si pediatru.Un bun educator nu doar educa aplicand niste metode ci verifica psihologia care a emis acele metode.Ori,mare parte din metodele Mariei M. sunt rezultatul muncii cu copii retardati.Este foarte greu pentru un educator sa aplice niste metode care isi au baza in cercetari pe copii retardati chiar daca ea a obtinut rezultate fantastice cu copiii normali.Ea a fost primul educator care a construit masute de lucru ,cele pe care le vedem azi in gradinite,a inlocuit pupitrele rigide si prea inalte cu masute de lucru usor de ridicat si mutat.Deci ce este considerat rigid in educatia Montessori as fi curioasa sa aflu si eu ,poate faptul ca este atata liniste intr-o clasa ,poate ca lucrul individual sperie pe parinti sau ordinea si disciplina.Sa nu uitam ca M.M pledeaza pentru libertare,libera miscare si mai ales libera exprimare, exprimarea spontana.Nu intrerupe niciodata un copil care se manifesta spontan ( doar daca nu dauneaza altora ).Sa nu credeti ca copiii stau la gradi de la 9 la 5 insirand margele pe ata sau luand fasole lu lingura din castron in castron.:018: .Se face lectura, activitati de grup, se joaca pe afara urla cat ii tin plamanii in curte ( nu in clasa),fac tot felul de minuni copilaresti ,sunt normali.Scoala Montessori nu e o armata de soldatei fool Munca individuala are scopul de a-l invata pe copil independent insa sunt activitati de socializare bine stabilite .Socializarea se inavata din prima zi ,convietuirea cu semenii , munca in echipa fac parte din programul Montessori.
Ma bucur ca primesc atatea intrebari, sunt asa de fericita sa pot demitiza conceptul Montessori ,sa-l dezbar de prejudecati si greseli in aplicare firstprize
t-mihaela
Scris: Thursday, January 13, 2011 5:11 PM
Nivel

Activitatile preliminare ,abc-ul copilului Montessori ,sunt -asezatul si ridicatul de pe scaun( poate ridicati din sparnceana dar sunt sigura ca ati vazut copii care trag scaunul de sub masa cu piciorul sau il imping inapoi cu burta ,daca il imping inapoi ca de obicei il lasa asa sa se impiedice educatoarea de el )

-deschiderea usii ( cu mana dominanta pe clanta si cea nedominanta pe usa( cu plama).Si iar va intrevati poate ce activitate mai e si asta ca toti stiu cum s adeskida o usa.Oare chiar stiu?Si daca stiu de ce o izbesc mereu si isi prind degetele la toc ?sic Nu uitati ca vorbim si de copii foarte mici de 2 ani jumate.

-cum sa scoata covorasul din stativ ( covorase speciale) ,cum sa-l ruleze cum sa-l duca la loc
Copilul va lua covorasul din stativ il va rula pe jos inspre el ( nu calca pe covoras).face activitatea pe el , apoi duce activitatea la loc ,ruleaza covorasul si-l duce inapoi in stativ.

model de covoras neadecvat,dungile sunt suparatoare la vedere si impiedica mult concentrarea

covoras adecvat

stativ pentru covorase

-cum sa mearga in jurul covorasului.Ori de cate ori are nevoie sa se miste in jurul activitatii sale trebuie sa o faca fara sa calce pe covoras, paseste pe linia perimetrului .

-cum sa mearga cu tava de lucru ( o tine cu amandoua mainile aproape de abdomen)

-cum sa puna haina pe umeras sau in cuier
aici si eu acasa am nevoi de ceva intelegere din partea jumatatii mele ca nu pricepe si pace.Copiii mei cand vin de afara isi trantesc hainele pe jos ca nu ajung la cuier iar eu ca sluga stau s ale adun si sa le pun in closet.nervi Cum spuneam, un mare rau facem copiilor ca-i ajutam in activitati pe care le pot face singuri daca le cream mediul .Doua cuierase batute ceva mai jos si mi-ar rezolva problema dar zi-i lui Kaze ca tre sa bat cuie in pereti angry

t-mihaela attached the following image(s):
kid_level_coats_2.jpg

t-mihaela
Scris: Thursday, January 13, 2011 8:00 PM
Nivel

As vrea s afac o paranteza si sa revin asupra pedepsei cu izolarea pe care mikaela a reperat-o untr-un referat romanesc.Pentru ca o intamplare de la clasa mai pe la inceputul anului scolar nu-mi dadea pace am facut nitel studiu aprofundat.Deci ce s-a intamplat.Directoarea intra in clasa si vede un copil care cum zicem noi " ne face meseria frumosa" facea ca un animal scapat de la zoo hohot si ea ne interzise pedeapsa cu izolarea.Bun .Ce face ea, se duce la copil si-l intreaba daca are febra ,daca se simte bine, daca il doare ceva,il examineaza cu mana pe frunte si vine cu concluzia:oh, cred ca ai nevoie de atentie speciala, esti putin bolnav poate chiar ar trebui sa mergi la doctor sa te vada.Copilul uimit de reactia ei a inceput sa se apere" nu, nu-s bolnav, ma simt bine ."Asa, atunci poti face ce fac copiii sanatosi adica sa stai cuminte in cerc si sa sculti povestea"Intamplarea asta m-a facut sa rasfoiesc "Recompensa si pedeapsa" si sa citesc mai atenta sa vad unde si cum scrie negru pe alb si, Evrika, am gasit.Izolarea o perioada de timp cu scopul de a face copilul sa se simta neputiincios a fost experimentata si aplicata cu succes in Casa dei Bambini.acum, unii directori de scoala refuza izolarea cum e la noi ,altii aplica izolarea dar refuza inducerea sentimentului de neputiinta sau boala.Daca citesti capitolul cu pricina nu mai pare atat de revoltator decat o fraza aruncata intr-un referat.So, mea culpa.Si sincer cred ca daca MM ar mai trai ar reveni asupra metodei recompensei si pedepsei si ar permite ceva limbaj cum fac eu acasa la mine"da stai copkil intr-un loc ca-mi faci creierii varza" rasAsta sa ne mai decrispam :018:
praslea_cel_voinic
Scris: Thursday, January 13, 2011 8:51 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/19/2009
Miha, muncesti, nu gluma sa scrii aici computerlove Sugestie: sunt la dollarica agatatori de plastic care se lipesc, sunt destul de rezistente pupici Va pup cu drag si spor la scris.computerlove pupici Interesante info.
t-mihaela
Scris: Thursday, January 13, 2011 9:06 PM
Nivel

Praslica, mersi de pont .O sa fac o tura pe la dollarica topai .Nu e munca ce fac eu aici ci pregatire pentru examene.Invat si eu odata cu voi si voi cu mine ras pupici
ingerash
Scris: Thursday, January 13, 2011 9:49 PM
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 1/17/2008
In soapta,adica ezitand, am intrebat astazi directoarea daca in gradinita se aplica acest sistem si mi-a confirmat ca da,educatoarea Madalinei a studiat si cu acordul directoarei sa introdus in programa.
Am observat eu de anul trecut astfel de activitati descrise de tine,dar am zis na e o tara educata...avansataras
Astazi a fost invitat un grup de cantareti,acordeon,flaut,clarinet...si copilasii au stat pe covorul cel mai mare din clasa si erau atat de cuminti,maine intreb ce semnifica ...
Mihaela,sincere aprecieri pentru aceste binevenite informatinewclap pupici
mikaela
Scris: Friday, January 14, 2011 1:09 AM
Nivel

Inregistrat: 8/11/2010
Miha, m-ai bagat in ceata....eu nu am acces la materiale privind metoda M.M, chiar daca as avea, stau prost cu timpul...Deci sa inteleg ca se accepta time-out-ul? Daca se accepta recompensa, se accepta si pedeapsa...??alcool Dezmeticeste-ma, te rog :018:
t-mihaela
Scris: Friday, January 14, 2011 1:42 AM
Nivel

Mikaela, am citit pasajul de vreo 10 ori si acum pot spune ca da,copilul este trimis intr-un fotoliu sau scaun unde poate vedea si este vazut de ceilalti copii si i se da tot ce vrea ,e servit ,profesorul se va purta cu el de parca ar avea nevoie de ajutor ca cu un bebelus in timp ce celorlalti li se adreseaza ca unor oameni mari.Copilul pedepsit ( daca asta se poate numi pedeapsa ,as vrea si eu sa stau ca un boier in fotoliu si sa mi se aduca toate la nas) incet incet isi da seama de avantajul de a se alatura celorlalti si sa fie tratat ca un om mare si-si va corecta atitudinea singur.Asta e genul de pedepsire al copiilor.Prctictic ce inteleg eu de aici este ca intr-un mediu unde nu se practica servilitatea ,copilul este servit exagerat ca mod de pedeapsa.Copilului nu-i place sa fie servit pentru ca a fost educat independent si acum simte servilitatea ca pe o pedeapsa.De asta am facut legatura cu intamplarea de la noi, de ce directoarea ii zicea copilului :ce sa-ti aduc, vrei ceva, ti-e bine ca sarcu nu stia cum sa scape de ea sa fuga spre cercul de copii unde se putea bucura de libertate.Aasta e ideea.oare Nu stiu daca la copiii mei ar merge treaba asta ca daria mea abia asteapta sa-i aduc toate la nas, ar spune da adu-mi si aiai si ailalta dar in mediul de clasa Montessori merge garantat.

Praslica, mi-am luat agatatori si le-am lipit dupa usa de la intrare daca vine Kaze si le vede face atac de apoplexie hohot ...sunt rosii hohot
praslea_cel_voinic
Scris: Friday, January 14, 2011 1:51 AM
Nivel

Inregistrat: 6/19/2009
Am vazut cand am fost in touring la un M langa noi intr-un colt un covorash si 2 bile de relaxare...tipa mi-a vazut privirea si mi-a spus ca daca sunt suparati, ii incurajeaza sa se duca acolo sa se relaxeze/reflecteze. Are acelasi scop?
mikaela
Scris: Friday, January 14, 2011 4:38 AM
Nivel

Cred ca unii copii vor considera un avantaj sa se comporte ca maimutele si sa primeasca atata atentie...poate asta e si scopul, se poarta asa tocmai ca sa atraga atentia, fiind intr-un mediu unde toti sunt pe cont propriu...Stiu cazuri de copii singuri la parinti care fac orice sa primeasca atentie...Ciudata ideea, trebuie sa recunoscsorry1 Suna ca si cum servilitatea asta de fapt ii da copilului impresia de neputinta si il jeneaza doar in cazul in care el este independent, exact asa cum era citatul din referat...In cazul in care nu are un caracter independent, ma intreb cum va fi tratat copilul si cum il va afecta acest tip de pedagogie, fiind impotriva naturii sale?? Ciudat si foarte usor de interpretat gresit...in final tot time-out-ul e aplicat!
Si ca sa fiu off-topic, bubulina mea joaca rolul de "bolnav", are si trusa de prim-ajutor si-si lipeste bandaje pe maini si picioare, isi asculta cica inima cu stetoscopul, asa ca daca ar fi intrebata daca vrea la doctor sigur ar zice DA, sau ce vrea sigur ar cere plasturi cu inimoare sau mai stiu eu cealcool
t-mihaela
Scris: Friday, January 14, 2011 5:06 AM
Nivel

Asa este,cam ciudat mod de a pedepsi copilul .Sunt de acord in mare cu sistemul iar cu ce nu sunt de acord sau mi se pare ciudat o sa spun aici sa discutam si cu siguranta o sa cer explicatii sila cursuri sa vad poate nu inteleg eu bine ...vorba lui Kaze al meu "Me no english" maseluta
Praslica ,se fac exercitii de relaxare si meditatie, nu am gasit exact unde scrie ca stii eu o iau ca la Biblie,tre sa vad negru pe alb paragraful ,capitilul, versetul dar in practica se face.
CatalinaMaria
Scris: Friday, January 14, 2011 6:42 AM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 5/24/2010
Mihaela, ma alatur si eu celor care iti multumesc pentru initiativa ta si iti doresc spor la invatat si bafta la examene. Ma gandeam la diferenta de mentalitate... Cred ca in Romania nu ar merge aceasta metoda a "pedepsei". Sunt unii copii atat de rasfatati in familie incat cred ca ar face totul sa fie "pedepsiti" la gradi ca sa le arate celorlati ca sunt tare "smecheri". In Ro cred ca mai intai ar trebui educati parintii. Eu recunosc ca o cam alint pe fie-mea si de multe ori o ajut excesiv de mult... dar nu ma pot abtine.
Andreea&Ariana
Scris: Friday, January 14, 2011 9:02 AM
Nivel

Inregistrat: 3/23/2007
Mihaela,multumim frumos pentru munca depusa si mai ales ca ne inveti ceva despre care sincera sa fiu nu am auzit pana acum(doar in urma cu ceva timp,am citi cateva postari de-ale tale si de-ale Mariei)!computerlove
Am luat topicul de la inceput si sa stii ca mi-a placut foarte mult,am sa incerc sa le pun in practica cu Ariana....desi sunt foarte multumita de ceea ce invata si lucreaza la gradinita,cred ca ar fi super daca ar incerca si sistemul Montessori !
Stau cu ochii pe tine,sa stii....inca o data iti multumesc pentru tot ceea ce ne inveti!computerlove
P.S. Citind tot ceea ce ai scris,m-am lasat absorbita si am uitat ca tre sa plec la gradinita la Ari sa o ajut pe educatoare sa pregateasca nu stiu ce jocuri pentru ei!ras ras
mikaela
Scris: Friday, January 14, 2011 1:30 PM
Nivel

[quote=t-mihaela]Asa este,cam ciudat mod de a pedepsi copilul .Sunt de acord in mare cu sistemul iar cu ce nu sunt de acord sau mi se pare ciudat o sa spun aici sa discutam si cu siguranta o sa cer explicatii sila cursuri sa vad poate nu inteleg eu bine ...vorba lui Kaze al meu "Me no english" maseluta
quote]

hohot hohot hohot Esti de belea Miha hohot hohot hohot
Am crezut ca numai pe aici aud " Me no english", "me have nothing", "me know nothing", "me no drive", "me no conosco" hohot Ce m-ai distrat!! computerlove
computerlove
Multumesc de raspunsuri!
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.