Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2007 Mesaje: 3818
| Mi-am comandat si eu "Absorbant mind", astazi a sosit, dar nu am avut timp sa o studiez. In schimb, am gasit cateva bloguri apartinand unor mamici care fac home-schooling cu proprii copii dupa metoda Montesorri. Sunt incantata de ceea ce citesc si bineinteles ca vreau sa aplic la Ioan si apoi la Matei. |
|

Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Miha, nu-i bai, mi-ar fi placut sa avem acces la cursurile alea. Dar tu tot din alea inveti, nu? Si daca ni le prezinti aici, e si mai bine ca sunt in romaneste si le si explici. Eu oricum sunt cu "ochii-n patru" la tot ce zici |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Da tot din alea va prezint aici si e mai bine ca le explic , atata doar ca nu pot pune totul aici ,e un volum foarte mare dar pun din fiecare categorie cate ceva.Si o s amai deskid un topic cu "readings",un citat pe sapatamana sa-l luam la puricat . |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| t-mihaela wrote:Si o s amai deskid un topic cu "readings",un citat pe sapatamana sa-l luam la puricat .
Super inspiratie ai! |
|

Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| http://www.scribd.com/doc/11013996/MariaMontessoriDescoperireaCopilului1977necenzurat2 poate va este de folos, eu sant nerabdatoare sa o citesc... |
|

Inregistrat: 1/5/2009 Mesaje: 1230
| mihaela asteptam |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Domnule Capraru, va multumesc pentru raspuns, pare foarte interesant. V-am trimis un e-mail cu adresa postala pentru a comanda cartea de la dvs.
Mihaela, si eu stau cu ochii in patru pe aici (cand am timp ), mi se pare foarte interesant. multumesc mult pt ceea ce faci . si odata cu aceste "repere" incerc si eu sa mai corectez ce s-o putea, de multe ori am sentimentul ca am dat-o rau in bara cu educatia lui David. . el e un copil bun si inteligent, insa recunosc ca poate n-am gasit mereu metodele de a comunica eficient cu el.
|
|
| Revin cu activitati din aria "Practical Life"de data asta referitoare la "Grija pentru sine si grija pentru mediu"
Stersul prafului se invata foarte devreme, pe la 2 ani si ceva, nu se foloseste pamatuf de ptaf ci carpa obisnuita ideea e sa faca copilul miscari circulare cu palma de la stanga la dreapta.Carpa o arunca in cosul cu rufe ( care exista intr-un colt al clasei),un copil va spala aceste rufe o data pe zi sau cand este nevoie. Din pacate nu am poza ca ce am gasit era cu pamatuf ceea ce nu e corect.
impaturirea servetelelor sau a hainelor Servetelele la incepatori sunt cu linii ajutatoare trasate ,pentru cei mai avansati putem folosi fara linii ajutatoare.

inpaturirea hainelor se poate face pe covoras daca sunt haine mari obisnuite ,daca avem hainute de bebelus putem face activitatea la masa

Maturatul e o activitate foarte des folosita ,in clasa se intampla cam mereu accidente, copilul care a facut mizerie pe jos va strange singur folosind maturica si un faras mic ( nu de jucarie ci reale dar proportinonate pentru copii)
udatul plantelor ,schimbarea apei in vaza,plantarea semintelor acestea sunt activitati separate, eu le-am luat impreuna ca toate se refera la grija mediului viu .Dupa cum am mai spus plante si vietuitoare sunt de nelipsit in clasa.Copilul verifica planta daca e udata, (atinge solul ,verifica frunzele daca sunt "vesele " sau " triste" si daca hotaraste sa o ude ia planta la masa si incepe activitatea.Ce ni s epare noua simplu ,udatul il facem uneori automat ,copilului i se pare o munca foarte importanta ,el ajuta la supravietuirea acelei plante ,el ii da hrana. daca planta e situata pe un pervaz unde udatul e accesibil atunci o poate uda si directla locul ei .

Schimbarea apei in vaza e o activitate pentru 3ani plus, copilul trebuie sa poata duce o vaza cu flori la masda lui, sa poata folosi un foarfece si sa fie precis in miscari.Tava de lucru contine un bol de apa servetel, foarfece ,o lupa,o periuta pentru spalat fundul vazei.Copilul priveste prin lupa capetele tulpinii si observa ca sunt flescaite, murdare,deci trebuie taiate.Va lua toate florile din vaza, va schimba apa fiecate floare ii va taia 1 cm din tulpina in bolul cu apa si va pune una cate una florile inapoi in vaza.Revin.
|
|
| nu mai scrie nimeni nimic?
tocmai am primit si eu avizul de la posta pt carte, sper sa o poata lua sotul in seara asta, daca nu, maine dimineata. abia astept s-o citesc. AlexandraL, tu ai apucat sa citesti din carticica?
(noi ne-am luat maturica si faras in miniatura, cum se face mizerie, David stie ce are de facut. mai nasol e ca face mizeria intentionat, numai de dragul de a matura ). o sa-l instruiesc si la stersul prafului. in fond si la urma urmei, daca tot ne distram, sa fie si util.
si acus-acus, pana vine tati de la munca, plantam niste floricele in ghivece. am eu unele puse la inradacinat in apa si nu gaseam momentul propice. iaca a venit .
Mihaela, te rog, mai scrie-ne din ceea ce inveti. o sa retii si tu mai usor . |
|
| nu mai scrie nimeni nimic?
tocmai am primit si eu avizul de la posta pt carte, sper sa o poata lua sotul in seara asta, daca nu, maine dimineata. abia astept s-o citesc. AlexandraL, tu ai apucat sa citesti din carticica?
(noi ne-am luat maturica si faras in miniatura, cum se face mizerie, David stie ce are de facut. mai nasol e ca face mizeria intentionat, numai de dragul de a matura ). o sa-l instruiesc si la stersul prafului. in fond si la urma urmei, daca tot ne distram, sa fie si util.
si acus-acus, pana vine tati de la munca, plantam niste floricele in ghivece. am eu unele puse la inradacinat in apa si nu gaseam momentul propice. iaca a venit .
Mihaela, te rog, mai scrie-ne din ceea ce inveti. o sa retii si tu mai usor . |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| Domnule Capraru,va multumesc din suflet;am primit astazi cartea,,Mintea absorbanta'' de la dv. As vrea,as dori, foarte mult sa mi-o trimiteti si pe cealalta cand apare,deorece sunt foarte curioasa sa citesc absolut totul despre ceea ce a scris Maria Montessori.Imi place extraordinar de mult ceea ce expune. |
|

Inregistrat: 1/5/2009 Mesaje: 1230
| ce bucurie pt fetele care au primit cartea sau macar avizul eu nu am primit niciuna nici alta mai astept |
|
| Iuna wrote:nu mai scrie nimeni nimic? tocmai am primit si eu avizul de la posta pt carte, sper sa o poata lua sotul in seara asta, daca nu, maine dimineata. abia astept s-o citesc. AlexandraL, tu ai apucat sa citesti din carticica? (noi ne-am luat maturica si faras in miniatura, cum se face mizerie, David stie ce are de facut. mai nasol e ca face mizeria intentionat, numai de dragul de a matura  ). o sa-l instruiesc si la stersul prafului. in fond si la urma urmei, daca tot ne distram, sa fie si util. si acus-acus, pana vine tati de la munca, plantam niste floricele in ghivece. am eu unele puse la inradacinat in apa si nu gaseam momentul propice. iaca a venit  . Mihaela, te rog, mai scrie-ne din ceea ce inveti. o sa retii si tu mai usor  .
Iuna, copilul tau nu se joaca, el munceste sa construiasca viitorul adult. Exista o diferenta fundamentala intre munca adultului si cea a copilului. Adultul munceste pentru a transforma ceva in mediu, de ex. matura pentru a face curatenie. Copilul munceste pentru a construi ceva inlauntrul sau: o miscare noua, o coordonare a miscarilor, o coordonare mana-vaz. Pt aceasta are nevoie de exercitiu, de aceea imprastie gunoiul si repeta exercitiul pana la satisfactia nevoii sale interne. De aceea trebuie luat in serios si lasat sa-si duca munca la capat. Distractia pe seama lui poate avea efecte contrare, la un moment dat poate produce o reactie de incapatanare! |
|
| Promit ca azi vin cu noutati.Mai ales la capitolul "readings" as vrea sa scriu pentru ca in spatele acestor activitati sta o gandire si psihologie care trebuie inteleasa . |
|

Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Domnule Capraru, va multumesc, si noi am primit cartea . Asteptam cu nerabdare si Secretele copilariei. Deocamdata mama se bucura de Mintea absorbanta, imi face eseuri la telefon, e placut impresionata de continutul cartii, cica pana si coperta ii place Abia astept s-o citesc si eu!!
|
|
|