Nivel: Membru
Inregistrat: 8/29/2012 Mesaje: 11
| foarte tare |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| Un articol interesant:
http://www.qbebe.ro/copilul/cresa_si_gradinita/educatia_montessori%3A_pentru_orice_copil%2C_dar_nu_pentru_orice_parinte |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| EU nu reusesc sa citesc articolul, nu-mi merge linkul, oare de ce? |
|
Inregistrat: 7/3/2010 Mesaje: 1948
| mikaela wrote:EU nu reusesc sa citesc articolul, nu-mi merge linkul, oare de ce? Acesta este linkul : Educatia Montessori. |
|
| Am editat, acum ar trebui sa mearga!!
Mihaela, tu mai treci pe-aici? Ai mai facut bloguletul?
Poate mai sunt si fete care au studiat/citit despre metoda Montessori si vor sa impartaseasca cate ceva, eu sunt curioasa sa aflu mai multe.. |
|
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Mersi fetele E interesant articolul! Eu am stat si m-am gandit ca prostu', tot ce citesc despre Montessori e pt copiii de gradinita, dar pt cei mai mari nu merge sau cum se aplica, cu se mananaca pt cei de la 6 ani in sus? |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Fetelor eu stau cu diploma in dulap, nu practic ca dascalitul nu ma mai atrage.Insa recomand cu tarie sistemul, as fi vrut sa il pun pe Arti si Darya in asa scoala . |
|
Inregistrat: 11/18/2007 Mesaje: 3818
| Inca nu am citit articolul, dar si eu sunt interesata de sistemul Montessori, am vrut chiar sa urmez un curs pentru asistent, insa nu s-au aranjat lucrurile asa cum ar fi trebuit...Am vizionat filmul "Una vita per i bambini", care m-a impresionat mult, mi-am cumparat o multime de carti- "Absorbent mind" (jumatate citita), "Montessori play and learn" (cu activitati pentru copii), "BASIC Montessori- Learning activities for under five" (recomandata de o prietena care a terminat cursul pe care voiam sa il urmez si eu, cuprinde tot activitati explicate), "Teach me to do it myself" si inca vreo 2-3 care nu imi sunt acum la indemana.
Sunt un mare fan al sistemului, Ioan a mers la o gradinita Montessori aproape un an si mi-au placut foarte mult principiile promovate. Imi place ca accentul se pune pe dezvoltarea individuala a copilului, fiecare este lasat in ritmul lui, fiecare isi alege activitatile in functie de preferinta (Ioan prefera puzzle-uri, sa picteze, sa asambleze, dar si activitati de transfer, de exemplu transferul orezului cu lingurita dintr-un catron in altul, sau a apei colorate, cu ajutorul unei pipete, dintr-un recipient in altul). Exista si activitati comune, gen "circle time", moment in care discuta despre vreme, luna si anul, canta sau asculta povesti, Ioan avea in fiecare saptamana si o ora de "gatit", in care copilasii erau lasati sa amestece singuri ingredientele pentru o anumita reteta (era foarte mandru cand venea acasa cu o minipizza sau o briosa, o painica facuta de el). Inca ceva ce mi-a placut-jocul in aer liber (aveau o pauza in care ieseau afara si se jucau diverse jocuri educative, de echilibru, "pictau" cu apa pe tabla etc); in plus, o data pe saptamana erau scosi in parc, unde li se vorbea despre natura.
Ma incanta atentia concentrata pe jocuri educative foarte bine puse la punct, pe activitati care le folosesc mai departe in viata (sa aseze tacamurile si farfuriile la masa, sa se imbrace singuri, sa se ajute singuri-sa-si toarne in pahar, sa taie si sa lipeasca; diverse jocuri pentru motricitatea fina si grosiera etc), alte activitati care le descopera intr-un mod foarte placut si interesant lumea inconjuratoare (comparatii intre sunete, texturi, forme, culori, mirosuri), notiuni de matematica timpurie, biologie, geografie-introduse intr-un mod atat de bine gandit, metoda de a invata literele alfabetului cu ajutorul unei tavite cu nisip/sare si multe, multe altele.
Exista si o multime de bloguri cu acivitati cu tematica montessoriana, multe mamici fac homeschooling urmand aceasta metoda si se bucura de rezultate uimitoare la copiii lor. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Si la noi se practica la gradinitze multe tehnici din aceasta metoda ,deasemenea si eu acasa cu copii mei merg pe aceeasi criteri ale educatiei dar cu limitele si legile mele. Alexandra ,merci ptr informatii ,am sa caut si eu filmul! |
|
| Quote:.Am vizionat filmul "Una vita per i bambini", care m-a impresionat mult
Unde gasesc si eu filmul asta sa-l vizionez online? Am gasit ceva dar nu e tot, imaginea e slaba si nu e subtitrat nici macar in engleza, ca in romana stiu ca nu o sa-l gasesc. |
|
Inregistrat: 11/18/2007 Mesaje: 3818
| bulibuli wrote:
Unde gasesc si eu filmul asta sa-l vizionez online? Am gasit ceva dar nu e tot, imaginea e slaba si nu e subtitrat nici macar in engleza, ca in romana stiu ca nu o sa-l gasesc.
Mie mi-a imprumutat o prietena DVD cu filmul, si intr-adevar nu avea subtitrare nici macar in engleza, m-am straduit sa inteleg in italiana |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Si eu tot in italiana cu urechile ciulite la maxim ...impresionant ,emotionant.Doua Marii am admiratla viata mea, Marie Curie si Maria Montessori |
|
Inregistrat: 2/14/2016 Mesaje: 1
| mikaela wrote:Domnule Capraru, va multumesc, si noi am primit cartea . Asteptam cu nerabdare si Secretele copilariei. Deocamdata mama se bucura de Mintea absorbanta, imi face eseuri la telefon, e placut impresionata de continutul cartii, cica pana si coperta ii place Abia astept s-o citesc si eu!! Buna seara! Cum pot sa intru si eu in posesia cartii Mintea Absorbanta de Maria Montesori? |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Mai jos sunt cele 20 de principii ale Mariei Montessori pe care eu am incercat sa le aplic zi de zi si care, cred eu ca daca ar fi citite de parinti o data pe saptamana, relatia lor cu copiii nu numai s-ar imbunatati. Cel putin mie asa mi s-a intamplat: 1. Copiii invata totul din mediul inconjurator. 2. Respecta copilul in toate manifestarile lui. 3. Ofera-i libertate de miscare in siguranta. 4. Ofera-i libertate de a alege. 5. Da-i sansa sa castige tot mai multa independenta. 6. Invata-l prin prezentarea activitatii, nu prin corectare. 7. Implineste-i nevoile si, in acelasi timp, ajuta-l sa vada care sunt si nevoile celorlalti. 8. Ai rabdare. Daca un copil are nevoie de mai mult timp pentru a invata ceva, acorda-i-l. 9. Un copil care este criticat frecvent invata sa-i judece pe altii. 10. Daca un copil se simte acceptat, invata sa aiba incredere in el. 11. Respecta-ti copilul atunci cand a gresit si isi poate repara greseala. Opreste-l atunci cand actiunile pe care vrea sa le faca sunt potential periculoase. 12. Nu-ti vorbi de rau copilul, indiferent daca acesta este sau nu de fata. 13. Concentreaza-te mai degraba pe ceea ce vrei sa educi bun in el, nu pe raul pe care vrei sa-l eviti. 14. Intotdeauna fii pregatit sa raspunzi cand te solicita copilul, caci atunci are nevoie de ajutor. 15. Cand nu are nevoie de ajutor, nu interveni. 16. Nu intrerupe un copil cand este concentrat asupra unei activitati: se odihneste, lucreaza sau doar ii observa pe altii. 17. Un aspect foarte important este mediul in care locuieste copilul si in care nu trebuie sa se regaseasca obiecte inutile. 18. Intotdeauna vorbeste si comporta-te cu copilul avand cele mai bune maniere si ofera-i tot ce ai mai bun in tine. 19. Ajuta-ti copilul sa-si depaseasca imperfectiunile. Fa acest lucru cu grija, retinere si in liniste, cu intelegere si dragoste. 20. Ajuta-l pe copil cand cauta o activitate si fii neobservat atunci cand si-a gasit-o deja. |
|
Inregistrat: 9/30/2017 Mesaje: 1
| t-mihaela wrote:Deschid un topic pentru mamicile care vor sa inteleaga sistemul Montessori ,sistem blamat si ridiculizat pe forumurile romanesti din cauza necunoasterii.Mi-e mila de educatoarele Montessori din tara ,lumea nu vrea sa priceapa ca exista si altfel de educatie care da roade asa cum este medicina alternativa asa este si educatie alternativa.Deci o sa incerc o prezentare a ceea ce ce intampla intr-o clasa Montessori si mai ales de ce se face ceea ce se face,pe intelesul tuturor, fara cuvinte si fraze academice .
Mihaela, mersi pentru tot. Eu vreau sa merg ca asistenta de educatoare la o gradini?a care func?ioneaza dupa implementarile Mariei Montessori. Te rog sa imi lasi o adresa de mail, sa ma mai lamuresti cu unele lucruri. Mul?umesc si multa sanatate, Ancu?a Oltean.ancuta89@yahoo.com |
|
|