Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Kiki wrote: Nu e musai. Eu am rupt turta unei fetite pe care nu am botezat-o, pentru ca parintii s-au certat cu nasii si nu i-au mai vrut. Asa ca eu zic ca poti si tu sa alegi pe altcineva.
Multumesc, kiki ...ce veste buna !
Dar, la baietei, la taierea motului, cum se procedeaza?Imi poate descrie si mie cineva cu acelasi lux de amanunte ca la fetite?Ca atunci, daca se poate ca altcineva in afara nasilor sa ii taie motul lui Matei, vom face si noi un mic party cat de curand ! |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| stele_pe_cer wrote:Multumesc, kiki ...ce veste buna ! Dar, la baietei, la taierea motului, cum se procedeaza?Imi poate descrie si mie cineva cu acelasi lux de amanunte ca la fetite?Ca atunci, daca se poate ca altcineva in afara nasilor sa ii taie motul lui Matei, vom face si noi un mic party cat de curand ! Pai e cam acelasi lucru, adica nu i se taie decat motul, turta nu are...in rest, invitati, nasii, tavia cu de toate...cam atat. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Sunt dezorientata de acest obicei. Acum pricep ce-mi spuneau fetele la alt topic cand le-am spus ca i-am taiat parul Alexandrei. Dar ce scop are acest obicei? Eu nu am auzit de asa ceva si nici nu am participat la o astfel de manifestare. Asa suna distractiv, parca as face-o si eu!
Zilele trecute ma intreba o baba daca am dat "colacii" nasilor Alexandrei! Asta ce mai este? Am intrebat-o pe soacra mea si nici ea nu are habar. |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| M-am apucat sa citesc si eu cum e cu "taiatul motului" Nico, ai facut asta pina la urma sau nu?
Am si eu citeva intrebari,pentru cele care au trecut prin asta: 1.Petrecerea se organizeaza chiar cind implineste bebe 1 an?. 2.Se poate serba ziua piticului iar taiatul motului sa faca parte din eveniment?Daca da, atunci cind se taie motul,la inceput sau la sfirsitul petrecerii?
Cine are mai multe informatii,va rog sa nu ma lasati in ceata, ca eu abia acum ma documentez despre asta! |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Nicoleta, colacii se dau ori la botezul copilului, la taiatul motului sau oricand pana se casatoreste, asa e obiceiul. Cica pana nu dai colacii, copilul e al nasilor iar tu il rascumperi prin asta. Depinde acum cat de mult tineti la traditie... eu nici nu am primit si nici nu am dat colaci.
Miri, treaba cu motul difera de la o zona la alta. In Bucovina nu exista ''ruperea turtei'': se taie motul si la fetite si la baietei. Pe unde am fost -si asa am si eu de gand sa fac- s-a taiat la un an, in cadrul petrecerii in cinstea copilului. Acuma, ce sa-ti zic, nu exista un moment anume pentru asta, depinde cum organizezi petrecerea si cum gandesti totul, dar cred ca inainte sau dupa tort ar fi bine... nici eu nu m-am gandit la asta pana acum... |
|
| Miri wrote:M-am apucat sa citesc si eu cum e cu "taiatul motului" Nico, ai facut asta pina la urma sau nu? Am si eu citeva intrebari,pentru cele care au trecut prin asta: 1.Petrecerea se organizeaza chiar cind implineste bebe 1 an?. 2.Se poate serba ziua piticului iar taiatul motului sa faca parte din eveniment?Daca da, atunci cind se taie motul,la inceput sau la sfirsitul petrecerii? Cine are mai multe informatii,va rog sa nu ma lasati in ceata, ca eu abia acum ma documentez despre asta!
Miri, turta se rupe la fix un an. Daca nu se poate chiar la fix un an se poate rupe si cu cateva zile mai devreme (de obicei se intampla mai devreme daca vrei o petrecere mai mare si toti sunt mai liberi in week end). Da, se poate la ziua piticului si se poate sa faca parte din eveniment, bineinteles. Numai ca sfatul meu, turta sa fie rupta inainte de desert. Asta pentru ca dupa ce nasa rupe turta deaupra capului fetei se imparte in bucati invitatilor. E nasol sa fii la friptura, imparti turta si toti o pun deoparte, ca deh, ea e dulce si nu merge friptura cu cozonac. Asa, fiind desertul pe masa, e ok, mananca si turta si restul de dulce de pe masa (tort sau praji). PS: daca mai e ceva, nu ezita sa ma intrebi ca eu am rupt o turta cuiva. |
|
| Multumesc mult de informatii,mamici!
Kiki, eu ma gindeam doar sa-i tai motul,nu si sa-i rup turta.... Stai ca o sa ma interesez daca exista obiceiul asta la noi in zona,si atunci revin cu mai multe intrebari! |
|
| Miri wrote:Multumesc mult de informatii,mamici! Kiki, eu ma gindeam doar sa-i tai motul,nu si sa-i rup turta.... Stai ca o sa ma interesez daca exista obiceiul asta la noi in zona,si atunci revin cu mai multe intrebari!
Intreaba neaparat. La noi, la baietei se taie motul, la fete aceeasi operatiune se cheama ruperea turtei. Se face exact acelasi lucru, numai ca la fetite, in plus, dupa ce i s-a taiat motul i se rupe o turta deasupra capului. |
|
| In Bucovina nu este obiceiul cu turta... |
|
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| La noi nu exista acest obicei de rupere a turtei. Se dau doar colaci si un cadou nasilor in ziua botezului,atat. La un an se taie motul copilului, iar el / ea alege ceva de pe o tava unde, in prealabil, au fost puse diverse obiecte |
|
| Alina, uite ca nu stiam ca trebuie dat cadou la nasi... Noi nu am primit de la niciun fin Ce se da cadou?
|
|
| Ma puneti pe ginduri... Nici noi nu am dat cadou nasilor! |
|
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| kali wrote:Alina, uite ca nu stiam ca trebuie dat cadou la nasi... Noi nu am primit de la niciun fin Ce se da cadou?
Ei, cadoul e optional, noi am luat un set de vase.
Acum m-am gandit, de dat am dat, dar de primit, pauza.
|
|
| Noi, cand a fost botezul, le-am facut nasilor cadou o icoana de argint, dar nu stiam ca trebuie M-am gandit ca e un gest frumos, care sa le aminteasca de ziua botezului. Trebuia ceva anume?
Acum am citit ce ai scris si m-am lamurit, Alina. Merci |
|
| Miri wrote:Ma puneti pe ginduri... Nici noi nu am dat cadou nasilor!
Nici noi nu am primit cadou, sa ca stati calme. Cred ca pana la urma depinde si de nasi si de fini si de relatia dintre ei... |
|
|