Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Am fost invitati la ruperea turtei unei fetite si nu stim daca e suficient numai un cadou, sau trebuie dati si bani?Voi cum ati procedat?Trebuie sa cumparam ceva anume?Suntem doar simpli invitati, si vom merge si cu Matei. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Eu am fost anul trecut la prietena mea, cand fetita ei a facut un an, si i-am cumparat hainute (ce stiam ca are nevoie) si o jucarie pentru fetita. Cand am rupt eu turta Mirunei, prietenii au adus cadouri (in general hainute si jucarii), iar rudele si nasii au dat si bani. Eu zic ca este suficient un cadou (dar sa contina si o jucarie, ca sa se bucure si copilul ). |
|
| Crisanca,
Noi i-am cumparat deja o jucarie (o broscuta care se trage dar poate fi folosita si la nisip) si un costumas de primavara (pantalon si jaketa).Sa vedem ce mai gasesc, ca nu sunt multumita, as vrea sa ii mai cumpar ceva mai deosebit, o rokita frumoasa, dar mama-sa nu prea o imbraca nici in culori vesele nici in rokita...si trebuie sa placa mamei, ca bebe nu stie ce are pe el...poate o rokita marinareasca .
Deci nu e cazul sa dam si noi bani ... |
|
| Pai daca stii ca mama are gusturi "ciudate" in ceea ce priveste copilul ei, nu te stresa sa dai banii pe ceva care poate zacea in sifonier. Cum ai spus si tu, daca place mamei, vine bine si la fetitza. Eu zic ca e suficient daca sunteti prieteni, amici. A! Miruna a mai primit o iconita....mi s-a parut un cadou foarte frumos. |
|
| crisanca wrote:Miruna a mai primit o iconita....mi s-a parut un cadou foarte frumos.
Buna idee cu iconita....dar nu prea stiu daca parintii sunt credincioasi sau nu .... |
|
| Pai doar nu or fi atei! Nici eu nu sunt dusa la biserica de multe ori, dar dorm mai linistita cand stiu ca pe Miruna o vegheaza Maica Domnului. Eu nu am cumparat pentru casa mea icoane, dar am primit si le-am pus in casa.....nu poti arunca in debara asa ceva. Nu incerca sa faci pe plac unei mame, ca niciodata nu reusesti! Ea cumpara intotdeauna cele mai bune tzoale, cele mai bune jucarii.....bla bla. Dar daca fetita va fi bucuroasa de jucarie, va fi si mama! (asa cred ) |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| E suficient ce i-ai luat, parerea mea...nu ii mai lua nici altceva si nici bani nu da...bani dau nasii, restul nu sunt obligati. |
|
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 6570
| Cine a participat la ruperea turtei ne poate povesti si noua asa, mai cu lux de amanunte, cam cum se organizeaza si cam ce se intampla la acest eveniment? In general am inteles ca se organizeaza acasa, in cerc mai restrans. Dar care sunt, si in acest caz, traditiile care se cer respectate? |
|
| Quote:Cine a participat la ruperea turtei ne poate povesti si noua asa, mai cu lux de amanunte, cam cum se organizeaza si cam ce se intampla la acest eveniment? In general am inteles ca se organizeaza acasa, in cerc mai restrans. Dar care sunt, si in acest caz, traditiile care se cer respectate
Ruperea turtei nu este un obicei religios, este o traditie. Fiecare regiune are metodele ei. In general, se organizeaza acasa cu rude, prieteni mai apopiati si nasii copilului. Tu nu ai de facut mare lucru decat organizarea unei mese (asta ramane la latitudinea fiecaruia ce si cum se pune pe masa). In rest, nasa facecam totul. Ea aduce turta copilului, care se poate prepara in patiserii din aluat de cozonac, dar in forma rotunda. Tu pregatesti tava pe care se pun diverse lucruri, care....chipurile....ar semnifica destinul copilului ----papiota cu ac, bani, chei de la masina, pahar, zahar, carte, creion, o floare, aur, mai nou...mobil, card, si alte lucruri care vamai trec prin cap. Eu nu imi mai amintesc ce i-am pus. Ceremonia in sine este asa: se urca pe un scaun copilul, i se prinde motul cu un elastic, nasa rupe turta in capul lui in forma de cruce si apoi taie din par tot in forma de cruce. Apoi, nasul tine tava si copilul alege trei lucruri....dupa care toate rubedeniile fac presupuneri despre ce ar deveni copilul . Miruna mea a ales in ordine: cheile de la masina, banii si telefonul mobil. Deci, fata mea va fi afacerista (in cel mai fericit caz) sau agent imobiliar |
|
| Si nasa trebuie sa cumpere haine copilului (il imbraca din cap pana in picioare: body, dres, caciula, rochita, ghetute, etc, ce prefera ea) si o jucarie. |
|
| crisanca wrote: Pai doar nu or fi atei! Nici eu nu sunt dusa la biserica de multe ori, dar dorm mai linistita cand stiu ca pe Miruna o vegheaza Maica Domnului. Eu nu am cumparat pentru casa mea icoane, dar am primit si le-am pus in casa.....nu poti arunca in debara asa ceva. Nu incerca sa faci pe plac unei mame, ca niciodata nu reusesti! Ea cumpara intotdeauna cele mai bune tzoale, cele mai bune jucarii.....bla bla. Dar daca fetita va fi bucuroasa de jucarie, va fi si mama! (asa cred )
Nu, nu sunt atei, dar nici foarte bisericosi.Sunt credincioasi normali, merg la biserica de sarbatori, deci nu sunt in conflict cu cele crestine.
Cat dspre hainutze sau jucarii, au foarte multi bani si asta ma face sa ma gandesc de 1000 de ori inainte de a-i cumpara ceva, ca aoamenii cu bani cumpara lucruri de-ti iau okii, nu alta, asa frumoase sunt !
Dar, intr-adevra, o icoana nu vor arunca in debara, cum spui tu, crisanca, si atunci pe langa jucarie si costumas, ii voi mai lua o iconita, ca imi place sa fac cadou icoane!Se spune ca nu e bine sa iti cumperi singur icoane, dar eu toate iconitele din casa le am cumparate de mine (doar 2 le am de la mama mea), pentru ca mie nu are cine sa imi faca cadou icoane....ca oamenii se gandesc in primul rand la altele, apoi la Dumnezeu! |
|
| Kiki wrote:E suficient ce i-ai luat, parerea mea...nu ii mai lua nici altceva si nici bani nu da...bani dau nasii, restul nu sunt obligati.
Deci nu ma fac de ras daca nu dau bani?Ca noi ne gandeam sa dam si bani, ca poate "asa se face" ....bine ca am intrebat !
Crisanca, multumim foarte mult pentru detalii, kiar nu tiam cum va fi la ruperea turtei, ca noi lui Matei nu i-am taiat nici un mot, ca nu le avem cu traditiile iar nasa copilului oricum e mai mult plecata din oras.... |
|
| stele_pe_cer wrote: ca noi lui Matei nu i-am taiat nici un mot, ca nu le avem cu traditiile iar nasa copilului oricum e mai mult plecata din oras....
Motul se poate taia pana la 3 ani...asa ca mai ai timp. |
|
| Kiki wrote: Motul se poate taia pana la 3 ani...asa ca mai ai timp.
Si e musai ca nasa sa i-l taie?M agandeam ca poate i-ar taia motul alticneva, niste prieteni buni de-ai nostri .Uite ca nu stiam ca pana la 3 ani, eu credeam ca la 1 an, nici mai mult, nici mai putin ... |
|
| stele_pe_cer wrote:Si e musai ca nasa sa i-l taie?M agandeam ca poate i-ar taia motul alticneva, niste prieteni buni de-ai nostri .Uite ca nu stiam ca pana la 3 ani, eu credeam ca la 1 an, nici mai mult, nici mai putin ... Nu e musai. Eu am rupt turta unei fetite pe care nu am botezat-o, pentru ca parintii s-au certat cu nasii si nu i-au mai vrut. Asa ca eu zic ca poti si tu sa alegi pe altcineva. |
|
|