Rolul tatalui in familie
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Monday, February 13, 2006 10:49 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Ce poate sa faca si ce responsabilitati are tati la voi in familie ?
Cat si cum se implica in cresterea, ingrijirea si educarea copiilor ?
Care este rolul lui in familie ?

La noi tati pleaca dimineata,pe la ora 08:30, cand copiii dorm si soseste undeva intre 18:00 - 20:00, in functie de cat de mult are de lucru.

In cursul saptamanii nu mai apuca sa faca prea multe, decat mai nou sa ma asiste la baie (pentru Andrei). La sfarsitul saptamanii insa, el face cumparaturile, uneori mai pregateste si ceva de mancare (daca sunt eu prea ocupata cu Andrei), mergem cu totii la plimbare, in parc sau la rude / prieteni, mergem la circ, uneori la restaurant (asta pana sa apara Andrei, acum o sa luam o pauza).

Si, bineinteles, isi rezerva timp de joaca si pentru Alice.
stele_pe_cer
Scris: Monday, February 13, 2006 1:59 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
EmaC wrote:
Ce poate sa faca si ce responsabilitati are tati la voi in familie ?

Tati al nostru poate sa faca tot ce face si mami, doar ca scapa lucrurile din mana, da pe jos, se impiedica, dar calitativ la face corect.

EmaC wrote:
Cat si cum se implica in cresterea, ingrijirea si educarea copiilor ?

In educare momentan nu se baga, pentru ca in ca e prea mic bebe, dar la capitolul ingrijiri e expert.S-a implicat inca de la venirea casa din maternitate a puiului.

EmaC wrote:
Care este rolul lui in familie ?

Hmmmm...rolul lui in famelie...am eu o parere despre acest lucru, dar la noi nu se aplica.

DUpa mine tatal in familie trebuie a tina haturile, sa fie mai autoritar, cand spune un lucru asa sa fie...la noi nu e asa...eu sunt cu ordinele, eu sunt cu directivele si cu toate hotararile in casa, desi le luam impreuna, rolul decisiv il am eu...si nu imi pace, dar ma conformez.Tati este foarte bland, blajin, incarca sa spuna "NU", dr e mai mult "Da"...dar il iubim asa cum e el..
miraa
Scris: Thursday, February 16, 2006 9:27 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/16/2006
si la mine pleaca dimineata devreme,mi nici nu este treaz si vine tarziu cand aproape am terminat baitapale acum este mai k....isi mai lasa treburile si mai sta cu noi...dar de cumparaturi,facturi se ocupa numai el...nu conteaza ca bb este mic...trebuie sa fie langa el..mai ales ca al meu este baietel..trebuie sa fie o legatura intre ei...oricum bb acum o alege pe mami:ras:
codruta
Scris: Thursday, February 16, 2006 10:23 PM
Nivel

Inregistrat: 2/14/2006
la inceput, in afara de alaptare tati facea tot ce facea mami chiar mai mult (cumparaturi, curatenie,facturi). Noaptea pazeam pe rand comoara sa nu se inece ca medeea avea prostul obicei de a varsa cand o lasam din brate. Dupa o luna, el palid de nesomn ca ziua era la serviciu, a insistat sa mergem la ai mei, el cu gand sa ma lase acolo. Dar tot el a insistat sa venim acasa ca nu-i place fara noi asa ca a venit sora mea la mine si astfel tati a devenit musafir cu rolul de a se juca cu fetita dupa ce vine de la serviciu, cand eu si sora mea suntem epuizate.cyclops
Kiki
Scris: Friday, February 17, 2006 8:18 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
La noi, tati face cumparaturi, plateste facturile, face curatenie si ii pregateste biberonul lui bebe cand este acasa.
De asemenea ii face si baie, restul - curatat in urechi, cremuit, unghii le fac eu.
In afara de asta, tati munceste. Altceva nu mai face, ca nu il las eu, pt ca ceea ce deja face este suficient (poate chiar prea mult).
Elia
Scris: Tuesday, February 21, 2006 8:44 AM
Nivel: Guest

La noi tati a facut multe inca de la inceput. Mie mi-era frica si sa pun mana pe bebe, sa nu il rup, asa ca primul scutez l-a schimbat tati. Cat am fost in Romania, adica in primele trei luni, cum nu munceam nici unul din noi, aveam timp sa facem de toate, si sa plimbam copilul ore in sir, si sa facem de mancare, si sa ne odihnim. Dupa ce ne-am intors in China el a inceput sa munceasca mult, in foecare zi era plecat de la 8 sau de la 10 pana la 6 si uneori chiar pana la 8-9. Aveam weekendurile libere insa, amandoi si atunci ieseam in oras, in parc, la gradina zoologica. In timpul saptamanii eu gateam, spalam rufe, pregateam mancarea lui John. Tati ajuta la curatenie, facea cumparaturi, il mai scotea pe John la plimbare sau se juca cu el in alta camera cand aveam eu treaba. CAteodata mi se parea ca nu face nimic, dar asta era pentru ca eram eu foarte obosita si surescitata, iar el era doar tapul ispasitor. Ca la cat muncea in afara casei, chiar nu ar mai fi putut sa munceasca si acasa mai mult decat atat.

Acum am noroc cu ai mei, ca acum amandoi muncim mult, singura zi libera e vinerea, el munceste de la 9 la 5 sambata si duminica, eu am ore si sambata si duminica, asa ca daca nu ne-ar ajuta ai mei cu treburile casei nu ne-am descurca. Adica am lua probabil o femeie, dar nu prea ma incanta ideea, prefer sa stiu ca vasele sunt spalate de mine sau de mama, tata, nu de un strain, la fel si cu curatenia.
mihaela75
Scris: Wednesday, February 22, 2006 9:04 PM
Nivel

Inregistrat: 2/22/2006
Tati al nostru se gandeste numai la joaca.Numara zilele pana nasc ca el vrea sa se joace cu bebele si viseaza la ziua cand o sa iasa cu fetele lui in oras.Cred ca in mintea lui bebele e o jucarie cu care te joci cand vii de la servici.:hohot: Eu il las in apele lui si nu-i cer prea multe ca munceste de rupe ca noi sa stam bine mersi .Eu imi fac treaba mea de mama si nevasta iar el are grija sa tina familia la caldurica:ras: Ce sa-i mai cer...
taki
Scris: Thursday, February 23, 2006 9:43 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Rolul tatalui in formarea copilului

Multe din comportamentele copiilor sunt un rezultat direct al modului in care copilul a fost educat. Multi nu acorda foarte mare importanta rolului de parinte sau il fac asa cum cred ei ca e mai bine, acest lucru avand uneori consecinte nefavorabile pentru copil. In continuare vom vedea cum influenteaza educatia primita de la tata dezvoltarea personalitatii copilului.

Tatal dominator - autoritatea lui este expresia personalitatii puternice, exigente, care stie sa se afirme si sa reuseasca si care se bucura de un prestigiu mare. Acest tip de tata nu accepta sa fie contrazis. El vrea sa fie ascultat, respectat, venerat. Sotia si copiii apar in ochii lui ca fiinte slabe care trebuie protejate si conduse de catre el. Tatal dominator genereaza doua tipuri de copii: copil timid si supus sau copil rebel si autoritar. Copilul timid nu intreprinde nimic pe cont propriu, asteptand intotdeauna directive din partea tatalui. Acest copil se maturizeaza foarte greu. Copiii acestui tata intampina dificultati in confruntarile cu viata reala, avand deseori esecuri in viata scolara, sociala sau profesionala.

Exista si situatii in care copilul nu accepta autoritatea paterna si se revolta impotriva unui astfel de tata. De aceea au loc ciocniri violente care genereaza o ruptura in relatia tata-fiu. Copiii unor parinti prea autoritari isi critica familia putin, dar disciplina care le e impusa are consecinte traumatice, acest fapt putand fi prezentat in urmatorii termeni: supunerea fata de parinti este egala cu rebeliunea fata de ceilalti.

Tatal tiran - el este de asemenea un tata autoritar, dar evolutia sa este sinusodiala si deseori apare ca fiind de fapt timid. Autoritatea si agresivitatea unui astfel de tata sunt, de fapt, reactii in fata propriei slabiciuni. Tatal autoritar da nastere nervozitatii copilului sau. Copilul tatalui tiran este de cele mai multe ori fricos, nervos, are explozii agresive bruste si necontrolate. Relatia tata - copil sufera si in acest caz o ruptura, tatal fiind descoperit in cele din urma, iar imaginea lui in ochii copilului este una deteriorata care cu greu poate fi refacuta.

Tatal prieten - cauta sa formeze o relatie bazata pe stima si nu pe autoritate. Acest tip de tata are o mare slabiciune: el nu se comporta de fapt nici ca tata, dar nici ca prieten, ceea ce il aduce intr-o postura de nesinceritate. Tatal prieten este acuzat de copil ori de spionaj, ori de faptul ca vrea sa-si retraiasca tineretea prin intermediul copilului, ceea ce duce de asemenea la o relatie precara. Tatal prieten are insa si o serie de avantaje; copilul, desi il critica, are si sentimente de tandrete si recunostinta fata de el. El poate sa discute liber cu copilul sau dar nu trebuie sa devina complicele lui in incalcarea regurilor de comportament. Daca tatal prieten intelege ca a fi aproape de copil nu inseamna a-i permite orice, atunci relatia are sanse reale de reusita.

Tatal bomboana - are raporturi afective armonioase si satisfacatoare pentru moment atat pentru copil, cat si pentru parinte. Totusi copiii unor parinti gata sa le satisfaca oricand cea mai mica dorinta tind sa fie rasfatati si intotdeauna nesatisfacuti. Copiii vor fi capriciosi, fara vointa si foarte greu de multumit de catre oricine.

Tatal demisionar - se lasa pagubas, este absent, este plecat in calatorii, nu exercita un control asupra copiilor, iar atunci cand are treaba cere cu insistenta sa fie lasat in pace. Copiii unor astfel de parinti tind sa nu accepte regulile si cerintele sociale, nu se supun nici unui control - de aceea le va fi foarte greu sa se adapteze in societate. Totusi copiii prefera un tata autoritar decat un tata absent, care nu e niciodata cu ei sau langa ei.

Sentimentul de siguranta pe care il are copilul atunci cand este in preajma tatalui provine din impresia ca tatal domina lumea exterioara. El este cel care inspira copilului dorinta arzatoare de a deveni ca el. Oricarui copil ii lipseste tatal daca nu-l poate admira pe al sau.Lipsa tatalui genereaza disconfort insa ar trebui sa devenim mai constienti si de prezenta nefavorabila a tatalui care poate genera chiar trauma.
Mirandolina
Scris: Friday, February 24, 2006 2:24 AM
Nivel
Nivel: Ambasador

Aoleu, Taki, ai uitat un tip de tata. Ala e al meu, care vine seara si abia daca sta si el 5 minute cu copilul si daca cel mic incepe sa planga incearca sa mi-l plaseze mie. Pentru el copilul e cuminte si simpatic si vrea sa stea cu el daca rade si se joaca, daca incepe sa planga ( ca doar un copil mic poate plange din foarte multe motive), si asta se intampla cel mai des inainte de a adormi, tati nu-l intelege si se cam plictiseste si scapa repede de el, inventad tot felul de motive. Si ma enerveaza ca se sustrage de la toate activitatile in care eu incerc sa il atrag in ceea ce priveste ingrijirea copilului.
Elia
Scris: Friday, February 24, 2006 6:27 AM

Lasa, ma, Mirandolina, ca o fi si omul obosit de la seviciu. Barbatii sunt mai comozi. Acum, sincer vorbind, tie iti place cand plange bebe? Daca ai sti ca e cineva mai potrivit decat tine sa il linisteasca, nu l-ai da? Asa si tati, stie ca la mami ii e cel mai bine si, cum nu-i place sa il auda plangand oricum, i-l paseaza ei, sa il calmeze. Sunt oameni si oameni. Am prietene care nici nu vor sa auda sa ii schimbe altcineva scutecul copilului lor. Eu una ma eschivam de cate ori puteam, stiam ca tati sau parintii mei fac treaba bine si cum nu imi placea, de ce sa nu incerc sa scap? Si cate si mai cate exemple. E foarte bine ca tati vrea sa se joace cu bebe, mai ales pentru un baiat este foarte important jocul cu tatal lui. Normal ca pentru orice copil este important sa se joace cu mami, dar rolul tatalui in dezvoltarea copilului prin joc nu este neglijabil deloc. Pe mine cateodata chiar ma enerveza cum se joaca sotul meu cu John, mi se pare nu stiu cum sa zic, stupid poate, il arunca pe pat, fac mult zgomot, dar vad ca lui John ii place, si dupa cum cere momente linistite cu mine (citim sau ne uitam la poze), cere si joaca mai activa cu tati.
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, February 28, 2006 10:20 AM
Nivel

Functia si rolul tatalui

Definitii: rolul si functia tatalui

Rolul reprezinta formele si valorile comportamentale, pe care societatea le impune individului. Functia paterna se constituie din ?totalitatea determinarilor care contribuie la structurarea psihicului copilului? (Muldworf). Wildlöcher a facut deosebirea intre aceste doua concepte.

Dupa el, rolul tatalui este definit in raport cu un anumit context socio-cultural. Astfel ca, fiecare societate si fiecare mediu impun tatalui roluri specifice unor culturi diferite; in timp ce, functia paterna este considerata, de catre acelasi autor, un element important in dezvoltarea normala si maturizarea psiho-afectiva a copilului.

Functia paterna, prin prezenta ei in mediul in care se dezvolta copilul, formeaza o baza solida in constituirea personalitatii copilului. Aceasta functie nu coincide mereu cu o imagine specifica si dependenta de mediul cultural. In contrast cu functia materna, care are o baza bilogica, nu exista nici o legatura intre functia paterna si originea biologica.

Muldworf prezinta functia materna ca pe o entitate compusa din trei elemente: satisfacerea nevoilor primare, calmarea tensiunilor, nevoia de prezenta si de siguranta. Bineinteles, aceasta functie poate fi indeplinita de tata sau de oricare alta persoana, dar este atribuita mamei, reprezentand astfel o continuitate naturala si necesara dupa nastere. Tatal poate sa ia efectiv locul mamei, dar rolul sau nu se opreste aici. Vom defini, in continuare, o serie de elemente specifice functiei paterne.

Functia paterna
Referindu-ne la lucrarile lui Muldworf, putem distinge doua forme diferite ale functiei paterne: functia paterna indirecta si functia paterna directa.

Functia paterna indirecta:
Pe langa iubire, tatal trebuie sa ofere un sprijin sotiei. Este garantul unei anumite sigurante in cadrul cuplului. Functia paterna depinde de raporturile dintre mama si tata. Functia materna se refera la echilibrul psiho-afectiv al mamei, echilibru care poate sa fie sustinut sau periclitat de relatiile pe care le intretine cu sotul. Din aceasta cauza, toate modificarile afective si emotionale ale mamei se vor repercuta asupra relatiei mama-copil. Echilibrul cuplului este, deci, necesar dezvoltarii psiho-afective a copilului.

In plus, copilul percepe si interiorizeaza o anumita imagine a tatalui, pe care si-o cladeste prin intermediul propriei viziuni sau prin intermediul imaginii pe care o are mama despre tata. Astfel ca, sotia care isi uraste sotul sau care il pune intr-o lumina defavorabila in ochii copiilor, va determina interiorizarea unui anumit tip de imagine paterna care va influenta, in consecinta, efectele si functia paterna.

Functia paterna directa:
Tatal ca factor de separatie in relatia mama-copil. Maturizarea biologica permite copilului sa se distanteze progresiv de mama sa, sa iasa din relatia duala pe care o avea cu ea. Mama trebuie sa fie pregatita sa lase libertate copilului, care in final se va separa de ea. Tatal trebuie sa o ajute in acest sens, trebuie sa instituie o separare intre mama si copil si, astfel, sa contribuie la evolutia copilului spre o viata autonoma. Prin functia lui, poate impiedica manifestarile abuzive ale mamei.
a_m_a2006
Scris: Wednesday, June 28, 2006 5:03 PM

La noi este tati de weekend mai mult asa ca atunci incearca sa stea cu pitica cat mai mult,sa o spele, sa o imbrace,sa se joace cu ea...in fine cam ce fac tati presupun in fiecare zi dar ne e bine si asa deocamdatauff
AdrianaC
Scris: Monday, April 16, 2007 9:36 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

La noi acum tati are destul de multe roluri in familie, mai ales ca si munceste foarte mult:

• dimineata o duce pe Alice la gradinita
  • seara ma ajuta la baia copiilor (mai sta si ii pazeste in baie, il scoate pe Andrei si ma ajuta sa il imbrac, sa il usuc la par, sa ii curat urechiutele, o usuca pe Alice la par
  • lucreaza la forum si magazin ras

In weekend-uri:
  • face cumparaturi (uneori merg si eu cu el, daca am cu cine sa las copiii)
  • repara ce e de reparat prin casa
  • ne duce la plimbare
  • lucreaza la forum si magazin ras

In rest, se ocupa cam de tot ce presupune firma, plata intretinere, telefon, etc. Tot el are grija de masina.

Poate pare putin comparativ cu altii, dar pentru noi e bine asa cum e acum. pupici tatic !
  • Cristy
    Scris: Monday, April 16, 2007 2:34 PM
    Nivel

Inregistrat: 1/8/2007
    Tati al nostru este destul de activ:

- aduce fetele de la scoala&gradinita, se mai opreste in parc cu ele putin.
    - cateodata le prepara masa de seara daca intarzii
    - mai face si putin prin casa - matura, baga/scoate vasele in/din masina de spalat, strange putin prin casa
    - face temele cu Eden
    - in weekend le mai ia la soacra-mea ca sa pot invata (inainte de examene)
    - cumparaturi
    - duce gunoiul tot timpul
    - se ocupa de tot ceea ce este legat de banca, posta, facturi, cumparare de electronice

Noi il iubim mult pe tati love love love

flowers flowers flowers flowers flowers flowers
    delfinasa
    Scris: Monday, April 16, 2007 3:30 PM
    Nivel

In masura in care are timp, face tot ce poate sa fim o familie fericita...am inteles natura jobului si m-am impacat cu ideea ca nu poate fi cu noi atat cat am vrea, asa ca atunci cand este acasa si nu se odihneste, face de toate, mai putin spalat rufe si mancare (doar cand are dispozitie si e odihnit mai face)...ne plimba unde vrem noi, ne aduce banuti sa-i cheltuie mami si fata ras, cand vine acasa este regula ca se joaca cu fii-sa 1/2h pana pregatesc masa, iar in unele weekenduri iese singur cu Karina afara, la shopping pt materiale de casa (in rest, este antishopping, uraste sa piarda timpul prin magazine, prefera sa-i iau eu chiar si obiectele personale). Tot timpul gaseste ceva de imbunatatit la casa, de ex. a facut patio in spatele casei, a pus dimmere la intrerupatoarele electrice, a pus attic fan pe casa, acum a zugravit singur un bedroom, a pus crown moldings, a vopsit tocaria si a curatat si dat cu lac usile din toata casa (l-am ajutat si eu dar putin, atunci cand dormea K) si repara cam orice in casa daca se strica, la masini la fel. Ingrijirea gazonului cu tot ce presupune ii pica in exclusiva grija, ca si administrarea unor conturi, facutul banutilor ras (cel putin deocamdata). Uneori o mai spala pe K, ii da sa manance, ii spune povesti la culcare, dar nu-i place s-o schimbe de pampers daca nu ii dau servetele umede si trebuie sa ma ratoiesc la el s-o imbrace, sa-i pregatesc dinainte hainutele ca altfel el o lasa sa alearge dezbracata prin casa si dupa ce alearga dupa ea, tot nu i le pune bine ras.
    Hai ca l-am laudat destul pe tati ras, trebuia sa zic si ceva sa nu-i creasca cornite sic.
    Utilizatori in acelasi subiect
    NU poti posta subiecte noi in acest forum.
    NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
    NU poti sterge postari in acest forum.
    Nu poti edita postari in acest forum.
    Nu poti crea sondaje in acest forum.
    Nu poti vota in sondaj in acest forum.