Rivalitatea intre frati
Subiectul anterior · Subiectul urmator
shirel
Scris: Saturday, August 3, 2013 12:47 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11812
kali wrote:


Nu e chiar asa, la modul general vorbind - din punctul meu de vedere, bineinteles.

Un copil de 4 ani este mai naiv si nu poate face fata unuia de 8 ani. Intelectual nu sunt pe acelasi calapod, deci cel mare e in avantaj si domina - sau chiar manipuleaza -. Asa se naste frustrarea celui mic care - poate - ca se simte neindreptatit dar nu este capabil sa-si sustina punctul de vedere la fel de bine.
Apoi, mai este si senzatia celui mare ca e superior celui mic si ajunge sa-l desconsidere.

Asta, desigur, nu este valabil pe timp nelimitat pentru ca lucrurile se echilibreaza intre frati odata inaintati in varsta, iar atitudinea ta ca parinte e intr-o continua schimbare in functie de nevoile lor. La varsta adulta cred ca vor fi perfect capabili sa-si gestioneze conflictele... nu cred ca are nicio legatura asta.

Apoi, chestia cu redirectionarea nu trebuie privita rigid, cum ca ar fi unicul mod de a aplana conflicte. Cum spunea cineva mai jos, ne adaptam situatiei din mers... nu exista o idee fixa in care sa persistam.

In general am invatat multe din relatia cu fratele meu mai mic dar si din greselile parintilor mei. A nu interveni deloc in relatia dintre copiii tai nu mi se pare cea mai buna idee la varsta mica - generalizand. Copiii nu au discernamant si sunt egoisti - percep lucrurile numai dintr-un singur punct de vedere -, nu vad problema in ansamblul ei si nu sunt capabili sa aprecieze cine a gresit si de ce. Pot, cel mult, sa actioneze dupa criteriile lor de apreciere care nu sunt neaparat si corecte. Si interventia are rolul ei atata timp cat ii si explici copilului unde greseste iar celuilalt cum ar trebui sa reactioneze - la mine merg fooooarte bine exemplele despre cum faceam eu cand eram de varsta lor, chiar daca sunt inventate... insa le place sa se raporteze la mine cand eram de varsta mica si sunt mult mai receptivi decat daca le explic punctul meu de vedere ca adult.


Binenteles ca ai dreptate ceea ce spui numai ca fiecare actioneaza cum i se pare mai indicat ptr copii lor.La mine se potriveste sa nu ma amestec intre certurile lor fiindca sunt foarte aproapiati de varste si vazandu-i cum dupa cateva minute se impac rapid mai ales ca cea mica l-a mine este cea care domina .Imi place si-i apreciez pentru legatura care o au intre ei nu mai spun acuma cand o am si pe Tahel este ceva de nedescris cum au introdus-o in colectivul lor .Toate exemplele pe care eu le-am dat le spun din experiantza cu ,copii mei pana acuma am reusit sa le creez o legatura super frumoasa fara sa fie gelosi unul pe celalalt iar certurile lor sunt asa de trecatoare dar asta o spun fiindca am copii apropiati ca varsta intre ei si au mai totul in comun.Acesta este un motiv pentru care nu prea ma amestec in certurile lor .Ei daca incep sa povestesc ce relatie aveam eu cu fratele meu mai mare sic alcool cand eram mici nu cred ca cineva mai putea sa faca pace intre noi cu toate ca parintii erau mai tot timpul in apropierea noastra ....cineva tinea cont de asta ....nuuuu cum plecau de acasa era dezastru si diferentza de 10 ani intre noi asta pana am invatat pe pielea noastra sa traim in pace unul cu celalalt si asta pana in ziua de astazi .Eu nu am ce exemple pozitive sa le dau despre mine cu toate ca le povestesc dese ori despre cum am fost eu cand eram mica alcool alcool sic ras raman c-am muti de obicei si-mi spun ca Shiraz este ca mine!ras sic Si binenteles ca au dreptate!
bINENTELES CA AR FI foarte multe de comentat la subiectul asta si fiecare parinte incearca sa educe cum crede ca este el mai bine ptr copii lui daca greseste sau nu cine stie va afla putin mai tarziu cred cand copii vor fi mult mai maturi si cred ca si ei parinti la randul lor .
Ce am mai vrut sa adaug este ca inainte de culcare avem un ritual familiar deci "dialoguri de familie"in care discutam despre tot c-am ce am facut in ziua respectiva daca au intrecut limita pustachi mei sunt atentionati dar toti impreuna fara a da dreptate nici celui mare nici celui mic(si de a creea conflicte intre ei) ci pur si simplu explicandu-le cum ar trebuie sa se comporte data viitoare .Sunt dialoguri foarte ajutatoare fara stres cand toti sunt linistiti si vor sa-si povesteasca cum si-au petrecut ziua.
miriam
Scris: Saturday, August 3, 2013 7:38 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 5/17/2009
Mesaje: 4992
shirel wrote:Ce am mai vrut sa adaug este ca inainte de culcare avem un ritual familiar deci "dialoguri de familie"in care discutam despre tot c-am ce am facut in ziua respectiva daca au intrecut limita pustachi mei sunt atentionati dar toti impreuna fara a da dreptate nici celui mare nici celui mic(si de a creea conflicte intre ei) ci pur si simplu explicandu-le cum ar trebuie sa se comporte data viitoare .Sunt dialoguri foarte ajutatoare fara stres cand toti sunt linistiti si vor sa-si povesteasca cum si-au petrecut ziua.

Asta-i o chestie tare faina, si eu mai fac asta cu al meu... singur.
Asa ca nu prea am ce spune pe la topicul asta, decat ca va citesc si iau amintesalut
praslea_cel_voinic
Scris: Sunday, August 4, 2013 12:23 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/19/2009
Mesaje: 2349
De cand dorm eu cu ei, chestia cu povestitul o fac si eu si am realizat ca au devenit mai comunicativi, la inceput a fost mai greu dar acum incep singuri fara sa ii mai intreb eu...Buddy1
sousourel
Scris: Sunday, August 4, 2013 5:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Imi place foarte mult ce ati scris. Si in mare parte asa stau lucrurile si la mine, atat in ceea ce priveste copiii, parerea mea despre cea ce fac si modalitatile de interventie. Si parca-mi mai vine inima la loc.

In plus fata de cele scrise de Kali, referitor la atitudinea copiilor mari, am de adaugat ca nici piticii nu sunt inocenti. Ei au de partea lor chiar varsta, tendinta adultilor de a le veni in sprijin si mai ales, specularea acestei tendinte. Singura modalitate pe care am gasit-o eu ca sa contrabalansez ceea ce scria Kali si ceea ce fac piticii este sa impart egal. Si pauza si pedeapsa si responsabilitatea (si la bine si la greu).

Imi place ideea lui Shirel cu discutiile de seara. Si noi avem momentele noastre, dar e drept, discutii adevarate avem cu Victor, cu Patri...mai e pana acolo (pana la discutii, adicaras ).

Kali, si eu raportez la copilaria mea, insa...nu e chiar un punct grozav de referinta. Toturi incerc sa extrag ceea ce e pozitiv, iar ce nu...ei bine incerc sa le folosesc cu titlu de "asa nu".

Si pe masura ce copmpar experienta mea cu experientele voastre...rezulta ca nu eu nu am rabdare destula. De fapt, la mine merge cam asa:

Victor, te rog fa...cutare. Victor, te rog fa..cutare, am spus. Dupa inca 2-3, se schimba registrul. Victor, daca nu faci cutare, atunci (chestia nasoala). Si apoi, daca tot nu obtin reactie, incep cu tipatul. Asta nu e ok.

Patri, pe de alta parte, e la perioada: nu, nu vreau, nu fac. Si nu face, uneori chiar sub nicio forma.

Asa ca, e complicat sa te raportezi la copil 1, la copil 2 (3,4,5 in cazul vostru) si apoi la relatia dintre ei. Mai ales atunci cand esti si sub lupa, ca sa zic asa, a comunitatii.
kali
Scris: Monday, August 5, 2013 9:51 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14389
sousourel wrote:
In plus fata de cele scrise de Kali, referitor la atitudinea copiilor mari, am de adaugat ca nici piticii nu sunt inocenti. Ei au de partea lor chiar varsta, tendinta adultilor de a le veni in sprijin si mai ales, specularea acestei tendinte. Singura modalitate pe care am gasit-o eu ca sa contrabalansez ceea ce scria Kali si ceea ce fac piticii este sa impart egal. Si pauza si pedeapsa si responsabilitatea (si la bine si la greu).


Corect!

sousourel wrote:
Kali, si eu raportez la copilaria mea, insa...nu e chiar un punct grozav de referinta. Toturi incerc sa extrag ceea ce e pozitiv, iar ce nu...ei bine incerc sa le folosesc cu titlu de "asa nu".


Nu stiu daca m-am facut bine inteleasa, insa procedez in felul urmator: in loc sa le spun " fa asa sau invers ", le prezint solutia pe care o apreciez eu ca fiind corecta ca si cum eu chiar asa am procedat cand eram de varsta lor + avantajele de rigoare, chiar daca exemplul nu e real. Ideea e ca sunt mai receptivi la ideea de mine ca si copil - pentru ca incearca sa inteleaga rationamentul pentru care am reactionat intr-un mod sau altul - in loc sa ia de buna ceea ce le spun eu, ca adult. Bine, la baieti exempul e tati... deci tati a facut sau a dres...

Ex. banal: Alexia considera ca era prea mult ceea ce i-am dat eu de citit si vroia sa imparta paginile respective in 3 reprize intinse pe toata ziua. Degeaba am incercat eu sa-i explic faptul ca pierde sirul actiunii si e mult mai interesant sa citeasca povestea cap-coada - plus ca eu nu intelegeam cum de nu e prinsa de poveste si cum de isi pune bariere din start... pentru ca imi amintesc ca atunci cand imi placea subiectul, nu mai lasam cartea din mana de curiozitate sa vad ce se intampla si cum se termina.
Nu a mers nici partea filosofica cu placerea cititului etc... etc... miorlaiala si incapatanarea inflorea pe masura ce discutia inainta in incercarea mea de a-i aduce argumente mature si bine intemeiate.
Atunci i-am zis - ca si cum ar fi fost secret -: " Stii cum faceam eu cand eram de varsta ta? Preferam sa citesc tot odata ca sa am restul zilei libere. Asa nu mai stateam cu grija ca mai am ceva de facut... scapam de citit si ma distram cum vroiam eu, fara grija orei - ca ea isi programase pe ore respectivele reprize.
Nu a zis nimic, a plecat la ea in camera si a venit dupa o vreme si mi-a spus ca a terminat. Dupa care: " ai avut dreptate. E mult mai bine asa. Mi-am luat de-o grija si am inteles si mult mai bine firul povestii - aha, deci a retinut si polologhia mea de inceput.

Acum are momente cand vine singura si ma intreaba cum am procedat eu cand eram de varsta ei in diferite situatii care o intereseaza. Iar eu... inventez.

Iar referitor la relatia mea reala cu fratele si cu parintii mei iau aminte si acum pentru ca am fost un copil manipulator si am cunoscut perfect punctele slabe ale tuturor din familie, deci... acum anticipez destul de bine comportamentul de genul asta si modul de actiune.ras

In rest, apropo de ce se mai discuta pe aici, merg pe ideea - si am incercat intotdeauna sa ma tin de ea - ca exempul corector din partea parintelui trebuie sa vina imediat... deci nu trebuie asteptata sau intarziata nici reactia si nici explicatia de rigoare.

Discutii avem si noi, la modul " cea mai faina traire/experienta pe ziua respectiva " precum si cea mai aiurea - la modul cum percep ei lucrurile. De aici divagheaza discutia spre alte subiecte de interes general - mai ales daca simt eu ca e cazul. Asta nu se intampla in fiecare zi pentru ca - mai ales ca acum e cald - vin foarte tarziu acasa si nu insist daca ii vad plictisiti/ irascibili/obositi. De povestit oricum imi povestesc de uneori imi ajunge sa aud toaaate amanuntele si tot nimicul - mai primesc si telefoane la serviciu... asta e varsta... inca sunt naivi si taaare agatati de noi.
Cris-DL
Scris: Monday, August 5, 2013 2:08 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 10/4/2006
Mesaje: 6849
kali wrote:

" Stii cum faceam eu cand eram de varsta ta? Preferam sa citesc tot odata ca sa am restul zilei libere. Asa nu mai stateam cu grija ca mai am ceva de facut... scapam de citit si ma distram cum vroiam eu, fara grija orei - ca ea isi programase pe ore respectivele reprize.


Fix asta i-am spus si eu, referitor la toate temele, nu numai la citit. Cand are de scris/citit, este mult mai bine sa le faca atunci cand i se dau, pentru ca, in primul rand, nu uita tema Crazy (s-a intamlat sa nu noteze si-a uitat), in al doilea rand, scapa de grija, iar in al treilea rand, in we. suntem deseori plecati si ajungem duminica tarziu acasa, deci... nu teme pe we. I-am explicat ca e frumos sa lasam we. pentru distractii/relaxare, atat pentru noi, cat si pentru eaHilar

Am lasat-o pe ea sa decida, si... a tras singurica concluzia cand, in clasa I-a, vineri nu avea mate si romana, iar temele de joi nu vroia sa le faca joi, ci vineri, sambata, sau duminica ca este timp... am fost plecati in we. am ajuns la 21.30, iar d-soara, duminica la ora 22 facea teme...
In vacanta asta, a luat-o tare de la inceput, de a trebuit s-o mai opresc eu hohot
In schimb, cu Luca... vai de capul meu...


Discutii seara, cate-n luna si-n stele, avem si noi, uneori... ea incepe -ce zi super am avut, cat de dragut a fost Luca, sau ce ghinion mi-au purtat sandalele noi Haha "Sa nu mi le mai dai!"
Exact, "toaaate amanuntele si tot nimicul" maseluta


Rabdare, da... vreau si eu...
pal.elena
Scris: Thursday, August 29, 2013 6:02 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 8/29/2013
Mesaje: 6
nici fetele mele n-au fost prea cuminti, Ioana, cea mare, tot timpul o lega de calorifer cu un fular pe Karina.Acum pot sa afirm ca scumpa mea Karina are o personalitate puternica si poate sa faca orice isi propune, tocmai pentru ca a invatat ca obstacolele sunt de depasit

pal.elena
Scris: Tuesday, November 5, 2013 8:32 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 8/29/2013
Mesaje: 6
CRed ca riivalitatea intre frati e ceva trecator. Si eu cu soramea ne cam..impungeam cand eram mai mici, eram amandoua mai sensibile cred. Stiu ca parca asteptam ca cealalta sa o dea in bara cu ceva, ca sa ne mai inghiontim putin. De pe la 13 ani, ne-a mai venit mintea la cap si am realizat ca nu ne iese nimic daca ne certam, asa ca am datt la pace.angel
copiidepoveste
Scris: Wednesday, November 13, 2013 10:09 AM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 11/13/2013
Mesaje: 16
Ma bucur foarte mult sa citesc ceea ce scrieti, urmaresc de mult timp forumul si topicul acesta, insa numai acum mi-am facut cont. Ma ajuta foarte mult ca argumentati si dati exemple concrete. Nu sunt mamica inca, abia ne-am planuit nunta dar ma ajuta mult sa vad si aici informatii utile, de ceva vreme stau si analizeze comportamentul micutilor cu care vin in contact si ma uit sa vad reactiile si tot..:) Mi se pare ciudat, mi se pare inyteresant sa vad omuleti cu atata personalitate si sper sa fiu cat mai informata cand imi va veni vremea :)
xpotwenty
Scris: Thursday, March 5, 2015 1:49 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 3/5/2015
Mesaje: 1
se pare un pas facut ci un proces in evolutie. Daca mai aveti experiente si idei despre gestionarea relatiei intre frati, eu una sunt foarte???????
kali
Scris: Thursday, March 5, 2015 2:04 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14389
oare scratch cyclops
misha
Scris: Friday, March 6, 2015 12:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/12/2006
Mesaje: 3527
La noi cel mic e cel tepos deocamdata. Insa amandoi se bucura cand celuilalt i se atrage atentia sau e pedepsit. Discutie:
Filip: mami ( sau tati, dupa caz), nu e asa ca...
Daca raspunsul primit e ceea la ce se gandea el,urmatoarea replica e: Maria, veeeezi? Cu accent mare pe veeezi.
Apoi incepe Maria: mami, Filip a facut...
...si tot asa!

Am incercat sa le explic de atatea ori de ce e important sa se iubeasca si sa se inteleaga bine, sa imparta si sa se bucure impreuna de tot ce au. Uneori se vad rezultate, alteori le intra pe o ureche si le iese pe cealalta. Uneori se joaca frumos , se ajuta unul pe celalalt, se cauta si le este dor daca sa zicem, Maria a dormit peste noapte la matusa sau prietena ei.
Alteori pur si simplu simt ca tot efortul depus e in zadar.
Am incercat sa o responsabilizez pe Maria sa se impuna in fata lui atunci cand e cazul, ferm si fara tipete, sa-i castige respectul. Nu prea ii iese...si sfarseste prin a veni si a se plange tot la mine. De cele mai multe ori intervin, desi am si destule momente in care ii las sa-si rezolve singuri disputele.
Sper ca dupa ce va veni al treilea copil, deja sa nu mai existe atat de multa rivalitate intre ei caci vor trebui sa se canalizeze spre noul venit. Am citit insa ca de-abia de la al patrulea in sus se echilibreaza balanta caci vor avea cu cine sa faca toti aliante/pereche...ramane doar sa visez la momentele acelea si sa-l conving pe sot! ras ras
kali
Scris: Friday, March 6, 2015 2:02 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14389
misha wrote:
Am citit insa ca de-abia de la al patrulea in sus se echilibreaza balanta caci vor avea cu cine sa faca toti aliante/pereche...


Asa este!
Misha, bine ai revenit!flowers
misha
Scris: Friday, March 6, 2015 3:21 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/12/2006
Mesaje: 3527
Multumesc, Oana! Cine stie din experienta...esti o binecuvantata! Pup!
Fluturas
Scris: Saturday, March 7, 2015 3:38 AM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Mesaje: 9778
Interesant. ..chiar sunt curiosa cum va fi cu 4, de si une ori ma gandesc ca va fi f mare diferenta. Toti 3 sunt aproximativ pe aceeasi minte acum, iar intre lukas si bebe vor fi 6 ani diferenta.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.