Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Un pom a omorat un elev de liceu O tragedie cumplita s-a intamplat ieri din pricina vantului puternic. Edi, Ruxandra si Magda, elevi in clasa a XI-a a Liceului Decebal din Capitala, n-au mai ajuns la cursuri. Un plop batran a fost smuls de o rafala de vant si a cazut peste cei trei elevi, ucigandu-l pe baiatul de 17 ani. Fetele s-au ales cu lovituri puternice si se afla in prezent la Spitalul Bagdasar-Arseni. Alti doi bucuresteni au fost victimele vantului ce a suflat cu viteze de pana la 60 de km/h. Un barbat de 40 de ani s-a ales doar cu un picior rupt, dar o femeie se afla in stare foarte grava dupa ce i-a cazut in cap o caramida smulsa din acoperisul Spitalului “Sf. Maria”.
Vremea face ravagii in toata tara
De mai bine de 48 de ore Romania lupta cu natura pe mai multe fronturi. Daca in Moldova si in unele zone din Transilvania ninsoarea si viscolul si-au facut de cap, ingropand in zapada sosele si masini la un loc, in vestul si sudul tarii lumea a retrait momentele teribile de anul trecut, trezindu-se in case cu apele umflate de ploi. Peste 300 de localitati din 14 judete ale tarii au ramas fara curent electric, dupa ce vantul deosebit de puternic a rupt firele si a aruncat copaci peste retelele de distributie.
O tragedie cumplita s-a intamplat ieri din pricina capriciilor vremii si a autoritatilor din Capitala: un plop batran, care “incurca” pe toata lumea, a fost smuls de o rafala de vant si a cazut peste trei elevi care mergeau la scoala. Doua fete s-au ales cu lovituri puternice si cu sangele siroind, dar baiatul a fost strivit, pur si simplu. Salvarea a sosit dupa 25 de minute, iar la spital inima tanarului a mai avut o tresarire, dupa care a refuzat sa mai bata. Ora 7.30. Incep cursurile pentru elevii de clasa a XI-a de la Liceul “Decebal”, din Capitala. Drumul spre scoala este prin spate, printre o spalatorie, niste camine dezafectate si o curte. Pe la mijlocul drumului, un plop batran caruia vantul naprasnic ii leagana ramurile groase.
Ora 9.10. Eduard, Ruxandra si Magda, liceeni de clasa a XI-a, s-au intalnit pe drum pentru ca nu au fost la orele de Romana si de Sport. “Am auzit un vuiet, apoi a cazut ceva metalic. Am iesit in graba sa vedem daca a fost smuls acoperisul. Tocmai cazuse copacul peste cei trei copii: o fata era cu sangele siroind pe fata, cealalta era in genunchi si gemea, iar pe baiat l-au vazut mai tarziu pentru ca era acoperit cu totul de pom. Am chemat imediat Salvarea, am sarit toti sa ridicam ramurile de pe baiat. Din vara am cerut sa il taie, pentru ca ne incurca pe toti, dar de la primarie ne-au atentionat ca vom primi 5 milioane lei amenda daca il taiem noi”, ne-a declarat Geta Odaianu, sefa spalatoriei, prima aflata la locul tragediei.
Ora 10.15. Cei trei elevi raniti ajung la Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni. “Baiatul a sosit in moarte clinica, cu stop cardiorespirator. S-au luptat sa il mentina in viata tip de 30 de minute. La un moment dat, inima a dat semne de activitate. A fost dus la reanimare, dar nu s-a mai putut face nimic”, ne-a informat doctorul Florin Bica, purtator de cuvant al spitalului. Baiatul care a murit atat de absurd se numea Eduard Nica, alintat de colegi si prieteni Edi.
Colega lui de clasa Magda Izbicioaia, eleva in clasa a XI-a B, are clavicula fracturata si nu stia ieri la pranz ca amicul ei Eduard a murit.
Ruxandra Nitescu, de la a XI-a A, a suferit doar cateva contuzii, dar va ramane pana astazi sub supraveghere medicala.
Colegii si profesorii au aflat despre accident abia in jurul orei 10.00, cand au inceput sa vina jurnalistii si politia. Chiar si colegii care nu-i cunosteau pe cei trei aveau fetele inmarmurite de durere.
De la directorul adjunct al liceului, Robert Penciu, am aflat ca cei trei copii nu provocasera niciodata un incident neplacut si ca aveau note bune, de nivel mediu.
Edi avea 17 ani, era haios, spun colegii. Sporovaia vesel si in drum spre scoala cu prietenele si colegele lui, Magda si Ruxandra, cand a fost strivit de plopul batran. Parintii lui au fost distrusi de durere, mai intai cand au aflat de accident, apoi cand medicii le-au spus ca inima strivita in cosul pieptului a incetat sa mai bata. Mama lui Edi a fost de nestavilit: a tipat disperata si “s-a certat” cu Dumnezeu.
Magda are clavicula fracturata, iar medicii vor sa verifice daca nu cumva vreo vertebra a fost deplasata. “M-am trezit printre ramurile copacului care cazuse peste noi. Primul gand a fost la tata, sa vina sa ma scoata de acolo. Edi e un bun prieten, chiar a fost duminica la mine acasa”, ne-a spus Magda, care nu aflase de moartea baiatului.
Desi nu are leziuni serioase, Ruxandra va sta si azi sub supravegherea medicilor. Mama ei a facut zeci de drumuri de la un salon la altul, ca sa vorbeasca cu Magda si parintii acesteia si cu colegii care au lasat tot si au venit sa vada cu ochii lor care e starea de sanatate a fetelor si a parintilor lui Edi.
Sursa: Libertatea |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 1855
| Ce moarte stupida!!! Si ce tristete o fi fost pe bietii parinti cand au aflat ca baiatul lor a murit in drum spre scoala! Nici nu vreau sa-mi imaginez ce e in sufletul lor... |
|

Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Anaida wrote:Ce moarte stupida!!! Si ce tristete o fi fost pe bietii parinti cand au aflat ca baiatul lor a murit in drum spre scoala! Nici nu vreau sa-mi imaginez ce e in sufletul lor...
Am vazut si eu de dimineata la stiri. Groaznic!!! Si aruncau vina de pe unul pe altul: Primaria ca nu e treaba lor, cei care detineau terenul - nici a lor... |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 2389
| Pleaca grabit si Ion Iliescu, scos pe sus de doi sepepisti, din multimea de jurnalisti. Urmeaza Sorin Oprescu. Seful de la Bucuresti ar vrea sa spuna ceva, însa în capul scarilor apare actorul principal: Adrian Nastase. E obosit si marcat puternic de orele în care a trebuit sa asculte si sa se justifice, dar încearca sa para relaxat. “Din punct de vedere personal, consider ca, într-o anumita masura, este vorba, mai curând, de o varianta care cauta un tap ispasitor pentru problemele care sunt mai complicate”, spune el. Cât despre partidul ingrat, Adrian Nastase afirma ca “deocamdata” ramâne în PSD. Dupa aproape 20 de minute, pleaca Nastase si vine Geoana. Cu o masca îndurerata, presedintele PSD vorbeste despre un moment greu, care putea fi totusi evitat. „ Nu trebuia sa se ajunga aici!”, spune el, dramatic, dar adauga imediat ca „alegerea facuta e în interesul partidul, si chiar al României”! Filmul debarcarii Sedinta fruntasilor pesedisti a început în jurul orei 17. Printre primii care au luat cuvântul a fost un sustinator al lui Adrian Nastase, Ion Stan de la Dâmbovita, si se pregatea un alt suporter al fostului presedinte executiv, Titus Corlatean. Interventiile au fost curmate, brusc, de Ion Iliescu, al carui spirit de activist a rabufnit. Fostul presedinte a propus sa vorbeasca toti liderii, organizat, în ordine alfabetica. Mircea Geoana a acceptat imediat. Dupa aproape trei ore, vorbisera abia 14 lideri si nimeni nu ataca direct „problema Nastase”. Primul care a izbucnit a fost Sorin Oprescu, care le-a cerut vorbitorilor sa nu mai taraganeze discutiile. „Ne sinucidem în grup”, a avertizat Oprescu. „Am toata stima pentru Adrian Nastase, mi-e drag, dar trebuie sa facem ceva!”, si-a îndemnat el colegii. Au prins curaj si Liviu Dragnea de Teleorman si Marian Oprisan. Sensibilizata pâna la lacrimi de soarta liderului, Elena Godja i-a întrebat retoric pe colegi cum sa-l dea afara pe Nastase: „Eu, care am avut ca model în politica pe Adrian Nastase, pe Ion Iliescu, pe Mircea Geoana, care am învatat de la ei, cum as putea sa-i cer unuia dintre ei sa plece?”, a rostit activista PSD, facându-i pe multi sa iasa din sala, de jena. A intervenit împaciuitor Ion Solcanu, care a vorbit din nou despre nevoia de a face ceva. „Noi am stat cam mult prin fruntea partidului. Lumea stie barba mea, s-o fi saturat de ea! Noi care am pierdut alegerile trebuia sa demisionam!”, a strigat Solcanu, caruia agitatia din timpul dezbaterilor i-a provocat o criza de inima. De ce e mai morala soacra decât matusa sotiei? „Vreau sa-mi spuneti prin vot daca considerati ca mai sunt sau nu util partidului!” Replica a fost rostita de Adrian Nastase, pus în postura neplacuta de a-si calca pe inima cerând practic sprijin în fata unora dintre contestatarii sai. El a folosit argumente mai vechi: performantele sale ca premier, dar si nevoia de a fi aparat în fata atacurilor concertate ale Puterii. A raspuns rechizitoriului întocmit de inamicii sai Vanghelie si Oprisan, care s-au declarat victime ale teoriei centrului imaculat, prin care centrul ar fi încercat sa scape de acuzatiile de coruptie stigmatizându-i pe liderii din teritoriu. „Eu, unul, nu am auzit de teoria centrului imaculat, decât dupa alegeri”, s-a disculpat Nastase, dupa care l-a atacat frontal pe Geoana. „Nu vad de ce e mai morala soacra unora decât matusa sotiei altuia! ”, s-a întrebat el. El a continuat sa sustina ca are nevoie de sprijinul partidului, care, lasându-l din brate, face jocul actualei Puteri si are de pierdut. Nervos, Adrian Nastase le-a reprosat, în final, colegilor ca nu se solidarizeaza cu el. „Adriane, eu nu te mai sustin!” „Cum nu ne-am solidarizat? a replicat, nervos, Miron Mitrea. Dar, la Camera, pe cine am aparat un an de zile? Când ne-ai zis sa-l sprijinim pe Bivolaru, eu am spus NU. Dar, dupa aceea, ne-am dus cu totii pentru ca a fost o problema de partid!”, a strigat Mitrea. „Adriane, eu te-am sustinut tot timpul, dar acum nu te mai sustin! Trebuie sa faci ceva, tu ai o problema de moralitate, nu de legalitate!”, a declarat Mitrea, înclinând balanta în defavoarea lui Nastase. Secretarul general a respins de la bun început si propunerea de Congres extraordinar, venita de la Nastase si apropiatii sai: „Sa facem Congres cum l-am facut pe ala de anul trecut? Sa începem negocierile chiar din seara asta?” Mitrea s-a repezit si la colegii de partid, reprosându-le ca, pe hol, toti au curajul sa vorbeasca, în timp ce în sala tac mâlc. Cât despre lipsa de reactie ca partid de opozitie, influentul Mitrea a explicat ca nu poate vorbi de problemele tarii, atâta vreme cât „toata lumea ne întreaba numai de Zambaccian!” Dupa aceea, aproape o ora, Ion Iliescu a perorat despre saracie, social-democratie si nevoia unor masuri în cazul Nastase. „Sa va fie rusine! Sunteti golani” Discursul lui Mitrea i-a dat aripi presedintelui PSD. Mircea Geoana s-a rastit la cei nemultumiti de prestatia sa: „Sa va fie rusine. Unii chiar sunteti golani!”. De acelasi tratament au beneficiat si deputatii care au semnat lista de sustinere a lui Adrian Nastase, catalogati si ei drept „golani”. Geoana s-a situat deasupra tuturor declarând ca, la capitolul credibilitate, el sta excelent, în timp ce „tot ce s-a întâmplat rau cu Nastase s-a rasfrânt asupra partidului”. Împins de la spate de Mitrea si Iliescu, Mircea Geoana a explicat ca „un vot în favoarea lui Adrian Nastase ar însemna invalidarea conducerii alese de Congres”. Dupa aceasta indirecta amenintare cu demisia, batalia s-a transat. Prin vot secret, pe biletele, mai marii PSD au votat cu DA pentru decizia propusa de Geoana ca Adrian Nastase sa îsi dea demisia, - în caz contrar sa ramâna fara sprijin politic - si cu NU- demisia actualei conduceri, în frunte cu Geoana si Mitrea si organizarea unui Congres Extraordinar. Congresul - o varianta nesigura Conducerea PSD n-a votat daca se organizeaza sau nu Congres Extraordinar. În mod cert, va fi un Consiliu National. Unul dintre partizanii înfocati ai Congresului a fost Ion Iliescu, care a propus ca „noile directii” sa fie stabilite la un eventual Congres si sa fie, ulterior, aplicate filialelor din tara. Baronii ar urma sa fie prelucrati de la centru. Iliescu, judecatorul moral al partidului Fostul presedinte Ion Iliescu a fost reactivat si el în structurile de decizie ale partidului. Dupa ce a trecut, înca de luni seara, în barca lui Mircea Geoana, reclamând demisia lui Nastase, Iliescu a primit rolul de judecator moral al pesedistilor cu probleme. Consiliul de onoare al PSD, al carui sef e Ion Iliescu, va “judeca si transa de o maniera obligatorie situatii care pot sa apara pe probleme de moralitate si de integritate”, dupa cum a explicat Mircea Geoana, care s-a înscris si el în forul creat special pentru Iliescu. Pesedistii cu dosare penale „sa faca un pas înapoi“ Liderul „Grupului de la Cluj”, Ioan Rus, considera ca problemele PSD “nu iau sfârsit odata cu demisia lui Adrian Nastase din functiile detinute în partid si la Camera Deputatilor”. “Toti cei care apar ca învinuiti în dosare penale, pentru încalcarea legii în exercitatea unor functii publice, trebuie sa faca un pas înapoi pâna la clarificarea de catre justitie a fiecarei situatii în parte, pentru a nu-i obliga pe membrii nostri de partid sa poarte nedreapta si umilitoarea eticheta de corupti”, a declarat, ieri, Ioan Rus. Vicepresedintele PSD nu a precizat daca persoanele la care s-a referit fara a le nominaliza trebuie sa demisioneze din partid sau din functii, apreciind ca acest gest este o optiune personala, care tine de constiinta. Sursa: Gandul
|
|
| Catre: Consiliul National al Audiovizualului Domnului: Ralu Filip Presedinte
Stimate domnule Ralu Filip,
Ca urmare a solicitarii 5332 din 14.04.2006, emisa de Consiliului National al Audiovizualului, formulam mai jos punctul de vedere al agentiei de publicitate Next Advertising în legatura cu sesizarea nr. 295/DNB/30.03.2006 a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Inspectia Muncii.
Sesizarea reclama ca difuzarea spotului TV „Basculanta” pentru coniacul Unirea:
a) ar putea încuraja consumul de alcool în timpul programului de lucru;
b) ar putea încuraja încalcarea normelor de securitate la locul de munca;
c) ar avea legatura cu parasirea locului de munca fara aprobarea maistrului sau a altui conducator al formatiei de lucru, data în conditiile prevazute de lege;
d) ar putea încuraja muncitorii si celalalt personal operativ ca în timpul serviciului sa nu se preocupe permanent de buna desfasurare a activitatii.
În legatura cu acestea, punctul nostru de vedere este:
a) Este adevarat, spotul TV „Basculanta” ar putea încuraja multe lucruri: consumul de droguri, violenta în familie, evaziunea fiscala, consumul de alcool în timpul programului, fuga de la locul unui accident cu basculanta etc. Realitatea însa este ca spotul incriminat nu încurajeaza nimic din toate acestea. Pentru ca nu înfatiseaza astfel de lucruri.
b) Reclamele, bancurile, snoavele, baladele, glumele, miturile, basmele, ghicitorile etc. nu respecta cu strictete Legea protectiei muncii nr. 90/1996 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborata cu Normele Generale de Protectie a Muncii. Judecând strict din perspectiva îngusta a normativelor invocate, „Mesterul Manole” de exemplu încalca flagrant normele de protectie a muncii. La fel si reclama internationala în care sunt înfatisati niste tineri ce manevreaza utilaje grele, cu cupa, pentru a juca fotbal cu un butoi metalic. Si povestea celor trei purcelusi, care-si construiesc case într-o completa nepasare fata de normele de protectie a muncii. Etc.
Reclamele, ca si ghicitorile, snoavele etc., au si o dimensiune artistica – iar aceasta face infoensive micile glume care ironizeaza lipsa de istetime a unui personaj. Mai ales când „rezolvarea” este evidenta – cum e cazul basculantei pe care Dorel accepta sa o descarce manual, nedându-i prin cap ca, prin definitie, basculanta e facuta sa descarce prin basculare.
Credem ca pericolul ca dupa difuzarea spotului muncitorii din România sa treaca la descarcarea manuala a basculantelor (expunându-se astfel la accidente) este nul. Sau, în cel mai rau caz, la fel de mare ca si pericolul ca lucratorii din domeniul zootehnic sa fie incitati la nerespectarea normelor de priponire a animalelor de versurile cântecului „Paste calul lui Gheorghita / Priponit de-o garofita”.
Daca totusi ne ambitionam sa privim orice act de comunicare prin transparenta paginilor Legii protectiei muncii nr. 90/1996, spotul „Basculanta” are o singura morala: Asigurati-va temeinic înainte de a purcede la descarcarea manuala a unei basculante, caci altfel s-ar putea sa fiti basculat jos din ea (si, în cel mai fericit caz, sa ajungeti de râsul colegilor).
c) Spotul „Basculanta” nu prezinta parasirea locului de munca fara aprobarea maistrului sau a altui conducator al formatiei de lucru. Un privitor atent va observa ca toate personajele sunt mereu împreuna, pe tot parcursul spotului. Nimeni nu-i paraseste pe ceilalti si nici locul de munca. Mai mult, nici macar la birt nu se vede ca vreunul i-ar parasi pe ceilalti, cu sau fara aprobare.
d) Orice spot/reclama/istorisire/act de comunicare în general ar putea încuraja muncitorii ca în timpul serviciului sa mai aiba si alte preocupari în afara de buna desfasurare a activitatii. Singura exceptie sunt filmuletele de protectia muncii, care nu prezinta nimic altceva decât muncitori si personal operativ care se preocupa permanent si non stop de buna desfasurare a activitatii, neavând niciun alt gând. Însa reclamele nu sunt astfel de filmulete. Si, în opinia noastra, nici nu trebuie sa devina.
În concluzie, consideram ca punctele a) si c) se refera la chestiuni inexistente în spotul „Basculanta”, iar b) si d) sunt critici nejustificate, dintr-o perspectiva exagerat de îngusta si fara legatura cu fenomenul si mecanismele comunicarii publicitare.
Cu multumiri pentru acordarea ocaziei de a ne exprima punctul de vedere, Sorin Popescu Director General Next Advertising |
|
| *_Corporatistul_*
-E din Megidia, Bragadiru sau alta metropola. A venit in Bucuresti si a facut ASE-ul sau o facultate de comunicare, unde s-a implicat in toate ONG-urile posibile "pt ca vrea sa schimbe ceva". A facut practica 6 luni la o companie de publicitate. De altfel, daca il intrebi ce vrea sa faca iti raspunde invariabil: "advertiser, copyrighter, art planner, etc", cu toate ca nu stie prea bine ce inseamna. Dar a vazut el la TV emisunea aia cu reclame si e tare cool.
-Isi umple CV cu tot felul de training-uri, cursuri de specializare si team-buildinguri organizate de niste redusi prin sali de curs pe la ASE sau alte facultati mai trendy. Neaparat consemneaza ca a luat premiul I in clasa a 7a. Citeste "Expat Life" si jumatate din frazele pe care le pronunta sunt in engleza. Are intotdeauna o parere despre oricare spot de pe TV. Scrie pe forumurile de "advertising" si are o intodeauna o idee mai buna de campanie decat aia care au facut-o
-Eventual se anagajeaza ca "new business manager" la o agentie parlita cu sediul printr-un bloc din Berceni. De fapt e agent de vanzari pt pixuri, agende si ceasuri de perete personalizate. Daca are norocul sa impinga hartii printr-o companie mai mare deja nu se mai suporta. Poarta "badge"-ul la gat si cand iese in oras la bere, sa vada lumea unde lucreaza el. Are 1000EUR pe luna si se considera un om realizat. Isi ia Clio in leasing din salariu si apartament din banii de nunta. In orice discutie face cumva se se vorbeasca despre job-ul lui atat de cool. Despre cum nu are timp de nimic altceva ca e "overworked". Este plin de deadline-uri, targete, brainstorming, ATL, BTL, projects, pitch, review-uri, out-door, rate card, packaging, positiong, market share, consumer, retail, brief, etc.
-Are palm luat in rate si inevitabil il scoate cand e vorba de iesit la bere ca sa isi verifice programul. Asculta Guta dar in discutiile cu colegii de munca vorbeste numai de Cafe del Mar si Chillout Moods. Are carti de vizita comandate cu plata in 2 rate la salariu si la ofera oricui si oricand se iveste ocazia. E mandru de costumul lui luat prin cine stie ce Cora sau Carrefour. "Am un sef de cacat ajuns sus pe pile.Eu sunt mai capabil ca el dar la noi in firma nu se promoveaza pe criterii de competenta". Se da la toate proastele din firma la care lucreaza si intr-un final victorios (dupa cateva salarii cheltuite ca sa scoata prostele in oras) se alege cu cea mai urata si cu o portie de pasarica la 4-5 zile.
-Derivat din urban. El nu are servici, are job. Merge la training-uri. Face team-building si brainstorming zilnic. In general e un jeg de om care nu se da in laturi de a pupa in cur pe cine trebuie si a sapa pe restu pentru a urca si el o treapta. Are multe prietenii de interes si se da cu cel putin 10 ani mai matur decat este. Poarta tot timpul costum, uneori fara sacou, alteori fara cravata. Transformarea in corporatist are loc foarte rapid, in maxim o saptamana dupa ce ocupa o pozitie de cacat intr-o companie multinationala specializata pe comercializarea echipamentelor de birotica (agrafe si pixuri).
-E brand manager sau group brand manager intr-o "multinationala" si incepe toate discutiile cu "din punct de vedere marketing" intr-o sedinta in care marketingul nu are nici cea mai mica implicatie. Da vina pe colegii de la "sales" ca nu i-a iesit lui campania publicitara ca "nu au inteles mesajul reclamei" sau ca "nu sunt in target. De fiecare data cind vede o reclama care il depaseste are o singura replica: "cea mai supertare reclama pe care a vazut-o vreodata". De fapt toate reclamele pe care le vede sint catalogate ca "cele mai supertari". De obicei se strofoaca fix ca in comediile americane de 2 bani crezind ca e cul. Utilizeaza extrem de multe englezizme pentru ca asa e la moda:maaaaan si fachin shit sint doar o parte din ele. cind se intilneste cu prietenii discuta cu ei in engleza pina cind uita cum se zice la "scaun" si atunci trece la limba romana.
-Corporatistul e acea persoana pe care o vezi dimineatza la Everest in Ptza Romana din Bucuresti si isi bea cafeaua tacticos citind un ziar
-Corporatistul e mandru ca primeste al 13-lea salar.Corporatistul celibatar e rebel in concediu si se duce la Sziget. Cand e insurat cu corporatista (astia se intalnesc la team buildinguri) se duce catinel spre Grecia ca "e mai ieftin ca la noi si serviciile sunt ireprosabile" |
|

| 'Orfanii din Romania traiesc legati de paturi' Romania este, de ieri, din nou in centrul criticilor internationale, dupa ce o organizatie americana a publicat incredibila poveste a 65 de copii cu dizabilitati “ascunsi de ochii publicului” in institutii de psihiatrie de adulti: tineri care nu cantaresc mai mult de 13 kg, copiii imobilizati cu cearceafuri, maini si picioare contorsionate si atrofiate.
Organizatia americana Mental Disability Rights International (Organizatia Internationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati Mentale - MDRI) a facut public ieri un raport terifiant despre copiii cu dizabilitati din Romania. Documentul e semnat de personalitati americane, dupa 18 luni de investigatii, si dezvaluie conditii incredibile in care traiesc copiii in diferite institutii. “Ce am vazut la Braila a fost cea mai groaznica si socanta situatie pe care am intalnit-o in cariera mea: copiii erau legati de patuturi, impachetati din cap pana in picioare in cearceafuri, aveau rani deschise pe intreg corpul de la statul in pat, erau prost hraniti. Am intalnit tineri care erau atat de slabi incat pareau sa aiba doar 3 sau 4 ani. Mainile si picioarele lor fusiforme erau incovoiate, in pozitii contorsionate, din cauza nefolosirii si atrofierii. Ochii le erau adanciti in orbite, iar privirea lor goala se indrepta catre noi. Coastele si celelalte oase ale corpului se vedeau prin pielea care atarna pe corpul lor lipsit total de masa musculara”, povesteste Eric Rosenthal, directorul executiv al MDRI.
Americanii au relalat situatii similare si in Timisoara. “In februarie 2006, MDRI a identificat 65 de copii - cu sau fara dizabilitati - intr-un spital pentru copii din Timisoara. Personalul e atat de redus ca numar incat copiii nu parasesc vreodata patuturile. Personalul care “ingrijeste” acesti copii se plange ca le e imposibil sa opreasca raspandirea paduchilor sau a bolilor contagioase pentru ca “sunt prea multi”. “Personalul a dezvelit cativa copii. Una dintre fetite, care parea de 4 ani, dar avea 17, cantarea doar 10 kg. Cand au indepartat cearceaful, pielea fetitei s-a desprins, lasand o rana deschisa. Un alt baiat avea marimea unui bebelus, cu toate ca avea 7 ani”. In perioada octombrie 2005 - februarie 2006, americanii au vizitat 12 institutii. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Bogdan Panait, a declarat ieri ca informatiile din raportul ONG-ului american nu mai sunt de actualitate. El a precizat ca fotografiile anexate raportului sunt din ianuarie, februarie sau cel tarziu martie 2005. “Dupa aceea, fiind instiintat de cazul respectiv, am intervenit impreuna cu autoritatile locale si cu mai multe ONG-uri si am scos copiii din acea sectie de spital”, a spus Panait.
Raportul a aparut in editia de ieri a New York Times
Jurnalistul Craig S. Smith publica ieri un teribil articol in ziarul “The New York Times”, cu titlul “Orfanii din Romania, supusi unor grave abuzuri”. “Copiii legati de patuturi si scaune, deseori in frig, subnutriti si manjiti cu propriile fecale. Romania a incercat in ultimul deceniu sa elimine aceste imagini despre orfanii care au ingrozit lumea intreaga. Dar mii de copii institutionalizati traiesc inca in conditii foarte putin diferite, au descoperit cercetatorii de la Mental Disability Rights International”, asa isi incepe articolul jurnalistul american. El citeaza din raportul MDRI incredibila poveste a 65 de copii romani “ascunsi” intr-un spital psihiatric de adulti. Eric Rosenthal, directorul executiv al MDRI, a declarat ca nu a vazut in viata lui ceva mai oribil. Domnul Rosenthal a declarat ca este o urgenta ca UE sa insiste ca Romania sa ia masuri si sa inceteze cu astfel de abuzuri pana la 1 ianuarie 2007. Sursa: Libertatea, editia 11.05.2006 |
|

| Am vazut si eu la stiri imagini din gradinita aia...nimic adevarat. E o gradinita moderna, cu patuturi si tarcuri scumpe, cu jucarii (tobogan si altele la fel) de firma si deci omologate, care atesta siguranta copilului cand le foloseste...nu era nici unul legat de pat...erau curati copilasii... |
|
| Urbanul
Stii ce înseamna Gravis, nukontrast, podcasting, Maddox, filmul european, Dogma '95, insight, pitch, trend, bud, spliff, trip, restecp, chill, d'n'b etc ? Esti urban.
Urbanul E acel cetatean care speculeaza în avantaj propriu complexul creat de prapastia între ce a fost si ce si-ar dori sa fie. Ce-a fost ? Un cetatean normal, poate un pic cocalar, mai degraba nu, a stat în camin sau cu parinti care caleau multa ceapa si aveau Dacie. Ce si-ar dori sa fie ? Genul ala de om pe care-l saluta pulimea cand îl vede în club stand linistit la o masa band un Carlsbeg, omul pe care-l suna prietenii mai putin urbani care vor sa se angajeze în advertising sau la vreo corporatie care plateste 400 de euro pe post de intrare. Ma rog, un fel de James Bond mai pamantean si care se uita la meciuri.
Unde îl vezi? Pai, în primul rand în cluburi gen Web, Underworld (pentru urbanul hardcore) sau Expirat (pentru urbanul în devenire), Papillon (urbanul artistic), Carturesti, terasa MNAC, La Scena, la Enache (Laptarie, pentru restul), TRALALA, Preoteasa, Green Hours, Cafeneaua Actorilor, Amsterdam Cafe, Club A (protourbanul), B 52's. Îl mai gasesti si în BarFly, Stuf, Cata 66 (locul predilect de îndopat si adapat al urbanului), pe la party-uri în case conspirative, în "vama", pe partie cu snowboardul (urbanul nu foloseste schiuri), la cinemateca, pe rampa de skateboard, la festivaluri p-afara, la munca în agentie, corporatie sau acasa, ca freelancer. Un loc special este cel din care a pornit totul: Martin.
Hobby-uri: Tehnologia, Internetul (mai putin IRC-ul care este leaganul cocalarului), muzica, demersurile social-civile, sporturile extreme, fashion-ul, advertising-ul, artele plastice (urbane), literatura, party-urile, iarba, religiile exotice.
Tehnologie: iPod, accesorii de iPod (huse, dock-uri, boxe, telecomenzi), Mac (PC sucks, Micro$oft sucks), podcasting, ceasuri digitale vechi, celulare vintage sau smartphone, scule Technics, powerball ( http://www.powerball.ro/), rucsac cu cd-uri. Urbanul n-are laptop, i-ar reduce din mobilitate si nu are gadget value.
Internet: Orice urban care se respecta are blog cu blogroll (link-uri catre alte blog-uri de urbani), foloseste RSS. Citeste Maddox, feeder.ro, chestionabil.ro, 2020.ro (nu 220.ro, ala e de cocalari), grafic.uv.ro, kitblog.com, funkyou.ro, alternativ.ro, drumandbass.ro, deviant.org (de unde-si ia theme-uri pentru windows si iconite pentru blog). Chestii obligatorii: pulafashion, RMRA, nukontrast. Vaidevoi.ro a pierdut trenul, nu mai are nimic nou. Sa nu uitam de forumuri: andreigheorghe. E mare fan podcast-uri. Isi trage muzica de pe ele, de pe drumandbass.ro sau de pe dc++.
Muzica: Electro (drumandbass rupe), reggae, ska, dub, hip-hop (underground, mai ales), fado, bossa, Balanescu, emo, ska-punk, HxC, Shukar, muzica clasica, Ibrahim Fehrer, Compay Segundo, Aria Urbana (evident, nu ?), Suie (obligator, mai ales ramura ultra-urbana, Haute Couture), cam tot ce se scoate la Yama, Baba Novac, Maria Tanase, Leonard Cohen, hard and heavy (eclecticii baga d-astea). Urbanca baga si un pic de Directia 5, Nelly Furtado sau Gwen Stefani. Urbanul începator îngaduie Budha Bar si Cafe del Mar. Emisiuni radio urbane: cam ce e noaptea pe guerrilla (exceptie face Nic, e om serios, baga industrial si grunge), Activ FM, mai sînt unele pe 21, cred.
Demersuri social-civile: Flash-mob-urile, tata. Mai ales alea de cacat, cu iz de protest (bombonelu', bicicletele, tropaitul la televiziune). Pulafashion e cool. Daca în Bucuresti s-ar face piste de biciclete urbanii ar abandona masinile. Unii urbani nu mananca carne (saracele animale), altii fotografiaza aurolaci si hranesc porumbei, cei mai urbani scriu petitii. Unii citesc în public, cu coperta la vedere. Important e ca societatea asta de cacat care îi coplesteste cu mediocritatea ei sa se educe naibii odata. Îi pasa de Rosia Montana si vrea sa salveze Vama Veche.
Sporturile urbane: Ski-ul nu e sport urban, clar. Snowboarding-ul e. Ar merge si un paintball. Urbanii cu bani se duc la tenis.
Toalele: Converse, Gravis, FUBU, Diesel, Ray-Ban, Adidas, Puma, Sketchers, Levi's, clasice si de la mama lor. Urbanul sarac improvizeaza cu Kenvelo. În general urbanul arata ca un om care are bani cu lopata dar se îmbraca de la second-hand ca o forma de auto-ironie. Classic with a twist. Pantaloni de stofa, pulover verde, sosete cadrilate, tenisi Converse. Baggy jeans, puffa, insulated boots. Neaparat modelul ala de rucsac de pus pe un singur umar. Caciula haioasa, sapca din fleece, basca purtata normal. Palton gri închis si fular lung. Camasi militare, neaparat NATO.
Cocalarul
Cocalarul este un om deosebit, cu sentimente, pasiuni si visuri. Din cauza modului în care se îmbraca, vorbeste si se comporta, multi oameni îl trateaza cu lipsa de respect, lehamite sau chiar îl ignora si ocoleste.
Cunoscut în cartier pentru cel mai rezistent scotch de pe farurile masinii, cocalarul automobilist este o întreaga enciclopedie auto & tuning. Neon, luneta, lampi de pozitie albastre, autocolante (BOSS, SONY, 2fast4u, Need4Speed). Transforma orice Oltcit model 1983 in vedeta gratarului de duminica de pe Straulesti. Deseori în " treling", conduce sprijinit de tetiera scaunului din dreapta aruncand priviri sfidatoare pe sub parasolarul 'sport' (cat jumatate din parbriz). Boxa trebuie sa fie boxa si din ea trebuie sa se auda, în functie de talentul cocalarului, manea, parazitii sau house. In limita posibilitatilor, numarul de inmatriculare al masinii trebuie sa fie cu NFS sau ASP(need for speed-atentie sugi ….)
Cand se întampla sa nu fie bun cunoscator si dansator de manele, cocalarul este de partea cealalta a baricadei. La fel de redus încat sa se proclame 'rapper' sau 'rocker', îsi poarta cu demnitate tricoul cu Eminem sau are, evident, un aer superior în hanoracul lui cu Linkin Park. Toti astia se întalnesc la concertele organizate de primarie si-si etaleaza slapii, maioul, chilotii aparent neglijent iesiti din blugi, numarul de pe tricou sau garderoba nike.
Cocalarul de sex feminin se intituleaza gagica, talentata, versata sau campioana. Ea este, în acceptiunea orcarui ghertoi, fie 'femeia'/'fata' cuiva, fie curva. Evident ca ea se numeste ca e proasta, pentru contrast. Ea este desavarsita daca e îmbracata în roz, daca a participat la Miss Tandarei sau daca are poze de la mare în pozitii din reviste. Îi place sau învata sa-i placa sa danseze. Lasciv e mai bine, pe masa e perfect.
Cocalarul microbist face parte din brigade cu nume italienesti pentru a fi mai puternic decat dusmanul. Samanta calda de floare îl face si mai puternic.
Cocalarul electronic, asa cum a fost denumit de trupa aceea pe a carei muzica dau din buci în do major campioanele si care compune clisee pentru bagabonti, îsi duce viata pe irc. Deghizat în iubtz3l sau altfel, se baga în seama cu dulcika16, Dea}{18 si fac schimb de poze. Este mai valoros atunci cand are sait personal (un fel de carte de vizita) cu binecunoscutele 'poze cu mine', 'poze cu mine langa o masina tare', 'poze cu mine langa o vedeta', deci lol.
Pai, ce sa-ti mai doresti ca om, daca nu sa te realizezi ca om, tu, ca persoana?! De aceea fetele si o buna parte din mamele lor isi doresc, probabil, in ziua de azi efectiv sa se faca, pardon, curve. Altfel nu se explica de ce umbla imbracate in halul respectiv, de ce le lasa autoritatile de profil sa apara la televizor si sa spuna ce spun. Ele spun ca sunt sexy si lipsite de prejudecati, dar Aprozarul din sangele lor nu minte.
Si cum sa nu fii mandru ca parinte ca fata ta s-a realizat placut in viata ca actrita porno si o cunoaste o tara intreaga, ai?! Acelasi lucru se intampla si cu baietii, care vor sa se faca smecheri si sa scuipe seminte in capul la fraieri si multe alte chestii. In total, populatia tinde catre un Taraf TV generalizat si pare ca nu e o mare problema pentru nimeni ca limba romana suna de parca ar fi vorbita de caini.
Nimeni nu mai corecteaza pe nimeni, asa ca ajungi sa te simti jenat daca ti se intampla des sa nu faci greseli de vorbire cand vorbesti. Sa nu uit sa-i mentionez pe creatorii, in special creatoarele de moda, care sper sa-si primeasca pedeapsa meritata pentru taraniile pe care le fac si sa asiste in blana de capra tivita cu sconcs, in boxa condamnatilor, la Judecata de Apoi a toapelor. Revin la anatomia dorintei contemporane, din care se pare ca a cam disparut organul reproducator. Si asa au ajuns toti sa-si doreasca acelasi lucru, adica mai nimic.
E cumva uluitor ca dupa atata amar de evolutie oamenii isi doresc sa nu fie nimic. A mai aparut zilele astea si un studiu din care reiese ca lumea vrea bani sau sa provina direct dintr-o familie cu bani, ca sa nu-si mai strice deranjul. Intrebarea ce vrei sa te faci cand o sa fii mare a ajuns si ridicola, si periculoasa in acelasi timp. Risti sa obtii raspunsuri foarte frumoase, de genul: cand o sa ma fac male vleau sa ma fac smechel si sa-ti spalg fata si tie, si la familia ta.
Fetele sunt mai delicate si de aceea raspunsurile lor nu pot fi reproduse, dar stim ca si ele vor sa mearga la Paris, chiar in oras, si ca vor sa fie numai a ta, bla-bla. Astea sunt suprafetele monstrului care se naste si cu atat ramanem, pentru ca pe dinauntru nu se gaseste mare lucru, poate niste shopping, gratare, sex fara limite si multa sanatate dumneavoastra si invitatilor dumneavoastra, va multumim ca existati, tineti-o tot asa, sunteti cei mai buni.
Nu cred ca mai exista prea multi oameni care sa aiba curajul sa-si asume faptul ca vor sa fie tamplari, de exemplu. Sau orice altceva in afara de barosan sau nevasta de barosan. Sau copil de barosan sau sofer, sau ruda, sau vecin de barosan. Normalitatea si adecvarea sunt complet iesite din discutie. Vreau sa devin dispare in favoarea lui vreau sa fiu. Bucuria este inlocuita de: sa moara dusmanii mei de ciuda.
Lumea traieste intr-o manea lasata in bucla si nu mai vine nimeni sa opreasca naibii casetofonul cu mp3 player. Pana si la tara, unul care venise sa sape via a cerut mai mult, ca asa i-a spus lui un vecin, dupa care a avut bun-simt si a redus singur suma la jumatate. Dar a adaugat la incheierea contului: imi dai 300, da' spunem ca mi-ai dat 700.
Si tot la tara, un mester de 80 de ani, care inca mai topaie pe acoperisuri, povestea cu bucurie, atentie, cu bucurie, cum se trezeste devreme ca sa munceasca si cat e de fericit cand iese o treaba buna. Ei, sigur, nu mai e de actualitate, acum e alta mentalitate, o sa spuna un moderator de televiziune. Da, trebuie dus la Gradina Antropologica sa-i dea manelistii banane printre gratii.
Tare destept o fi fost diavolul care le-a luat oamenilor multumirea lucrului bine facut si le-a dat in schimb nevroza si nevoia de a arata cu fala cat de putine lucruri stiu si pot. Parca le ia Dumnezeu mintile si ii lasa sa scandeze in cor oriunde gasesc putin spatiu liber: noi nu vrem sa facem nimic.
Nu vrem sa stim nimic, nu vrem decat sa mancam rahaturi, sa vorbim rahaturi, sa imbracam rahaturi, sa construim rahaturi si sa vorbim despre dragoste, fata. De ce or fi oamenii atat de negri la fata cand vorbesc despre implinirile lor? Eu cred ca e chiar de la implinire. Dar s-ar putea sa fie si de la solar, bineinteles. Noi sa fim sanatosi, ca ei nu sunt. Ce-si doreste omul cu mana lui cade singur in ea.
Razvan Exarhu |
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 2034
| mie mi-a placut articolul.Si precedentul.
dar, din pacate, cred ca nu-i de ras |
|

| Si mie mi-a placut. Normal ca nu e de ras. Astea-s vremurile in care traim, astia sunt oamenii alaturi de care traim...timpuri de rahat, ca sa il citez pe Exarhu... |
|

| Operatii pe ochi la minut
Un celebru chirurg japonez a venit sa-i instruiasca pe medicii romani.
Sase pacienti de la Spitalul clinic de Urgente Oftalmologice au fost operati gratuit, ieri, de cataracta de unul dintre cei mai renumiti chirurgi oftalmologi din lume, japonezul Takayuki Akahoshi.
Medicul detine recordul mondial de viteza, de 1 minut si 29 de secunde, in executarea unei operatii de cataracta si a primit pana acum zece premii internationale la cele mai importante congrese de oftalmologie din lume. Un chirurg obisnuit executa astfel de interventii in aproximativ sase minute.
Akahoshi opereaza in jur de 5.000 de cataracte pe an, cu o tehnica inventata de el, "Phaco Prechop", si a avut demonstratii in 54 de tari din lume. In Japonia, realizeaza cam 40 de interventii pe zi.
Pacientii romani pe care i-a operat au intre 70 si 84 de ani, cazul cel mai dificil fiind al unui bolnav purtator de proteza. Cele sase operatii au fost urmarite in direct, printr-o transmisiune video, de cateva sute de medici oftalmologi din toata tara.
Incizii mici, recuperare rapida
Celebrul oftalmolog este pentru a doua oara in Romania, dupa cinci ani, iar o parte din medicii romani folosesc deja stilul si instrumentele sale de lucru. "Metoda pe care am utilizat-o consta in incizii foarte mici, de sub doi milimetri, ceea ce permite o vindecare mult mai rapida a pacientilor", a spus dr. Takayuki Akahoshi.
Fata de acum cativa ani, chirurgul si-a imbunatatit tehnica si prin modul de a folosi ultrasunetele pentru a sparge cristalinul opac, dar si prin tipurile de cristalin artificial din plastic pe care le injecteaza. In Romania se fac in jur de 32.000 de interventii pe an, desi ar trebui operate in jur de 70.000 de persoane, spun specialistii.
"Multi bolnavi nu vin la medic si se resemneaza cu faptul ca sunt orbi, altii vin prea tarziu deoarece cred ca trebuie sa fie "coapta" cataracta pentru a se putea opera, ceea ce este fals", precizeaza dr. Mihai Pop, chirurg oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie din Bucuresti.
Vedere noua pentru 400 de dolari
O astfel de interventie costa, in Romania, in jur de 400 de dolari in privat, in timp ce in Japonia costurile se ridica la aproape 2.000 de dolari. "Pacientii vin insa mult mai repede la medic, fiind obligati sa vada cel putin in proportie de 70% pentru a putea avea permis de sofer", a precizat medicul japonez.
Daca interventia se face la stat, pacientii romani trebuie sa suporte doar costurile cristalinului, in cazul in care se foloseste unul modern, nedecontat de Casa de Asigurari de Sanatate, si cele ale unei parti din substantele folosite.
Sursa:Evenimentul Zilei |
|

Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| eu cand l-am citit am plans de s-a speriat sotu meu ca nu stia ce se intamplase http://www.jurnalul.ro/articol.php?id=440 |
|

| Foarte trist... Oare care o fi adevarul? |
|

| Elevii vor incepe sa invete cum pot sa traiasca mai bine si mai sanatos
Programul international „Vreau sa stiu” lansat in Romania de Junior Achievement Romania va oferi tinerei generatii module flexibile si atractive de studiu la clasa, prin care elevii se vor familiariza inca de pe bancile scolii cu probleme curente ale comunitatii, economiei si resurselor, pentru a deprinde un mod de viata sanatos si eficient
Primul modul al acestui program - „Mananc sanatos”, destinat elevilor de 9-13 ani si finantat de compania Vel Pitar se va desfasura intr-o serie de scoli din judetele: Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi si Valcea, peste 1500 de elevi de 9-13 ani beneficiind de materiale gratuite si asistenta pentru desfasurarea lui. “Fiind un nou program JA tip “learning by doing”, cu siguranta va fi o experienta interesanta si utila pentru elevi si cadre didactice si rezultatele se vor vedea curand. Elevii trebuie sa invete de pe bancile scolii care sunt problemele comunitatii, sa deprinda un mod de viata eficient si sanatos, sa invete sa lucreze in echipa si sa priveasca mult mai atent si in cunostinta de cauza la produse, etichete, cumparaturi. De asemenea, prin interactiunea cu consultanti din companii vor avea ocazia sa cunoasca nu doar continutul programului, la scoala, ci si modele de angajati si profesionisti” spune Stefania E. Popp, Director Executiv, Junior Achievement Romania.
|
|
|