Retete pitici
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Tuesday, November 21, 2006 9:32 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
PIURE DE CARTOFI SI DOVLEAC

- 1 cartof
- partea alba a unei bucati de praz
- 1 felie dovleac

Se rumeneste dovleacul in putin unt, apoi se acopera cu apa si se adauga cartoful si prazul. Se fierb 20 de minute, apoi se paseaza.

MORCOVI CU OREZ

- 2 morcovi taiati bucati
- 10 gr orez
- 75 ml lapte

Se fierb morcovii si orezul, se paseaza si se amesteca cu laptele.

MAZARE CU CARTOFI SI OU


- 2 cartofiori
- 40 gr mazare
- un galbenus de ou

Se fierb cartofii cu mazarea, separat oul, apoi se amesteca, se paseaza si e pune putina sare.

SUPA DE VITA CU OREZ


- 150 gr carne manzat
- 1 morcov
- 1/ 2 telina
- 1 ceputa
- 2 linguri orez
- 1 legatura patrunjel verde

SUPA-CREMA DE DOVLECEI

- 1, 2 dovlecei
- 1 branza topita
- 1 catel mic de usturoi zdrobit
- putina sare
- putin arpagic
- apa

Se fierb dovleceii impreuna cu usturoiul, timp de 15-20 minute, apoi se zdrobesc si se maesteca cu branza topita. Se sareaza si se decoreaza cu arpagicul.Carnea se taie cubulete si se fierbe, impreuna cu legumele si orezul (mai intai se fierbe bine carnea). Se toaca marunt patrunjelul si se pune in supa.

COMPOT DE MERE CU SCORTISOARA

- 100 g mere
- un virf de cutit de scortisoara
- 1-2 linguri de apa

Merele se spala si se decojesc, se taie feliute aruncindu-se simburii si partile tari din mijloc. Se fierb timp de 15-20 de minute, amestecind din cind in cind.Dupa primele 10 minute se pune un virf de cutit de scortisoara.
Se lasa putin la racit, apoi se mixeaza.

BANANE CU LAMIIE

1-2 banane
citeva picaturi de lamiie

Dati drumul bananelor in apa fiarta.
Lasati-le sa fiarba 5 minute.
Amestecati cu citeva picaturi de lamiie.

Tarta cu pireu de spanac

- 1 cartof mare
- 50 g de spanac congelat
- 1 ou
- 40 ml de lapte
- 1 lingurita cu smantana proaspata

Se taie cartoful in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa. Cu 2 minute inainte de opri focul (pentru ca bucatile de cartof au fiert), se pune in cratita la fiert si spanacul. Dupa ce au fiert, se zdrobesc spanacul si cartofii pana se obtine un pireu, care se amesteca cu oul. Se pune melanjul obtinut intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in bain-marie in jur de 15 minute. Se scoate tarta din vas, se aseaza pe o farfurie si se toarna deasupra laptele caldut amestecat cu smantana proaspata.

SUPA CREMA DE CONOPIDA

- CONOPIDA POTRIVITA;
- 2 LINGURI UNT;
- 2/3 LINGURI SMANTANA;
- 1 LINGURA FAINA;
- PATRUNJEL VERDE;
-SARE, DUPA GUST.
Se pune conopida la fiet si se mai adauga la supa o lingurita de faina dizolvata in putina apa;cand da in clocot se pun untul si sarea-se fierbe cam 45 de min.la foc potrivit; cand este gata se ia conopida cu paleta si se trece prin sitatot in apa in care a fiert, adaugati smantana si patrunjelul;se poate servi si cu crutoane pentru bebeii mai mari!

CIORBA DE ROSII CU OREZ

- 400 g apa,
- 250 g rosii,
- 1 ceapa,
- 1 morcov,
- 1 radacina patrunjel,
- 1 ardei gras,
- 1 lingura orez,
- 1 ou,
- 1 lingura faina,
- 2 lingurite unt,
- patrunjel verde.

Se pune apa la fiert; cand clocoteste se adauga legumele bine spalate. Se lasa sa clocoteasca pana sunt aproape fierte, apoi se pun rosiile taiate. Cand toate legumele sunt fierte se strecoara zeama si zarzavatul se paseaza. Se pune din nou la fiert cu orezul. In loc de orez se pot pune zdrente facute dintr-un ou batut cu faina, pana se face ca o smantana groasa. Se pun cand fierbe ciorba. Dupa ce totul este fiert se pune patrunjelul tocat marunt si untul. Se serveste calda.

BUDINCA DE OREZ PASAT CU BRANZA DE VACI

- 1 ceasca de cafea plina cu orez,
- 100 g branza de vaci,
- 30 g zahar,
- 250 g apa+lapte,
- 30 g unt,
- 1 ou,
- sare.

Orezul ales si spalat se pune la fiert cu apa amestecata cu lapte si un praf de sare; daca scade mai adaugi apa. Se fierbe orezul pana se zdrobeste si scade apa. Se trece prin sita. Pasta obtinuta se amesteca cu branza de vaci, se adauga galbenusul de ou frecat cu zaharul si la urma albusul spuma. Se unge cu unt o cratita, se imbraca cu pesmet si se toarna compozitia, adaugand un pic de unt si deasupra. Se lasa la cuptor 40 de minute.

SUPA CREMA DE CARTOFI

- 1 litru apa,
- 300 g cartofi curatati,
- 1 ceapa,
- sare,
- unt,
- verdeata tocata,
- lamaie,
- 1 ou,
- smantana.

Se clocoteste apa. Se adauga ceapa lasand sa fiarba 20 min, apoi adaugi cartofii curatati si taiati cuburi. Dupa ce au fiert se paseaza prin sita; adauga sare. Drege cu un ou batut cu smantana si adauga patrunjel verde si lamaie.

GOGOSI DE CARTOFI

- 250 g cartofi,
- 10 g unt,
- 10 g branza rasa,
- 1 galbenus.

Cartofii copti se curata de coaja, se zdrobesc bine si se amesteca cu unt, branza si galbenusul de ou. Se asaza gramajoare pe o tava unsa, se presara schweitzer ras si se coc la foc iute.

CIORBA DE CARNE DE VACA CU PERISOARE

- 500 g apa,
- 200 g carne fara os,
- 2 cepe mici,
- 1 morcov,
- 1 radacina patrunjel,
- 150-200 g os de vaca,
- 2 lingurite orez,
- patrunjel verde,
- sare.

Se pune la fiert osul in apa cu sare. Se fierbe pana scade apa la jumatate, apoi se completeaza cantitatea de apa evaporata pana la 500 g. Cand da in clocot se adauga zarzavatul, spalat, curatat si taiat marunt in ordinea: ceapa, morcov, patrunjel.
Separat se toaca carnea, se adauga putin miez de paine alba, un praf sare. Se fac perisoare care se pun in supa. Se adauga orezul spalat si se lasa sa fiarba. Se acreste cu zeama de lamaie sau bors. Se bate cu ou si smantana.

GALUSTI DE GRIS CU LAPTE

- 1 ou,
- gris,
- 1 litru apa,
- 300 g lapte,
- 4 lingurite zahar,
- vanilie.

Se pune la fiert apa cu sare. Cand fierbe in clocot, se bate oul intreg si se adauga gris atat cat sa obtinem o pasta care nu curge, fara a fi insa vartoasa. Imediat ce ai pregatit compozitia de galuste, cu lingurita inmuiata in apa tai galusti foarte mici pe care le pui in apa care fierbe.
Se fierb galustele incercand una pe care o taiem in doua cu lingurita, controland daca a fiert si mijlocul. Galustele bine reusite cresc si sunt moi. Cand sunt fierte, se strecoara si se pun in laptele fiert separat cu zahar si vanilie. Se dau ca desert.

Kiki
Scris: Tuesday, November 21, 2006 9:34 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
BUDINCA DE MERE

- 2 oua,
- 50 g zahar,
- 20 g unt,
- 30 g faina,
- 250 g mere rase.

Curata cateva mere, da-le prin razatoare si presara putin zahar. Separat freaca 50 g zahar cu unt, adauga galbenusurile, apoi faina in ploaie si merele, la urma albusurile batute spuma. Se coace ?‚¾ ora intr-o forma unsa si presarata cu pesmet. Se serveste cu sirop de fructe.

BUDINCA DE LAMAIE

- 125 g lapte,
- 20 g unt,
- 20 g zahar,
- 20 g faina,
- 1 ou,
- 1 lamaie.

Din unt, faina si lapte se face un sos alb. Zaharul se freaca cu galbenusul si se amesteca cu sosul dupa ce acesta s-a racit, cu putina coaja de lamaie rasa, zeama de lamaie, iar la urma cu albusul spuma. Se coace sau se fierbe in baine-marie 30 min. intr-o forma unsa cu unt si presarata cu zahar

BUDINCA DE DOVLECEI

- 1 dovlecel,
- 20 g cascaval,
- 1 ou,
- smantana,
- sare.

Se curata dovlecelul de coaja si se scobeste miezul cu o lingurita. Se taie in cuburi mici si se fierb 10 min. in apa cu sare. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se amesteca poi cu galbenusul, cascavalul ras, albusul spuma, ?‚½ lingurita faina si unt. Se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se toarna smantana. Se coace 20-30 min. si se serveste cald sau rece.

PIURE DE CARTOFI COPTI, CU OU, ROSII SI CASCAVAL RAS

- 1 rosie,
- 3-4 cartofi potriviti,
- 3 lingurite unt,
- 100 g lapte,
- 1 galbenus.

Se fierb cartofii in coaja sau se coc. Se cojesc si se paseaza fierbinti, se adauga lapte cald, un praf de sare si se bate cu telul sau mixer-ul. Se adauga untul amestecat cu galbenusul. Se asaza intr-un vas. Deasupra se pun felii de rosii, lapte si parmezan ras. Se pune la cuptor incins, 5-10 min.

ROSII UMPLUTE CU BRANZA
(de la 1 an)

Ingrediente pentru 6 portii:
- 1 kg de rosii mari
- 200 gr branza vaci
- 2 lingurite de gris
- 50 ml lapte
- un ou
- marar
- sare

Se taie la fiecare rosie cate un capac, apoi se scobesc. Se amesteca branza de vaci cu galbenusul, grisul fiert in prealabil, laptele, albusul batut spuma, mararul tocat fin si sarea. Cu acest amestec se umplu rosiile si se pun la cuptor, la foc potrivit, cca 10 minute. Daca le preferati proaspete, atunci oul va fi adaugat dupa ce a fost fiert (tare) si tocat marunt.

Kiki
Scris: Tuesday, November 21, 2006 9:47 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Clatite cu rosii (dupa 12 luni)

o ceasca de supa de rosii (250 ml)
doua bucati de branza
40 g de faina
50 ml de lapte pus la prins
1 ou
doua lingurite de ulei
busuioc
sare


Se varsa faina intr-o salatiera. Se adauga sarea, oul, laptele si 150 ml de supa de rosii. Se amesteca aluatul si se lasa o ora deoparte. Adaugati uleiul chiar inainte de a face clatitele. Prajiti intr-o tigaie unsa cu ulei clatite cu diametrul de 10 cm si pastrati-le la cald. Intindeti branza pe toata suprafata clatitelor apoi acoperiti cu restul de supa. Presarati busuioc. A se servi clatitele caldute.

Tarta cu dovlecel (dupa 10 luni)

(pregatire: 10 min./coacere: 10 + 20 min.)

150 g dovlecel
1 nuca de unt
1 praf de sare
patrunjel tocat
1 ou 2 linguri branza de vaci

Spalati dovlecelul, curatati-l de coaja, apoi taiati-l rondele. Fierbeti la abur timp de 10 minute. Dupa ce s-a racit putin, mixati-l cu mixerul. Bateti oul ca pentru omleta, adaugati branza, pireul de dovlecel si praful de sare. Puneti amestecul intr-o forma unsa cu unt si coaceti in cuptor la bain-marie timp de 20 minute (termostat 7).

Clatite marocane (dupa 6 luni)


500 g. de gris fin
1 litru de lapte caldut
15 cl (150 ml) de apa (sau echivalentul unui pahar de ceai)
3 galbenusuri de ou
40 g. de drojdie de panificatie

Pregatirea aluatului: amestecati toate ingredientele impreuna intr-un recipient adanc, pana se obtine o pasta grasa si putin fluida. Lasati coca sa se odihneasca o jumatate de ora.


Coacerea: Cu un polonic micut "special pentru clatite", turnati aluatul intr-o tigaie cu teflon (care nu lipeste), neunsa cu unt, si care a fost incalzita in prealabil. Pe foc mediu, lasati sa se coaca clatita (care trebuie sa fie destul de groasa) pe o singura parte, pana cand aluatul face zeci de gauri (este foarte important, deoarece aceasta este particularitatea clatitelor marocane). Luati clatita de pe foc, asezati-o pe o farfurie, ungeti-o cu unt, si repetati aceeasi operatie pentru clatitele care urmeaza.
Puteti servi clatitele cu zahar sau cu dulceata, sunt delicioase!
Pentru adulti, sau pentru copiii mai mari, puteti servi clatitele cu ceai de menta (foarte dulce).

Sandwich cald cu cascaval si sunca (dupa 12 luni)

2 felii de paine (luati o paine feliata)
o jumatate de felie de sunca
cascaval ras
unt

Prajiti painea la prajitor/toaster.
Ungeti cu unt feliile calde de paine, si puneti sunca pe una dintre ele.
Sandvisul fiind facut, acoperiti-l cu cascaval ras si cu o bucatica de unt cat o nuca.Dati la cuptor, si lasati cateva minute, la pozitia gratar, pana cand branza se topeste. Taiati sandvisul in bucatele, pe care le aranjati pe farfuria micutului.

Orez OLE! (dupa 12 luni)
Pentru 4 portii:


1 litru de lapte
180 g de orez cu bobul rotund
2 oua
150 g de zahar pudra
1 baton de vanilie
sare

Fierbeti orezul 5 minute in apa care clocoteste. Scurgeti orezul de apa, apoi lasati-l sa fiarba pe foc mic in laptele parfumat cu batonul de vanilie. Cand orezul a absorbit tot laptele, luati cratita de pe foc si scoateti batonul de vanilie. Bateti ouale cu telul, incorporand treptat zaharul. Adaugati ouale peste orez, puneti totul intr-o forma unsa cu unt, si dati 10 minute la cuptor, termostat 3. Serviti caldut.

Lapte cu zahar ars (caramel) (dupa 4 luni)

20 cl (200 ml) de lapte
10 g de zahar
Se incalzeste laptele, apoi se pune deoparte. Se topeste zaharul cu putina apa la foc mic intr-o cratita cu fund gros. Se lasa pe foc pana ce zaharul devine de culoare auriu inchis. Se stinge focul, se toarna tot laptele deodata, se amesteca foarte bine zaharul ars cu laptele, si se serveste cu biberonul avand grija sa nu fie prea fierbinte.

Sodou cu vanilie (dupa 5 luni)

20 cl (200 ml) de lapte
1 galbenus de ou
1 pachetel de zahar vanilat

Se incalzeste putin laptele. Intr-un castronas se bate bine cu telul galbenusul cu zaharul vanilat pana se obtine o spuma. Se dilueaza cu laptele si se serveste cu biberonul avand grija sa nu fie prea fierbinte.

Milk-shake (cocktail de lapte) cu fructe rosii (dupa 5 luni)

120 ml de lapte pentru varsta a doua
o jumatate de banana taiata in bucati
cateva bucati de capsuni si de zmeura (eventual congelate)
1 lingurita cu zahar pudra

Se zdrobesc fructele si se amesteca cu laptele cu mixerul pana se obtine o crema groasa. Se adauga zaharul si se serveste.

Iaurtel cu fructe proaspete (dupa 5 luni)

1 iaurtel
1 fruct de sezon

Se zdrobeste fructul, se amesteca cu iaurtelul. Se serveste.

Fructe cu biscuiti (dupa 6 luni)

1 biscuit pentru bebelusi
unul sau mai multe fructe proaspete

Se rupe biscuitul in bucati si se pune sa se inmoaie in sucul fructelor. Se striveste biscuitul imbibat cu sucul de fructe si se amesteca bine, apoi se serveste.



Branza dulce/sarata (dupa 8 luni)

un sfert de branza dulce
un sfert de para curatata de coaja si taiata in bucati
1 lingurita cu apa sau cu suc de pere
3 linguri cu cascaval ras

Se pun branza dulce, perele, apa sau sucul de pere in mixer, se zdrobesc si se amesteca pana se obtine un pireu. Se garniseste cu cascaval.

Gris cu lapte (dupa 9 luni) Pentru 2 portii

500 ml de apa
6 masuri de lapte pentru varsta a doua
30 g de gris fin
2 linguri cu zahar
jumatate de pachetel de zahar vanilat

Se fierbe grisul in 300 ml de apa timp de 15 minute, apoi se adauga 200 ml de apa, laptele praf, zaharul si zaharul vanilat. Se lasa sa fiarba 10 minute amestecand in continuu. Se serveste la temperatura adecvata.

Prajitura cu iaurt (dupa 12 luni)

1 borcan de iaurt
3 borcane (1 borcan = echivalentul continutului borcanului de iaurt utilizat) cu faina
1 borcan cu zahar
o jumatate de borcan cu ulei
2 oua
1 pachetel de zahar vanilat
jumatate de pachetel de drojdie
putina sare

Se amesteca toate ingredientele si se pun la copt in cuptorul incins la 200°C, unde se tin timp de 30 de minute. Dupa ce prajitura este gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca putin inainte de a i-o servi bebelusului.

Reteta poate fi modificata dupa dorinta celui care o prepara, adaugand fructe sau pasta de ciocolata.

Ciorba de macris (dupa 8 luni)

50 g de frunze tinere de macris
150 g cartofi
1 lingura de smantana proaspata
1 praf de sare
Spalati legumele. Alegeti frunzele de macris. Curatati si taiati cartofii in rondele.
Puneti totul intr-o cratita cu 30 ml apa. Acoperiti si fierbeti la foc mic 35 de minute.
Pasati cu mixerul. Puneti inapoi in cratita, adaugati smantana si puneti-o pe foc.

Supa de gris cu rosii (dupa 10 luni)

100 g rosii
180 ml lapte
3 lingurite gris
Spalati rosia si opariti-o pentru a-i scoate pielita. Taiati-o in doua. Indepartati samburii. Inveliti rosia intr-o folie de aluminiu si puneti la cuptor pentru 20 minute (termostat 7 sau la o temperatura de 210°C). Amestecati rosia cu laptele pana cand lichidul se omogenizeaza. Turnati lichidul intr-o cratita siadaugati grisul in ploaie. Fierbeti timp de 10 minute la foc mic, amestecand continuu cu ajutorul unei spatule din lemn. (Rosia se poate inlocui cu alte legume: spanac, dovlecei, fasole verde, ardei etc.)

Supa de legume cu busuioc (dupa 12 luni)
(preparare: 30 min./fierbere: 1 ora)

30 g de fasole verde
30 g de mazare verde proaspata
50 g de dovlecel
60 g de cartofi
o rosie
1 catel de usturoi
3 frunze de busuioc
Se spala legumele. Se scot atele de la fasole si se taie in bucati mici. Se taie capetele dovlecelului, apoi se taie in felii mici, se cojeste si se taie cartoful in cubulete. Se pun toate legumele intr-o cratita cu 50 ml de apa. Se fierb timp de o ora. In acest timp, se striveste rosia cu furculita. Se amesteca impreuna cu usturoiul pisat si cu busuiocul taiat marunt. Se adauga la ciorba, la µ din fiertura. Se amesteca rapid si se serveste cu garnitura.
Kiki
Scris: Tuesday, November 21, 2006 9:51 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Supa cu banane (dupa 6 luni)

3 banane
1 cutie mare cu rosii curatate de coaja
2 cuburi de supa de pasare
1 lingura de supa rasa cu faina
o bucatica de unt de dimensiunile unei alune mai mari
1 litru de apa
putina sare

Topiti untul cu faina, amestecand bine pentru a nu se forma cocoloase. Adaugati rosiile si bananele taiate in rondele, si cuburile de supa, sarea, apa. Lasati sa fiarba aproximativ 30 de minute intr-o oala minune (cu capac). Amestecati totul. Este gata.

Pui cu piersici (dupa 6 luni)



30 g de carne de pui fiarta, dezosata si taiata marunt
30 g de orez brun fiert
1 piersica coapta
1 lingura cu suc de piersici
1 lingura cu lapte semismantanit (pasteurizat)
1 lingurita cu germeni de griu

Se amesteca toate ingredientele si se toaca sumar cu robotul de bucatarie. Se serveste.
Se obtine o combinatie delicioasa, usor de preparat si adorata de copii! Reteta merita incercata!

Pui cu grepfrut (dupa 6 luni)


20 g de piept de pui fiert si taiat marunt (sau escalop de curca) jumatate de grepfrut roz
120 g de iaurt gros (40% grasime)
1 fir de hasmatuchi
Se curata grepfrutul, se desface in felii, se indeparteaza pielita fina care inconjoara pulpa fructului si se scot samburii. Se aseaza bucatile de grepfrut intr-o farfurie adanca, se adauga iaurtul gros si se striveste totul cat mai bine. Se spala si se taie marunt hasmatuchi. Se amesteca bine toate ingredientele, pana se obtine o crema. Se serveste. (Se recomanda ca acest fel de mancare sa fie servit rece).

Curcan cu orez si legume (dupa 7 luni)


1 escalop mic de curca
1 pumn de mazare verde
1 morcov taiat in bucatele mici
o jumatate de ceapa taiata marunt
1 tomata curatata de piele
1 pumn cu orez (de preferat, orezul cu bobul rotund, pentru bebelusi)
1 frunza de dafin
2 fire de patrunjel
unt de dimensiunile unei nuci sau ulei


Se prajeste usor in putin ulei un escalop de curca taiat in bucatele si ceapa taiata marunt.
Se adauga putina apa si toate legumele, plus dafinul si patrunjelul. Dupa ce legumele si carnea au fiert, se incorporeaza orezul, si se lasa sa fiarba pana se absoarbe tot sosul. Se serveste.
Kiki
Scris: Tuesday, November 21, 2006 9:52 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Pui cu orez si morcovi (dupa 8 luni)

40 g de carne de pui (a se evita grasimea)
30 g de orez
1 morcov mare ras
250 ml de apa
o bucatica de unt
2 linguri cu suc de portocale

Se rumeneste puiul taiat in bucatele. Se adauga orezul, morcovul ras si apa. Se da in clocot, apoi se lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute. Se scurg toate, se pun pe o farfurie adanca si se amesteca cu untul si cu sucul de portocale. Se poate servi.

Pui cu orez si curry (dupa 10 luni)

40 g de escalop de pui (sau piept de pui)
1 mar dulce
30 g de orez
putin praf de curry dulce pentru bebelusi
1 lingura cu lapte de cocos
25 cl (250 ml) de lapte semismantanit (pasteurizat)
1 lingura cu suc de lamaie
unt de dimensiunile unei alune

Se curata marul, i se scot samburii, se taie in bucatele si se stropeste cu sucul de lamaie (ca sa nu se innegreasca). Se taie escalopul de pui in bucatele. Se pun bucatelele de pui si cele de mar intr-o cratita cu lapte. Se adauga praful de curry dulce si se lasa sa fiarba la foc mic in jur de 20 de minute. Apoi, se pun laptele de cocos si untul, si se lasa sa fiarba inca 10 minute. Intre timp, se spala orezul, se pune intr-o cratita cu apa sarata care clocoteste si se lasa sa fiarba 20 de minute (cu exceptia cazului in care se foloseste orez care fierbe rapid). Se aseaza orezul pe o farfurie, si sosul cu pui si curry pentru bebelusi alaturi. Se serveste.
Kiki
Scris: Tuesday, November 21, 2006 10:00 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Omleta spaniola (dupa 12 luni)

3 linguri de ulei de masline
2 ceape tocate marunt
2 catei de usturoi, zdrobiti
1 ardei gras rosu, curatat de seminte, taiat bucatele
4 oua, sare si piper
2 cartofi mari, fierti si zdrobiti
2 linguri patrunjel tocat

Incalziti 2 linguri de ulei intr-o tigaie de 24 cm, caliti in el ceapa. Adaugati usturoiul si ardeiul si caliti 10 minute.
Bateti intr-un castron ouale cu sarea si piperul, adaugati cartofii, patrunjelul si amestecul precedent.
Incalziti restul de ulei in tigaie, turnati amestecul si prajiti 5 minute, scuturand din cand in cand tigaia. Puneti tigaia pentru 3 minute sub grill (cu putina dexteritate omleta se poate intoarce in tigaie, dar trebuie sa ramana intreaga). Mutati prin alunecare omleta pe un platou si taiati-o in portii.

Oul cocotte (de la 12 luni)


un ou
un sfert de felie de sunca
doua lingurite de smantana
doua linguri de parmezan

Puneti intr-o forma o lingurita de smantana, un sfert de felie de sunca taiata in bucati subtiri. Zdrobiti si adaugati un ou intreg. Adaugati restul de smantana, pudrati cu parmezan, puneti la copt intr-un cuptor incalzit pentru 4-5 minute, timp in care oul va fi pregatit.

Zdrente de oua cu ciuperci (de la 12 luni)

100 g. de ciuperci (de orice fel)
o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
2 lingurite cu smantana proaspata (25% grasime)
1 ou
putina sare

Spalati bine ciupercile, una cate una, pentru a le curata de tot pamantul. Scurgeti-le de apa si puneti-le intr-o cratita la foc mic cu un praf de sare si unt cat o nuca. Lasati-le sa se coaca incetisor. Daca au prea multa apa mai indepartati din ea la nevoie.
La sfarsitul prepararii adaugati smantana. Amestecati, stingeti focul si puneti cratita deoparte.
Adaugati cand s-au racit un pic de ulei intr-o tigaie. Tot inainte de a pune tigaia pe foc, spargeti un ou si bateti galbenusul. Plasati tigaia pe foc reglat la minim si lasati sa se prajeasca, amestecand in continuu, incetisor, fara a bate.. Adaugati ciupercile gatite si serviti. Atentie la temperatura. Fiti atenti sa nu friga.

Sufle de legume (dupa 12 luni)

3 carote
2 cartofi
unt
sare
2 lingurite de lapte concentrat
1 ou
Fierbeti cartofii si morcovii. Curatati de coaja si taiati bucatele. Le zdrobiti cu presa de pireu. Amestecati cu untul, sarea, laptele concentrat si galbenusul de ou. Bateti albusul spuma si inglobati usor in pireu. Varsati totul in forme mici, unse cu unt. Coaceti la cuptor la foc moale, aproximativ 20 minute (supravegheati coacerea).

fdianamaria
Scris: Sunday, January 7, 2007 4:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/17/2006
Mesaje: 4933
Budinca de dovlecei

1 dovlecel, 20 g cascaval, 1 ou, smantana, sare.
Se curata dovlecelul de coaja si se scobeste miezul cu o lingurita. Se
taie in cuburi mici si se fierb 10 min. in apa cu sare. Se strecoara si
se lasa sa se raceasca. Se amesteca apoi cu galbenusul, cascavalul ras,
albusul spuma, o lingurita faina si unt. Se rastoarna intr-o forma
unsa cu unt si se toarna smantana. Se coace 20-30 min. si se serveste cald
sau rece.

BUDINCA DE OREZ CU BRANZA DE VACI

de la 7 luni
1 ceasca de cafea plina cu orez, 100 g branza de vaci, 30 g zahar,
250 ml apa+lapte, 30 g unt, 1 ou, sare.
Orezul ales si spalat se pune la fiert cu apa amestecata cu lapte si un
praf de sare; daca scade mai adaugi apa. Se fierbe orezul pana se
zdrobeste si scade apa. Se trece prin sita. Pasta obtinuta se amesteca cu
branza de vaci, se adauga galbenusul de ou frecat cu zaharul si la urma
albusul spuma. Se unge cu unt o cratita, se imbraca cu pesmet si se
toarna compozitia, adaugand un pic de unt si deasupra. Se lasa la cuptor 40
de minute.

Budinca de cartofi cu branza

3-4 cartofi potriviti,200 gr branza(cascaval),2 oua
Se fierb cartofii in coaja,se curata si se taie felii.Se unge un vas cu unt se pune un strat de cartofi,unul de branza si inca unul de cartofi, se toarna cele 2 oua batute spuma si se baga la cuptor.(eu mai rad si putin cascaval deasupra)

Budinca de dovlecel cu pui

1 dovlecel mic ; 3 linguri carne tocata de pui ; 1 ou ; sare ; putin
ulei
Se fierb separat dovlecelul si carnita. Se paseaza si se amesteca cu
oul batut. Se pune putina sare si se toarna totul intr-o tavita unsa cu
putin ulei. Se lasa la cuptor cam 10 minute pana se rumeneste usor.


crista
Scris: Saturday, February 17, 2007 8:16 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/27/2007
Mesaje: 1849
ce ma bucur ca am gasit un topic cu retete yes yes yes
m-ati ajutat mult fetele pupici pupici pupici img
Andi&Mariuca
Scris: Saturday, February 17, 2007 9:40 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
eu i-am facut ieri dimineata pateu din ficatel de pui fiert bine si zdrobit cu furculita, frecat cu putin unt si sare si a iesit absolut excelent. a papat Andi cu mare placere!yes
la el se mai poate adauga si verdeata taiata marunt dar eu nu am avut in casa.
Kiki
Scris: Thursday, March 1, 2007 7:25 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Oua moi

2 oua, 20 g unt, o felie paine proaspata.

Se fierb ouale moi(2 minute dupa ce incep a fierbe).intre timp painea se rupe bucatele mici si se pune intr-o cana peste care se pune cubul de unt.ouale se curata ferbinti si se pun peste painea cu unt.se sareaza si se amesteca.

Se serveste copiilor ca mic dejun.

PS: Eu fierb doar unul, si in loc de unt pun lapte

Biscuiti cu miere

50 g miere
2 oua
150 g smantana
150 g unt
400 g faina
1 lingurita praf de amoniac
3-4 g sare
1 zahar vanilat

Ouale batute cu mierea si zaharul vanilat se amesteca bine cu untul si smantana usor incalzite, cu amoniacul si sarea. Se adauga faina si se framanta un aluat potrivit de moale. Se acopera cu un servet si se lasa 20-30 min sa se odihneasca. Se intinde o foaie groasa de 1/2 cm, se taie in dreptunghiuri, se pun in tava neunsa la 2 cm distanta si se coc 10-15 min la foc mic.
Biscuitii se pot pastra intr-o cutie de carton sau intr-o cutie speciala pentru prajituri, ceva cu capac (dar dupa ce s-au racit).

Kiki
Scris: Thursday, March 1, 2007 7:33 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Mere cu scortisoara

Ingrediente: 2-3 mere, 1,1/2 lingura de scortisoara, 2 linguri de zahar si apa plata

Mod de preparare:
Se spala merele, se taie in jumatate si li se scot samburii, apoi se taie in sferturi si se pun intr-o craticioara, peste ele se adauga apa plata, dar sa nu le acopere, apoi se adauga zaharul si scortisoara. Se dau la foc mic pana ce merele sunt fierte si moi si a mai scazut apa (apa sa fie ca un sirop).

Se servesc fara coaja.

Sufleu de taietei cu mere (peste 7 luni)

Ingrediente:

- 250-300 g mere
- 1-2 linguri zahar
- 1 lingurita faina sau gris
- 100 g taietei
- 500 ml lapte
- 1 ou
- 2-3 lingurite pesmet
- zahar vanilat
- coaja de lamaie

Mod de preparare:

Se pun taieteii in laptele cu jumatate din cantitatea de zahar, cand acesta clocoteste si se fierb pana ce absorb complet laptele. Separat se fierbe jumatate pahar de lapte cu faina sau gris pana se ingroasa. Se da deoparte, se adauga galbenusul, restul de zahar, coaja de lamaie, zaharul vanilat.
Se amesteca taieteii cu merele taiate felii subtiri, cu crema de lapte si se adauga albusul batut spuma si pesmetul. Se toarna compozitia rezultata intr-o tava unsa cu unt si se coace la foc potrivit 1 ora.

Paste cu Spanac (1an)

Ingrediente: Paste barilla sau orice altceva, spanac inghetat sau vara spanac proaspat

Mod de preparare:

Pastele le punem la fiert timp de 20 min. intre timp daca avem spanac congelat il punem intr-un vas pe foc mic si putina apa (daca este proaspat) dupa ce fierbe il tocam. Dupa ce a fiert, in alt vas punem o lingrita de unt care se topeste si turnam spanacul, il amestecam pana se omogenizeaza si incepem si punem 150 gr lapte, 50 gr smantana, dupa ce se omogenizeaza spanacul il luam de pe foc. Pastele fainoase gata fierte si date sub un jet de apa rece se toarna in vasul in care am preparat spanacul, se amesteca compozitia. Cand servim putem sa presaram deasupra parmezan. Aceast preparat se poate da si unui copil de un an. Se poate consuma si fara parmezan eventual cascaval ras.
Cris-DL
Scris: Thursday, March 1, 2007 2:19 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 10/4/2006
Mesaje: 6849
Kiki wrote:
Oua moi

PS: Eu fierb doar unul, si in loc de unt pun lapte



Si eu tot unul fierb de 2 ori pe saptamana, dar noi il papam direct cu lingurita din coaja essen este si distractiv
danab
Scris: Tuesday, March 6, 2007 2:39 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 5519
Dovlecel cu lapte

Durata
20 min

Ingrediente:
1 dovlecel de marime medie, 1 legatura de marar, 1 l de lapte, sare, boia ulei 2 linguri de faina

Mod de preparare
Se curata dovlecelul de miez si de coaja, apoi se da pe razatoare. Se sareaza si se lasa 5 minute dupa care se staorce de zeama. Se prajesc 2 linguri de faina in putin ulei, se pune boia dupa gust. Se ia cratita de pe foc si se pune dovlecelul. Se aseaza inapoi pe foc si se adauga putin cate putin laptele (in timp ce se ingroasa mancarea) amestecand continuu. Se adauga o legatura de marar, intreg sau bucatele (dupa gust). Mancarea este gata cand dovlecelul se inmoaie.

Mod de servire (pentru mamici si pici mai mari)
Se serveste cu tocanita de carne cu rosii si ardei
delfinasa
Scris: Tuesday, January 29, 2008 3:26 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
O reteta de supa-crema cu ficatei de pui, pe care fii-mea o indrageste si acum flowers.
-2-3 ficatei de pui;
-un morcov;
-1/4 ceapa;
-2 cartofi;
-1/4 ardei;
-o rosie;
-1/4 dovlecel;
-sare, verdeata tocata.

Ficateii se pun la fiert intr-o craticioara cu 2 cani de apa cu sare. Se spumeaza bine, dupa care se adauga legumele tocate sau taiate bucatele (daca este nevoie, se mai adauga putina apa fiarta). Se fierb pana se inmoaie, se pune verdeata si se baga la robot adaugand treptat zeama pana la consistenta dorita. Se serveste calda, cu paine.
anny@eva.ro
Scris: Monday, July 14, 2008 9:07 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Lapte cu zahar ars (caramel) (dupa 4 luni)
Cine a pus reteta asta s-a gandit bine?cum sa dai copilului de 4 luni zahar. in al doilea rand laptele praf e si asa dulce.cititi bine inainte de a posta o reteta.sunt multe retete care nu sunt bune pt varsta la care sunt scrise.nu numai aici.cu bine la toti bebeii si parintii lor
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.