Retete pentru slow cooker
Subiectul anterior · Subiectul urmator
praslea_cel_voinic
Scris: Wednesday, April 18, 2012 3:08 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/19/2009
Mesaje: 2349
Bantuiam prin magazin duminica, asteptandu-l pe barbata-meu sa schimbe rotile la masina si m-a pus pacatul sa imi iau un slow cooker...in ideea ca nu mai am timp de nimic, stau mai mult prin bucatarie cand ajung acasa si in weekend....Are cineva experienta cu el si cam ce retete probate ati facut? Daca nu o sa fiu multumita de ce face, il duc inapoi...alcool
mikaela
Scris: Wednesday, April 18, 2012 1:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Oooo, nu-l du inapoi, e absolut superb pt mami fara timp. EU il folosesc foarte des, o sa revin cu retete cand am mai mult timp si liniste. Sau googleste ca sunt o muuultimee si bune tare.
Sa-l folositi cu placere si spor!
praslea_cel_voinic
Scris: Wednesday, April 18, 2012 1:49 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/19/2009
Mesaje: 2349
Mikaela computerlove deocamdata nu il duc. googlesc eu dar pentru primele dati de folosire nu vreau sa experimentez ca sa nu fiu dezamagita...as dori sa fac ceva deja incercat si apoi oi trece la teste...ma uitam pe net ca unele familii fac meniuri pe toata saptamana si isi planifica cumparaturile si merge chiar f bine...ce n-as da sa ajung acasa si sa fie mancarea calda si gata ras ...Astept...computerlove pupici
t-mihaela
Scris: Wednesday, April 18, 2012 3:35 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
La mine nu are succes.Pe mine ma deranjeaza mirosul ,daca fierbe oala toata noaptea da-ti seama ca dimineata te trezesti in mireasma de carne fiarta .Pana si legume sau orice pui acolo , fieb incet si timp indelungat ai mereu miros de mancare in casa iti intra in perdele in haine ...iacpale
praslea_cel_voinic
Scris: Wednesday, April 18, 2012 7:20 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/19/2009
Mesaje: 2349
t-Mihaelapupici planul meu e sa il pornesc cand plec dimineata...o sa incerc de cateva ori sa vad...deocamdata ma tenteaza ideea de a nu sta pe langa oala tot timpul...cand ajung acasa vreau numai sa ii hranesc pe balaurei, nu sa stau in tipetele lor pana ce termin eu de facut....Greu cu timpul asta, greu!topai
mikaela
Scris: Wednesday, April 18, 2012 7:51 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Dimineata il folosesc si eu, peste noapte il las doar cand fac roast sau pulled pork si astea de regula in weekenduri mai busy. Noi am avut intotdeauna bucataria bine amplasata, si la apartament a fost langa balcon si acum la casa avem terasa si usi, lasam usi, geamuri deschise cand e nevoie, dar orice mancare face miros indiferent ca-i la cuptor sau pe aragaz sau la oala electrica. Fac multe chestii, imi place la nebunie roastul si pulled pork, astea necesita fierbere la foc mic, inabusite, fac chili, minestrone, tocanite, ghiveci, fasole, varza murata cu carne, chiar si legume, fasole verde, mazare etc. Le pun dimineata, uneori calesc separat ceapa rapid si apoi le pun pe toate la un loc in oala, cand vin la amiaza sau seara fac rapid un piure sau ce se cere si gata. Nu o folosesc zilnic, dar mie imi place.
Petronella
Scris: Wednesday, April 18, 2012 8:17 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 12/14/2010
Mesaje: 944
Slow cooker este o oala cu o tehnologie moderna, care permite prepararea mancarii in cateva ore, cu un efort minim din partea bucatarului. Facandu-se la o temperatura relativ mica, nu mai exista nevoia de a amesteca in mancare, aceasta fiind lasata pur si simplu sa se faca. De asemenea, o preparare atat de lunga elimina si riscul bacteriilor din mancare.
Pentru ca mancarea sa nu dea in clocot, oala trebuie umpluta cel mult trei sferturi, apoi se acopera cu un capac. Reusita preparatului tine de nivelul constant de temperatura la care este facuta mancarea, astfel incat este bine sa nu se umble la ea. Pentru a vedea insa inauntru, este recomandat ca respectivul capac sa fie unul transparent. Capacul nu trebuie ridicat des in timpul gatirii, pentru a se evita pierderea caldurii si evaporarea lichidului. In unele cazuri este necesara prelungirea timpului de gatire cu 20 – 30 de minute.
De asemenea, in cazul retetelor obisnuite (cele care nu sunt special concepute pentru slow cooking ), este recomandata reducerea cantitatii de lichid. Gatitul la o oala slow cooker nu necesita folosirea aceleiasi cantitati de lichid ca la o mancare obisnuita, gatita intr-o cratita oarecare, din cauza ca lichidul nu se evapora la fel de repede.
In ceea ce priveste mancarea preparata, trebuie folosite acele retete care permit pregatirea alimentelor timp de cateva ore. De exemplu, intr-o oala slow cooker zeama trebuie masurata dupa alte criterii decat in cazul unei mancari facute in tigaie.
Oalele moderne de tipul Slow Cooker sunt dotate cu programe electronice. Acestea au diverse setari de temperatura. De exemplu, optiunea low setting permite gatirea graduala a ingredientelor puse in oala, iar programul dureaza in jur de 8 ore. Pentru optiunea high setting, programul dureaza in jur de 3 – 5 ore.
O oala Slow Cooker costa in jur de 400 lei.
 
Miscarea Slow Food
 In paralel cu aceasta ustensila de bucatarie, exista si miscarea Slow Food , insa aceasta din urma are semnificatii mult mai largi decat simplul recipient in care gatesti.
Slow Food este o miscare aparuta ca reactie la stilul de viata fast food , care predomina in multe culturi moderne. Miscarea Slow Food se defineste printr-un concept care nu este legat doar de mancarea in sine, consumata, dar si de aspectele sociale, politice, naturale, de traditie si cultura locala.
Iata alte cateva caracteristici ale acesteia: conform principiilor Slow Food, mancarea trebuie sa fie gustoasa si preparata intr-un mod curat, ecologic, astfel incat mediul sa nu aiba de suferit. Totodata, trebuie sa fie o mancare sanatoasa .
Cei care isi doresc sa gaseasca in stilul Slow Food pot, de exemplu, sa renunte la semipreparate si sa se inspire din cartile vechi de bucate sau din retetele familiei, transmise din generatie in generatie, pregatind totul de la zero. De asemenea, este important sa folosesti ingrediente organice, netratate.
Organizatia Slow Food este o organizatie globala, fondata in 1989 si sustinuta de membri din 150 de tari. Organizatia numara peste 100.000 de membri si are o retea de 2000 de comunitati interesate de acest mod de a gati si de sustenabilitatea calitatii mancarii.
Petronella
Scris: Wednesday, April 18, 2012 8:28 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 12/14/2010
Mesaje: 944
Puiul cu pere si sparanghel este un preparat inedit si foarte gustos, pe care il poti face atunci cand ai suficient timp pentru gatit. Un astfel de fel de mancare se face in aproximativ 4 ore.

Ingrediente pentru si sparanghel

1 lingura ulei vegetal
4 bucati piept de pui dezosat, fara piele, taiat felii
1 ceapa taiata marunt
2 pere coapte , feliate
450 gr sparanghel, taiat
4 catei usturoi, tocati
2 linguri otet balsamic
3 linguri suc de mere
1 lingurita rozmarin uscat
1 lingura ghimbir proaspat, ras
2 linguri zahar brun

Cum se prepara puiul cu pere

Prajeste carnea intr-o tigaie cu ulei incins, 5 minute, apoi pune-o intr-un slow cooker. Adauga ceapa, sare si piper. Aseaza perele si sparanghelul deasupra puiului.
Amesteca usturoiul, otetul balsamic, sucul de mere, rozmarinul, ghimbirul si zaharul intr-un castron, apoi toarna sosul peste pui. Adauga inca putina sare si niste piper. Lasa mancarea sa se faca in slow cooker intre 4 si 6 ore
Petronella
Scris: Wednesday, April 18, 2012 8:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 12/14/2010
Mesaje: 944

Tocanita de cartofi cu ciuperci si pui este un preparat potrivit pentru cei care consuma mancaruri din carne de pui in amestec cu legume. Pentru a face acest fel de mancare ai nevoie de mai mult de 5 ore.
 
Ingrediente pentru tocanita de cartofi cu ciuperci si pui
 
6 bucati pui, fara piele, taiate
900 gr cartofi dulci , decojiti, taiati
250 gr ciuperci, feliate
6 cepe salota , taiate
4 catei usturoi, decojiti
1 cana vin alb
2 lingurite rozmarin proaspat, taiat
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper negru macinat
1 1/2 lingura otet din vin alb.
 
Cum se prepara tocanita de cartofi cu ciuperci si pui
 Pune intr-un slow cooker puiul, cartofii, ciupercile, ceapa, usturoiul, vinul, rozmarinul, sarea si piperul. Amesteca.
Lasa pe foc pana cand cartofii s-au fiert, in jur de 5 ore.
 Cum se serveste tocanitade cartofi cu ciuperci si pui
 Adauga otetul, amesteca bine si apoi serveste mancarea calda.
t-mihaela
Scris: Wednesday, April 18, 2012 8:51 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Pai dimineata daca o pui nu te arde la factura?alcool ,sa lasi 6 ore minunea in priza pe perioada de varf ti se inroseste billul .Stiu ca nu faci in fiecare zi dar daca iti place s-ar putea sa prinzi dependenta ras Eu nu stau la mancare mai mult de o ora cel mult una jumate ,m-am dat pe dinastea rapide pana si sarmalele le fac le foc automat .
Petronella , suna bine reteta ta, otetul ala balsamic s-ar putea sa dea miros imbietor si sa nu deranjeze dimineata trezitul in mireasma de mancare...ma mai gandesc pana una alta cookerul meu someaza .Insa daca ar fi sa incep gatitul la oala dinasta tre sa-mi iau cu auto shut off .Praslica ,ai vazut asa prin magazine?Sa le programezi pe X ore ca eu nu renunt la facutul noaptea e mai economic sic am un rice cooker asa automat l-a adus Kaze din iran ,e traznet pe la noi n-am vazut asa mare decat kikinetze.
Mikaela, cum faci chili? Am un amator inrait si saracu n-are parte decat o data pe an in camping facem la foc de lemne... o bunatate topai

Mi-am adus aminte, Petronella,la ce zici "cartofi dulci " ?E sweet potato,ala tzuguiat portocaliu?asa se justifica cred otetul din final... deja salivez.
mikaela
Scris: Thursday, April 19, 2012 1:18 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Nu stiu cum stau treburile in Canada, insa aici ies mai ieftin la oala electrica ca functioneaza pe 110V decat la aragaz care merge cu 220V, deci consum dublu. Pe langa asta, perioada de varf din ce stiu eu, e dupa=amiaza aici. Nu am vazut slow cooker cu auto shut off, dar sunt timer-ele daca stii despre ce vorbesc, bagi timerul in priza si oala in timer (timerul e intermediar intre aparat si priza), setezi timerul si iti inchide automat oala la timpul/ora setata. Asta ca varianta la orice produs fara auto shut off, merge pana si la instalatia de brad.

Eu fac chili cu carne tocata de vita cat mai slaba, o rumenesc si scurg grasimea, adaug rosii tocate, sos de rosii, ardei, ceapa tocata si fasole boabe din alea mari rosii (kidney beans) pe care ori le fierbi tu, ori le gasesti la conserva f. ieftine. De multe ori adaug morcovi feliati subtire si telina tocata (partea verde, nu radacina) desi nu se gaseste in retete, iese foarte gustos. Sare dupa gust si condiment chili (chili powder). Si le las la mic cateva ore. Se poate face chili vegetarian fara carne, cu aceleasi ingrediente, mai putin carnea. Toate cantitatile le pun "dupa ochi" , preferinte sau stoc. E delicios!!






mikaela
Scris: Thursday, April 19, 2012 2:31 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Am uitat, desi cred ca stii deja, condimentul pt chili poate fi hot sau mild, eu folosesc mild, dupa gust
praslea_cel_voinic
Scris: Thursday, April 19, 2012 3:39 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/19/2009
Mesaje: 2349
t-Mihaeladin ala programabil mi-am luat ca nu stiu cum merge TTCul si nu ma pot risca sa las prea mult...cat despre bill, tot acolo stam unde stii, hydro e inclus...ras Cat despre stat la mancare...practic nu am cum sa stau prea mult in bucatarie, ajung la 7 pm acasa asa ca slow cookerul mi s-a parut solutia pentru mine...dance
Petronellapupici retetele astea le-am gasit si eu. As vrea retete probate si...mai romanesti. Am vazut ca se pot face si supe, ma intreb daca a incercat careva ciorbe...ras
praslea_cel_voinic
Scris: Thursday, April 19, 2012 1:55 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/19/2009
Mesaje: 2349
Deci....tocmai ce am pus in functiune masinaria, am pus de ...ciorba cu fasole sa vad ce o iesi...in weekend o sa incerc retete mai complicate, cred ca pe vineri seara... o sa va spus cum a iesit cand ajung inapoi acasa...dance De fapt vreau sa fac bors de fasole (copiii mei sunt borsari, cel putin Teo mananca de rupe borsuri!) dar o sa adaug borsul cand ajung...hainoroc
Mai fetelor poate ma credeti nebuna dar sincer nu am vazut pe moment alta solutie pentru criza mea de timp...oala asta o poate folosi si barbata-meu ca nu o sa aiba scuze ca nu stie, tre sa bagi toate laolalta si sa o setezi si gata.Am de invatat, am full-time job si plus doi balaurei...:018: si nu am nici ajutor...asa ca....vad daca merge solutia asta, chiar daca devin dependenta de el...
t-mihaela
Scris: Thursday, April 19, 2012 3:54 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Praslica, zi exact de care ai luat ,care are shut off ca-s amatoare.Sa gasesti retete romanesti adaptate la slow cooker e piatra de incercare de asta probabil eu n-o folosesc ca n-am reusit sa adaptez .
Mikaela,mersi, asa folosim si noi, chili mild ,cine vrea isi pune apoi in farfurie ceva sos iute .
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.