
 Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 543
| Papanasi cu branza dulce Ingrediente:200g branza de vaci, un galbenus de eu, 2 linguri si jumatate de gris Mod de preparare: Se amesteca branza cu oul, se adauga zaharul si grisul si se freaca amestecul. Se ia din compozitie cate o lingurita, se toarna in apa clocotita si se lasa la fiert 5-10 minute. Cand papanasii ies la suprafata, se scot cu strecuratarea. Se pot servi cu unt sau gem. |

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| Pentru bebe >4 luni Ingrediente: o portocala, un mar sau o para, o banana (nu prea mare) banana se piseaza fin se amesteca cu marul dat prin razatoare fin si in final se adauga sucul de la portocala, se amesteca tot si e gata de papat .... lu Alfonso ii place foarte mult. |

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Supa de zarzavat I
500 ml apa 200 gr zarzavat (morcovi, patrunjel, pastarnac, cartof, telina, frunze de patrunjel)
Morcovul va reprezenta jumatate din totalul zarzavaturilor. Se pun toate la fiert si se lasa cel putin 30 min dupa ce incep sa clocoteasca (daca se poate cu capacul pus pe craticioara). Se da jos de pe foc si se strecoara supa... Primele supe vor fi strecurate, apoi se pot pasa morcovul si cartoful si se va da cu lingurita... Oala in care se pregateste supa sugarului e bine sa se foloseasca numai in acest scop! Daca se foloseste oala de fiert sub presiune se pune o cantitate de apa egala cu cea necasara pentru supa, deoarece nu se pierde prin fierbere! Se incepe cu 50-70 ml de supa completare la o masa de san sau de lapte preparat; se creste treptat pana la inlocuirea unei mese. Este de preferat sa se inceapa cu masa de la ora 14. Se serveste inaintea laptelui preparat, pentru ca sugarii primesc mai greu la inceput supa de zarzavat, al carui gust este cu totul diferit de cel al laptelui. Este bine ca sugarul sa fie putin infometat la aceasta masa.
Supa zarzavat II
Pentru sugarul care a depasit varsta de 6 luni, zarzavaturile pot fi mai variate, in functie de sezon. Se pot adauga dovlecel, sfecla rosie, spanac, urzici. Se poate adauga un galbenus de ou fiert bine ( timp 10 minute) . pentru prima data cand se da galbenus de ou se pune doar un sfert!
Supa-crema de orez
500 ml apa sau 200-300 ml de supa de zarzavat 2 lingurite de orez 4 linguri de lapte unt cat o aluna
Orezul bine ales si spalat, se fierbe in supa de zarzavat pana cand boabele infloresc, se paseaza prin sita. Se adauga laptele si untul si se mai fierbe 2-3 minute.
Supa-crema de morcovi cu lapte
600 ml apa 200 gr morcovi 150 ml lapte fiert
Morcovii spalati, curatati si taiati in bucati marunte, se fierb, se iau de pe foc, apoi se trec prin sita; pireul rezultat se suspenda in 100 ml de zeama in care au fiert morcovii. Se adauga 150 ml de lapte si se mai da in clocot. Este recomandat copiilor in covalescenta, dupa boli diareice sau celor care fac usor tulburari digestive in timp de vara.
Supa de cartofi (dupa 6 luni)
2 cartofi mari jumatate de ceapa taiata in 4 bucati putina fidea bucatica de unt cat o nuca
Se fierb cartofii si ceapa in putina apa cu sare timp de 20 de minute. Se strivesc cartofii si ceapa, si se amesteca adaugand putina apa daca e nevoie. Crema obtinuta se pune pe foc si se lasa sa fiarba pana da in clocot. Se adauga si fideaua si se lasa pe foc inca 3 minute.
Supa de pui cu orez (dupa 6 luni)
1/2 piept de pui 2 linguri cu orez 10 cl (100 ml) de lapte
Se pun la fiert carnea de pui separat de orez intr-o cratita. Se lasa pe foc minim 25 de minute (de fapt, cu cat se lasa sa fiarba mai mult cu atat mai buna va fi supa). Orezul se fierbe pana infloreste. Se amesteca sub forma de pasta sau de consistenta dorita si se serveste!
Supa crema de legume ( dupa 6 luni)
1 cartof potrivit 1/2 sfecla rosie (cat o pumnul de mare sa fie sfecla din care se taie jumatate) 1 patrunjel radacina 1 pastarnac 1/2 dovlecel 1/2 telina 600 ml apa unt cat o aluna sau ulei de masline
Se curate legumele se spala bine se taie cubulete si se pun la fiert pentru 40 de minute la foc potrivit. Dupa ce au fiert legumele se adauga untul si se mai fierbe 2-3 minute. Se dau prin bleder si se fac de consistenta dorita!
Supa de rosii cu orez (8-10 luni)
500 ml apa 1 ceapa mica 1 morcov 1 patrunjel 3-4 rosii mari 1 ardei gras 1 lingura orez 1-2 lingurite de unt proaspat 1 lingurita de verdeata proaspatafin toccata
Se pune la fiert ceapa intraga, morcovul si patrunjelul, ardeiul gras taiat felii. Cand sunt bine inmuiatese adauga rosiile spalate, curatate de coajasi taiate in bucati. Se mai fierbe 10-15 minute; se ia de pe foc, ceapa se arunca, celelalte zarzavaturi se paseaza la blender Zeama obtinuta se pune din nou la fiert, adaugandu-se orezul ales si spalat. Se fierbe pana cand orezul se inmoaie. La servire se adauga o lingurita de unt proaspat sau ulei de masline. Si vedeata fin tocata.
Supa a la greque
Se poate prepara din orice supa de zarzavaturi amestecate sau separate, din carne de vita sau pasare. Totul consta in a adauga la supa, dupa ce este luata de pe foc, inca fierbinte, un amestec de zeama de lamaie si ou. Un ou si 2-3 lingurite de zeama de lamiae sunt suficiente pentru un litru de supa (4 portii). Pentru sugar se foloseste numai galbenusul. Se face in felul urmator: se bate oul intr-un castron, se adauga putin cate putin, continuand amestecarea pana la 100-150 g supa. Se adauga picatura cu picatura zeama de lamaie . Intreaga compozitite se toarna peste supa din oala. Oul nu trebuie sa coaguleze, si sa fie dispersat in toata supa. |

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Pentru bebelusi, budincile sunt un fel de mancare foarte consistenta si placuta. Ele se pot prepara din zarzavaturi, fainoase si fructe, se pune intotdeauna lapte si ou. Se fierb la cuptor. In acest fel grasimea care tapiseaza vasul nu se arde si nu se transforma in acroleina, substanta iritanta pentru intestin. Sunt indicate in jurul varstei de 10 luni.
Budinca de branza de vaci
200 g branza de vaci proaspata 1 ou 100 ml lapte 2 lingurite de faina 2 lingurite unt 20 g zahar
Se pregateste din faina, lapte si unt un sos alb. In loc de sos alb, budinca se poate prepara cu gris u lapte in care se adauga branza; dup ace s-a racorit, se adauga branza de vaci pasata, galbenusul frecat in prealabil cu zaharul, albusul batut spuma. Se toarna compozitita intr-o forma unsa cu unt si tapetat cu faina. Se coace in baie de apa la cuptor 15-20 minute la foc iute.
Budinca de fidea cu branza de vaci
100 g fidea 50 g branza de vaci 1 ou 50 ml lapte 10 g zahar 20 g unt
Fideaua fiarta si scursa se amesteca cu branza, laptele indulcit, oul in prealbil batut si o parte din unt. Compozitita se pune intr-o forma unsa cu unt, tapetata cu pesmet sau faina. Deasupra se pun cateva bucati de unt; se fierbe acoperita in baia de apa la cuptor.
Budinca de gris
250 ml lapte 50 ml apa 20 g gris 1 ou 2 lingurite de zahar 2 lingurtie de unt 1 lingurita de pesmet
Se pregateste grisul ca pentru gris cu lapte. Se lasa sa se raceasca; se amesteca cu untul, galbenusul de ou; la sfarsit se adauga albusul de ou batut spuma. Se pune in forma unsa cu unt si presarata cu pesmet.Se fierbe in baia de aburi 25-30 minute. Se serveste simpla sau cu sos caramel.
Budinca de mere
2-3 mere mari 20 g pesmet alb 20-30 g unt 20 g zahar 1 ou
Merele curatate de coaja, se rad pe razatoarea de sticla sau plastic. Zeama se scurge. Untul se freaca cu zaharul si galbenusul de ou pana devine spumos. Albusul se bate spuma, se amesteca merele cu pesmetul, untul frecat si albusul batut spuma. Compozitia se pune in forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se coace in baia de apa la cuptor 25-30 minute. Se poate servi calda sau rece. |

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Pireu de cartofi
1-2 cartofi potriviti 2-3 linguri delapte 1 lingurita de unt
Pireul de cartofi se poate prepara din cartofi fierti in coaja; fierti – dupa ce au fost curatati – in apa sau aburi; din cartoficopti la cuptor. Dup ace cartofii au fost fierti, se preseaza cu o furculita. Se adauga incet laptele caldut. Se adauga untul si se freaca pana devine spumos.
Pireu de morcovi
2 morcovi potriviti 2 linguri de lapte
Se fierb morcovii in apa sau in oala sub presiune. Se trec prin sita sau se dau la blender. Se adauga laptele caldut, in care s-a dizolvat in prealabil untul. Se feaca bine cu o lingura de lemn, pana compozitia devine cremoasa. Se poate prepara si cu sos caramel.
Se recomanda copiilor cu tendinta la scaune moi sau in regimul de realimentare dupa diaree.
Pireu de spanac
200- 250 ml apa 250-300 g spanac curatat 50 g sos alb
Spanacul, curatat si spalat, se pune la fiert in putina apa fierbinte si usor sarata. Dupa 5-7 minute se scoate, se trece prinsita. Se pregateste sosulalb din 5 g faina,5 gr unt si 100 ml lapte. Se amesteca cu pireul pasat, se ai fierbe 5-10 minute, amestecand tot timpul.Inainte de a fi servit se poate adauga unt proaspat, smantana sau zeama de lamiae. Se da copiilor dupa varsta de 8 luni. Se incepe cu cantitati mici. Are un effect usor laxativ. Se prepara totdeauna proaspat. Prin pastrare si reancalzire se formeaza substante toxice iritante pentru mucoasa digestiva!
Pireu cucurigu
100 g de fasole verde proaspata 1 ou 1 lingura cu iaurt putin patrunjel o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
Fierbeti un ou tare. Faramitati fin o treime din galbenusul oului fiert. Fierbeti fasolea in baie de aburi (20 de minute). Amestecati galbenusul faramitat, fasolea fiarta si 4 frunze de patrunjel, zdrobiti melanjul obtinut, apoi adaugati lingurita de iaurt. Serviti pireul garnisit cu untul. |