Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17854
| Am inceput sa construiesc o pagina pe portalul 7 pitici despre Alimentatia bebelusului si retete pentru diversificare.
Aici am detaliat o Schema pentru Diversificare.
Cine vrea sa contribuie cu retete (si eventual sa specifice si de la ce varsta se recomanda), este asteptat cu drag aici.
Vom prelua retetele voastre in portalul 7 Pitici, la sectiunile specifice. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/21/2010 Mesaje: 2506
| azi am facut biscuiti pentru Sergiu (inspiratie Cristela Georgescu blog)....au iesit moi, numai buni pentru bebelusi...merg serviti puiutilor de la 6-7 luni...
o jumatate cana fulgi fini de ovaz o jumatate cana fulgi cocos o banana pasata cu furculita 4 -5 linguri stafide puse la inmuiat in apa si apoi pasate bine pana se obtine un fel de pasta un varf lingurita scortisoara apa
se amesteca toate bine pana rezulta o coca moale care se lasa cam 30 min in vas pentru a se inmuia fulgii apoi, cu lingura, am pus intr-un vas de yena biscuitii dandu-le o forma cat mai rotunda am copt 30 min la 180 grade C
deliciosi...pofta buna
|
|
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| Mai are cineva retete de biscuiti buni, fragezi pt bebe - retete probate, fara ou??
Tot de pe blogul respectiv:
Timp de preparare: 10-15 min, timp de coacere 10-15 min
Ingrediente: 250 gr mei, 10 linguri cocos razuit, 2 banane, suc de mere (pe post de indulcitor). Ca varianta, daca nu aveti suc de mere, puteti folosi 6 curmale. 1 lgt vanilie naturala sau 1/4 lgt scortisoara – eu nu am folosit, pentru ca am vrust sa simt mirosul de bebic:)
Mod de preparare:
Meiul se macina, sa devina faina Bananele se paseaza cu furculita Curmalele se paseaza la blender, cu putina apa, pana devin un piure In afara de apa/suc de mere, toate ingredientele se amesteca, inclusiv cele optionale Se adauga treptat apa sau suc de mere si se amesteca, se framanta, pana cand totul devine o coca de consistenta mai moale decat plastilinei (un fel de coca mai suculenta, ca nu stiu cum sa explic altfel :) ) si se poate modela sub forma unui bulgare
Se rup bucati din aluat si se modeleaza apoi sub forma de bile de marimea unei nuci Se preseaza “nuca” intre palme, sa ia forma unui biscuit rotund, cu grosimea de 4-5 mm. Cu cat mai grosi, cu atat mai moi. Cu cat mai subtiri, cu atat mai crocanti. Grosimea indicata de mine este chiar la mijloc, din punct de vedere consistenta.
Se aseaza in tava, dar nu pe hartie de copt (cum am facut eu initial, pana sa aflu ca este relativ nociva si biata hartie de copt, pentru ca e impregnata cu grasime, care grasime la caldura …. stim deja ce face) si se lasa la cuptor, la 200-220 grade timp de 10-15 min. Se pot lasa si mai mult 30 min la 180 de grade, uneori daca ii ia flacara sau caldura prea repede, devin foarte tari si nici nu se patrund.
Se servesc impreuna cu toti prietenii aflati prin preajma Daca va incumetati la biscuiti, asteptam fotografii si impresii si de la voi, ca doar toti sunteti prietenii nostri , sursa de inspiratie pentru munca asta
UPDATE. Despre cum sa prevenim biscuitii sa se intareasca:
nu ii lasati in cuptor dupa ce s-au copt dupa ce ii scoateti din tava puteti inmuia in apa, suc de mere sau lapte vegetal pret de 1 secunda, fix cat sa atinga lichidul, dar nu mai mult. Apoi ii inveliti intr-o panza. o alta varianta, asa cum am citit de la alte mamici inventive, e sa ii pastrati la frigider sau intr-o cutie cu capac luati in considerare atunci cand adaugati lichidul in compozitie, ca fulgii de cocos absorb timp de 10-15 min mult din acesta, inca dinainte de a fi pusi biscuitii la cuptor
Cum eu nu am in casa nici faina de mei nici ovaz, copilul meu nu mananca nici banana nici stafide nici curmale... as avea nevoie de o reteta cat mai simpla... sau sa experimentez eu sa-i fac cu piure de pere/mere si cu faina de grau?? |
|

| 200 gr unt, scortisoara, putin zahar brun, 1/2 lingurita praf de copt, faina cat cuprinde, se face un aluat care se tine cel putin 30 min la rece, se intinde si se decupeaza biscuiteii, se coc.....sunt fragezi, se zdrobesc practic si aduc putin la gust cu turta dulce
alta reteta....cred ca merge la puiutii care au ceva dintisori....de pe la 8-9 luni
150g faina alba de grau 100g fulgi de ovaz 100g zahar (eu pun mai putin si brun) 150g nuca de cocos 150g unt 2gr. bicarbonat alimentar
se amesteca toate si se face o coca din care modelezi cu mana (ca la piftelute) biscuitii, se coc iar dupa ce s-au racit sa ii pastrezi acoperiti cu o folie de plastic sau intr-o cutie de metal cu capac, mie imi plac fff mult....
pofta buna!!!
|
|
| multumesc, kmn o sa incerc si va zic.. am mai gasit si pe net cate ceva, dar o sa scriu aici retetele doar dupa ce le testez si vad ca iese bun.. asta daca o sa am timp, ca deocamdata stam prost |
|

| cu placere.... |
|
| reteta mea adaptata de biscuiti cu morcov (merge de la 6-7 luni)
2-3 morcovi mari dati pe razatoarea fina 1 pachet Unt (200g) 1 Praf de copt stins cu zeama de lamaie 5-6 linguri de zahar (cam jumate fata de reteta originala, dar nu-i bai ca e morcovul dulce si ies f buni) faina integrala de ovaz cat cuprinde (mie mi-a intrat cam 400 g) 1 praf de scortisoara (am pus f f putin, nici nu se simte)
Se freaca untul cu zaharul f bine, se adauga morcovul si se amesteca bine, praful de scortisoara, praful de copt stins. La compozitia asta se incorporeaza treptat faina pana rezulta un aluat gros, tare, ca plastilina. Se formeaza bile in palma care se pun in tava si se preseaza cu fundul unui pahar (sau cu mana, nu conteaza). Se dau la cuptorul preincalzit si in 10-15 min sunt gata cand se vede ca-s rumeniti usor pe margine. Se lasa la racit si se pastreaza intr-o cutie inchisa. Se fac f f repede!! si sunt deliciosi, parfumati, f f fragezi. Mie mi-au iesit 2 tavi mari la compozitia asta. Puteti injumatati cantitatile. Reusita garantata!
Maine pun si pozele si va spun si daca au placut flacaului. |
|
| Asa arata aluatul:

Bilele, nu prea mari, se pun in tava cu hartie de copt:

Apoi se preseaza cu fundul paharului:

Si in 10-15 min de stat la cuptor sunt gata

Se savureaza dupa ce se racesc:

Sunt grozavi, nu numai pt cei mici.. |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 4/19/2012 Mesaje: 684
| Sigur o sa rontaie si soricica mea zilele astea! Mersi de reteta! |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Va postez si eu cateva retete pentru copilasii diversificati incepand cu 3 lunite: Supa de morcovi Se taie felii subtiri 500 g morcov. Se pun la fiert intr-un litru de apa si se fierb 2 ore. Se strecoara. Morcovii fierti sunt trecuti de doua ori prin sita. Se adauga apa pierduta prin fierbere, sare (un strop) si se clocoteste iar.
Piure de zarzavat Fierbeti 200 g de zarzavat (cartofi, morcovi, telina, patrunjel, etc) timp de o ora. Zarzavatul fiert se trece prin sita cat este inca fierbinte, se adauga 40 ml de lapte cald, 5 g de zahar, apoi se pun 5 g de unt si se amesteca pana cand compozitia devine spumoasa. Piureul se serveste cald.
Piure de fructe Ingrediente: 200 g de mere, piersici, caise sau gutui, 200 ml apa, 30 g zahar. Fructele spalate se curata de coaja, se taie felii subtiri si apoi se fierb in apa, pana se inmoaie. Se trec prin sita, se adauga zaharul si se pun din nou la fiert (in aceeasi apa), amestecand continuu, pana cand compozitia ajunge la consistenta unui piure.
Lapte cu crema de unt Untul (5 g) se topeste la foc incet 3-5 minute, pana dispare spuma si nu se mai simte mirosul acru, amestecand mereu cu o lingura de lemn. Se adauga faina (5 g) si compozitia se amesteca pana cand capata o culoare bruna, dispar gogoloasele si devine fluida. Se adauga, putin cate putin, apa fierbinte (100 ml) si zahar (5 g), amestecand mereu. Se fierbe 10 minute, adaugandu-se apa pe parcurs. La acest amestec se adauga 75 ml de lapte cald.
Supa de zarzavat Ingrediente: 500 ml de apa, morcov 100 g, telina 25 g, radacina patrunjel 25 g, cartofi 50 g, cateva frunze fragede de patrunjel, gris 5-10 g, ulei (unt) 5 g, sare 1 g. Zarzavaturile curatate, spalate si taiate marunt, se pun in apa rece si se fierb o ora si jumatate, intr-un vas acoperit. Cand zarzavaturile sunt bine fierte, supa se strecoara. Zeama astfel obtinuta se pune din nou la fiert, se adauga grisul “in ploaie” si se fierbe inca 10-15 minute. La ultima fierbere se adauga uleiul (untul), dupa care se lasa sa clocoteasca 2-3 minute, iar la sfarsit se pune un varf de cutit (1 g) de sare. Crema de morcovi Ingrediente: morcovi 125 g, apa 250 ml, lapte 25 ml, faina 3 g, unt 3 g, sare 1 g, verdeata 5 g. In apa sarata care clocoteste, se adauga morcovii curatati, spalati si rasi pe razatoarea de zarzavat. Dupa ce sunt fierti, morcovii se trec prin sita si impreuna cu zeama, se pun din nou la fiert. Cand supa clocoteste, se adauga un sos alb, pregatit astfel: faina se dizolva in doua lingurite de apa rece si se rastoarna peste laptele fierbinte. Se dau cateva clocote, pentru ca faina sa fie bine fiarta, apoi se adauga untul. Supa si sosul alb se fierb impreuna, amestecand continuu, iar la sfarsit, se adauga verdeata, tocata marunt.
Suc de mere Marul se spala, se curata de coaja si se rade pe o razatoare de sticla. Piureul obtinut se stoarce prin tifon si se amesteca eventual cu putin sirop de zahar. Se pregateste atunci cand se consuma. La fel se pot prepara sucul de morcov, piersici, pere si caise. Morcovul se recomanda daca copilul are diaree, restul fructelor, daca este constipat. Zaharul se adauga daca copilul refuza sucul neandulcit!
Ciorba de mazare verde Aveti nevoie de 100 g de mazare verde proaspata, 1 ceapa, cateva frunze de salata verde, o bucatica de unt cat o aluna. Curatati mazarea de pastai, curatati ceapa si taiati-o in rondele subtiri. Spalati frunzele de salata. Puneti mazarea, ceapa si salata in jumatate de litru de apa si lasati sa fiarba 20 de minute. Zdrobiti legumele fierte si adaugati untul. Pofta buna
|
|
| Retete pentru diversificarea copilasilor de 4 luni: Supa crema de andive Ingrediente: 1 andiva, 1 cartof, 1 lingura cu iaurt gros (40% grasime), 1 lingura cu suc de lamaie, 1 lingurita cu zahar pudra. Se curata andiva, inlaturandu-i centrul (cotorul care este amar), se spala si se taie in bucati. Se curata si se taie in bucati cartoful. Se pun bucatile de andiva si de cartof intr-o cratita cu apa rece, si se adauga sucul de lamaie, zaharul si putina sare. Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba incet aproape o ora. Dupa ce se ia cratita de pe foc, se striveste si se amesteca totul, apoi se adauga iaurtul gros. Se dilueaza cu zeama in care au fiert legumele si se serveste.
Supa de pui cu galuste Aveti nevoie de 100 g carne de pui, 25 g morcov, 15 g telina, 10 g ceapa, 10 ml ulei, 5 g verdeata, 1-2 g sare. Carnea de pasare, curatata, spalata si transata in bucati, se fierbe pe jumatate in apa cu sare si dupa ce s-a luat spuma, se adauga legumele. Dupa ce au fiert toate, se strecoara supa in alt vas si se adauga uleiul. Pentru prepararea galustelor (la 500 ml supa) sunt necesare 5 g unt, un ou, o lingura gris, 1 g sare. Se freaca bine untul cu galbenusul si sarea, apoi se incorporeaza grisul si albusul batut spuma (se pot prepara si fara unt). Compozitia se toarna, cu lingurita, in supa care clocoteste. In caz ca prima galusca se desface, se mai pune putin gris in compozitie. Galustele se fierb in supa 10-15 minute.
Ghiveci de legume Ingrediente: 50 g de mazare, 50 g de morcovi, 50 g de fasole verde, 5 frunze de macris, 1 frunza de patrunjel, un cubulet de unt. Se spala legumele, se curata morcovul si se taie in rondele fine. Se taie frunzele de macris, se desface fasolea verde taindu-se varfurile pastailor. Se fierbe totul in 1/3 l de apa timp de 25 de minute. Se lasa putin la racit, apoi se pune in mixer si se adauga cubuletul de unt. Compot de caise Ingrediente necesare: 3-4 caise frumoase, bine coapte si 1 lingura cu zahar pudra sau cu zahar nerafinat. Se spala caisele, se desfac in 2 bucati, li se scot samburii, se presara zaharul pe ele si se lasa la macerat in jur de 10 minute, pana se dizolva zaharul. Se pun caisele intr-o cratita cu o jumatate de pahar de apa si se lasa sa fiarba in clocot pe foc mic, timp de 15 minute. Dupa aceea se strivesc caisele, se amesteca si se servesc caldute.
Compot de mere cu scortisoara Ingrediente: 100 g mere, un virf de scortisoara si 1-2 linguri de apa. Merele se spala si se decojesc, se taie feliute aruncindu-se simburii si partile tari din mijloc. Se fierb timp de 15-20 de minute, amestecind din cind in cind. Dupa primele 10 minute se pune un virf de scortisoara. Se lasa putin la racit, apoi se mixeaza.
Lapte cu zahar ars Se incalzesc 200 ml de lapte, apoi se se topesc 10 g de zahar cu putina apa, la foc mic, intr-o cratita cu fund gros. Se lasa pe foc pana ce zaharul devine de culoare auriu inchis. Se stinge focul, se toarna tot laptele deodata, se amesteca foarte bine zaharul ars cu laptele, si se serveste avand grija sa nu fie prea fierbinte.
Orez cu mere coapte Se pune apa la fiert intr-un ibric, cu o lingurita de zahar. Cand fierbe apa, se pune orezul (cam o mana) si se fierbe bine, pana ‘infloreste’. Se aleg doua mere mari, se spala, se sterg de apa si se pun intr-o tavita la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au copt se alege miezul, se paseaza cu furculita si se amesteca cu orezul fiert si scurs de apa. Orezul cu mere coapte este indicat pentru copiii cu probleme stomacale.
Banana cu branza de vaci Ingredientele necesare sunt: branza de vaci moale, banana prospata si miere de albine sau dulceata. Branza de vaci se amesteca cu banana si mierea de albine (dulceata) pana devine un pireu omogen. Se poate servi la gustare sau seara. De asemena, branza de vaca poate fi servita bebelusilor in combinatie cu alte fructe si legume de sezon sau cu sirop natural de fructe, in special capsuni, fragi
|
|
| Retete pentru 5 luni Piure de sfecla Se foloseste 1 sfecla mijlocie, 1 cartof, 100g carne de pui, 2 linguri de gris, 1 lingura de ulei de floarea soarelui, putina sare, chimen dupa gust. Se fierbe sfecla, cartoful si carnea de pasare cu sarea si chimenul. In ultimele 5-10 minute de fierbere se adauga grisul si se fierb impreuna. Dupa fierbere se adauga uleiul si se face piureu cu mixerul.
Supa de vita cu orez Ingrediente: 150 gr carne manzat, 1 morcov, o jumatate de telina, 1 ceapa, 2 linguri de orez, 1 legatura patrunjel verde. Carnea se taie cubulete mici si se fierbe aproximativ o ora si jumatate. Dupa o ora se adauga legumele taiate marunt si orezul. Cand toate sunt fierte, se toaca marunt patrunjelul si se pune in supa. Se mai lasa pe foc cateva minute.
Pireu de dovleac si galbenus de ou Se curata dovleacul, se elimina fibrele, samburii si coaja, apoi se taie in bucati aproximativ 140 g de miez. Se fierb bucatile de dovleac in oala sub presiune. Separat se fierbe un ou tare. Dupa ce au fiert legumele, se scurg si se adauga galbenusul, apoi se zdrobesc toate si se amesteca. Se pune o bucatica de unt cat o nuca si se serveste.
Piept de pui cu legume Ingrediente: 20 g piept de pui, un morcov, o sfecla, o mana de fasole verde extra-fina, o mana de boabe de mazare, o frunza de patrunjel, un cubulet de unt, sare. Se curata morcovul si sfecla, se spala, apoi se taie cuburi. Se desface fasolea verde, se spala si se taie in bucati mici. Se adauga celelalte legume si se pun la fiert, timp de 2 ore, la foc mic. Se adauga pieptul de pui cu 10 minute inainte de stingerea focului. Se adauga untul si se maruntesc toate la mixer.
Suc de lamaie, portocale, mandarine si grapefruit Se spala fructul foarte bine sub jet de apa si se taie in jumatate. Se stoarce cu storcatorul sau prin presa speciala. Zeama obtinuta, fara pielite si samburi, se amesteca cu putin sirop de zahar bine legat. Se pregateste atunci cand se consuma. Branza de vaci cu biscuite si iaurt Se amesteca 2-3 lingurite de iaurt cu 4 lingurite de branza de vaci si cu 1-2 biscuiti, pentru a avea o consistenta mai tare. Dupa gust se mai adauga 1 lingurita de zahar. Este o retera bogata in calciu, ce ar putea inlocui siropul de calciu.
Ciorba de carne de vaca cu perisoare Ingrediente: 500 ml apa, 200 g carne fara os, 2 cepe mici, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 150-200 g os de vaca, 2 lingurite orez, patrunjel verde, sare. Se pune la fiert osul in apa cu sare. Se fierbe pana scade apa la jumatate, apoi se completeaza cantitatea de apa evaporata pana la 500 ml. Cand da in clocot se adauga zarzavatul, spalat, curatat si taiat marunt. Separat se toaca carnea, se adauga putin miez de paine alba, putina sare. Se fac perisoare care se pun in supa. Se adauga orezul spalat si se lasa sa fiarba. Se acreste cu zeama de lamaie sau bors.
Mere rase cu biscuiti Ingrediente: 1 mar, 1 lingurita de zahar, 1-2 lingurite de biscuiti pisati foarte fin, cateva picaturi de zeama de lamaie sau portocala. Se spala bine marul si se curata de coaja. Se rade pe razatoarea de sticla si se amesteca cu biscuitii. Daca este prea subtire, se mai adauga putin biscuite pentru a obtine o pasta nu prea vartoasa. Se amesteca (optional) cu zaharul si zeama de lamaie sau portocala. Marul ras se pregateste cu 5-10 minute inainte de a-l da copilului sa-l manance.
|
|
| Retete pentru 6 luni Mancare de peste cu fasole verde Ingrediente: 250 g de fasole verde, 100 ml de lapte, 40 g de peste, o lingurita de faina, 1 galbenus de ou proaspat. Se desface fasolea verde si se spala. Se fierbe 15 minute in putina apa fara sare. Se adauga pestele si se mai lasa la fiert 4 minute. Se scurge fasolea, apoi se pune in mixer pentru a obtine o pasta care se aseaza in doua tavi. Se pune apoi pestele in mixer si se adauga laptele, galbenusul de ou si faina. Dupa ce se amesteca totul, se pune compozitia in cele doua tavi de fasole verde si se da la cuptor la 180 de grade Celsius.
Tarta cu pireu de spanac Este nevoie de: 1 cartof mare, 50 g de spanac, 1 ou, 40 ml de lapte si 1 lingurita cu smantana proaspata. Se taie cartoful in bucati si se pune la fiert intr-o cratita cu apa. Dupa ce cartoful a fiert, cu 2 minute inainte de a opri focul, se pune in cratita si spanacul. Se zdrobesc spanacul si cartoful pana se obtine un pireu, care se amesteca cu oul. Se pune amestecul obtinut intr-un vas termorezistent uns cu unt si se fierbe in aburi in jur de 15 minute. Se scoate tarta din vas, se aseaza pe o farfurie si se toarna deasupra laptele caldut amestecat cu smantana proaspata.
Supa de cartofi Ingrediente: 2 cartofi mari, jumatate de ceapa taiata in 4 bucati, putina fidea, o bucatica de unt cat o nuca, putina sare. Se fierb cartofii si ceapa in putina apa cu sare timp de 20 de minute. Se strivesc cartofii si ceapa, si se amesteca adaugand putina apa daca e nevoie. Crema obtinuta se pune pe foc si se lasa sa fiarba pana da in clocot. Se adauga si fideaua si se lasa pe foc inca 3 minute.
Supa de pui cu orez Ingredientele necesare sunt: 1 pulpa de pui, 2 linguri cu orez, 100 ml de lapte semismantanit, putina sare. Se pun la fiert puiul, orezul si sarea intr-o cratita. Se lasa pe foc minim 25 de minute. Se introduc toate ingredientele in mixer si se amesteca, apoi se serveste.
Pui cu piersici Ingrediente: 30 g de carne de pui fiarta, dezosata si taiata marunt, 30 g de orez brun fiert, 1 piersica coapta, 1 lingura cu suc de piersici, 1 lingura cu lapte semismantanit, 1 lingurita cu germeni de griu. Se amesteca toate ingredientele si se toaca sumar cu robotul de bucatarie.
Ciorba cu dovleac si sfecla rosie Este nevoie de o bucatica de dovleac bine curatata, o jumatate de sfecla rosie fiarta si curatata, o ceasca cu lapte, o lingurita cu tapioca, o bucatica de unt sarat. Fierbeti in baie de aburi dovleacul taiat in bucati, aproximativ 20 de minute. Intre timp, lasati sa se umfle tapioca in lapte, urmand instructiunile scrise pe cutia de tapioca. Cand dovleacul este fiert, adaugati bucata de unt si lasati sa se raceasca totul. Treceti dovleacul si sfecla rosie prin mixer. Adaugati laptele cu tapioca si serviti caldut. Puteti adauga, daca doriti, putin patrunjel tocat marunt.
Clatite marocane Ingrediente: 500 g de gris fin, 1 litru de lapte, 150 ml de apa, 3 galbenusuri de ou, 40 g de drojdie de panificatie. Amestecati toate ingredientele impreuna intr-un recipient adanc, pana se obtine o pasta grasa si putin fluida. Lasati coca sa se odihneasca o jumatate de ora. Cu un polonic micut, turnati aluatul intr-o tigaie cu teflon, neunsa cu unt, si care a fost incalzita in prealabil. Pe foc mediu, lasati sa se coaca clatita, pe o singura parte, pana cand aluatul face zeci de gauri (aceasta este particularitatea clatitelor marocane). Luati clatita de pe foc, asezati-o pe o farfurie, ungeti-o cu unt, zahar ori dulceata.
|
|
| Retete pentru 7 luni Snitel de legume Ingrediente: cartofi 150 g, dovlecei 100 g, morcov 100 g, faina 10 g, ou 1 buc, branza de vaci 15 g, sare 2 g, zahar 5 g, unt (ulei) 15 ml, pesmet 5 g. Legumele spalate si curatate, se fierb, apoi se toaca marunt. Separat se amesteca faina cu oul, branza de vaci, sarea si zaharul. La aceasta compozitie se adauga legumele fierte si tocate, se amesteca totul bine. Se fac chiftelute rotunde, se dau prin putina faina, se turtesc in forma de snitel pe o farfurie presarata cu pesmet si se rumenesc in unt (ulei).
Morcovi cu smantana Pentru preparare este nevoie de 400 g morcovi, zahar 30 g, faina 30 g, unt (margarina) 50 g, sare 2-3 g, smantana 40 g. Morcovii se spala, se curata de coaja si se taie in felii potrivite. Se fierb inabusit cu 200 ml apa, sarea, zaharul si cu 40 g unt (margarina). Cand au scazut, se amesteca faina cu smantana si se toarna peste morcovi. Se mai fierb impreuna 3 minute, punand si restul de unt (margarina).
Piure de cartofi copti Ingrediente: cartofi 300 g, lapte 100 ml, sare 2-3 g, zahar 5 g, unt 10 g. Se aleg cartofi nu foarte mari, se spala si se pun la cuptor aproximativ 45 de minute pe o tava de tabla. Cand s-au copt, se curata de coaja si miezul lor se zdrobeste cu o lingura, se paseaza prin sita, prin presa de zarzavaturi sau cu mixerul. Se adauga apoi laptele cald, zaharul, sarea si untul si se freaca pana cand compozitia devine spumoasa.
Sos de mere Se folosesc 200 g mere, lapte 50 ml, faina 5 g, zahar 10 g, apa 200 ml, unt 5 g, sare 5 g. Merele curatate si taiate felii, se fierb in apa pana se inmoaie. In timpul fierberii se adauga faina amestecata cu laptele, zaharul si sarea si se lasa sa mai fiarba 10-15 minute. La sfarsit se adauga untul. Se poate servi cu carne fiarta sau cu friptura inabusita.
Ciorba de rosii cu orez Ingrediente: 400 ml apa, 250 g rosii, 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 ardei gras, 1 lingura orez, 1 lingura faina, 2 lingurite unt, patrunjel verde. Se pune apa la fiert si cand clocoteste se adauga legumele bine spalate. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga rosiile taiate. Cand toate legumele sunt fierte se strecoara zeama si zarzavatul se paseaza. Zeama se pune din nou la fiert cu orezul. Dupa ce totul este fiert se pune patrunjelul tocat marunt si untul.
Piure de pui cu legume Aveti nevoie de: 230 ml apa, 1 piept de pui, 60 g orez, 3 morcovi, 120 g fasole verde. Apa, puiul si orezul se fierb la foc mic, intr-o oala cu capac, timp de 20 de minute. Se adauga morcovii intregi si fasolea verde si se mai fierb 10 minute. Scurgeti amestecul din oala, pastrand zeama deoparte, apoi faceti un piure, adaugand din zeama rezultata atat cat este nevoie pentru a obtine consistenta dorita. Se serveste cald sau se pastreaza in congelator, in portii mici.
Curcan cu orez si legume Ingredientele necesare sunt: 1 escalop mic de curca, 1 pumn de mazare verde, 1 morcov taiat in bucatele mici, o jumatate de ceapa taiata marunt, 1 rosie curatata, 1 pumn cu orez, 1 frunza de dafin, 2 fire de patrunjel, unt de dimensiunile unei nuci sau ulei. Se prajeste usor in putin ulei un escalop de curca taiat in bucatele si ceapa taiata marunt. Se adauga putina apa si toate legumele, plus dafinul si patrunjelul. Dupa ce legumele si carnea au fiert, se incorporeaza orezul, si se lasa sa fiarba pana se absoarbe tot sosul.
Budinca de orez cu branza de vaci Ingrediente: 1 ceasca de cafea plina cu orez, 100 g branza de vaci, 30 g zahar, 250 g apa amestecata cu lapte, 30 g unt, 1 ou, sare. Orezul ales si spalat se pune la fiert cu apa amestecata cu lapte si un praf de sare. Se fierbe orezul pana se zdrobeste si scade apa. Se trece prin sita. Pasta obtinuta se amesteca cu branza de vaci, se adauga galbenusul de ou frecat cu zaharul si la urma albusul spuma. Se unge cu unt o cratita, se imbraca cu pesmet si se toarna compozitia, adaugand un pic de unt si deasupra. Se lasa la cuptor 40 de minute.
|
|
| Retete pentru 8 luni
Piure de gutui cu biscuiti Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 gutuie, 2 linguri de zahar, pesmet din 4-5 biscuiti. Gutuia se taie cubulete si se adauga 2 lingurite de zahar si apa cat sa treaca peste cu 2-3 degete. Se fierbe la foc incet pana gutuia devine foarte moale, apoi se paseaza foarte bine, se adauga 4-5 biscuiti pisati si cateva linguri din zeama in care a fiert gutuia asa incat amestecul sa aiba consistenta unui piure. Se serveste piureul ca atare, rece.
Crochete de peste cu conopida Ingrediente: 1 ceasca de pireu de conopida, 80 g de carne de morun proaspat, 1 felie de paine fara coaja, 1 lingurita de ulei, 2 frunze de tarhon(sau de creson), suc de lamaie, lapte degresat. Spalati, apoi pasati pestele cu mixerul. Puneti pestele pasat intr-un castron si adaugati miezul de paine inmuiat in prealabil in lapte si stors, tarhonul curatat si sucul de lamaie. Amestecati totul astfel incat sa obtineti un amestec omogen. Adaugati un praf de sare. Faceti rulouri. Intr-o tigaie rumeniti crochetele 4 minute. Serviti-le apoi cu pireul de conopida incalzit.
Morun cu gris Pentru preparare trebuie: 1 felie de morun, 20-25 g gris, 1/2 pahar de lapte, un cubulet de unt. O felie mica de morun se prepara la aburi. Se stropeste cu suc de lamaie si se taie subtire. Se fierbe grisul 10 minute in lapte. Se sareaza, se adauga unt si cateva picaturi de ulei de masline. Se amesteca totul si se serveste impreuna cu pestele.
Supa de gris cu rosii Ingrediente: 100 gr rosii, 180 ml lapte, 3 lingurite de gris. Preparare: Rosia se taie in doua si se indeparteaza samburii, apoi se coace 10 minute. Se amesteca rosia cu laptele pana cand lichidul se omogenizeaza. Apoi, se adauga grisul, turnat in ploaie. Se fierbe timp de 10 minute la foc mic, amestecand continuu cu o spatula de lemn.
Gogosi de cartofi Ingredientele necesare sunt: 250 g cartofi, 10 g unt, 10 g cascaval ras, 1 galbenus. Cartofii copti se curata de coaja, se zdrobesc bine si se amesteca cu unt, branza si galbenusul de ou. Se asaza gramajoare pe o tava unsa, se presara cascaval ras si se coc la foc iute.
Piure de conopida cu cartofi Ingrediente: 1 conopida, 4 cartofi , 100g lapte, 10 g unt, 1 praf sare. Se fierb in apa cu sare conopida si cartofii. Se paseaza fierbinti, se amesteca cu laptele cald si untul si se bat bine cu mixer-ul sau telul. Se netezeste in cratita, se mai pune o lingurita de unt si se da la cuptor 5-10 minute.
Supa crema de cartofi Pentru preparare este nevoie de 1 litru de apa, 300 g cartofi curatati, 1 ceapa, sare, unt, verdeata tocata, lamaie, 1 ou, smantana. Se clocoteste apa. Se adauga ceapa lasand sa fiarba 20 minute, apoi se adauga cartofii curatati si taiati cuburi. Dupa ce au fiert se paseaza prin sita. Se drege cu un ou batut cu smantana si se adauga patrunjel verde si lamaie.
Pui cu orez si morcovi Ingrediente: 40 g de carne de pui fara grasime, 30 g de orez, 1 morcov mare ras, 250 ml de apa, o bucatica de unt, 2 linguri cu suc de portocale. Se rumeneste puiul taiat in bucatele. Se adauga orezul, morcovul ras si apa. Se da in clocot, apoi se lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute. Se scurg toate, se pun pe o farfurie adanca si se amesteca cu untul si cu sucul de portocale
|
|
|