Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| COZONAC CU MAC SI STAFIDE
Pentru aluat este nevoie de : - 2 kg faina - 600g zahar - 1 litru lapte - 10 oua - 200 ml ulei - 200 g margarina - 100 g drojdie de bere - 3 lamai - 200 g stafide - 1 fiola esenta de rom - 1 lingurita de sare
Pentru umplutura este nevoie de: - 400 g mac - 200 g zahar - 400 ml lapte - 2 linguri gris - 1 fiola esenta de rom
Cum se face aluatul:
Se cerne faina, se pune la mijloc drojdia cu putin lapte cald, se amesteca bine si se lasa la crescut. In restul de lapte se adauga 500g zahar si coaja de lamaie rasa. Se sparg 8 oua, se separa albusurile si se bat cu 100 g zahar, iar galbenusurile se bat cu 1 lingurita de sare. Se spala stafidele si se stropesc cu 1 fiola esenta de rom. In maiaua crescuta se adauga treptat laptele cald, galbenusurile, stafidele su jumatate din albusurile batute spuma. Se framanta bine cu uleiul si margarina calde si se lasa aluatul la crescut.
Cum se face umplutura:
Se macina macul si se fierbe cu laptele, grisul si zaharul. Se lasa la racit, apoi se adauga albusul ramas si fiola de rom. Se rup bucati din aluatul crescut, se intind pe planseta in foi si se umplu cu compozitia de mac. Se ruleaza foile , se pun in tavi si se ung cozonacii cu ou batut. |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| COZONAC DIN ALUAT CU SMANTANA
Ingrediente (pentru 4 cozonaci): - 2 kg faina - 10 oua - 120 g drojdie - 500g zahar - 2 lingurite sare - 200g smantana - 1 litru lapte - 200 ml ulei - 1 fiola esenta de rom - 2 plicuri zahar vanilat - 1 ou pentru uns - 1 lingura mac sau zahar pentru ornat
ALUATUL:
Se oparesc 200g faina cu 1 pahar lapte clocotit, apoi se lasa la racit. Separat se amesteca drojdia cu 2 linguri de zahar, 2-3 linguri de faina. Se bate bine totul cu furculita si se lasa la crescut, apoi se toarna peste ea restul de lapte cald in care s-a dizolvat zaharul, galbenusurile frecate cu sarea si mirodeniile, apoi faina oparita si se amesteca bine. Se adauga treptat restul de faina cernuta, amestecand sa se incorporeze. La sfarsit se adauga smantana si uleiul treptat, framantand aproximativ 50 minute, dupa care se lasa la dospit.
CREMA DE NUCA:
Se bat spuma albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se intareste spuma, apoi se amesteca si cu nuca macinata si cu cacao.
COZONACII:
Se imparte aluatul in 4 parti egale si din fiecare parte se intinde cate o foaie, pe care se aseaza crema de nuca, se ruleaza si se aseaza apoi intr-o tava unsa. Se lasa cozonacii sa mai creasca 30 min in tava, apoi se ung cu ou batut si se presara cu mac sau cu zahar. Se coc in cuptorul preincalzit cca 60 min. |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| kiki wrote:Cozonac cu nuca Ingrediente: 600 g faina, 1 ceasca lapte, 2 oua intregi, 2 galbenusuri, 1/2 lingurita sare, 140 g unt proaspat, 2 linguri zahar, 20 g drojdie, vanilie. Umplutura: 500 g nuci macinate, 350 g zahar pisat, un praf de sare, 1/2 ceasca lapte.
Mod de preparare Se moaie drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut. Se freaca untul spuma cu doua linguri de zahar. Se cerne faina, se face loc la mijloc si se toarna plamadeala, o ceasca de lapte, doua oua intregi si doua galbenusuri frecate cu 1/2 lingurita de sare; se framanta, adaugand si untul frecat spuma, pana face aluatul basici si se desprinde de pe mana. Coca trebuie sa fie ceva mai tare decat la cozonacul obisnuit. Se lasa sa creasca.
Umplutura Se amesteca nucile macinate, cu zaharul pisat si cu un varf de lingurita de sare. Se opareste cu 1/2 ceasca de lapte clocotit si se freaca pana se face pasta potrivit de consistenta. Aluatul crescut se desparte in doua, se intinde prima foaie pe masa presarata cu faina, deasupra se intinde jumatate de nuca, intr-un strat cat mai egal, se ruleaza si se pune in forma de cozonac, unsa cu unt. Se repeta operatiunea cu a doua bucata de aluat. Se ung cu ou si se dau la cuptor, fara sa se lase aluatul in forma sa creasca, deoarece se fac goluri intre nuca si aluat. Se coace la foc potrivit. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/31/2008 Mesaje: 4262
| Minunata idee Adriana cu tpoicul acesta. Chiar ma ganzeam zilele trecute de unde sa iau o reteta de cozonac care sa imi iasa sigur |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/14/2007 Mesaje: 3780
| teea09 wrote:Minunata idee Adriana cu tpoicul acesta. Chiar ma ganzeam zilele trecute de unde sa iau o reteta de cozonac care sa imi iasa sigur
Da, da...si eu vreau una simpla, vorba teei, care sa-mi iasa... Am facut si eu sambata o "simularea" pt Craciun cu o retzeta de la socrela, dar m-am lasat pagubasa. Nu numai ca a fost destul de incalcita retzeta, dar nici nu mi-au iesit cum ii ies ei si am mai muncit si vreo 3-4 ore...asa ca...daca nu ma luminati cu alta retzeta eu trec pe PANETONNE!!!! |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| eu numai cand vad cuvantul drojdie mi se face negru in fatza ochiilor de cate esecuri am avut dar incetul cu incetul m-am obisnuit .trebuie sa caut ca chiar ca de mult nu am facut si aveam o reteta usoara gustoasa si care tot timpul imi reusea! |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Cine se incumete sa faca cozonaci de Craciun? Eu in niciun caz ca e asa de bun Panetone cu ciocolata . |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 1/11/2009 Mesaje: 5442
| Mie nu mi place cozonacul deloc. Prefer checul Oricum face soacra mea in cuptor de caramida cate 20 pentru cei care mananca. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| Eu fac maine cu mac si nuca, sa vad ce imi iese
Fetelor, indiferent ce cozonac aveti la masa de Craciun eu va doresc sa aveti pofta mare!!!! |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Maine dimineata coacem cozonaci ! Doamne ajuta sa creasca ! Nu fac decat 4 - dar e suficient pentru noi ! Spor la copt , gagici ! |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Am facut si eu cozonac.am incercat o reteta noua, superba.am framantat si m-am luptat cu aluatul rau d etot, l-am luat la palme, la pumni, l-am trantit , l-am invartit...dar mi-a iesit un cozonac de nota 10. a iesit foarte pufos, iar a patra zi (atat a durat) tot proaspat si pufos era.
Va prezint dolofanii mei:
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/20/2011 Mesaje: 3242
| bereea wrote:Am facut si eu cozonac.am incercat o reteta noua, superba.am framantat si m-am luptat cu aluatul rau d etot, l-am luat la palme, la pumni, l-am trantit , l-am invartit...dar mi-a iesit un cozonac de nota 10. a iesit foarte pufos, iar a patra zi (atat a durat) tot proaspat si pufos era. Va prezint dolofanii mei:
SUPEEEEEEEEEEEEERBI !!!! NOTA MAXIMA ,,,,,,,vrem si noi reteta plsssssssss,,(daca se poate binenteles ) |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Ia uite cum stau la noapte sa fac cozonaci Mor de pofta lor, si de Craciun am vrut si n-am reusit sa fac, mai vazusem si pe la concursul ala in bucatarie cozonaci de-am lesinat la tastatura...gata, stau la noapte sa fac, serios!! Voi ma omorati cu zile...asa cu picatura pe aici, prin bucatarie...pe la lucru de mana...
Cu ocazia asta imi incerc si cuptorul in casuta noua... |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 10/17/2009 Mesaje: 8601
| Brandusa arata tare bine cozonacii tai Sa aveti pofta.Eu fac de Paste ca acum e post. |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| multumesc, fetele, revin cu reteta care e chiar de nota 20 |
|
|