Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| Reteta de cozonac care nu-mi apartine mie ci unei doamne pe nume Gabriela.
INGREDIENTE ALUAT - 1kg faina - 50g drojdie - 250g zahar - 500ml lapte de 3,5% grasime - uneori mai adaug inca doua-trei linguri, daca simt ca alualtul este prea vartos, ideal este sa fie spre moale - 200g grasime, ulei si unt topit - 5 galbenusuri - 1 lingurita rasa de sare - arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust
Se cerne faina pentru a fi cat mai infoiata.Maiaua o fac din drodie amestecata cu lapte caldut, un pic de zahar si un pic de faina.O las sa creasca pana face bulbuci deasupra. Galbenusurile se freaca cu un pic de sare, coaja de lamaie si portocala si restul de zahar.Apoi se adauga laptele caldut, arome, faina si se framanta muit mereu mana i ulei amestecat cu unt topit.M-am ferit sa mai adaug faina, ci muindu-mi mereu pumnii in acest amestecat de grasimi am framantat pana am incorporat toul in aluat.Am framantat cam 20 de minute, apoi am lasat la crescut in loc caldut. Umplutura eu o fac din nuca, biscuiti macinati, lapte, zahar, arome, cacao |

Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Aceeasi reteta am folosit-o si eu, reteta data de mama si folosita de ani de zile in familionul nostru, cu cateva mici diferente. Pun 4 galbenusuri in loc de 5 si pun 300 gr de zahar sa iasa putin mai dulce. Nuca nu o fac niciodata cu biscuiti, in schimb adaug cele 4 albusuri ramase batute spuma. Am facut asta-noapte 2 cozonaci cu nuca si unul cu branza |

| Multumesc, Oana
Mikaela, sa va fie de bine cozonacii |

| Multumesc, Mada.Spor la mesterit Eu pana de Paste nu mai fac |