
 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Orez cu lapte:
- 200 gr orez, 1 litru lapte, 60 gr zahar, 1/2 plic zahar vanilat, 1 lingurita coaja de lamaie, 60 gr dulceata ( 120 ml sirop )
Orezul ales si spalat se pune intr-o oala cu apa calduta, se lasa 30 minute dupa care se strecoara.
Intr-o cratita se pune laptele la fiert si cand incepe sa clocoteasca se adauga orezul si se lasa sa fiarba, la foc mic, pana scade. Se adauga mirodeniile. Dupa cea fiert, se da la o parte de pe foc, se pune zaharul si se amesteca bine ( nu se pune zaharul in timpul fierberii deoarece acesta s-ar lipi de fundul vasului ).
Se serveste rece, garnisit pe deasupra cu dulceata sau sirop. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Mere rase cu pesmet si unt:
- 120 gr mere, 20 ml sirop de zahar, 10 gr pesmet, 5 gr unt
Merele se spala, se curata si se dau pe razatoare de sticla sau de plastic. Pesmetul se fierbe in siropul de zahar, apoi se aesteca cu merele si cu untul. Daca pasta este prea groasa se poate adauga putin ceai.
La copiii cu tendinta de scaune moi, se poate renunta la unt. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Spuma de gris cu zeama de fructe:
- 200 ml zeama de fructe crude, 200 ml apa, 30 gr zahar, 25 gr gris
Zeama de fructe de sezon ( zmeura, visine, piersici, mere etc ) se pune la fiert cu apa si zaharul. Cand clocoteste se adauga grisul " in ploaie " batand tot timpul cu telul. Se fierb numai 4 minute ( daca se fierbe mai mult, nu se mai face spuma ), se ia de pe foc si se bate mai departe cu telul, pana se obtine o spuma. Se toarna in cesti si se serveste rece.
|
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Supa crema de orez:
- 600 ml supa limpede de legume - 60 gr orez - 1 galbenus de ou - 100 ml lapte - 12 gr unt - 4 gr sare
In supa de legume clocotinda se pune orezul la fiert 30 minute, dupa ce a fost ales si spalat, apoi se adauga sarea si laptele, amestecand continuu. Separat, se subtiaza galbenusul cu putina apa, se bate bine si se adauga cremei calde, impreuna cu untul.
Se poate servi cu verdeata tocata sau cu suc proaspat de morcovi.
Se poate adauga, de asemenea, 10 gr branza de vaci. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Zeama de fructe si legume amestecate:
- 30 ml zeama de morcov - 50-60 ml zeama de mere ( struguri ) - 10-15 ml zeama de rosii - 5 ml zeama de lamaie - 10 ml sirop de zahar
Se amesteca zeama de morcovi cu cea de mere ( struguri ), apoi se adauga zeama de rosii si cea de lamaie. La sfarsit se indulceste cu sirop de zahar, preparat prin fierbearea a 100 gr zagar in 200 ml apa. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Budinca de legume:
- 200 gr piure de legume ( cartofi, dovlecei, spanac, morcovi, fasole verde ) - 40 gr paine alba - 60 ml lapte - 1 galbenus ou - 60 gr branza vaci - 10 gr unt - 10 gr pesmet - 2 gr sare - 60-80 sos de rosii ( optional )
In piureul de legume, se adauga galbenusul, branza de vaci, painea inmuiata in lapte si sarea. Budinca se coace la cuptor 40-50 minute intr-o forma unsa cu unt si presarata cu pesmet, acoperita cu o hartie unsa cu unt.
Se poate servi cu sos de rosii. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Cartofi noi cu smantana:
- 500 gr cartofi noi - 50 gr unt - 200 gr smantana - 4 gr sare - 3-4 gr marar
Cartofii se curata, se spala si se pun la fiert. Se pune untul intr-o cratita care se aseaza pe foc. Cand untul incepe sa se topeasca, se adauga cartofii fierti. Se lasa cateva minute, sa-i patrunda untul, dupa care se adauga smantana, sarea si mararul tocat marunt si se amesteca bine. Se lasa sa fiarba 10 minute si se servesc calzi.
Se poate prepara si din cartofi vechi ( in acest caz cartofii se taie in felii ).
|
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Compot de mere:
- 1 kg mere - 600 ml apa - 150 gr zahar - 1 plic zahar vanilat - 5 ml zeama lamaie
Merele spalate si curatate de coaja, se taie in doua sau in patru, li se scoate casuta cu samburi, apoi se taie felii. Intre timp, se pun pe foc apa, cu zaharul si vanilia si, cand dau in clocot, se adauga merele taiate. Se fierb sub capac, la foc moderat. Dupa ce au fiert, se adauga zeama de lamaie.
|
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| PAPANASI CU BRANZA
- 100 G.BRANZA DE VACI DULCE; - 20 G. GRIS; - O JUMATATE DE OU; - 5 GR. DE UNT SAU 1/2 LINGURITE SMANTANA; - 10 G. ZAHAR.
Se amesteca branza de vaci cu oul si zaharul, apoi incorporezi totul cu grija in gris; cu o lingurita inmuiata in apa iei "bile" din compozitie si le pui la fiert intr-un vas cu apa deja clocotita cu putina (ffff) sare; cand papanasii se ridica la suprafata si ii puteti scoate; se servesc cu smantana sau cu unt; cine vrea "ceva dulce" ii serveste cu dulceata sau sirop de fructe. |
|
|