Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 12/17/2007 Mesaje: 25891
| ce pofta mi-ati facut!Maine cred ca fac si eu! |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/25/2010 Mesaje: 1585
| bereea wrote:Clalina, multumesc mutl.Daca e pentru dulciuri ar trebui sa fie bun, nu?
asa cred si eu dar am sa intreb in supermarketuri. |
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 4/23/2012 Mesaje: 6
| hey1 am citit in cartea lui menci reinvata sa gatesti sanatos (pe care am cumparat-o saptamana asta cu libertatea pt femei retete) ca ptr imbunatatirea calitatii nutritionale a ciocolatei de ksa e bn sa folosim sucanatul(suc de trestie integral deshidratat), untul ghee (cu mai putin colesterol), rom de buna calitate si miez din nucile sparte cu putin timp inainte..eu ador ciocolata de casa si de cand am invatat sa o fac mai sanatoasa sunt fooarte bucuroasa!!!!!Mananc ciocolata sanatoasa :)) :D |
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 6/18/2012 Mesaje: 1
| Dr. Menci relanseaza, intr-un format mai mic, usor de manuit, cartea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase” este disponibila timp de o luna, in perioada 1 iunie – 1 iulie 2012, la toate chioscurile de presa, impreuna cu suplimentul Libertatea pentru femei - Retete, la un pret de 11,99 lei. Va asteptam sa gatim impreuna preparate gustoase si sanatoase! |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Am facut si eu aseara cioco de casa dupa 100 ani si... mai fac si azi. Iubitu' meu cel blond a mancat pe ascuns azi-noapte si nici macar nu au mai reusit 2 dintre boboci sa pape din ea azi...
Fetele, secretul ciocolatei de casa sta in timpul de fierbere a zaharului. Mie imi place sa fie nici prea tare, nici prea moale, deci... am grija. Puteti verifica pe spatele lingurei consistenta iar cu putin atentie ti se topeste pur si simplu in gura la final.
Zahar pun intotdeauna mai putin cu 80-100 gr. decat in reteta pentru ca, de altfel, in toate cazurile iese prea dulce pentru gustul meu.
Intotdeauna pun stafide si nuci proaspat prajite. Stafidele le las la inmuiat in rom sau cogniac iar rezultatul e... bestial!! |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| Si reteta ?
|
|

| Stai asa sa-mi aduc aminte cum am pus aseara - deci e dupa cum imi place mie. Batranetile astea...
320 gr. zahar 150 ml apa 250 gr. lapte praf cernut - si neindulcit neaparat 50 gr. cacao tot cernuta - sa nu faca cocoloase 100 gr. unt gras ( 80% ) stafide si nuci dupa pofta inimii
|
|

| kali wrote:
320 gr. zahar 150 ml apa 250 gr. lapte praf cernut - si neindulcit neaparat 50 gr. cacao tot cernuta - sa nu faca cocoloase 100 gr. unt gras ( 80% ) stafide si nuci dupa pofta inimii
Asa si... ce le fac la toate astea? Mami, tu explica mot a mot, ca unii (eu, mai precis, sa nu se generalizeze) habar n-au cu ce se mananca bucatareala
|
|

| Cris-DL wrote: Asa si... ce le fac la toate astea? Mami, tu explica mot a mot, ca unii ( eu, mai precis, sa nu se generalizeze) habar n-au cu ce se mananca bucatareala 
Revin. Fug cu fii-mea la tuns. |
|

| kali wrote: Revin. Fug cu fii-mea la tuns. oo, fugi; sa ne arati tunsulicea
|
|

| kali wrote:Stai asa sa-mi aduc aminte cum am pus aseara - deci e dupa cum imi place mie. Batranetile astea...
Deci... asadar... si prin urmare...
Se pun stafidele la umflat in cognac sau rom sau esenta diluata cat sa fie ok ca gust. Si se lasa la nani. Se prajesc nucile sau se pregateste orice altceva doresti in cioco - fulgi, alune, foi napolitana, biscuiti, orez expandat, visine, bla, bla...
Untul se topeste si se lasa la racit.
Intre timp am strecurat laptele praf + cacaoa, dupa care le-am amestecat.
Zaharul cu apa se pun la fiert. Incepe sa fiarba cand face spuma alba; iti dai seama ca e gata cand iei intre degete si vezi ca lasa o pelicula lipicioasa ( sau, ca sa nu te arzi, pe spatele lingurei ).
Cand termina de fiert, se stinge focul si se adauga laptele praf + cacaoa, in mai multe reprize, amestecand incontinuu ca sa nu faca cocoloase. Spre final se cheama sotul din cauza de durere de mana - asta se cheama ca ati facut impreuna ciocolata.
Ultima etapa este untul - deci si el amestecat, apoi prietenii cei mai buni: stafide & co.
Aaaa, nu uita sa pui folie in tava.
Se pune tava la frigider si periodic se " verifica " daca e buna ciocolata, astfel incat ramane jumatate de cantitate cand e gata. Aaaa, se da oala si ustensilele de bucatarie copiilor, pentru lins - sa nu spuna ca nu au prins si ei ciocolata ( oricum, le-am explicat ca peste noapte ea se micsoreaza considerabil... ceva spre disparitie totala ).
Gata!
Repet, asta e varianta mai putin dulce... nu foarte tare - nu foarte moale. |
|

| kali wrote: ...Spre final se cheama sotul din cauza de durere de mana - asta se cheama ca ati facut impreuna ciocolata.
Multumeeeesc, cea mai eficienta reteta -toata lumea bucatareste -unii cu ideea, altii cu-nvartitul si altii cu debarasatul ; fac si eu, dar nu azi ca n-am patru maini PS: Cum e fata? Ii place?
|
|

| Cris-DL wrote:PS: Cum e fata? Ii place?
Vai, e bestiala!! Parca-i pune mai bine in evidenta trasaturile si e atat de dulce!!!
Nu am apucat sa-i fac foto ca eram pe fuga - oricum, trebuie sa faca baie ca sa i se aranjeze parul cum trebuie. |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Chiar nu inteleg ce caut pe aici .Doamne Kali ce pofta mi-ai facut si am si rasfoit mai sus sa-mi vad si reteta mea! Pofta buna la urmatoarea portie!Ai facut-o cu lapte praf natural nu? |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| kali wrote:Am facut si eu aseara cioco de casa dupa 100 ani si... mai fac si azi.  Iubitu' meu cel blond a mancat pe ascuns  azi-noapte si nici macar nu au mai reusit 2 dintre boboci sa pape din ea azi... Fetele, secretul ciocolatei de casa sta in timpul de fierbere a zaharului. Mie imi place sa fie nici prea tare, nici prea moale, deci... am grija. Puteti verifica pe spatele lingurei consistenta iar cu putin atentie ti se topeste pur si simplu in gura la final. Zahar pun intotdeauna mai putin cu 80-100 gr. decat in reteta pentru ca, de altfel, in toate cazurile iese prea dulce pentru gustul meu. Intotdeauna pun stafide si nuci proaspat prajite. Stafidele le las la inmuiat in rom sau cogniac iar rezultatul e... bestial!!
Nu-i corect...nu-i corect si gata.De vreo 2-3 saptamanai umblu innebunita poate-poate gasesc undeva ciocolatat de casa si uite ce-mi face Kali. Pe cuvant ca stau rau si nu, nu cred ca-i chiar asa de buna.Ca sa ma conving fa , te rog, vreo 2-3 portii si trimite-mi ...adresa pe PM (glumesc desigur, dar daca cumva insisti ) |
|
|