Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| Hello fetele, scuze de intarziere... reteta lunii este: TORT DE MERE!!!
e unul din torturile mele preferate, merge grozav toamna... mere coapte, scortisoara... nu e prea dulce, e racoros si foarte foarte bun... eu folosesc aceasta reteta, postata de Oana (Maria&Mario), dar puteti folosi orice reteta va place, numai sa ne-o spuneti si noua
Tort de mere !
O cana de un sfert de zahar , se topeste intr-o oala larga , de forma tortului ! Cand s-a topit , se roteste oala pana se caramelizeaza tot zaharul topit pe fundul si pe peretii vasului ! Un pachet de unt , taiat cuburi mari , se pun in oala peste zaharul caramelizat . Merele , 6 , 8 mari , se spala , se taie in jumatate , se scot cotoarele . In locul din mijloc pui gem, dulceata , de care va place voua ! Pui merele umplute in oala , in picioare , si umpli spatiile goale tot cu felii de mar, sa nu ramana spatii goale mari . Se dau la cuptor minim 30 min. Eu am pus peste ele si un praf de scortisoara , daca ai ! 5 - 6 oua , Separi galbenusurile de albusuri ! . Albusurile se bat cu mixerul bine bine, spuma . Se adauga treptat in ploaie 6 linguri mari , pline cu zahar , plus zeama de la o lamaie ! Galbenusurile se adauge treptat peste albusuri , plus 7 linguri de faina , in ploaie , treptat ! . Un praf de sare la final ! si zahar vanilat ! Toata compozitia de mai sus se toarna peste merele fierbinti si se da la cuptor maxim 25 min, gas mark 150.
Se stinge cuptorul , se mai lasa la cuptor 10 min , se pune capac o farfurie mare si cand se raceste se intoarce si se orneaza cu frisca si ciociolata rasa.
Pofta mare !
Regulament
- pozele (de preferat una cu tortul intreg si una cu felia/sectiunea) participante trebuie neaparat facute in perioada concursului; - inscrieri: 10-27 septembrie 2011 (pana la ora 23:59); - votare: 28-30 septembrie 2011 (pana la ora 13:00); - desemnarea castigatoarei: 30 septembrie 2011; - propunerea unei noi retete de catre castigatoare: 1 octombrie 2011. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 11/9/2008 Mesaje: 30045
| Supper,poate asa ma gandesc sa mai fac si eu un tort de mere |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 12/9/2009 Mesaje: 4771
| Foarte apetisant .. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Il fac |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/4/2008 Mesaje: 17381
| Am facut si eu odata tortul Oanei si a iesit foarte bun la gust, doar aspectul tortului meu a lasat foarte mult de dorit. Cred ca o sa-l mai fac o data poate obtin rezultate mult mai frumoase de data asta! ... Buli, foarte faina reteta! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 7/3/2010 Mesaje: 1948
| Anelise wrote:... doar aspectul tortului meu a lasat foarte mult de dorit.
Si eu sunt nefericita din cauza aspectului. :( Am probat cateva retete ale forumului, la gust au iesit adevarate delicatese, dar aspectul e esec total. Probabil o practica mai indelungata va da si o forma mai frumoasa incercarilor mele culinare. Buli, reteta e senzationala de dulce si buna! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 1/11/2009 Mesaje: 5442
| Il face si eu Eu aveam alta reteta...dar asta pare mai gustoasa |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Wow cw bine arata! |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| si eu il fac des si ne place foarte mult..deci particip la concurs |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| Este un tort fosrte racoritor,...si eu il faceam des cand erau copiii mai mici,...super iese |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2007 Mesaje: 3818
| L-am facut si eu sambata, din pacate nu am avut rabdare si l-am rasturnat imediat dupa ce l-am scos din cuptor, asa ca s-a turtit...Oricum, a fost absolut delicios! Merele le-am umplut cu dulceata de prune cu miez de nuca. Superb! |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Puneti zaharul mai mult la caramelizat , insa pentru putin timp .... sa nu se amarasca !!!! si lasati-l peste noapte intors in oala, la frigider, sa se insiropeze si sa se intareasca siropul .... sa il inchege !!! Mie imi iese de fiecare data ..... Spor la tortelit gagici ! |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| da, asa fac si eu, rastorn oala pe farfurie dar nu o scot, pun asa in frigider pana a doua zi cand il scot de la frigider, ii iau oala din cap si il ornez; blatul absoarbe excesul de sirop. in plus indes f bine merele sa fie presate bine intre ele si evit sa pun bucati prea mici la exterior (atunci cand umplu gaurile ramase cu felii de mar), ca alea cad dupa ce scoti oala.. o singura data mi-a iesit mai imprastiat, dar atunci am folosit mere mai mici si o oala mare si am fost nevoita sa astup multe gauri si gaurele... in rest iese super,mai ales ca mai curge si din compozitia de pandispan printre ele si le mai leaga... |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
|
|
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/4/2008 Mesaje: 17381
| Mikaela, felicitari pentru tortulet! Ce mult imi place decorul! Sa aveti pofta! |
|
|