Chestionar intrebare: Aveti un copil respectuos?
Alegere Voturi Statistici
Da 12 80%
Nu 2 13%
Inca nu mi-am dat seama 1 6%

Respectul
Subiectul anterior · Subiectul urmator
codrutasim
Scris: Wednesday, August 15, 2012 12:59 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 5/31/2012
ce de valuri am starnit hohot
mikaela...vanina....doar voi ati inteles ce am vrut sa spuncool ;
doamnelor, invatati sa cititi printre randuri pupici
mikaela
Scris: Wednesday, August 15, 2012 1:12 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
aurishta wrote:
Cu toate acestea , la varsta la care copilul inca nu are discernamant (cum ar fi un prescolar), respectul trebuie "invatat", ca sa zic asa. Apoi, pe masura ce va creste, va alege singur pe cine sa respecte si pe cine nu. Cuvantul "obraznic", in sine, are un inteles neplacut, nu cred ca este cineva caruia ii place sa fie in preajma unei astfel de persoane, fie ea copil sau adult. "Indraznet" este una si "obraznic" este alta. Apoi, chiar si asa, indrazneala nu se invata, ea trebuie sa fie in temperamentul copilului. Pe un timid, un introvertit, nu poti nicicum sa-l determini sa devina indraznet, acest lucru ameliorandu-se in timp functie de multi factori.
In plus de asta, mi-a atras atentia o afirmatie de-a colegei noastre de forum: "Ioana are 4 ani jumate si va spun sincer ca vreau sa fie obraznica si sa respecte doar pe cine merita"
La 4.5 ani va respecta nu "pe cine merita", ci "pe cine ii spune mama ca merita", ceea ce iarasi nu are de-a face cu formarea unui copil indraznet, ci cu o prelungire a opiniilor parintilor despre ceilalti. sorry

Un copil timid e considerat de multe ori copil "cuminte"...
Uneori ce-l invata parintii a fi respect poate provoca stanjenire copilului, de ex. unii parinti inteleg a-i respecta pe bunici/batrani prin a le saruta mana, copilul de cele mai multe ori va fi jenat/stanjenit de ce-l invata parintii si de ce trebuie sa faca, se supune ca n-are incotro, ca asa se face, ca ala e respect etc etc.

Apropo de proverbe, nu am facut nici o aluzie la nimeni si nimic, chiar am citit si m-am distrat de minune!!

Citez: "Nu fi obraznic, ca sunt si mai obraznic cu tine", de MARIAN VANGHELIE http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Marian+Vanghelie

hohot hohot hohot

"Lumea de azi este creaţia marilor obraznici prin truda micilor inconştienţi." Octav Bibere http://subiecte.citatepedia.ro/despre.php?s=obr%E3znicie
aurishta
Scris: Wednesday, August 15, 2012 3:59 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
codrutasim wrote:

...doamnelor, invatati sa cititi printre randuri pupici

Daca exprimarea era mai la obiect, poate intelegeam si noi mai binesic
aurishta
Scris: Wednesday, August 15, 2012 4:00 PM
Nivel

mikaela wrote:

Un copil timid e considerat de multe ori copil "cuminte"...
Uneori ce-l invata parintii a fi respect poate provoca stanjenire copilului, de ex. unii parinti inteleg a-i respecta pe bunici/batrani prin a le saruta mana, copilul de cele mai multe ori va fi jenat/stanjenit de ce-l invata parintii si de ce trebuie sa faca, se supune ca n-are incotro, ca asa se face, ca ala e respect etc etc.
Foarte adevarat!
vanina
Scris: Wednesday, August 15, 2012 4:14 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 12/19/2008
Si mie imi place ce a scris Mikaela firstprize
Eu revin la cazul bunicilor ras cu un exemplu personal: baietelul meu care nu-si cunoaste decat o singura bunica, ar trebui sa ii respecte cumva pe ceilalti 3 care nu i-au dat nici un semn? Bunica pe care o cunoaste, iubeste si respecta si-a "castigat" presupusul respect prin simplul fapt ca ii este aproape, si se comporta ca o bunica. Merita ceilalti trei bunici vreun respect sau vreun salut? In acest caz, pana si Sabin, la 4 ani si jumatate, ar sti pe cine trebuie sa respecte sau nu.
t-mihaela
Scris: Wednesday, August 15, 2012 4:43 PM
Nivel

Inregistrat: 6/20/2008
codrutasim wrote:
ce de valuri am starnit hohot
mikaela...vanina....doar voi ati inteles ce am vrut sa spuncool ;
doamnelor, invatati sa cititi printre randuri pupici

Cred ca-ti dai prea multa importanta,nu ai starnit nici un val,poate doar ceva dispret.Si cu cititul printre randuri m-ai dat gata...oi fi tu vreun kafka si necesiti citit printre randuri....Uite cum noi toate doamnele astea suntem toante ,nu te citim printre randuri.Pe langa nesimtire invata-ti copiii si ceva lectii de aroganta ca la astea esti as.

aurishta
Scris: Wednesday, August 15, 2012 5:15 PM
Nivel

hohot hohot hohot
Maria & Mario
Scris: Wednesday, August 15, 2012 6:43 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
T Mihaela hohot computerlove
Ange blanc
Scris: Wednesday, August 15, 2012 7:20 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 4/11/2010
koko2008 wrote:
In general copiii copiaza adultii angel Ce vede in familie asta face si el.

Dupa cativa ani de munca in gradinita, imi permit sa nu fiu de acord cu asta. Am vazut prea multe cazuri de familii in care parintii sunt cu mult bun-simt si respectuosi, iar odraslele ... nu le seamana nici pe departe.
De asemenea nu sunt de acord nici cu expresia: ''Aschia nu sare departe de trunchi.'' Nu e valabila oriunde. sorry
S.ELENA
Scris: Wednesday, August 15, 2012 11:07 PM
Nivel

Inregistrat: 6/20/2007
Eu aveam la bloc o vecina (de aproximativ 60 ani), pe care Robert o saluta de fiecare data (si de 3/4 ori in aceeasi zi) cu BUNA ZIUA!!!!!!!

Intr-una din zile, ptr eu nu am fost de acord sa platesc nu stiu ce suma de bani care se cerea nejustificat ptr bloc, in momentul in care copilul a salutat-o cu acelasi BUNA ZIUA, ea i-a spus ca este needucat si lipsit de bun simt si de respect si ca asa sa-si salute doamnele la scoala, pe ea sa o salute cu SARUT MANA!!!!!what what what fool fool

Desi eu mi-am invatat copilul de mic cum sa salute, el refuza efectiv formula de SARUT MANA, nu stiu de ce ii este greu sa o spuna. Spune: buna ziua, la revedere, multumesc, etc, dar sarut mana nu spune in ruptul capului.....Asta ce inseamna ca am eu un copil needucat???????? N-as prea crede, ptr ca depinde foarte mult si de mediul si zona in care te afli. De exemplu, eu am locuit o perioada in Oravita (Caras Severin), iar acolo absolut toata lumea (de la cel care abia incepe sa vorbeasca pana la cel de 60-70 ani) se saluta cu CEAU si-si spun pe nume. Si asta nu este nicidecum o lipsa de respect.closedtopic
S.ELENA
Scris: Wednesday, August 15, 2012 11:10 PM
Nivel

Inregistrat: 6/20/2007
Ange blanc wrote:

Dupa cativa ani de munca in gradinita, imi permit sa nu fiu de acord cu asta. Am vazut prea multe cazuri de familii in care parintii sunt cu mult bun-simt si respectuosi, iar odraslele ... nu le seamana nici pe departe.
De asemenea nu sunt de acord nici cu expresia: ''Aschia nu sare departe de trunchi.'' Nu e valabila oriunde. sorry

Subscriu!!!! 100% adevarat!!!!
t-mihaela
Scris: Thursday, August 16, 2012 7:17 AM
Nivel

Inregistrat: 6/20/2008
S.ELENA wrote:
, De exemplu, eu am locuit o perioada in Oravita (Caras Severin), iar acolo absolut toata lumea (de la cel care abia incepe sa vorbeasca pana la cel de 60-70 ani) se saluta cu CEAU si-si spun pe nume. Si asta nu este nicidecum o lipsa de respect.closedtopic

Elena, iti dai seama ca te-ai mutat dintr-o comunitate in alta ...fiecare comunitate,sat,tara regiune etc isi are obiceiurile si traditiile lor ,ce e respect aici e disrespect dincolo.
A da saru'mana , a numi pe cineva "tanti" sau "nene" sau "dada" sau stiu eu in diferite regiuni cum se poarta ...astea sunt traditii ,obiceiuri romanesti nu e doar kestiune de respect ...toate popoarele au asa ceva.Daca baiatului nu-i palace saru'mana asta e,poate arata respect si altfel ...ii deskide usa la bloc si face baba infarct de placere ca e respectata ras Si uite asa, invatand copiii sa dea sarumana duceti traditia mai departe sarbatoare ...sau o lasati pe lady gaga sa vina sa inchida jumate din Buc cu ragetele ei ca e mai cool si da" Hi" la babe nu sarumana .
'
Asta asa ca veni vorba de salut desi nu tre sa ne cramponam in modurile de salut ,respectul e mai mult de atat.Invatam copii sa respecte vecinul, baba de la trei si nebunul de Sandel ...astia sunt exemple concrete din viata copilului , sunt cobaii pe care el exerseaza Respectul ca valoare .Apoi pe masura ce creste isi extinde aria :respectul fata de natura ,respectul pentru religii etc .Nu trebuie invatat neaparat respectul pentru oameni in varsta ,ci si respectul pentru colegul de banca sau fratele mai mic sau catelul din fata blocului. angel
codrutasim
Scris: Thursday, August 16, 2012 7:26 AM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 5/31/2012
t-mihaela, nu poate nimeni sa te faca sa te simti intr-un fel, decat daca tu permiti asta; adica daca tu te simti asa cum spune lumea...asta eras; n-am spus eu ca ai fi "toanta" ras
si referitor la mine, nu ma simt nici aroganta si nici nesimtita, doar ca eu spun lucrurilor pe nume; am un alt punct de vedere fata de acest subiect si vad ca aici nu se poate discuta civilizat; adica daca cineva spune ca vrea un copil "obraznic" il punem la zid si aruncam cu pietrealcool unde e democratia? unde e dreptul la propria opinie si dreptul la cuvant?...uff unde este dialogul? se pare ca nu se accepta decat monologuri; nu-mi place nu
aurishta
Scris: Thursday, August 16, 2012 8:52 AM
Nivel

Codruta, in momentul in care afirmi pe un forum ceva, trebuie sa-ti asumi si replicile care urmeaza. Asta tot democratie se numestesic Nu te poate opri nimeni sa-ti educi copiii asa cum iti doresti, fiecare culege ceea ce seamana, in cele din urma. Tu ai un punct de vedere, eu altul, Mihaela sau Vanina altul, si tot asa. Faptul ca nu suntem de acord cu tine n-ar trebui sa te lezeze, mai cu seama ca tu ai inceput sa folosesti un ton cam causticsorry Afirmi ca spui lucrurilor pe nume!Ok, dar asta presupune ca "obraznic" inseamna definitia din DEX:

OBRÁZNIC, -A, obraznici, -ce, adj. (Adesea substantivat) Lipsit de respect, de rusine; nerusinat, impertinent, insolent, arogant; (cu sens atenuat) neascultator, neastâmparat. – Obraz + suf. -nic.
Sursa: DEX '98 (1998)

OBRÁZNIC ~ca (~ci, ~ce) 1) ?i substantival Care nu are rusine; nerusinat; impertinent; neobrazat. ? ~cul manânca praznicul se spune despre o persoana care obtine ceva datorita impertinentei sale. 2) Care este neastâmparat; neascultator. Copil ~. [Sil. -braz-] /obraz + suf. ~nic.
Sursa: NODEX (2002)
OBRÁZNIC adj., s. 1. adj. arogant, impertinent, insolent, ireverettios, îndraznet, necuviincios, neobrazat, nerespectuos, nerusinat, semet, sfidator, sfruntat, trufas, tantos, (livr.) prezumtios, (rar) neînfrânat, (fam.) tupeist, (pop. ?i fam.) tâfnos, (înv. ?i reg.) nerusinat, (Transilv.) (înv.) nerusinos, (fam. fig.) botos. (Un om ~.) 2. s. v. obraznicatura.
Sursa: Sinonime (2002)
aurishta
Scris: Thursday, August 16, 2012 8:54 AM
Nivel

S.ELENA wrote:

Desi eu mi-am invatat copilul de mic cum sa salute, el refuza efectiv formula de SARUT MANA, nu stiu de ce ii este greu sa o spuna. Spune: buna ziua, la revedere, multumesc, etc, dar sarut mana nu spune in ruptul capului.....Asta ce inseamna ca am eu un copil needucat???????? N-as prea crede, ptr ca depinde foarte mult si de mediul si zona in care te afli. De exemplu, eu am locuit o perioada in Oravita (Caras Severin), iar acolo absolut toata lumea (de la cel care abia incepe sa vorbeasca pana la cel de 60-70 ani) se saluta cu CEAU si-si spun pe nume. Si asta nu este nicidecum o lipsa de respect.closedtopic

Nici mie nu-mi place expresia asta, nici copiii n-o folosescguns (decat in cazul bunicii paterne care a "suferit" atatia ani incat i-am facut o concesie in cele din urmaalcool sic )
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.