Religia Iudaica - Iudaismul
Subiectul anterior · Subiectul urmator
kadera
Scris: Friday, December 26, 2014 5:55 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 12/26/2014
Buna Shirel,

Trebuie sa spun ca am ajuns intamplator pe acest forum, iar ceea ce mi-a atras atentia e tocmai acest subiect despre iudaism, dar si cel de pe kabbala, de pe un alt topic.

Am citit cu mare interes si curiozitate tot ceea ce ai postat si mi-am facut cont special pentru a te ruga, daca ai timp si bunavointa, sa revii cu relatari in plus despre religia si obiceiurile tale.

Ma intereseaza indeosebi:

-rugaciunea. Aveti ore fixe de rugaciune sau timpi de rugaciune (cum e in islam, de exemplu, rugaciunea se face de 5 ori pe zi in functie de pozitia soarelui)? Citisem mai demult ca ar exista 3 rugaciuni in iudaism: dimineata, la pranz si seara.
De asemenea, exista pregatire ritualica inainte de rugaciune, o spalare ritualica sau imbracaminte speciala? De ex, pentru ca aminteai de baia de dupa ciclu, si in islam exista o astfel de spalare ritualica de dupa ciclu, pentru a scoate femeia din impuritate si a o pregati pentru rugaciuni, spalare care are loc si dupa ce intretine relatii sexuale cu sotul ei. Ma intereseaza sa aflu mai multe detalii despre puritatea familiei, despre care vorbeai tu. Si as dori sa stiu daca femeile sunt obligate sa isi acopere capul in timpul rugaciunii (am observat ca barbatii poarta acea caciulita) si cum anume se fac rugaciunile (daca exista rugaciuni de slavire, speciale, pe langa cele personale, dintre om si Dumnezeu).
Ai mai amintit despre rugaciunea sotului inainte sa inceapa actul sexual cu sotia, spuneai ca o vei traduce, eu sunt foarte curioasa :) Macar un rezumat.
Rugaciunea se face doar in ebraica, nu? Adica sunt curioasa daca exista distinctie intre rugaciunea de slavire in care limba de cult este ebraica (cum este in islam, rugaciuni obligatorii in limba de cult, araba) si rugaciunea personala a ta cu Dumnezeu, pe care o poti face oricand, in orice limba. Ma gandesc ca ebraica se ghideaza dupa un anumit sistem lingvistic bine definit si ca anumite litere creeaza anumite vibratii care pot deschide mai usor porti catre divinitate.

-cabala. Cabala aceasta disponibila publicului larg (m-am uitat cu interes la videourile "5 minute pe zi din lectia zilnica de cabala") este acea cabala autentica, cea care nu era dezvaluita decat celor de peste 40 de ani si doar initiatilor? Eu chiar nu stiu multe despre acest subiect, ci doar mici franturi. Intreb asta pentru ca stiam ca aceasta ar fi mistica iudaica (precum sufismul este mistica islamica) si totusi cabala, cat si sufismul, au ajuns sa fie predate publicului curios si interesat, indiferent de religie. Ca sa studiezi cabala nu trebuie sa fii neaparat evreu?

-de ce iudaismul este o religie inchisa si nu este una misionara? Desi, pe de o parte, e destul de logica dificultatea convertirii la iudaism si testele si examenele de dinainte. Convertirea nu e un fenomen care se produce subit, ci e nevoie de timp pentru asimilare, constientizare si asumare. E interesant tot acest traseu cu familia adoptiva, studiu, observatii, examen... deoarece convertirea nu ar trebui sa fie o joaca, nu poti fi azi iudeu, maine crestin, poimaine musulman. Desi inteleg si mi se pare logic acest aspect, totusi nu ar trebui sa fie mai maleabil pentru cei care vor sa-si gaseasca o cale catre Dumnezeu si considera iudaismul ca fiind religia cea mai potrivita pentru ei? Adica... exista ideea manturii in aceasta religie?

-exista conceptul de iad si rai? Din cate citisem, nu ar exista. Ce se intampla cu sufletul omului dupa moarte din punct de vedere iudaic? Exista judecata de apoi?

-postul. Postul e negru, nu? Adica de la apus la rasarit. Care sunt perioadele in care se tine post? Cate zile?

Cam acestea ar fi intrebarile mele, cu care sper eu sa nu deranjez. Stiu ca pot gasi informatii pe internet, dar in general nu am rabdarea sa citesc informatii scortoase. Tu povestesti atat de viu, atat de deschis, incat te pot urmari fara sa ma plictisesc :)
Felicitari pentru postari!
shirel
Scris: Friday, January 16, 2015 6:18 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Kadera stii prea bine ca in viatza nimic nu este intamplatorras ,asa ca lasa-ma in primul rand sa iti urez bun venit pe acest forum si-ti multumesc ca uite datorita tie reincepe sa scriu din nou in acest topic.Mi-au placut intrebarile tale cat si cunostiintele acumulate atat in iudaism cat si din islam.
Am sa incerc sa-ti explic si sa-ti raspund poate nu printr-o singura postare la toate intrebarile tale fiindca nu voi reusi deci o iau incetul intrebare intrebare(sunt asa de multe de scris)

Rugaciunea in iudaism se face de trei ori pe zi si da in functie de timp adica este un calendar unde sunt scrise exact orele cand trebuie sa aiba loc rugaciunea.Femeile sunt si ele obligate sa se roage dar in functie de timpul lor liber si nu au nevoie sa se roage in "minian"sau la sinagoga ci pot si individual oriunde.Este o rugaciune anume speciala care se repeta si care obligatorie si face parte din toate aceste trei rugaciune"rugaciunea 18 ".se numeste asa deoarece contine 18 rugaminti.
La evrei te poti ruga binenteles in mod direct,oriunde si oricand vrei dar rugaciunea asa cum spuneam mai sus "in minian"(adica 10 persoane )face ca impreuna rugandu-se asa in grup rugaciunea sa ajunga mai departe(are fortza de grup deci puterea rugaciuni este mai mare).
In iudaism exista 3 feluri de rugaciuni:
-una este rugaciunea supremaretiei lui Dumnezeu ca fiind unic,D-zeu lui Avraham ,Ithac si Yacov.D-zeu care a eliberat poporul evreu din sclavie scotandu-l din Egipt si care le-a dat tara fagaduita.
-exista rugaciuni formulate de rabini in cartile de rugaciuni existente numite"sidur"si scrise numai in ebraica ...dar nimic nu te opreste sa ceri ce vrei n orice limba iti este mai usor.poti sa ceri sanatate ,o viatza mai lunga ,sa pleci sanatos la drum si sa te intorci sanatos etc.(este ceva foarte individual ptr fiecare dintre noi)
-rugaciunile de multumire .Lui D-zeu trebuie sa-i multumim ca a creat universul asta ,ca ne-a creat pe noi si ca ne da tot ceea ce-i cerem.
-mai exista si o rugaciune inainte de a ne culca"shma" ca sa ne fie pazit somnul si ca dimineatza sufletul sa se reintoarca plin de sfintenie in corpurile noastre.
Femeile casatorite trebuie sa aiba capul acoperit cand fac rugaciunile obligatorii.

shirel
Scris: Friday, January 23, 2015 3:46 PM
Nivel

Continui sa povestesc despre cabbala aici cu toate ca este un topic special dar incerc numai sa raspund la intrebarile care mi s-au pus.
Astazi daaa intradevar poate orice sa invetze Cabbala adica sa inteleaga despre ce este vorba chiar daca nu este evreu dar asta nu pot spune ca ar si intelege-o si ar si putea aplica ..pentru asta trebuie mult mai mult.
De asta in general Cabbala se invatza dupa 40 de ani in cazul barbatilor cel putin fiindca atunci inteligentza ajunge cumva la o anumita maturitate(asta binenteles nu in cazul barbatului meu Big Laugh )de a intelege si de a folosi aceste idei mistice in viatza de zi cu zi.
Incerc sa spun ca Cabbala este data mai mult evreilor sa fie invatzata cu toate ca astazi se preda in toata lumea si la toate religiile dar asta as spune ca are un rost de a intelege cum este formata aceasta lume pamanteana si de a ne unii cu alti si de a trai in armonie fiindca toti suntem rezultatul unei unice Divinitatii si c-am fiecare dintre noi are o misiune pe acest pamant.
Cine vrea sa invetze Cabbala ar trebuie sa stie cate ceva si in ebraica sa cunoasca literele fiindca in ebraica fiecare litera are o lume mistica specifica ei,fiecare nume ,fiecare persoana fiecare formula sau cod este format din litere in ebraica si care trebuiesc descifrate,intelese si invatzate.Fara ebraica si numai din traduceri este tare greu si chiar imposibil de a intelege adevarul adevarat ascuns in propozitiile sau cartile marelui secret .
Vedeti si voi astazi cum multi invata si ajung sa se converteze la islamism.Acolo ptr inceput nu este necesar sa stii araba ai doar o propozitie de spus formata din cateva cuvinte care le invetzi pe de rost si gata ai trecut examenul si esti trecuta la islam .Pe urma incetul cu incetul daca vrei poti sa inveti Coranul sa mergi si sa iei lectii de araba si asa mai departe pana ajungi sa fii religios .La iudaism sau mai bine zis la convertire totul este in ebraica ...ceea ce invetzi ,ceea ce trebuie sa stii si mai ales trebuie sa-ti dovedesti credintza nesupus de nimeni ...deci sa vrei cu adevarat sa intri in lumea evreilor si in acest popor care este numit poporul ales.Daaa iudaismul nu cauta sa fie recunocut sa atraga adeptii la aceasta religie fiindca nu are nici un rost si nici nimeni nu incearca sa te convinga ca iudaismul este calea cea adevarata de aceea daca vrei sa te convertesti si simti ca vrei sa fii evreu poti sa o faci dar in conditii grele prin care trebuie sa treci si sa dovedesti ca vreu din inima sa te alaturi acestui popor cu tot ce este al lui.Nu stiu ce sa spun fiindca nu cunosc care ar fi datoriile unui crestin in crestinism si poate chiar ar fi cazul sa-mi spuneti voi dar stiu care-mi sunt datoriile mele ca evreu in fatza lui D-zeu ca facand parte din acel popor "ales".Noi avem legi si porunci care trebuiesc respectate cu strictete cu toate ca astazi nu toti evrei sunt religiosi si respecta aceste legi (nici eu sic nuuu)dar sper ca intr-o zi sa fim cu toti la fel .Un evreu are stilul lui de viatza as spune si care cere intalnirea lui zilnica cu D-zeu in orice imprejurare dimineatza cand te trezesti ,cand te imbraci ,cand mananci si ce mananci ,la pranz ,seara ,cand faci copii,cand ti se intampla o minune si scapi dintr-o situatie sau accident inainte de nastere si dupa nastere si la orice eveniment din viatza ta:casatorie ,divortz,moarte si chiar dupa moarte cu toate ca acolo este datoria familiei tale si nu a ta personala.Credeti ca este usor sa fii evreu nuuuuu chiar deloc nu din privintza vietii religioase pe care trebuie sa o traiesti numai spun din alte privintze daaa ras alcool sic politice de exemplu.alcool alcool Ceea ce ne usureaza as spune acesta viatza este poate ca avem libertatea de a alege singuri.daca eu nu cred ca mi se potriveste ceva am dreptul meu sa nu ma fac lucrul acesta nimeni nu ma obliga cu toate ca poate candva fiecare vom plati ptr asta .Deci un mic exemplu ca sa intelegeti despre ce am explicat in iudaism ziua sfanta este sambata ,ziua aceea de odihna si de liniste in care il cauti numai pe D-zeu ei bine eu nu o respect asa cum religia imi cere ...numai cine este religios o tine .Sper cu toate ca candva sa ajung si acolo dar momentan nu simpt nevoia sa o tin.deci asta la libera mea alegere.Ar fi asa de multe de spus ...eu raspund acuma intrebarilor puse de Kadera dar daca aveti intrebari sunt gata sa va raspund si voua!Pup si voi continua!!computerlove
Lela
Scris: Thursday, February 5, 2015 8:52 PM
Nivel

Inregistrat: 12/19/2013
shirel
Scris: Friday, February 13, 2015 11:10 AM
Nivel

Lela,ce frumos cantec!!Nu pot sa ti-l traduc exact cuvant cu cuvant fiindca nu vei intelege nimic dar ti-l traduc si explic asa in mare despre ce este vorba.
in primul rand este un cantec religios ortodox evreiesc si se numeste:Avem o sperantza!

"Priveste in jurul tau ,in jurul lumii sunt probleme ,griji si zambetul dispare.
Dar nu vedea totul in negru,ptr ca totul trece ,totul se rezolva fiindca avem un D-zeu care ne ajuta.

Exista o sperantza
Trebuie sa cantam cu toti impreuna ,credintza este mult mai puternica decat frica.
nu trebuie sa cadem ,nu trebuie sa tremuram fiindca noi nu suntem singuri avem un D-zeu cu noi.

Hei frate vino cu mine ,da mana cu mine nu-ti face griji si nu te teme cand suntem impreuna Domnul Binecuvantat ne iubeste pe toti si vom vedea ca maine nu va mai fii nici o suferintza.

C-am asta este traducerea sper sa o intelegi si daca mai ai intrebari sunt aici.Pupcomputerlove (am inceput si eu sa-l ascult multumesc!)
aurishta
Scris: Friday, February 13, 2015 3:25 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Chiar ca este frumos cantecul!coeur coeur
miriam
Scris: Friday, February 13, 2015 5:16 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 5/17/2009
aurishta wrote:
Chiar ca este frumos cantecul!coeur coeur

Subscriu!
Lela
Scris: Friday, February 13, 2015 5:41 PM
Nivel

Multumesc mult de raspuns!L-am descoperit pe Benny Friedman de curand, si imi plac foarte mult cantecele lui.Sa stii ca este in Israel saptamana asta intr-o serie de concerte!
Daaaa...am multe intrebari in legatura cu religia iudaica, o sa ma organizez sa scriu aici si astept cand poti sa-mi raspunzi!Vreau sa merg la ambasada Israelului aici in Atena sa vad daca sunt organizate undeva cursuri de lb. ebraica!Marturisesc ca sunt vorbitoare de 4 limbi straine, dar limba mai frumoasa ca ebraica nu mai auzisem vreodata!
Te pup computerlove

In primul rand vreau sa-ti spun ca ai o poza superba de avatar ...esti frumoasa fooc.Acuma sunt mult mai sigura ca sunt cursuri de ebraica si nu numai la ambasada s-ar putea sa fie chiar si pe bisericile ortodoxe crestine fiindca sunt foarte multi preoti care invatza si predau ebraica.Lela,orice intrebare vei avea si daca voi fi in stare sa-ti raspund o vi face cu cea mai mare placere.Te pup si eu cu drag.Cheek Kiss
Lela
Scris: Friday, February 13, 2015 9:45 PM
Nivel

Toda raba Shirel!Esti o scumpa!Te pup!pupici
adrianaalex
Scris: Monday, March 2, 2015 3:02 PM
Nivel

Inregistrat: 3/2/2015
buna Shirel...;din intamplare am ajuns pe forumul acesta....eu sunt crestin ortodoxa dar fiind in Belgia mai precis Antwerpen am dat peste f multi evrei...chiar lucrez in casele lor...Ce sa zic n am nimic cu nimeni chiar ma fascineaza unele lucruri;Lucrand in casele lor ii respect si pe ei si religia lor..;totusi am cateva semne de intrebare????specific ca aici sunt f multi ortodoxi..;intrebarea mea este Unde scrie ca femeile du^pa casatorie tre sa se rada in cap???pt ca aici majoritatea au peruca...si de ce barbatii poarta acei pantaloni trei sferturi si acele sosete albe..Nu sunt o cititoare a Bibliei inversunata dar cred ca nicaieri nu scrie acest lucru...banuiesc ca este doar o traditie sau nu???
adrianaalex
Scris: Monday, March 2, 2015 3:13 PM
Nivel

Inregistrat: 3/2/2015
buna Shirel...;din intamplare am ajuns pe forumul acesta....eu sunt crestin ortodoxa dar fiind in Belgia mai precis Antwerpen am dat peste f multi evrei...chiar lucrez in casele lor...Ce sa zic n am nimic cu nimeni chiar ma fascineaza unele lucruri;Lucrand in casele lor ii respect si pe ei si religia lor..;totusi am cateva semne de intrebare????specific ca aici sunt f multi ortodoxi..;intrebarea mea este Unde scrie ca femeile du^pa casatorie tre sa se rada in cap???pt ca aici majoritatea au peruca...si de ce barbatii poarta acei pantaloni trei sferturi si acele sosete albe..Nu sunt o cititoare a Bibliei inversunata dar cred ca nicaieri nu scrie acest lucru...banuiesc ca este doar o traditie sau nu???
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.