Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| giulia_mamik wrote:Shirel,am mai vazut in filme ca evreii in timp ce fac dragoste ,au un cearsaf intre ei sa nu se atinga trupurile.E pe bune?Si daca da,te as ruga sa ne explici de ce!
Asta e explicat deja pe la inceputul topicului... |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/22/2010 Mesaje: 3091
| Am citit tot topicul.Cum de mi o fi scapat asta!? Cred ca stiu pe unde e...merg sa citesc! |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| giulia_mamik wrote:Am citit tot topicul.Cum de mi o fi scapat asta!? Cred ca stiu pe unde e...merg sa citesc! .
Era pe undeva pe aici... acum sper ca nu am visat, insa sunt destul de sigura... ca doar noi avem chiar si o povestioara de ne hlizim de fiecare data cand vine vorba despre el si tin minte ca Shirel a explicat exact ce si cum... ( sau mi-o fi explicat numai mie? ) |
|

Inregistrat: 3/22/2010 Mesaje: 3091
| N am gasit nimic legat de aspectul asta cu cearsaful.S a vorbit intens despre sex la evrei dar de cearsaf,nimic !Poate totusi ne lumineaza Shirel! |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 1/22/2010 Mesaje: 923
| astept shirel |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Evreii religiosi sunt impartiti si ei in cateva grupuri in functie de originea lor si in functie de cine apartin (care rabin le este profesorul spiritual) Una dintre aceste grupari care sunt putini fanatici au ca lege ca corpurile dintre femeie si barbat in momentul actului sexual nu au voie nici macar sa se atinga de aceea ei folosesc un cerceaf mai mare gaurit cu care se acopera .Este comic gandindu-te ca poti trece prin Ierusalim prin cartierele lor religioase si sa vezi intinse la uscat pe sarme cerseafuri cu o gaura in mijloc .Caraghios nu pe o parte dar si dureros pe cealalta ,fiindca sunt sigura ca nici D-zeu nu s-a gandit la asa ceva cand i-a facut pe adam si Eva.De multe ori noi oameni putem interpreta asa de gresit unele reguli din ceea ce ne-a fost lasat si ajunge in asemenea situatii chiar comice. Asta este cu vestitul cerceaf al evreilor ,acum cat este de adevarat nu stiu fiindca nu pot fi la fatza actului dar asa se stie si se vorbeste pe aici. |
|

| Cred ca pe undeva v-am mai reamintit despre viatza familiara intima la evrei.Relatiile sexuale intre soti sunt guvernate in iudaism de catre un concept care poarta numele de taharat ha'mishpaha (puritatea familiei). Acest concept este complex, insa in linii foarte mari presupune ca in perioada menstruatiei si timp de inca sapte zile dupa incetarea acesteia sotii sa nu aiba relatii sexuale si, conform legilor rabinice, sa evite la maxim orice contact fizic. In toata aceasta perioada, femeia este considerata nida ("impura"). Dupa incetarea menstruatiei, confirmata printr-un examen intern care se numeste hefsek tahara(incetarea purificarii), femeia trebuie sa numere sapte zile "curate", in care trebuie confirmata incetarea scurgerii sangelui menstrual prin purtarea lenjeriei intime de culoare alba si prin examene interne (numite in ebraica bedikot,bdika). Observarea oricarei cantitati de sange pe lenjerie sau panza utilizata la bedika mentine statutul de nida al femeii. Odata cu incheierea acestei perioade de sapte zile "curate" in care nu a fost observata nici o pierdere de sange, femeia trebuie sa viziteze mikva (baia rituala) pentru a se cufunda in apa (tevila) si a pune punct statutului sau de nida, putand astfel din nou intretine relatii sexuale cu sotul ei. Se spune ca dupa aceasta perioada de nida si cine pastreaza ramai imediat insarcinata .Eu,fetelor inainte de a casatori si chiar putin dupa am pastrat acest ritual este ceva foarte important as spune in viatza unei femei (sa va spun drept chiar nu depinde de religie)te simti asa de curata atat sufleteste cat si fizic nu stiu de fiecare data cand intram in baia asta rituala parca ma nasteam din nou.Acum va las pe fiecare in parte sa va da-ti cu parerile . Aaaa ceea ce am vrut sa spun ca sunt mii de femei care nu puteau ramane insarcinate prin acest ritual si pastrandu-l au reusit imediat .Cunosc si eu personal cateva persoane fericite in ziua de astazi deci ceva exista cred in aceasta puritate familiara. |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| Daca am sa ajung vreodata in Israel n-am sa ma minunez de ce cerceafurile au gaura la mijloc.Ceeaace povestesti tu despre puritate mi se pare un pic...din o mie si una de nopti.Adica te culci cu barbatu' - folosind cearcefu' - exact in perioada in care esti feritla si doar pentru procreere. |
|

| bereea wrote:Daca am sa ajung vreodata in Israel n-am sa ma minunez de ce cerceafurile au gaura la mijloc.Ceeaace povestesti tu despre puritate mi se pare un pic...din o mie si una de nopti.Adica te culci cu barbatu' - folosind cearcefu' - exact in perioada in care esti feritla si doar pentru procreere.
Eu pot sa-ti sincer ca sunt aici multe femei casatorite care nu sunt religioasa sunt exact ca mine dar care tin mult la chestia asta cu "puritatea familiei"si nu numai ptr a ramane gravide si fara a folosi cearsaful .Deci iti spun in mod direct fiindca sunt sigura ca nici tu nu te culci cu sotul tau cand ai zile de CM deci daca ai citit perioada ciclului menstrual dureaza m-ai mult si este nu numai atunci cand sangerezi ci si o perioada dupa ,este exact ceea ce verificam si noi ca sa fim curate in privintza asta ,deci nu sa ma culc cu sotul meu inca cand mai am putin de sangerare fiindca in primul rand nu este igienic ,nu vorbesc de religie.Cred ca ma intelegi.Baia asta rituala ,deci apa este apa de ploaie curata si este ca si cum ai merge la o spa cu toate minunile de acolo.Iesi asa de relaxata si te simti poate exact cum spuneai tu "din povestile din o mie si una de nopti ....pura,minunata curata ,linistita spiritual si exact ca in noaptea nuntii.Este foarte greu sa trasmit prin cuvinte dar este ceva foarte relaxant .
Familiile religioase ultra ortodoxe tin cont de acest lucru fiind in iudaism sunt mai multe legi lasate de d-zeu .Una foarte importanta din ele este (pru u'revu - Geneza 1:28)deci ceea de a face copii ,de a se inmulti exact cum este si la voi la penticostali nimeni nu se pazeste si de aceeia majoritatea au foarte multi copii. Da,intradevar si pentru mine toate povestirile astea despre cerceaful lor ma c-am depasesc ,dar asta este face parte din riitualul si viatza unei grupari foarte fanatice. |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| Da, am inteles ce vrei sa spui cu puritatea si celelalte.Bineinteles ca in perioada CM nu am relatii sexuale, dar imediat dupa nu ma retine nimic Nu ma consider o fiinta impura nici macar cand sunt in acea perioada, nu ne este interzis sa intra in biserica, etc. Deci tu practici si acum acest ritual? Am o curiozitate: oare in cuplurile in care se foloseste cerceaful femeia are placere?Pentru ca mi se pare ca odata ce trupurile nu trebuie sa se atinga sexul este considerat un act impur(ca sa fim in tonul discutiei) |
|

| bereea wrote:Da, am inteles ce vrei sa spui cu puritatea si celelalte.Bineinteles ca in perioada CM nu am relatii sexuale, dar imediat dupa nu ma retine nimic  Nu ma consider o fiinta impura nici macar cand sunt in acea perioada, nu ne este interzis sa intra in biserica, etc. Deci tu practici si acum acest ritual? Am o curiozitate: oare in cuplurile in care se foloseste cerceaful femeia are placere?Pentru ca mi se pare ca odata ce trupurile nu trebuie sa se atinga sexul este considerat un act impur(ca sa fim in tonul discutiei)
Iubita,nu este vorba de o persoana impura sau ca te simti impura ci este vorba de o purificare a corpului de o curatire .Nu-i asa ca facem baie in fiecare zi ,ei este exact la fel numai ca este ceva mai spiritual.Acuma nu mai pastrez nida fiind insarcinata dar am pastrat o perioada buna din casnicie si pe urma am facut o pauza din lipsa de timp si lene ma gandesc Si noi in perioada de menstruatie putem intra la templu sau sinagoga sa ne rugam .Tine cont ca eu nu sunt religioasa si nefacand parte din lumea acelor femei nu pot sa stiu ce placere au acele femei sau daca le au,pot sa-ti spun ca din auzite ca ele nici nu considera ca trebuie sa aiba vreo placere deci ptr ele este indiferent ,principalul este repet sa indeplineasca aceea lege a Torei (asta considera ele o mare placere ,poate mai mare ca orgasmul nostru ). |
|
Inregistrat: 2/3/2008 Mesaje: 1467
| Eu ma abtin de la comentarii, de fapt nici nu imi vine sa comentez ceva, pentru ca imi este total necunoscuta valoarea spirituala a ritualurilor respective. Suna insa interesant, ma simt ca si cum ma uit si eu putin pe gaura cheii sa vad cum e pe la vecini .
M-a impresionat insa foarte mult ce ai scris in tot topicul despre delicata atentie acordata dragostei conjugale in iudaism. Cu sau fara perioade de abstinenta sexuala, vad o grija deosebita pentru mentinerea unitatii cuplului si a dragostei intre soti.
Shirel, hai sa iti spun o replica dintr-un film (daca te intereseaa il intreb titlul, ca nu il stiu - ceva legat de comunismul in Spania) pe care il vedea sotul meu astazi: un preot chemat sa acorde asistenta spirituala unui batran evreu pe patul de moarte, parca intr-un spital. cand acesta ii spune ca e evreu, preotul catolic ii raspunde ca marea lui dragoste tot un evreu este! |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Citeam si eu pe aici,atentaaaa iar David a stranutat(are nasucul infundat)si ii zic lui Vasi:Da-mi te rog un cearceaf El:ceeeee? |
|

|
Iubita bine ca nu l-ai cerut cu gaura ca imediat intra Vasi la banuieli !Si explicarea trebuia sa i-o dau eu cred ca pe urma la telefon! |
|

| mamiemi wrote:Eu ma abtin de la comentarii, de fapt nici nu imi vine sa comentez ceva, pentru ca imi este total necunoscuta valoarea spirituala a ritualurilor respective. Suna insa interesant, ma simt ca si cum ma uit si eu putin pe gaura cheii sa vad cum e pe la vecini  . M-a impresionat insa foarte mult ce ai scris in tot topicul despre delicata atentie acordata dragostei conjugale in iudaism. Cu sau fara perioade de abstinenta sexuala, vad o grija deosebita pentru mentinerea unitatii cuplului si a dragostei intre soti. Shirel, hai sa iti spun o replica dintr-un film (daca te intereseaa il intreb titlul, ca nu il stiu - ceva legat de comunismul in Spania) pe care il vedea sotul meu astazi: un preot chemat sa acorde asistenta spirituala unui batran evreu pe patul de moarte, parca intr-un spital. cand acesta ii spune ca e evreu, preotul catolic ii raspunde ca marea lui dragoste tot un evreu este!
Da,intradevar ai dreptate exista ceva in iudaism in viatza de familie si de cuplu .Se pune mare pretz ca si sarbatorile si sambata sa fie petrecute in dragoste si spiritualitate in familie si asta tot din ideea de a alatura si de a lega cuplul si viatza familiara . Mi-a placut si inteles raspunsul preotului plus ca are si dreptate Isus a fost si el evreu .Asta nu neaga nimeni.Pup |
|
|