Religia Iudaica - Iudaismul
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Isa
Scris: Tuesday, May 29, 2012 9:34 AM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 5/28/2012
Mersi mult de raspunsul rapid ,

Nu am mai discutat, e prima oara cand ma confesez pe un forum lol.Numele de fata al bunicii mele era Nemes si prenumele ei Maria.Ori Maria este un nume crestin.Bunicul se numea Barsan Vasile.Iarasi Vasile ..sfantul Vasile ...crestin.
Sunt doar banuieli, nu am deovezi iar mama insista ca nu avem radacini evreiesti.I-am cerut certificate de nastere etc...nu le are , are doar un certificat de deces.

Ei locuiau in Maramures, o zona foarte populata de evrei..
Cred ca la pista asta o sa renunt.

Iubitul meu sa gandeste sa vorbesasca cu bunica lui sa-i spuna tot adevarul si sa vorbeasca cu un rabin al carei sotie a fost crestina si s-a convertit.Mie una mi-e frica, pentru ca mi-a spus ca daca familia lui se va impotrivi tare tare nu va continua relatia.

shirel
Scris: Tuesday, May 29, 2012 7:24 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Isa wrote:
Mersi mult de raspunsul rapid ,

Nu am mai discutat, e prima oara cand ma confesez pe un forum lol.Numele de fata al bunicii mele era Nemes si prenumele ei Maria.Ori Maria este un nume crestin.Bunicul se numea Barsan Vasile.Iarasi Vasile ..sfantul Vasile ...crestin.
Sunt doar banuieli, nu am deovezi iar mama insista ca nu avem radacini evreiesti.I-am cerut certificate de nastere etc...nu le are , are doar un certificat de deces.

Ei locuiau in Maramures, o zona foarte populata de evrei..
Cred ca la pista asta o sa renunt.

Iubitul meu sa gandeste sa vorbesasca cu bunica lui sa-i spuna tot adevarul si sa vorbeasca cu un rabin al carei sotie a fost crestina si s-a convertit.Mie una mi-e frica, pentru ca mi-a spus ca daca familia lui se va impotrivi tare tare nu va continua relatia.

Problema este ca in momentul cand se stie ca tu vrei sa devii evreica pentru a te casatori cu el deci ei nu sunt de acord cu asa ceva.Sunt sigura ca si sotia rabinului s-a convertit inainte de al cunoaste pe rabin.
Incearca sa spui ca te intereseaza foarte tare iudaismul si ca simti ca vrei sa fii evreica bla,bla ,bla mergi singura la intalniri incearca sa mergi la sinagoga sa cunosti persoane si familii sa fii printre ei si ai sa vezi ca va fi mult mai usor .Pacat ca nu esti aici in Israel fiindca puteam sa te ajut putin ,am ceva cunostiintze printre rabini si care puteau sa te ajute plus si familii care puteau sa te indrume in viatza evreiasca.Ce sa-ti spun succes si tine legatura cu mine.Nu-ti fie frica daca aceasta persoana este data de D-zeu sa fie a ta atunci ea va fi daca nu cred ca nu trebuie sa fie cu tine!Pup!
Isa
Scris: Tuesday, May 29, 2012 7:54 PM
Nivel

Inregistrat: 5/28/2012
Am decis cu el sa ne gandim timp de o saptamana cum vom face.si sa vedem si ce va spune familia lui.te tin la curent :)
adriana
Scris: Thursday, July 12, 2012 6:59 PM
Nivel

Inregistrat: 7/12/2012
shirel....vreau sa te felicit pt topic...si eu sunt una dintre fetele care sau indragostit de un evreu si as avea nevoie de sfatul si ajutorul tau.as prefera sa vorbit in privat daca se poate....
adriana_sucevan@yahoo.com
multumesc si te felicit inca o data
stelave
Scris: Thursday, August 2, 2012 11:48 AM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 9/15/2011
Foarte interesant subiectul. Iar felul cum sunt spuse lucrurile de Shirel, ma fascineaza si mai mult. Felicitari!
Mella
Scris: Saturday, August 4, 2012 8:53 PM
Nivel

Inregistrat: 8/4/2012
multumesc celor care au postat aici informatii. subiectul e de actualitate acum in viata mea si am citit cu multa placere si interes tot ce s-a scris. m-am stabilit in Israel si in curand incep procesul de convertire la iudaism. Shirel, iti admir pasiunea cu care ai expus acest subiect. Sper ca mai intri aici si vom putea lua legatura.
adriana
Scris: Wednesday, August 8, 2012 5:21 PM
Nivel

Mella....te rog explica-mi cum ai inceput procesul de convertire?si de ce te-ai decis sa te convertesti?mersi mult...
shirel
Scris: Wednesday, August 8, 2012 10:23 PM
Nivel

Mella wrote:
multumesc celor care au postat aici informatii. subiectul e de actualitate acum in viata mea si am citit cu multa placere si interes tot ce s-a scris. m-am stabilit in Israel si in curand incep procesul de convertire la iudaism. Shirel, iti admir pasiunea cu care ai expus acest subiect. Sper ca mai intri aici si vom putea lua legatura.

Ce ma bucur ca mai este cineva din Israel pe aici.yes yes Mi-ar face deosebita placere sa luam legatura ,poate ai nevoie ceva de relatii sau ajutor.Vreau amanunte unde locuiesti si unde faci convertirea ?Daca ai inceput-o deja ?Eu voi fi prin zona ,bine.eu locuiesc in nordul Israelului la 40 de minute de Haifa.
adriana
Scris: Sunday, August 12, 2012 2:19 PM
Nivel

shirel wrote:
La cererea fetelor deschid si eu un new topic si sper cu ajutorul lui Cristy(care a invatat mai multe)sa facem fata explicatiilor care va intereseaza(si binenteles si timpuluiras )

Inainte sa incepem ,iudaismul este o religie ,civilizatie,un popor
un sistem legal,o filozofie,si poate chiar o gastronomie.ras
Voi incerca sa fiu intelesa de voi toate deoarece fiecare lege are o multitudine de interpetatii,fiecare poveste are o multime de explicatii are sa va para complicat si chiar este.
Cine nu este evreu poate va fi intrigat de religia aceasta ca dupa cum stiti deja iudaismul este sursa crestinitatii si a islamului.
Poate ca va intrebati ce are aceasta religie care a supravietuit
atatia ani si a ajutat atatia evrei sa supravietuiasca ?
Sper din adincul inimii sa reusim sa ajungem impreuna la aceeasi concluzie la care evreii au ajuns dealungul atator decenii si anume
ca din toate placeriile vietii ,sa cistigam cunostinte este cea mai minunata.
Am sa incerc sa fiu inteleasa si chiar sa va povestesc prin tot felul de povestioare despre aceasta religie ca sa fie pe intelesul tuturor si sa nu ma complic si eu prea tare fiindca imi va fi foarte greu de explicat.

buna Shirel,am scris mai devreme aici dar nu m-ai bagat in seama asa ca indraznesc sa te mai deranjez putin...te felicit sa si bucur enorm ca am gasit pe cineva care sa explice religia iudaica pe intelesul meu.am citit si m-am bucurat de fiecare capitol scris de tine,a fost exact ceea ce cautam :)...as dori sa dezbatem mai mult subiectul asta pt ca sunt sigura ca sunt inca foarte multe de adaugat si eu sunt foarte dornica de a invata mai multeras ras te pup si te imbtatisez cu dragpupici
apasarar
Scris: Monday, October 1, 2012 2:39 AM
Nivel

Inregistrat: 10/1/2012
Mai fetelor, inainte de convertire citit ce zice aceasta religie ca se intampla membrilor ei dupa moarte.
Citeste punct cu punct aici, primele 2 propozitii: http://en.wikipedia.org/wiki/Sheol
De ce vreti voi sa POSIBIL renuntati la rai?
Prima propozitie de mai sus spune INDIFERENT daca esti bun sau rau, sau de ce faci in viata.
Daca eu sunt de acord sau nu e alta problema.

Rugaciune pentru voi, intrebare la Dumnezeu:
Bunule Dumnezeu forteaza-ma si ajuta-ma sa fiu mantuit cu usurime si bucurie fie ca vreau fie ca nu vreau .Bunule Dumnezeu forteaza si ajuta sa fie mantuiti cu bucurie si intr-un mod usor , fie ca vor fie ca nu vor cati mai multi oameni. Fa-ma sa inteleg adevarul despre toate religiile asa cum este in ochii lui Dumnezeu. Arata-mi unde este religia si denominatiunea cea mai buna in ochii tai si muta-ma acolo fara durere si greutati ci cu fericire si iubire. Arata bunule Dumnezeu , in toate eternitatile, la cat de multi oameni posibil adevarul despre toate religiile asa cum il vezi tu si fa-i sa inteleaga acest adevar si muta-i in cea mai bune religie si denominatiune in ochii tai fara durere si greutati ci cu bucurie si iubire. Da-mi de asemenea intelepciune precum lui Solomon si alte daruri ce imi sunt necesare dupa cum stii si la fel da la cati mai multi oameni posibil. fa ca aceste daruri sa fie doar de folos. De asemenea fa ca fiecare om sa aiva ceea ce ii trebuie in toate eternitatile si pe Pamant. Fa ca fiecare om din orice timp sa aiva pentru toate eternitatile ceea ce stii ca are nevoie in toate eternitatile. La fel da Doamne la fiecare din orice Creatie , in toate eternitatile, ceea ce are nevoie. Da la cati mai multi oameni si mie indeplinirea misiunii noastre pe pamant si mantuire. Da Doamne ca aceasta rugaciune sa fie de cat mai mare folos mie si la cati mai multi oameni. Amin.
t-mihaela
Scris: Monday, October 1, 2012 4:22 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Tu ai intrat pe forumul asta sa te legi de religia altora ,care-i problema ta de fapt ...vezi-ti de religia ta si lasa pe altii intr-a lor ,ete ma ,tot o faci pe popa p-aici.closedtopic
Despre musulmani si budisti ce zice Wikipedia, ca se transforma in cartofi prajiti dupa ce mor?clown
apasarar
Scris: Monday, October 1, 2012 5:04 AM
Nivel

Inregistrat: 10/1/2012
Chiar vrei sa sti sau este doar asa o intrebare ?
Utilizeaza rugaciunea de sus. Dumnezeu nu te va lasa fara sa iti arate adevarul despre toate religiile in modul in care este semnificativ pentru tine si in care il vei crede. Prin rugaciune daca vrei poti ajunge cu toata familia la religia si denominatiunea cea mai buna, nu in ochii tai, nu, in ochii lui Dumnezeu.
Banuiesc ca nu crezi ca ce e scris pe wikipedia imi apartine.
shirel
Scris: Monday, October 1, 2012 10:55 AM
Nivel

Mihaela,multumesc iubita ca ai intervenit.pupici pupici eu de abia acuma vad ca ne-a bombardat domnul,doamna tot forumul cu clasificarea de religii.

Scumpule sau scumpa doamna cum eu care sunt de alta religie nu ma amestec si nu incerc sa atrag pe nimeni la religia mea fiindca consider ca nu este important in ceea ce cred eu ci in ceea ce crede fiecare in parte nimeni nu are dreptul sa vina si sa condamne pe topicul meu ce vor sa faca alte fete.
Cine esti tu ,un muritor exact ca si noi toti.Ai mai putine pacate sau credintza decat noi dovedeste asta fiindca deocamdata toti suntem la fel in aceasta privintza dar fiecare are voie sa faca ce crede el in inima lui ,ceea ce a mostenit de la parinti sau sa treaca din propia dorintza la orice religie doreste.Pentru asta nimeni nu trebuie condamnat si dat in el cu pietre.
Vad ca degeaba citesti si ne aduci tot felul de exemple un om cu credintza adevarata in inima nu crede ca ceilalti sunt diferiti de el chiar daca sunt de alta religie.Toti suntem copii lui d-zeu si tu nu ai dreptul sa ne judeci prin ceea ce facem ,lasa pe altcineva sa faca asta in locul tau .Multumesc si sper sa nu mai introduci postari care nu apartim acestui topic.
bereea
Scris: Monday, October 1, 2012 2:05 PM
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Daca tot s-a reactivat topicul, ce spune credinta iudeica despre divort?
shirel
Scris: Monday, October 1, 2012 2:53 PM
Nivel

bereea wrote:
Daca tot s-a reactivat topicul, ce spune credinta iudeica despre divort?

Inainte de a-ti raspunde la intrebare vreau doar sa amintesc cateva puncte foarte importante si generale in legatura cu casatoria in religia iudaica.
Asadar dupa cum am mai scris undeva parca la inceputul topicului in iudaism casatoria este un lucru sfant.Exista numai casatoria religioasa noi ,casatoria ofiala civila nu exista la evrei.Casatoria este oficiata intre un barbat si o femeie ambii de religie iudaica ,ambii necasatoriti(poligamia este interzisa prin lege divina la femei si prin lege rabinica la barbati).
Casatoria se oficiaza in prezentza a doi martori care asista la transferul unui obiect de valoare (de obicei un inel )din propietatea sotului in propietatea sotiei.intr-o casatorie barbatul este agentul activ l-as numi asa ras deci el este acel care promite femeii ca o va intretine ,hrani si in caz de divortz deci ca nu-i va fi bine alaturi de el din motive care vor fi bine verificate el datoreaza si intretinerea ei pana la moarte sau pana se va casatori din nou.Deci barbatul este cel care o ia pe femeie in casatorie ,desi este necesara si acordul ei evident)si tot el este cel care poate sa o desfaca.(foarte ciudat nu? sic alcool )
M-am intins prea tare scuze ,deci sa trecem la subiectul

DIVORTZ IN IUDAISM .

Legile divortului religios in iudaism sunt multe ,complicate si complexe.Prima dintre ele este ca acest divort nu are nici o legatura cu divortul civil fiindca nu este recunoscuta religios casatoria civila ,cum v-am mai spus.Desi de obicei aici in Israel divortul civil este insotit de obicei de divortul religios desi nu este obligatoriu dar fiind multe familii care divortzeaza si nu sunt religioasa deci merg si la un tribunal ,avocat exact ceea ce cunoasteti voi din orice tara unde sunteti.
Exista cazuri in care sotul refuza sa acorde divortul religios sau in care sotul dispare (fara a deceda)si sotia nu poate obtine un divortz fara el si este legata pe viaza nu se poate casatori si reface viatza in mod religios ca orice alta femeie divortzata.
In orice caz desfacerea casatoriei din punct de vedere civil nu inseamna automat desfacerea casatoriei din punct de vedere religios.
Motivele de divort pot fi multiple. In Tora (Biblie), in Deuteronomul 24:1, se spune ca "atunci cand un barbat isi va lua o nevasta si se va insura cu ea si s-ar intampla ca ea sa nu mai aiba trecere inaintea lui, pentru ca a descoperit ceva rusinos in ea, sa-i scrie o carte de despartire si dupa ce i-o va da in mana sa-i dea drumul de la casa lui."
Din acest verset rezulta ca dreptul de a da divort apartine in exclusivitate barbatului si ca actul de divort trebuie sa fie sub forma unui document scris. Despre ce inseamna ceva rusinos (in ebraica davar erva) unii invatati au interpretat-o ca fiind vorba de infidelitate, iar altii au spus ca poate sa fie si o greseala mai marunta, cum ar fi de exemplu daca nevasta a ars mancarea. Alte opinii spun chiar ca un barbat are dreptul sa-si lase nevasta daca-si gaseste alta mai frumoasa. La prima vedere, porunca Torei pare ca incurajeaza divorturile "pur si simplu", fara vreun motiv real de despartire. Insa lucrurile nu sunt chiar atat de simple. In primul rand, un paragraf al Talmudului afirma ca "pana si altarul din Templul Sfant varsa lacrimi pentru barbatul care divorteaza de prima sa sotie!"
De asemenea, porunca Torei referitoare la divort este data pentru a preintampina incalcarea unei alte porunci, aceea de "a-ti iubi aproapele ca pe tine insuti" (Leviticul 19:18). Cu alte cuvinte, este de preferat ca o casnicie insuportabila sa fie desfacuta, decat sa se ajunga la ura intre soti, la violenta conjugala sau chiar la lucruri mai rele... In perioada talmudica (aproximativ sec. 4 i.e.a - sec. 4 e.a.), legislatia divortului se modifica, stabilindu-se niste situatii in care barbatul putea fi obligat de tribunalul rabinic sa-i acorde nevestei sale divortul:

1. Cand dupa 10 ani de casatorie nu aveau copii
2. Cand sotul contracta o boala respingatoare
3. Cand sotul nu vroia sau nu putea sa-si intretina nevasta
4. Cand refuza sa aiba relatii conjugale cu ea
5. Cand continua sa o bata, desi fusese avertizat de tribunal sa inceteze.

Aceste prevederi par sa echilibreze situatia, dand si femeii posibilitatea de a rupe o casnicie intolerabila.
De regula, inainte de a se adresa tribunalului, cuplul care intentioneaza sa divorteze intocmeste un document legal prin care se stabileste cine va pastra copiii, cum se vor imparti bunurile comune si un acord de pensie alimentara. Daca nu e acest document, problemele respective raman la latitudinea tribunalului rabinic. In anul 950 e.a., o opinie rabinica care a fost ulterior acceptata cvasi-unanim, a reglementat si faptul ca un barbat nu are voie sa divorteze de sotia sa fara consimtamantul acesteia, sub pedeapsa excomunicarii din comunitatea evreieasca.
In orice caz, procedura divortului este (pe foarte scurt) urmatoarea:
1. Barbatul scrie un document de divort (in ebraica ghet) sau desemneaza un scrib care sa il scrie in numele sau. Documentul are o forma standardizata, este redactat in limba arameica (o limba apropiata ebraicii) si contine (obligatoriu) numele celor doi soti, localitatile unde acestia traiesc, precum si data la care se realizeaza divortul.
2. Dupa ce sotul inmaneaza in prezenta a 2 martori ghetul(divortul) sotiei, actul este luat de catre tribunalul rabinic care ii face o taietura sa nu mai poata fi folosit din nou si ii da femeii un alt certificat – patur – care atesta ca este divortata si poate sa se casatoreasca.
3. Casatoria este desfacuta, dar femeia nu se poate casatori timp de 90 de zile de la divort, pentru a preveni probleme legate de eventuala paternitate a unui copil (in cazul in care ea este insarcinata in momentul divortului).Frumos nu si ce imi place cel mai mult si nu asta fiindca m-am nascut evreica ci pentru simplu fapt ca este o religie tare logica si destul de bine gandita.
Un caz special este acela in care, asa cum am mai spus, sotul refuza sa acorde divortul religios sau dispare (pe mare, in razboi, etc.) si nu se cunoaste daca este inca in viata sau nu. In acest caz, sotia este o aguna, o femeie care nu se poate recasatori si ramane "legata" de sotul ei pana la elucidarea circumstantelor disparitiei si rezolvarea cazului. Orice relatie de natura sexuala a unei aguna cu un alt barbat este clasificata de catre Tora drept adulter si atrage dupa sine consecinte grave, inclusiv asupra evetualilor urmasi ai unei astfel de uniuni.
Probleme in ceea ce priveste femeile agunot (pluralul de la aguna) sunt deosebit de complexe, ele continuand sa existe (desi solutii de desfacere a casatoriilor se mai gasesc).

si fiindca am multe prietene care sunt si divortzate sau in curs de divortz am auzit multe povesti nu prea frumoase in care barbati care sunt violenti si obsesivi nu vor sa le dea divortul religios femeile pentru a nu le dadea libertatea de as reface viatza.in asemenea cazuri divortl dureaza anii de zile plini de dureri si in care femeia trebuie sa adune tot felul de dovezi impotriva sotului pana se elibereaza de acesta.
Daca aveti intrebari sunt aici pentru voi!!pupici pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.