Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| La cererea fetelor deschid si eu un new topic si sper cu ajutorul lui Cristy(care a invatat mai multe)sa facem fata explicatiilor care va intereseaza(si binenteles si timpului )
Inainte sa incepem ,iudaismul este o religie ,civilizatie,un popor un sistem legal,o filozofie,si poate chiar o gastronomie. Voi incerca sa fiu intelesa de voi toate deoarece fiecare lege are o multitudine de interpetatii,fiecare poveste are o multime de explicatii are sa va para complicat si chiar este. Cine nu este evreu poate va fi intrigat de religia aceasta ca dupa cum stiti deja iudaismul este sursa crestinitatii si a islamului. Poate ca va intrebati ce are aceasta religie care a supravietuit atatia ani si a ajutat atatia evrei sa supravietuiasca ? Sper din adincul inimii sa reusim sa ajungem impreuna la aceeasi concluzie la care evreii au ajuns dealungul atator decenii si anume ca din toate placeriile vietii ,sa cistigam cunostinte este cea mai minunata. Am sa incerc sa fiu inteleasa si chiar sa va povestesc prin tot felul de povestioare despre aceasta religie ca sa fie pe intelesul tuturor si sa nu ma complic si eu prea tare fiindca imi va fi foarte greu de explicat. |
|
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| Shirel,te felicit pentru topic,sa stii ca din partea mea ai toata atentia
am o intrebare,pentru inceput: ce este Talmud,cand a aparut,daca e un fel de lege,e respectata de toata lumea? |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2007 Mesaje: 3818
| Ma bucur tare mult ca ai deschis acest subiect, sunt nerabdatoare sa aflu mai multe despre iudaism. |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 5605
| alexandra_lazar wrote:Ma bucur tare mult ca ai deschis acest subiect, sunt nerabdatoare sa aflu mai multe despre iudaism. Si eu . |
|

| Iudaismul incepe cu un om si cu o idee revolutionara:ABRAHAM.El a trait acum 4000 -5000 de ani in urma si ideea lui a fost atat de indrazneata incat este asa de originala ca a fost recunoscuta universal de intreaga lume.Abraham a descoperit nu mai mult decit pe Dumnezeu insasi,dumnezeul unic. cica Abraham a fost lasat singur intr-un magazin unde se vindeau statuete cu idoli di marmura ,din lemn sa pazeasca ,cind s-a intors vanzatorul toate statuetele cele mici erau sparte,in afara de una mai mare.Intrebat ce s-a intamplat Abraham a spus ca statueta mai mare le-a spart pe alea mai mici.Cum se poate asa ceva statueta mai mare este doar un idol nu poate sa faca asa ceva1 La care Abraham a spus ,pai daca nu crezi ca are asa o putere de ce te inchini la ea? Abraham a inteles ca trebuie sa fie altcineva care sa aiba o putere asupra tuturor si nu o simpla statuie de lemn care orcind poate fi distrusa.Pe de alta parte a ajuns la concluzia ca o multidine de D-zei se bat intre ei si fiecare vrea sa-si protejeze puteriile.Paganismul poate produce numai conflicte si atunci Abraham a inteles ca numai un D-zeu este peste tot si pentru fiecare. Trebuie sa spun ca pe urma a aparut o religie care credea in 2 D-zeii unul bun si unul rau si ca nu se poate ca un D-zeu sa fie responsabil si de bine si de rau. dar la care s-a renuntat repede deci a ramas teoria cu un singur D-zeu.(monoteismul) In judaism nu se poate intelege cum este posibil ca D-zeu sa aiba un fiu ca in prima lege data pe muntele Sinai lui Moise scrie: Eu sunt Dumnezeu,eu sunt singurul si unicul!deci d-zeu nu are cum sa se razgindeasca si ce deodata si-ar dori familie si copii? Nu ,D-zeu nu are caracteristica omeneasca.
Iudaismul sustine cu toata forta ca este doar un D-zeu si nu trei deci nu are familie compusa din mama si fiu. Stiu ca crestinismul recunoaste si crede in Sfanta treime de aceea eu incerc sa explic asa numai sa nu ma condamnati la moarte pe forum! Deci d-zeu nu este ceva omenesc el nu poate fi influentabil ca cineva in carne si oase,deci nu are corp,nu poate sa moara ca sa invie pe urma si nici nu poate lua o forma omeneasca. Ideia ca intre dumnezeul din cer si oameni poate exista un intermediar este contra celor declarate de dumnezeu care a zis, si o gasiti in biblie; eu sant dumnezeul TAU., si in ebraica e clar ca exista o linie directa intre dumnezeu si fiecare om, fara intermediari. dumnezeu vorbeste la fiecare persoana in direct. pentru evrei asta inseamna ca exista o linie intodeaune deschisa catre dumnezeu. ideia ca oameni se roaga la fiul lui dumnezeu, merge complect contra judaismul crede ca nimeni nu trebuie sa vorbeasca in locul omului, sa traiasca in locul omului sau sa moara in locul omului.
Ce spun evreii despre Isus? Evreii pot accepta ca Isus a atins cerul dar nu ca a venit din cer, e foarte posibil ca Isus a mers pe pamant cu dumnezeu, dar el nu era un dumnezeu care mergea ca un om. el este pentru evrei cineva care este respectat, dar nu cineva la care te poti inchina
|
|

| sami wrote:Shirel,te felicit pentru topic,sa stii ca din partea mea ai toata atentia am o intrebare,pentru inceput: ce este Talmud,cand a aparut,daca e un fel de lege,e respectata de toata lumea?
Sami ,ai putina rabdare ajung si acolo ,chiar nu vreau sa va inebunesc de la inceput ! |
|
| Shirel,mi se pare incredibil ce spui tu acolo legat de Isus
dar,astept continuarea,poate ma mai lamuresc cat de cat,apoi vin cu intrebarile |
|

Inregistrat: 6/10/2006 Mesaje: 6198
| super,super topic |
|

| in Iudaism dumnezeu nu are forma omeneasca, nu are caracteristica omeneasca, nu este influentat de cea ce poate influenta pe om. are o putere de ne masurat. este infinit. se afla peste tot in acelasi timp in ori si ce. nimeni nu stie de unde vine. dumnezeu ia raspuns lui Moise pe sinai: "eu sant". EU SANT, este ceva de care sa scris multe carti. EU SANT, inseamna ca el e totul. T O T U L . aerul care il respiram, pamantul pe care calcam, nori si florile si munti si ce nu se vede si ce nu se aude. TOTUL. ce a fost , ce este si ce va fi. TOTUL. SI EL E SINGUR, SINGURUL, NU DOI SAU TREI . EL, SI NIMENI ALCINEVA. Unii nu pot crede ca asa un dumnezeu puternic se poate ocupa de noi, furnicile universului. Unii se refera la dumnezeu ca dumnezeul evreilor, cu toate ca biblia clar relateaza ca dumnezeu este universal. poate din cauza ca evrei se refera la dumnezeu ca DUMNEZEUL LUI AVRAHAM. De ce evrei se refera la el ca DUMNEZEUL LUI AVRAHAM? Pentru ca acest dumnezeu care a facut universul si tot cea ce este pe pamant, sa ocupat in direct si intr-o forma intima de viata lui avraham. dar nu numai avraham, pentru ca dunnezeu declara "EU SANT DUMNEZEU, DUMNEZEUL TAU", si sa referit la toti. Ganditi-va ca intr-o perioada unde frica de dumnezeu era palpabila, gasim in biblie o discutie intre avraham si dumnezeu. este o discutie in legatura cu distrugerea celor doua orase, SODOM si GOMORRAH. aceste discutie ne arata ca dumnezeu este apropiat de noi, ca ne asculta daca avem dreptate, si ca daca avem dreptate isi poate schimba directia. dumnezeu isi schimba directia sub influenta omului. omul are si el puteri mari. mai mari decat isi inchipuie. Faceti lucruri corecte si bune, si dumnezeu este cu tine. si poate ca este adevarat ce se spune: " ca omul poate misca munti, daca incearca". DACA INCEARCA, aicea e secretul. oare noi, muritori, putem sa avem discuti cu dumnezeu? da, uite ca Avraham l-ea avut! Nu linia directa deschisa intre dumnezeu si om ne da posibilitatea sa intram in contact cu dumnezeu ori si unde, ori si cand, pentru ori si ce. E DORINTA LUI DUMNEZEU. "EU SANT DUMNEZEU, EU SANT DUMNEZEUL TAU". e foarte clar. Se poate zice ca dumnezeu e o parte integrala in istoria judaismului. si ca sa nu se uite istoria si rolul lui dumnezeu in istoria judaismului, mereu , cand dumnezeu are ceva de zis, el comunica mai intai legatura istorica, familiara cu evrei: " EU SANT DUMNEZEU, DUMNEZEUL LUI AVRAHAM, DUNNEZEUL CARE VA ELIBERAT DIN EGYPT, CARE VA DAT LEGILE, si asa mai departe. un dumnezeu care face parte integrala in viata evreilor dealungul anilor. El este un dumnezeu cu care evrei au facut istorie. el face parte integrala de amintirile evreilor.
|
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Felicitari pentru topic...interesant! Va urmaresc cu atentie |
|

| Rody wrote:super,super topic
Ma bucur ca va place si ginditi-va ca chiar nu am de gind sa ma contrazic cu cineva ,ca eu sunt evreica nu inseamna ca religia mea este cea mai buna ,tare si ca noi suntem cei mai credinciosi . Sunt si la noi tot felul de discutii si citate care nu se potrivesc una cu cealalta ,deci nici la noi nu avem raspuns la toate intrebarile asa ca in privinta asta toate religiile sunt egale nu au destule informatii concrete.asta urmeaza sa vedem ce ne mai asteapta si dincolo(si daca exista asa ceva ) )unde poate vem gasi toate raspunsurile dar sa nu fie prea tarziu!: :004: :004: |
|

Inregistrat: 6/10/2006 Mesaje: 6198
| shirel wrote:Ma bucur ca va place si ginditi-va ca chiar nu am de gind sa ma contrazic cu cineva ,ca eu sunt evreica nu inseamna ca religia mea este cea mai buna ,tare si ca noi suntem cei mai credinciosi . Sunt si la noi tot felul de discutii si citate care nu se potrivesc una cu cealalta ,deci nici la noi nu avem raspuns la toate intrebarile asa ca in privinta asta toate religiile sunt egale nu au destule informatii concrete.asta urmeaza sa vedem ce ne mai asteapta si dincolo(si daca exista asa ceva )  )unde poate vem gasi toate raspunsurile dar sa nu fie prea tarziu!: :004: :004: Sa sti ca ai dreptate.De asta eu nu ma iau dupa nici o religie si fac asa cum cred eu de cuvinta si rezulatatele se vad.Un exemplu,Dumnezeu mi-a vindecat copilu.Ma-m rugat asa cu am stiut eu.Te pup Shirel |
|

| Am spus ca pentru judaism, dumnezeu e unu si nu doi sau trei. dar de ce dumnezeu care este unu, are doua nume? Acum ar fi cazul sa va lamuresc : pentru judaism, exista numai o singura biblie, si nu doua. si aceata biblie este singura carte in care dumnezeu vorbeste cu oameni in direct, si spre un popor in totalitate, e in biblie ca dumnezeu da omeniri legile sale. si este neacceptabil ca cuvantul lui dumnezeu ,care se afla in biblie, sau cum se numeste de asemenea, cele cinci carti a lui Moise, sa fie numit vechi,demodat sau de pe vremuri, iar un alt document scris de oameni si nu de dumnezeu sa fie numit nou, proaspet, ultima nautate. Deci in continuare ma voi referi numai la biblie, adica asa numitul Vechiul testament. Gasim in biblie doua nume pentru dumnezeu si anume : ADONAY - ELOHIM = LORD - GOD = DOMNULE - DUMNEZEU. multi evrei religiosi nu pronunta numele lui dumnezeu asa cum este scris in ebraica pentru ca numele este socotit prea sfant. deci in loc de ADONAY, vor folosi HASHEM, cea ce inseamna "numele", si in loc de ELOHIM, intentionat il vor pronunta altfel, adica ELOKIM. In plus, de doua ori pe zi un evreu religios trebuie sa spuna un text din biblie si unde se gasesc ambele nume inpreuna. SH'MA ISRAEL ADONAY ELOHENU ADONAY EHAD, in traducere - "ascultati israel, domnul dumnezeu , un singur domn.(un fel de crez) Sunt sigura ca va intrebati , daca el e unu,de ce exista acesta confuzie cu doua nume? Bine inteles, in judaism exista mai multe raspunsuri, ca de obicei. uni filozofi evrei explica prin faptul ca o persoana poate avea mai multe nume care reflecta diferite relati care le are. Eu pot fi o mama pentru copii mei, draga (numai in anumite zile), pentru sotul meu, doamna pentru straini sau Angi pentru prieteni. Dumnezeu are doua nume pentru ca dumnezeu are doua feluri de relati cu omenirea. cand noi credem ca el a fost bun, intelegator si iertator, noi spunem :TODA ADONAI - MULTUMESC DOMNULUI ! dar daca te imbolnavesti, faci un accident de masina, iti pierzi serviciu, noi consideram ca dumnezeu a fost dur cu noi, nu ne-a facut un proces, ne-a pedepsit direct si ne vom exprima : ELOHIM ADIRIM - - DUMNEZEULE!(enorm de mare) Dar de ce un dumnezeu care e bun, intelegator si iertator, pare sa fie cateodata dur, aspru, pedepsitor ? Pentru acelasi motiv ca parinti care isi iubesc copii, pe care le alinta si le adora, trebuie, ca educatie, sa si pedepseasca, sa apara ca sant duri in aplicatia regulilor din casa sau afara. Totul spre binele copilului,chiar daca copilul nu vede asta asa. asa si dumnezeu. cateodata avem si noi, copii lui dumnezeu,nevoie de educatie care pare dura(ce parere aveti mamici?) Cea ce este interesant e faptul ca in ebraica cuvantul ADONY, e feminin, iar cuvantul ELOHIM e masculin. asta sugereaza ca dumnezeu este si o mama si un tata. Deci cuvintele ADONY - ELOHIM reprezinta atributile feminine si masculine. marele dumnezeu este UN EL si O EA. deci armonia intre feminin si masculin e dumnezeu. Uni spun, ca sa vezi, e sa crezi .Nu este adevarat, sa vezi e sa sti. Sa crezi inseamna ca crezi ca o parere este mai adevarata decat o alta parere. Religia este bazata pe credinta, in principiu. uni au intrebat : de ce daca dumnezeu vrea ca toti sa creada in el, nu s-a aratat ca toti sa-l vada, ca nimeni sa nu mai discute existenta sa. raspunsul e simplu. daca dumnezeu ar aparea, nimeni nu ar crede in el si oameni ar fi fortati sa-i accepte existenta. Dar noi, oameni, santem nascuti cu logica. deci, sa crezi ca precizia matematica a universului, poate sa fie rezultatul unei fericite intamplari, cere o credinta cu mult mai oarba ca credinta in dumnezeu. Dar exista diferiti oameni : atheisti nu cred ca dumnezeu exista, agnostisti spun ca nu se stie exact, ca nu sant dovezi convingatoare ca dumnezeu exista, si deci ei nu isi dau cu parerea , nici la stanga nici la dreapta. o gluma spune ca atheisti nu poate sa-l gasesca pe dumnezeu, asa cum un hot nu poate sa gasesca politia dar bine inteles ca un ateist evreu va proclama cu multa mandrie : "multumesc lui D-zeu ca sunt ateist".
|
|

| Ca s-a nu va fie greu de citit va fac un rezumat.
--Judaismul incepe cu Avraham, primul om care a inteles ca exista numai un dumnezeu. --teoria stiintifica care explica nasterea universului e indentica cu povestea din biblie. totul a inceput deodata. de la cea ce parea sa fie nimic. si sa ajuns la universul de azi. -- Judaismul insista ca Dumnezeu e unu , deci o credinta in a monotheism total. Judaismul rejecta ideea de dualism. o multitudine de dumnezei sau ideea crestinismului. --Judaismul nu numai ca crede in Dumnezeul care a creat totul dar si in Dumnezeul care isi mentine relatia cu omenirea intr-o forma personala. --cele doua nume a lui dumnezeu reflecta dualitatea feminina/masculina, amestecate intro armonie totala , reprezentand firea lui dumnezeu. --dovada suta la suta ca dumnezeu exista nu este posibil sau de dorit, ca ar elimina credinta in dumnezeu. dar judaismul accepta existenta lui dumnezeu ca cea mai logica alternativa posibila.
|
|
| hm,exact cum banuiam,evreii se ghideaza dupa Vechiul Testament.
totusi,ce parere au ei despre Noul Testament,despre evanghelistii care l-au scris? |
|
|