Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Cum ati procedat pentru a-i face un "program" bebelusilor vostri? Ma refer aici la orele de masa (intervalul orar la care papa), ora de baita, somnul de peste noapte, activitatile de peste zi (jucat, cantat, plimbarica) etc. Ati facut voi ceva pentru a-l "stimula" sa aiba un anumit program sau si l-a "reglat" singur? |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Eu in primele luni eram atat de dezorientata si de deprimata de era un haos total viata mea cu bebelus. A avut colici si bocea oriunde mergeam doar in carut tacea si de aceea stateam mult afara. La 4 luni am reusit sa-i fac un program cu adevarat cand am descoperit forumul pentru copii. Pana atunci nu aveam curaj sa-i institui program de somn regulat. Asa ca Andismom eu stiu programul de la 4 luni in sus dar sigur de tot alte mamici te pot ajuta cu programul la bebe atat de mic. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/16/2006 Mesaje: 1390
| milan si-a format singur programul...cand vroia sa pape il puneam la san,cand vroia sa doarma dormea...nu-l tineam treaz sau flamand baita eu ii faceam ca si acum in jur de h opt...ca sa nu adoarma tarziu...il puneam sa pape si stingeam lumina si adormea apoi...noapte se trezea de vreo cateva ori dar numai pt papa...si nu deschidea ochii si apoi iar somnic,acum noaptea se trezeste de 2 ori,dar suge putin sau nu se trezeste...isi va regla singurel programul...eu sunt o norocoasa ca nu prea plange fara motiv si-l linistesc imediat,iar colici nu a avut...daca nu vrea sa adoarma dupa-amiaza iesi cu el afara pt 10-15 min,poate si mai mult daca e cald si va adormi instantaneu |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Programul bebelushului .... trebuie ajustat inca din primele saptamani. Oricum , la inceput, ei dorm 85% din timp. Apoi , pe parcursul zilei ,se creeaza o rutina in jurul orelor de masa. Cate 10 , 15 min de joaca inainte de fiecare masa , apoi papa si sigur adoarme putintel. Si tot asa. Fiecare bebe are propriul ritm de hranire , si in functie de asta trebuie facut si programul. In general, inainte de ora de masa de seara cu 1 ora jumatate , se joaca cu bebe 15 , 20 minute , apoi se face masajul , apoi baitza , papa si nani. La 7 ar trebui ca bebe sa fie in pat, cel putin pana la varsta de 9 luni. Asa e aici si asa te si sfatuieste. Se va trezi pe la 12 si apoi 5 dimineata dupa papa ( mesele de noapte ) care vor fi scoase in timp. ( se inlocuiesc treptat cu ceai , apa fiarta si racita ).... Noi ne-am tinut dela inceput de rutina aceasta si Maria doarme in patutzul ei de la 2 zile , are masajul si baitza la ire fixe , sticluza si la 8 nani. Pana dimineata la 8 nu stiu ca am bebe in casa. In primele 3 luni jumatate se trezea la ora 4 ( cu aproximatie ) pentru una din mesele de noapte .... apoi s-a mutat la 5 , la 6 , la 7 acuma e la 8 de vreo 2 , 3 luni cel putin. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| La John a fost haos total la inceput, noroc cu el, ca avea un program destul de regulat, ca noi eram complet depasiti, cu toate ca eram 4 oameni. Niciodata nu reuseam sa ii facem baita la timp, sa iesim afara la timp, ca sa nu mai zic cand aveam de mers undeva la o anumita ora, era dezastru. Apoi, incetul cu incetul au intrat lucrurile in normal si am ajuns sa ne respectam programul cam in masura de 75-80%.
Acum o sa incercam sa avem un program mai bine organizat inca de la inceput, in care sa ii implicam pe amandoi copiii. Va anunt peste cateva saptamani cum merge. |
|
| Briana pe la 3 saptamani a renuntzat singura la masa de noapte Iar papica e din 3 in 3 ore pana la baitza si atunci ultima masa pe ziua respectiva.Dar ea nu prea doarmea in cursul zilei, ceea ce face si acum de altfel, parca are titirobil la funduletz, da din maini si din picioare in continuu, si face chestia asta pana oboseste dupa care se enerveaza si plange de ii sare camasha de pe ea .Eu cred ca am un copil hiperactiv. |
|

Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 3/6/2006 Mesaje: 309
| Of, cat de mult mi-am dorit sa am si eu un copil care sa aiba un program fix...Citeam ce scriau alte mamici si tot asteptam sa faca 2 luni ca sa isi regleze cat de cat programul, dar n-ai sa vezi. Fiica-mea are personalitate de mica - face numai cum are ea chef, si ma dispera pe mine. Acum vreo 3 saptamani nu mai vroia deloc sa doarma noaptea (si faza asta a durat cam 2 saptamani). Mai nou, doarme noaptea dar nu mai vrea sa doarma ziua. Nu pot sa mai fac nimic prin casa, nu reusesc sa o adorm nici daca mergem la plimbare, in parc. Nu mai stiu ce sa-i fac |
|

Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Andismom wrote:Cum ati procedat pentru a-i face un "program" bebelusilor vostri? Ma refer aici la orele de masa (intervalul orar la care papa), ora de baita, somnul de peste noapte, activitatile de peste zi (jucat, cantat, plimbarica) etc. Ati facut voi ceva pentru a-l "stimula" sa aiba un anumit program sau si l-a "reglat" singur?
Orele de masa:
Cat l-am alaptat la san (3 luni) si-a facut el partial programul, in sensul ca nu ii dadeam san mai devrme de o ora de la ultimul supt.Avand un carnetel in care imi notam tot, mi-a fost de mare ajutor.Noaptea ii dadeam de cate ori kitzaia.Dar la noi nu adurat decat o luna jumate pana cand matei a renuntat de bunavoie la masa din cursul noptii.
Dupa ce am inceput sa ma mulg si sa ii dau laptele meu in biberon, i-am facut program, adica la 2 ore jumate ii dadeam biberonul, apoi la 3 ore.Am fost nevoita sa ii fac program, astfel incat sa nu las copilul sa planga de foame, in timp ce eu dezghetam lapticul meu de la congelator, dar si pentru o mai buna organizare.
Dupa ce am trecut la lapte praf, am mentinut progarmul de 3 ore diferenta intre mese.Nu mi s-a intamplat sa nu imi manance toata mancarea la o masa, exceptie facand numai perioadele de eruptie dentara si inceputul diversificarii cu legume.
Orele de somn:
Inca de cand l-am adus acasa si pana acum,in prezent, Matei se culca in timpul zilei cand ii este somn, iar seara, obligatoriu la 22-22.15 este in pat.Aici i-am facut eu program, pentru ca daca ar fi dupa el, ar dormi la ore anormale si deranjante pentru restul familiei.
Ora de baitza:
In primele saptamani ii faceam baitza cam pe la 18.30-19, inainte cu o juma de ora de o alaptare, astfel incat bebe la baitza sa nu fie nici infometat, dar nci cu burta plina.In prmul caz prinde oroare de baitza pentru ca lui ii este foame si nu percepe baitza ca fiind un lucru furmos, iar in al doilea caz, bebe poate voma in timpul baitzei, din cauza manevrelor facute de parinte sau pur si simplu din cauza apei calde.Exact ca si la adult: la adult, nu se recomanda baia sau dusul imediat dupa masa.
Orele de joaca:
Le stabilesc eu in functie de gradul de oboseala al copilului. Dimineata se joaca pe covor pana oboseste si il pun in patut apoi pentru a-i oferi sansa sa adoarma singur, cand este pregatit.
Dupa pranz procedez la fel ca si dimineata.
Dupa-amiaza iesim afara, momente in care fie este numai plimat in carut, fie il punem pe jos sa mearga singur (de 2 zile ).
Seara, in general il punem iar pe covor sa se joace, ca altfel il ia somnul inainte de baita si de masa de seara si ne dam cu totii programul peste cap.
Eu nu am fost adepta "lasa, ca isi face el singur un program", constienta fiind de faptul ca un copil intr-adevar, stie cand ii este foame, cand trebuie skimbat, dar multe alte lucruri nu le stie si nu le poate invata decat daca parintele ii ofera zilnic o rutina cu care copilul sa se obisnuiasca.El nu stie ca suprasolicitarea il face ori sa adoarma mai tarziu, ori sa fie nervos, pe cand eu, ca si parinte, vazandu-l oboosit, il pun in patut la odihna, in loc sa il las sa cada pe covor de somn (ceea ce nu prea s-ar putea intampla din cauza prea multor stimuli).
Deci, eu i-am facut partial program, acolo unde mi s-a parut ca trebuie ca ofer copilului rutina, fara a-i stribi din libertatea de a opta pentru cand vrea sa se joace, cat vrea sa se joace, cand si cat vrea sa doarma sau cat sa manance.Unele lcururi e bine sa fie stiute drept reguli care nu se incalca, dar si altele trebuie mentinute flexibile, pentru a nu creste copilul intr-un climat rigid. |
|
| Noi acum de vreo saptamana avem urmatorul program:
Dimineata ne sculam din pat cand se scoala John. Daca atunci mananca si Jodie Kate, ne mai jucam in pat pana cand termina, apoi mergem in sufragerie si mancam micul dejun. Apoi ne jucam un pic, cat Jodie kate mai trage un pui de somn, apoi ea papa din nou dupa care iesim in parc toti 4. Stam in parc 2-3 ore, apoi tati pleaca la serviciu iar noi venim acasa, mananca John, mananca Jodie kate, apoi ne culcam toti trei. De obicei se scoala fata prima, mananca, apoi se scoala si John. Mai stam in pat, ne uitam la desene animate, citim carti, apoi ne mai jucam prin casa (cu cuburile, cu calculatorul, cu masinute), gustam cate ceva, apoi John iese afara cu bunu, iar noi stam acasa, pe forum (de cateva zile are colici mai dupa fiecare masa si stau mai mult cu ea in brate). Cand vine John din parc, mai mananca ceva, apoi face baie (cand nu face dimineata), face baie si Jodie Kate, mananca din nou, apoi se culca pt o perioada mai lunga (cam 5 ore), noi mai citim putin sau mai vedem desene animate si apoi ne culcam si noi. |
|
 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17851
| La noi Andrei si-a facut singurel programul, oarecum. El a stabilit cand mananca si deja am cam invatat ritmul. Eu am stabilit cand ii fac baita si cand si cat il scot afara.
Acum are urmatorul program, desi nu il respectam chiar 100% tot timpul, ne mai adaptam in functie de imprejurari: - 07:00 - scularea, schimbat pampers + joaca + somn - 08:00 - scularea, laptic de la sursa, joaca, somn - 10:30 - scularea, laptic + suc morcovi (vreo 5 lingurite), schimbat pampers, iesit afara pana la ora 13:00 - 13:00 - schimbat pampers, laptic, somn - 16:30 - schimbat pampers, laptic, joaca - 20:00 - baita, laptic, somn - 01:00 - laptic, somn - 05:00 - laptic, somn
El are in continuare 7 mese, dar nu ma deranjeaza ca ma scoala noaptea atata timp ca mananca si e sanatos. Uneori sare peste masa de la ora 01:00, daca ii fac baie mai devreme si mai mananca o data pe la 23:00. |
|

Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Trezirea 6.30-7.30, alaptat si joaca in pat la mama si la tata, cu tras de par, chiuituri si tot tacamul Mai motaim pana pe la 8.30-9.30 10.30 - mic dejun cu cereale si fructe, apoi joaca, explorari diverse 11.30-12 - nani, variabil, de la 1/2 h pana la 2 h 14 - pranzul si afara 17- laptic de la sursa 19.30-20.30 - cina 21.15 - san si nani
Dupa cum se vede nu este un program rigid, de multe ori se pliaza pe nevoia imediata a bb-lushului. Daca avem de mers undeva pentru mai multe ore, grabim micul dejun, intarziem pranzul si introducem o masa de lapte.
|
|

Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Noi avem urmatorul program:
- trezirea pe la 7 - 7.30 pentru laptic, dupa care somnic - 9 - 9,30 laptic si mama mai sta langa Miruna sa mai motaiasca pana la 10,30 - 11. - in timpul zilei (11 - 20) doarme cam 4 - 5 ore, papa la 2 - 2,5 ore - baia la ora 20, laptic si somnic. - noaptea se mai "trezeste" de 2 ori (pe la 2 si la 5) sa pape (cu ochii inchisi, ca o aud cand se foieste si suge manutele)
Daca programul de zi e flexibil, doarme la ore diferite, cel de seara e sfant, dupa baita ii fac masajul, o imbrac, sting lumina, las veioza la nivelul 1, pe pernuta si papa. Acum stie si ce inseamna pernuta, ca singurica a inceput sa caute sanul in ea. Pe la 19 asteapta - parca - baita, ca ii place foarte mult.
|
|
|