Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Cat dureaza (cate zile se sta in spital dupa nastere si cate zile mai dureaza recuperarea dupa ce ajungem acasa), cum este, povesti traite de voi. |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 2/16/2006 Mesaje: 30
| primele 2 zile ingrozitoare in spital.patul era pera inalt si nu puteam sa ma asez dintr-o miscare.a fost bine ca am avut pe bebe cu mine si-l alaptam in ce pozitie doream.adica de culcat sau l-am pus in prima zi pe un pervaz(nu radeti,e o solutie :hohot: trebuie sa urmaresti sa urinezi a doua zi si sa ai scaun. dureri mai mari in primele 2 zile.eu am avut incizie.mergeam ff incet
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/15/2006 Mesaje: 6678
| SI la mine a fost dificil cu pozitia in care puteam sa stau, mai mult culcata sau pe o parte. Mi s-a facut episiotomie si abia dupa ce mi-au scos firele am putut merge normal. Pot sa spun ca m-am refacut in totalitate dupa o luna. La mine a mai fost o parte urata. Eram foarte constipata din cauza ca trei zile, in spital, am baut lapte foarte gras. Dar a trecut. Stiu ca imediat dupa ce am nascut am zis ca mai vreau un copilas!:yes: |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Mai am si eu putin, deja ma gandesc cam cum o sa fie dupa nastere. Am sa nasc fara anestezie si, aici, daca esti la prima sarcina obligatoriu iti va face episiotomie. Sper sa fie totul ok. Aici, regula spitalului este sa stau 5 zile internata cu bebe, iar in caz de complicatii dupa nastere se sta 10 zile .
|
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Mai, taki, cu cat imi spui mai mult, cu atat imi schimb parera despre japonezii astia. Credeam ca sunt mai destupati la minte, ca slava Domnului, resurse materiale si medicina dezvoltata au, numai ca se pare ca sunt inpoiati in mentalitati. Pai sa recapitulam: nu folosesc anestezie, adica sa te chinui vrei-nu vrei, epsiotomie obligatoriu ( cu toate ca in multe cazuri nu e necesara), spitalizare 5 zile (in loc sa te trimita acasa sa stai cu copilul si sotul, sa va obisnuiti unul cu altul, sa ai parte de atmosfera placuta si calda de acasa), nu acopera asigurarea nasterea (ce motiv tampit, ca nu e boala, dar e facuta de doctor, la spital, nu?), iti prescriu antibiotice si nu iti spun pentru ce...cam asta imi aduc aminte pana acum, or mai fi si altele.
Hai ca aici in China inteleg ca sunt vai de mama lor, ca ei nu sunt nici la degetul mic ca dezvoltare fata de japonezi, dar eu cand am mers in Japonia mi s-a parut totul foarte bine 'reglat", un mecanism tzais, dar se pare ca sunt mult mai inapoitati decat se vede din afra sau dintr-o scurta vizita turistica. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| freedelia wrote:Mai, taki, cu cat imi spui mai mult, cu atat imi schimb parera despre japonezii astia. Credeam ca sunt mai destupati la minte, ca slava Domnului, resurse materiale si medicina dezvoltata au, numai ca se pare ca sunt inpoiati in mentalitati. Pai sa recapitulam: nu folosesc anestezie, adica sa te chinui vrei-nu vrei, epsiotomie obligatoriu ( cu toate ca in multe cazuri nu e necesara), spitalizare 5 zile (in loc sa te trimita acasa sa stai cu copilul si sotul, sa va obisnuiti unul cu altul, sa ai parte de atmosfera placuta si calda de acasa), nu acopera asigurarea nasterea (ce motiv tampit, ca nu e boala, dar e facuta de doctor, la spital, nu?), iti prescriu antibiotice si nu iti spun pentru ce...cam asta imi aduc aminte pana acum, or mai fi si altele.
Hai ca aici in China inteleg ca sunt vai de mama lor, ca ei nu sunt nici la degetul mic ca dezvoltare fata de japonezi, dar eu cand am mers in Japonia mi s-a parut totul foarte bine 'reglat", un mecanism tzais, dar se pare ca sunt mult mai inapoitati decat se vede din afra sau dintr-o scurta vizita turistica.
Delia, hai sa nu fim rai si sa nu-i mai judecam atata pe japonezi. Poate eu am fost un caz nefericit, la consultatia de data trecuta, poate acel doctor era chiar " pe din afara ", dar pana data trecuta mi s-au dat destule explicatii in legatura cu copilul si cu nasterea. Asta asa este, intr-adevar, ei merg pe unele reguli impuse pe care nimeni nu le incalca. La clinica la care merg eu, este destul de renumita pe judetul Kanagawa Ken, nu se face anestezie la nastere, asta mi-au spus-o de cand eram insarcinata in 3-4 luni. Ei, merg pe premiza " natural este cel mai sanatos "...in fine, eu m-am impacat cu idea...si prietena mea a nascut la fel, fara anestezie si nu a murit, este durere dar ce pot face nu sunt in tara mea sa fac eu regulile.
In privinta asigurarii medicale, iarasi nu pot face nimic pentru ca asta e legea la ei...daca nasti prematur te umplu de bani, da cine vrea sa nasca prematur ??? , iar daca nasterea se desfasoara in conditii bune si copilul este sanatos nu-ti da nici un ban, pentru ca ei nu considera nastrea o boala... si daca stam sa ne gandim bine, acum din punctul meu de vedere, eu nu consider ca a da nastere unui copil este o boala.
Despre episiotomie, la fel, este o regula pe care ei o vad necesara, de ce sa te rupi tu si sa te faci snururi cand pot ei sa evite acest lucru. Nu toate avem nevoie de episiotomie, dar la majoritatea este necesara. Sotia baiatului lui Taka, cand a nascut prima data i-a facut episiotomie, la fel si prietenei mele, la a doua nasterea s-a dilatat frumos si nu a mai avut nevoie de episiotomie si nici nu i-au mai facut.
La faza cu adimistrarea antibioticelor o sa aflu maine amanunte, dar pana la urma ei sunt doctori si stiu mai bine ce tratament trebuie sa dea pacientei... Japonezii dupa parerea mea se poarta impecabil, dar cateodata diferentele de cultura dau dureri de cap...am fost suparata, mi-a trecut si trebuie sa mergem mai departe pentru ca oriunde ai fi viata trebuie continuata. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Aaaa, io nu-i judec, adica nu cred ca-i judec, da mi se pare super aiurea ce aud. Acum, la urma urmei, eu m-am invatat cu sistemul american unde pacientul e sef, doctorul doar iti prezinta optiunile si daca il intrebi, iti spune ce ar alege el, daca nu, tu alegi, el face. Si in Romania mi s-a parut greu sa accept unele explicatii insuficiente ale unor medici, aici ma cert cu ei pana in panzele albe si pana nu imi raspund la tot ce vreau sa stiu nu plec. La fel, pana cand nu aflu toate optiunile posibile pentru o anumita situatie, nu plec, nu ma las complet pe mana lor, pentru ca chiar daca sunt doctori, uneori situatia e diferita de la pacient la pacient si ce mie mi se pare nasol poate altcuiva i se pare ok. De exemplu, daca va trebui sa fac cezariana, se poate face cu cateva tipuri diferite de anestezie 9mi se pare normal sa decid eu, la sfatul doctorului, pe care o aleg), apoi exista diferite procedee de a atenua sau chiar elimina durerea dupa operatie (aici a fost lupta pe viata si pe moarte cu doctorii, parca le scoteam dintii unul cate unul pana mi-au spus care sunt toate optiunile). Eu una cu greu pot avea incredere in cineva cand vine vorba de viata mea, mai ales intr-un doctor despre care nu stiu mai nimic si pe care il vad de cateva ori inaite sa ma ajute sa imi nasc copilul. Si sincer, cu japonezii nu am zis-o cu rautate, dar chiar ma asteptam sa fie mult mai "people-oriented", adica sa fie mai deschisi spre pacient/client decat par a fi. Imi par prea autoritari. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| taki wrote:
Despre episiotomie, la fel, este o regula pe care ei o vad necesara, de ce sa te rupi tu si sa te faci snururi cand pot ei sa evite acest lucru. Nu toate avem nevoie de episiotomie, dar la majoritatea este necesara. Sotia baiatului lui Taka, cand a nascut prima data i-a facut episiotomie, la fel si prietenei mele, la a doua nasterea s-a dilatat frumos si nu a mai avut nevoie de episiotomie si nici nu i-au mai facut.
La ora actuala, epiziotomia se face cam peste tot, tocmai pentru a evita ruptura de perineu.E drept, sunt si exceptii, ca in orice lucru sau situatie cand, daca pacienta are dilatatie buna si se preconizeaza ca dilatatia poate depasi 10 (ceea ce dpdv medical se intampla extrem de rar), se evita aceasta epiziotomia.
Mama mea m-a nascut fara epiziotomie, asiatata de o infirmiera si de o asistenta, ca medicul ei pana a venit, m-am grabit sa ies la lumina diminetii .Pe vremea parintilor nostri, epiziotomia se facea destul de rar (in ro, nu stiu in afara).
Ruptura de perineu poate naste complicatii de la cele mai simple , la cele mai complexe.Este in functie de medic si de organismul de refacere al pacientei.Aceasta ruptura de perineu se prezinta in felul urmator:imaginati-va o bucata de panza nici moale, nici tare.Rupta, aceasta panza se prezinta in zig-zag, ceea e pe om inseamna o sutura extrem de dificila pentru medic, destul de mult timp necesita, destul de neplacuta pentru pacienta.Daca panza este "taiata" cu ceva, ea va avea o forma liniara, perfect dreapta, va urma linia formelor (poate ajunge pana la anus, kiar ocolindu-l putin si depasindu-l - cum a fost la mine pentru ca am un bazin foarte mic, deci, in ciuda dilatatiei 10 pe care am avut-o, tot m-a taiat mult, si bebe a mai fost si mic....depinde pe mama, de greutatea fatului si implicit de centrimetrii perimetrului cranian).
Taki darling...va fi mai mult decat ok...vei avea o nastere naturala, daca asa se cere de catre tara in care locuiesti.Daca nu poti opta pentru o anestezie oarecare, vei rezista si fara, si daca iti va face sau nu epiziotomia, tot vei naste.Nu te nelinisti de cultura si obiceiurile unei tari straine in momentul de fata.Cu timpul, traind in aceasta tara, e posibil sa intelegi de ce in anumite situatii japonezii procedeaza asa.Poate pe undeva au motive reale de a nu abuza de anestezii si toate cele.
Daca epiziotomia este facuta obligatoriu in mai toata lumea, anesteziile in tarile nu atat "civilizate", cat mai dezvoltate nu prea se fac decat in caz de urgenta sau daca pur si simplu situatia cere o astefel de interventie.Cezariana la fel, nu se poate face la "cerere".
In Ro, se pot face si cezariene la cerere, dar nu toti medicii accepta.Sunt si nu sunt de acord cu acest lucru.In cazul meu, daca ceream nastere prin cezariana, mi se parea stupid din partea medicului meu sa-mi refuze acest lucru, avand in vedere ca stiu ce implica acest lcuru, stiu ca secretia lactata se instaleaza mai tarziu, ca nu imi pot tine copilul imediat dupa nastere, ca nu pot merge, ca nu ma pot apleca, ca am nevoie de ajutor dupa nastere in cele mai mici lucruri, si cate si mai cate.Dar daca vine si tzatza Floarea sa ceara cezariana, iarasi mi se pare firesc sa nu i se faca "la cerere", din cauza faptului ca nu stie ce o asteapta.Pledez pentru libertatea de alegere, atat timp cat stii ce ceri.
La fel a fost si cu peridurala, numai ca eu nu am vrut sa nasc cu anestezie.Mi s-a explicat frumos, detaliat, intai de catre medic, apoi de catre asistenta lui, apoi de catre moasa, ca sa nu mai spun cate citisem despre toate tipurile de anestezie.Buba mea pe creier era:pot paraliza din cauza periduralei ?Dupa ce mi s-a explicat pana si inainte de inserarea cateterului ce si cum, m-am linistit.Mi-am dat seama ca am nimerit pe mana unor medici profesionisti, demni de toata stima(DA, exista si d'astia in Ro ).
Acum, nu pot spune decat ca acea peridurala a fost o binecuvantare pentru mine.Dar si fara ea, tot as fi nascut, mai dureros, dar asta era...nu poti obliga un cadru medical sa faca ce vrei tu, ca si pacient.In cel mai bun caz, poti cauta un alt medic dispus sa "coopereze".
Taki, nu te mai gandi la procesul nasterii...e greu ce spun, dar incearca sa fii optimista, roaga-te sa fie bine pentru voi toti(tu, taka si sasha), si asa va fi.Du-te la Templu si roaga-te Celui ce este pretutindeni, indif. de loc, traditie sau cultura. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Care este cauza durerilor din timpul nasterii si cum sa le facem fata?
Fiecare femeie simte dureri de o intensitate si durata diferita. Pentru cineva acestea ar putea fi puternice si neplacute, dupa spusele altora – durerea este suportabila si ele o apreciaza ca o noua experienta, iar unele femei chiar povestesc ca ele nu au reusit sa simta cu adevarat durerea pentru ca între timp s-a nascut copilul.
De asemenea, nu putem spune ca toate femeile simt durerea numai si, în mod special, în regiunea abdomenului. Durerea se localizeaza, în mare parte, în regiunea lombara, coccis si/sau partea inferioara a abdomenului. Durerea se repartizeaza în dependenta de etapa nasterii. Aceasta se explica prin faptul ca copilul se misca prin caile de nastere. În prima etapa a nasterii – perioada de dilatare – durerea este neînsemnata în regiunea inferioara a abdomenului si/sau în regiunea lombara. Contractiile uterului se intensifica si numarul lor creste în timp – în aceste momente durerea este cea mai puternica. În perioada de expulzare a copilului femeia simte o presiune puternica. În dependenta de coborîrea copilului prin caile de nastere, durerea se transfera în regiunea vaginului si perineului. Femeia trebuie sa stie ca durerile din timpul nasterii nu sînt permanente si periodic intervin momente cînd ele slabesc, timp în care ea poate sa se odihneasca putin.
De ce apar durerile în timpul nasterii
Trecînd prin caile de nastere, capusorul copilului întinde tesuturile moi în care se afla numerosi receptori de durere. Capul copilului preseaza si asupra organelor din jur – vezica urinara si intestine. În cazul în care vezica urinara sau intestinul sînt pline, presiunea exercitata asupra acestor organe este mai puternica – de aici durerea simtita este mai puternica.
Pentru ca copilul sa se nasca, în timpul nasterii se deschide canalul cervical. Capul copilului apasa asupra acestui canal, ajutîndu-l sa se deschida. Iata de ce una din cauzele aparitiei durerii este dilatarea canalului cervical si al segmentului inferior al uterului. În timpul activitatii de nastere, durerea, de asemenea, poate fi provocata de insuficienta de oxigen în tesuturile musculare ale uterului. Acumularea substantelor, care provoaca durerea, constituie o cauza de aparitie a senzatiilor de durere. Acest fenomen este caracteristic în cazul unei activitati de nastere foarte intense. În astfel de momente femeia nu trebuie sa uite despre importanta respiratiei cu burta.
Pentru a face fata durerilor, organismul (mai precis, creierul) produce niste hormoni, numiti ENDORFINE, care inhiba durerea. Producerea endorfinei depinde de intensitatea durerii. Cu cît durerile sînt mai puternice, cu atît este mai înalt nivelul de endorfina în sînge. Din cauza fricii mari cantitatea de endorfina se micsoreaza si se mareste producerea unui alt hormon – andrenalina. Iata de ce este important ca femeia sa se straduie prin toate mijloacele sa se elibereze de încordare si neliniste. O posibilitate de a evita frica si neîncrederea este parteneriatul la nastere. Prezenta unei persoane apropiate în timpul nasterii îi va reda femeii încrederea în sine.
Durerea din timpul nasterii este unica considerata necesara – prin ea se naste copilul.
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/27/2006 Mesaje: 1307
| taki wrote: Durerea din timpul nasterii este unica considerata necesara – prin ea se naste copilul.
Imi pare rau sa te contrazic, dar eu nu sunt de acord cu ultima fraza. Mie mi s-a parut cea mai buna treaba existenta anesteziei. De ce ar trebui ca nasterea sa fie traumatizanta? Pentru mine, epidurala a facut toti banii. Si daca de unii imi pare rau ca i-am dat, pentru epidurala as fi dat si mai mult! Cat despre epiziotomie, cred ca e bine-venita din aceleasi motive ca si anestezia. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Eu nu sunt de acord ca epiziotomia e necesara. Asta pentru ca am citit foarte mult despre nasterile acasa, care in America devin din ce in ce mai popullare, unde moasa cica are rabdare sa te dilati complet complet si aproape niciodata nu e nevoie de epiziotomie. E adevarat si ca daca te rupi e nasol, nu stiu ce sa mai zic, acum sute de ani cum nu se mai rupeau femeile la nastere?? |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Pareri pro si contra vor fi mereu, asa sunt si culturile popoarelor...fiecare cu " piticii lui dupa creier "...dar orice subiect este bine de dezbatut ca uite asa mai invatat si noi ce este bine si ce nu si unde ar fi bine sa nasti si unde nu.
|
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Eu sunt de parere ca un medic are totusi mai multe experienta decat o persoana care nu a facut Medicina si nu a petrecut nicio zi in spital, printre pacienti si cazuri reale.
Este foarte adevarat ca mai sunt si medici mai putin pregatiti, de aceea ma duc intotdeauna numai la medici despre care am auzit cate ceva din diverse surse, dar, in continuare, raman la parerea ca cei x ani petrecuti pana a ajunge sa fii medic (facultate, rezidentiat, etc) ii confera mult mai multe cunostinte si experienta.
Si mie mi-ar fi placut sa fac medicina, din pacate (si cred ca va fi regretul meu toata viata) nu am facut. Totusi citesc mult si imi place sa stiu cat mai multe din domeniu. Intotdeauna ma duc pregatita la doctor si intreb pana ma lamuresc, dar nu as alege niciodata eu in lucrurile importante.
Un exemplu de alegere a fost cu anestezia de la cezariana. Doctorita mea mi-a spus ca pot opta intre anestezie generala si rahianestezie. M-am interesat pe toate caile ce presupune una si ce presupune alta, din net, din carti, din cunoscuti, apoi impreuna cu ce mi-a spus si dansa (care mi-a prezentat atat avantajele cat si dezavantajele fiecarui tip de anestezie), am intrebat-o ce imi recomanda si i-am spus ca eu as dori rahianestezie, daca crede ca nu e contraindicata si ca nu vor fi probleme de nici un fel. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| freedelia wrote:Eu nu sunt de acord ca epiziotomia e necesara. Asta pentru ca am citit foarte mult despre nasterile acasa, care in America devin din ce in ce mai popullare, unde moasa cica are rabdare sa te dilati complet complet si aproape niciodata nu e nevoie de epiziotomie.
Moasa nu are cum sa influenteaza dilatatia.Dilatatia depinde numai si numai de organismul fiecarei femei.Doar un cadru medical iti poate influenta dilatatia prin injectie (nu mai tin minte cum se numeste).Si kiar si in cazul in care ti se face injectia, dilatatia poate sa nu fie suficienta.Mai sunt cazuri in care fara dilatatie, nu are rost sa iti faca epiziotomie, ci trece direct si urgent la cezariana.
Fiecare organism este unic.Nu ai de unde sti daca te vei dilata sau nu dinainte. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| NU am zis ca moasa iti influenteaza dilatatia, numai ca se pare ca in cazul nasterilor acasa, moasele asteapta mai mult, sau or avea ele cine stie ce tehnici babesti, astfel incat e mai mare nr de femei care nu necesita epiziotomie in cazul nasterilor acasa decat in spital. Asta se poate verifica, eu am citit in multe locuri pe internet, pt ca in America e foarte la moda nasterea acasa si m-a interesat atunci cand ne gandeam sa il nasc acolo pe John. |
|
|