Recoltarea celulelor Stem din cordonul ombilical
Subiectul anterior · Subiectul urmator
kali
Scris: Friday, August 29, 2008 8:36 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Ati recoltat celule stem din sangele din sangele cordonul ombilical la nastere?
- Va intereseaza subiectul?
- V-ati informat?
- Ce parere aveti?
- Ce firme in Romania fac recoltari de celule Stem ?
- Cum se stocheaza si cat de sigur este procedeul de recoltare pastrare ?
- Cat costa recoltarea de celule Stem din sangele cordonului ombilical ?

Maria & Mario
Scris: Saturday, August 30, 2008 12:18 AM
Nivel

Inregistrat: 2/13/2006
Nu am recoltat , dar sincer la urmatorul ma voi documenta si daca se merita si e posibil , cu siguranta vom face asta !

Celulele Stem sunt acele celule ale corpului uman capabile sa se transforme in orice celula din orice organ. Acestea nu sunt inca specializate si sunt inca capabile sa se divida; aceasta inseamna ca pot inlocui cu succes orice fel de celula "defecta", lipsa, sau afectata de vreo boala. Exista mai multe medote de a recolta celulele STEM, iar una dintre acestea este recoltarea din singele cordonului ombilical, la nastere.

2. Ce boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor STEM?

The successful application of UCB in medical treatment was performed for the cure of diseases of haematopoietic organs, though it could also be applied in case of those diseases where the bone marrow damaged during medical treatment should be regenerated. The transplantation of haematopoietic stem cells (such as the stem cells of UCB) has been successfully applied for decades in the high-level medical treatment of diseases of the haematopoietic organs, such as acute and chronic leukemia. The autolog (i.e. originating from the organism of the patient) and allogene (i.e. obtained from the organism of a different person) haematopoietic primordial germ cells can be used for such transplantation. “Traditional”, so-called primordial germ cell transplantation of bone marrow origin was performed for the first time in 1963. In 1981 the first so-called peripheral primordial germ cell transplantation took place, which meant the transplantation of the stem cells extracted from the blood in circulation. This form of transplantation could be applied with elder patients as well. The stem cells of UCB can also be used for such purposes.

3. Ce avantaje au celulele recoltate din sangele Cordonulului Ombilical?
a. They are easy to collect, mean insignificant danger to the woman in labor and the new-born, as long as the usual steps of the obstetrical provision are not modified during the collection of UCB.
b. They are rapidly accessible, usually they can be accessed within one or two weeks from UCB banks; unlike the primordial germ cells of the voluntary bone marrow donor, which is usually available within 3-6 months.
c. Supposing there is no other way to find a suitable donor, it is sufficient if 4 of the 6 HLA-A, B, DRB1 antigens of the donor match with the antigens of the recipient (i.e. the receptive person). This is how, in certain cases, it is easier to find adequate donors as compared to the cases when they use the traditional methods.
d. In case of implantation for own purposes there is no out-thrusting danger.
e. Both the acute and chronic Graft vs. Host disease (namely the immune reaction of the recipient organism against the implanted tissue, GVHD) happens more rarely and less drastically with the allogene transplantations

4. What are the disadvantages of this method in comparison with the stem cells originating from traditional resources?
a. Volume dependency is the most important drawback since the amount of the blood to be obtained from the umbilical cord is restricted (max:150 ml). A more intense multiplying capability of the stem cells found in the umbilical cord blood as compared to the bone marrow does not balance this, since the number of cells calculated for the body weight of the recipient still remains small. (Experience has proved that this is enough for the patients whose weight is less than 50 kg.).
b. The adherence of the transplanted substance is slower; its reception is less effective than in case of transplantation of bone marrow and peripheral stem cells.

5. Ce anume inseamna "banca de celulele Stem"?

It is an establishment where the stem cells are frozen and stored in adequate conditions. The state-of-the-art stem cell banks are equipped with refrigerators and recipients controlled by computers. These banks use liquid nitrogen for freezing. The storage is performed in the vapor of the liquid nitrogen using the so-called ’vapor phase’ technology. There are two types of banks: the autolog bank (for own purposes) and the allogene (donor) bank. The deep-freezing and the storage technology is the same with both types. Naturally the autolog samples could be used with greater chance for relatives than the allogene samples. Abroad there had been many cases when the life of a relative was saved by the stem cells providing from the UCB of a new-born child in the family.
Miri
Scris: Sunday, August 31, 2008 7:14 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Nu am avut astfel de ganduri la nasterea Sarei, dar mi se pare o optiune care trebuie luata in calcul!
bulibuli
Scris: Sunday, August 31, 2008 11:00 AM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
Moda asta am impresia ca e mai recenta, de vreun an, asa.. oricum nu-i rau deloc, dar am auzit niste scorurialcool
danab
Scris: Monday, September 1, 2008 8:16 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/13/2006
De celule stem stiam din timpul sarcinii din niste newsletteres pe care le primeam de la un site din UK.
La noi nu exista posibilitatea sa le recoltezi (cel putin nu la Iasi), iar recent am auzit ca se deschide o banca pt celulele stem si la Cluj.

La o viitoare sarcina voi discuta cu ginecologul despre subiect si le voi dona, daca nu-mi voi permite sa le recoltez pentru familia mea (costa cam 1000 euro recoltarea).
kali
Scris: Monday, September 1, 2008 9:15 AM
Nivel

Pentru cine e interesat: costul e de aprox. 1000 euro, cu posibilitatea de a plati in 3 rate egale+ o taxa anuala de aprox. 150 ron pentru stocare. Dupa recoltare, sangele e analizat pentru a vedea daca contine celule stem (e posibil ca ele sa nu fie) si abia dupa ce ai ok-ul platesti si pretul.

Problema mea e ca sangele recoltat celor cunoscuti mie nu ajunge decat pentru o persoana de max. 35 kg. (cunosc si cazuri de mai putin- 15, chiar 9 kg., dar au platit si mai putin in cazul asta). Nu faptul ca platesc mai putin ma incanta... daca tot ma hotarasc sa o fac, macar sa stau linistita pe timp indelungat asa ca as prefera sa poata fi folosit si pt. o persoana adulta.

De asemenea, sunt sanse ca copilul tau sa nu poata fi tratat cu propriul lui sange.
Daca copilul dezvolta o boala cu baza genetica sangele sau placentar contine informatii genetice pentru acea boala, asa ca nu este potrivit pentru tratament.

kali
Scris: Monday, September 1, 2008 9:31 AM
Nivel

In plus, am inteles ca acum se pot obtine celule stem si din celule normale.
Problema ar mai fi si faptul ca, daca esti in situatia de a le folosi, nu se fac astfel de operatii in Romania, deci tot in China ajungi- Doamne fereste- unde exista banca publica de celule stem la care poti apela fara probleme. Ba mai mult, sansele de a avea o potrivire intre doi frati sunt doar de 25%, pe cand sansele de a gasi o mostra potrivita (pentru oricine) in banca nationala publica sunt de 75%.

Deocamdata multe aspecte ale acestei proceduri sunt inca experimentale... inca nu se stie cat timp dupa colectare pot fi folosite (ei le stocheaza 20 ani, dar mai sunt bune atunci?), asa ca eu inca stau pe ganduri.
Ma gandeam ca poate una dintre voi este mai luminata si ma poate lamuri si pe mine.
mommy
Scris: Monday, September 1, 2008 12:41 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Eu nu am recoltat la Mihaita, cred ca auzisem de metoda, dar nu am luat-o serios in considerare. Ma gandesc serios sa o fac acum. Nu cunosc personal pe nimeni care a facut-o. Sunt 3 clinici autorizate in Bucuresti si 1 in Cluj. Din cate stiu nici una nu stocheaza celulele in tara. L-am intrebat pe medicul meu ce parere are despre asta si a spus ca este ca o asigurare, daca nu ai nevoie de ea nu ii simti lipsa, dar la nevoie e bine sa o ai...
dya
Scris: Monday, September 1, 2008 1:07 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 5/12/2006
Eu am inceput sa studiez aceasta posibilitate pe la jumatatea sarcinii insa spre sfirsitul ei aflasem ca doar in unele centre se pot face astfel de recoltari si am abandonat aceasta idee. La urmatoarea sarcina ( deocamdata nu sunt sigura ca va mai fi sic ) o sa ma interesez mai serios despre posibilitatile de recoltare si despre conditiile pe care trebuie sa le indeplinim si vreau sa recurg la aceasta metoda.... Deobicei nu sunt chiar asa de paranoica in sensul ca vai trebuie sa iau aceasta masura ca daca se intimpla ceva cu copilul meu insa daca tot exista astfel de posibilitate de a te asigura de ceva concret atunci cred ca ar fi si pacat sa nu profit . In concluzie acum regret ca la Cezara nu am mers cu ideea pina la capat si nu i-am recoltat.cry
bulibuli
Scris: Monday, September 1, 2008 7:25 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
danab wrote:
De celule stem stiam din timpul sarcinii din niste newsletteres pe care le primeam de la un site din UK.
La noi nu exista posibilitatea sa le recoltezi (cel putin nu la Iasi), iar recent am auzit ca se deschide o banca pt celulele stem si la Cluj.

La o viitoare sarcina voi discuta cu ginecologul despre subiect si le voi dona, daca nu-mi voi permite sa le recoltez pentru familia mea (costa cam 1000 euro recoltarea).

din cate stiu eu dr carauleanu face, stiu ca e dr ta... si dr grigore, in rest nu prea stiu ca nu m-am interesat
Cris-DL
Scris: Thursday, September 4, 2008 11:30 AM
Nivel

Inregistrat: 10/4/2006
Nu am recoltat la prima sarcina....

De cateva luni ma tot documentez si tot in ceata sunt. Am citi pe net, am vorbit cu dr., cu cineva care i-a recoltat.....nici nu stiu ce sa fac - nu contest ca ar fi bune aceste celule, dar ... cum au zis cei de la cord blood center la o prezentare, e o loterie pana la urma!

1000 de euro nu sunt intr-adevar bani f. multi cand e vb de copilul meu, dar nici sa imbogatesc aiurea pe altii.... si eu imi ridic unele semne de intrebare .... recoltarea sângelui din cordonul ombilical în primele 30 de secunde dupa nastere priveaza bebele de a primi de la mama anticorpi, celule stem si il face astfel, la inceputul vietii, mai vulnerabil; conditiile stipulate in contract; daca, Doamne fereste, copilul se imbolnaveste si are sa zicem 15 kg., s-ar putea ca nr. de celule stem sa nu fie indeajuns ptr. aceasta greutate. Mai mult, celulele nu pot fi pastrate decat maximum 15 ani.

Poate ma lumineaza si pe mine cineva.... uff oricum sper sa nu-mi para rau mai tarziu de decizia ce o voi lua acum.... voi ce credeti, pana la urma ce e ? -o asigurare "casco" a copilului sau o afacere ? .....-terapie miraculoasa sau afacere banoasa ?!? scratch
kali
Scris: Friday, September 5, 2008 7:17 AM
Nivel

Eu tind sa cred ca e o afacere banoasa pentru unii... altfel de ce in alte tari nu este isteria asta cu recoltarea?
In plus, banca iti recolteaza celulele, ti le stocheaza dar cine stie sa spuna cat timp sunt viabile atata vreme cat totul e experimental... eu nu am auzit pe nimeni care sa fi avut nevoie si sa-i fi fost de folos.

Acum ce sa spun... daca Doamne fereste ceva, sper sa-mi permit operatia si tratamentele care sunt necesare a fi facute in strainatate (in Ro se recolteaza, dar aici nu se fac genul asta de interventii)... deci cei 1000 euro ar fi abia inceputul cheltuielilor, care, in cazul in care te depasesc, ramai cu celulele "pe stoc" neavand posibilitatea de a le folosi.

Pe de alta parte suma nu e un capat de tara si ma gandesc sa nu risc... ma mai gandesc, mai e putin timp... deocamdata studiez si posibilitatea de a deconta pe firma toate cheltuielile.
Maria & Mario
Scris: Saturday, September 6, 2008 6:01 PM
Nivel

Inregistrat: 2/13/2006
Am mai intrebat si eu pe aici , in dreapta in stanga si nimeni nu a recoltat . Chiar nici nu sunt cine stie ce interesati de idee !
Daca Doamne fereste e sa ii salvezi viata la un moment dat pe parcursul vietii consider eu ca stiinta si medicina , in general , e destul de avansata pentru a gasi solutii ocolitoare dar cu acelasi rezultat ! E cu dus si intors ! Acum dupa ce am tot citit, parca nici nu ma mai atrage ideea ! Cine stie ce va fi ! uff
Cris-DL
Scris: Saturday, September 6, 2008 6:27 PM
Nivel

Inregistrat: 10/4/2006
kali(Oana), ai dreptate ! Toata isteria asta, este doar la noi (din cate spune si Oana) ....si in Germania am intrebat pe prietenii nostri si ....nu au auzit sa fi recoltat cineva si nici nu este tam-tam-ul de la noi uff

Eu ma mai gandesc putin, dar daca nu voi recolta sper sa-mi permit si transplantul, daca Doamne fereste va fi nevoie vreodata pale pt. ca dr., tratamente, spitalizare, le platesc chiar daca am recoltate celelele stem. Ma rog sa fim sanatosi, mereu, sa nu avem nevoie de asa ceva si ....sa avem posibilitati !

Oana, ai studiat posibilitatea cu decontul pe firma ?
rosenfeld_claudia
Scris: Saturday, September 6, 2008 8:54 PM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 8/10/2008
Nici noi nu am recoltat, de fapt ca sa fiu sincera nici nu am mai auzit de chestia asta pana acum. Aici in Belgia cel putin nu stiu daca se face chestia asta, si daca se face nu stie prea multa lume...
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.