Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| waw, chiar ca nimic nu se pierde totul se transforma si pe noi ne invata in calendarul de reciclare cum sa facem ingrasamant natural din resturi, nu am incercat inca .Poate intr-un an o sa incerc am patit o poveste cu borcanele, tot obisnuita de acasa sa pastrez borcanele pentru toamna am adunat si aici ( in apartament pe balcon).Adunam adunam dar de folosit normal ca nu aveam la ce.Cand ne-am mutat gaseste Kaze comoara mea ...s-a crucit omul ca aveam o gramada de sacose pline cu borcane goale si nu pricepea de ce le-am adunat |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Pai nici nu prea avea cum ... chiar ma intreb cine mai pune gemuri pe iarna, in restul lumii? |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 9/28/2006 Mesaje: 581
| Si aici reciclam cu drag si spor, si mi se pare ceva ft frumos si civilizat si care ajuta natura. Noi avem 3 tomberoane: 1 - pentru gunoi menajer 2 - pentru sticle, borcane, conserve, hartie, ziare etc (inainte acest tomberon era impartit in doua, dar de vreo 6 luni le-a scos despartitura, probbail ca le sorteaza altfel, am inteles ca au masini speciale!?) 3 - gunoiul din gradina (frunze, iarba etc)
Si la noi in suburbia noastra masinile vin in fiecare luni dimineata. Gunoiul menajer vine in fiecare saptamana, iar cel de gradina si cel de ambalaje alterneaza.
Eu cred ca este un lucru bun ca se face aceasta reciclare, fiindca unele lucruri se pot recicla, altele sunt autodegradabile, altele nu...Am inteles ca a inceput si in Ro asa ceva..sau ma insel?! |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| sousourel wrote:Pai nici nu prea avea cum  ... chiar ma intreb cine mai pune gemuri pe iarna, in restul lumii?
Pe-aici sigur nu ...fructele proaspete sunt mai scumpe decat borcanele cu dulceata deja facuta, asa ca nu se merita sa faci nici o dulceata, compot sau conserva fie din fructe, fie din legume.
Si eu reciclez la greu, mi-a fost mai greu la inceput sa-mi fac pungi si saci pentru fiecare-n parte (de ex. gunoiul menajer se pune-n saci albi, cel de gradina in saci negrii , restul in ce vrei, ca oricum le rastorni in container fara punga), dar am invatat sa ma organizez mai bine si deja mi-am format o rutina...mereu am mai multe reciclabile decat gunoi menajer si cand ies cu masina trec si le arunc...cand ne-am mutat habar n-aveam ca avem dumpster la 4 strazi de noi si am facut contract cu o firma de ridicare a gunoiului la care dadeam 25$/luna sa vina in fiecare luni si joi dim. sa-l ridice...dupa cateva luni am aflat ca dumpsterul e al county-ului si multa lume duce gunoiul acolo fara sa dea nici un ban, asa ca am scapat si de o cheltuiala in plus si de corvoada ca uitam sa scot tomberoanele si cutiile de reciclabile in serile dinainte si ramaneam cu gunoiul inca cateva zile si plateam degeaba ...ei, dar dumpsterele sunt curate, nu miroase in jur, totul e organizat pe caprarii: sticle de suc (care se arunca fara capace-pt ele sunt galetuse speciale), sticle de lapte, alte plastice colorate, cartoane maro, cartoane colorate-ambalaje, aluminiu (cutii de suc, folie, tavi de aluminiu, conserve etc), ziare (se pun in pungi de hartie, legate), reviste (legate, in punga de hartie), hartie alba (la fel, legate), sticle/borcane transparente, maro, verzi, fiecare cu containerul lui, uleiul folosit de masina are container separat, vii cu recipientul in care l-ai scurs si-l pui in acel butoi special, frigiderele, aragazurile, masinile de spalat/uscat au loc special, la fel si bateriile uzate de masina si alte chestii...gunoiul de gradina (crengi, pomi, frunze, mulch etc.) are spatiu separat, la fel si gunoiul menajer si restul (aici se arunca tot ce vrei: si mobila, tv, electronice, jucarii etc si sunt niste gropi mari cimentate peste care vine cate-o presa automata si cred ca acolo le si ard)...in partea cu gunoi de gradina, din copacii adusi de oameni, fac mulch cu o masinarie speciala si oricine poate veni sa-si ia gratuit din muntele respectiv, dar nu este tratat si multi il prefera pe cel cumparat sa nu-si umple gradinile cu insecte. La prima vedere pare ca-ti ia o gramada de timp si e o corvoada reciclarea asta, dar odata ce-ti faci o rutina, e ca orice alta activitate regulata. |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| imi duc si eu gunoiul si dau de masina de la salubris ce tocmai ridica gunoiul. buuuun! noi ne chinuim, facem colectare selectiva si voi ce credeti?! va inselati amarnic daca aveti a crede ca si ei colecteaza selectiv. au ridicat fiecare tomberon si l-au aruncat in aceeasi masina, toate la un loc. basca aveam un pet de 5 l de la apa si sacul de gunoi in mana, inmarmurita la varianta lor de colectare nu mai stiam care imi era rostul in zona, nenea ma vede si-mi zice "hai arunca-le aici in masina"
Si un articol informativ despre reciclarea la romani si prin lume. Performante ecologice |
|

Inregistrat: 3/26/2007 Mesaje: 1462
| Romania 45? Si SUA 61??? Hai, mai, sa fim seriosi! Vreau si eu sa stiu unde vin mai multe masini de gunoi odata? La noi? Sau ca americani care au lazi si ladite pentru hartie, plastic, sticla ... Si mai si platesc pentru ca recicleaza!!!! Da, da, platesc mai mult cei care opteaza sa recicleze. Noi? Noi poate sa urcam in top cu domnii care cauta prin gunoi pet-uri. Dar va inselati daca aveti impresia ca recicleaza. Le iau pentru foc! Da, da, si dau un fum groaznic!
|
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Mariuta, in cazul asta o sesizare facuta firmei si primariei orasului care a facut contractul cu firma de salubrizare/reciclare poate va schimba ceva.
Conform articolului prezentat, SUA e pe locul 61, iar Romania este pe locul 45 la ecologie si nu ma mira, pentru ca daca luam in calcul numai teritoriul, America este un continent imens, pe cand Romania o tara de marime medie care se poate controla mai bine, apoi demografic iar se diferentiaza mult si nu in ultimul rand societatea americana este si va fi una de mare consum, se construieste prin despadurire la greu si este foarte greu sa mentii niste parametrii ecologici ridicati. Dar legat de topic, eu cred ca sistemul de reciclare de aici merge destul de bine. Ceea ce vad in viata de zi cu zi cu privire la aspectul asta ma bucura. Pe rafturile magazinelor vad multe produse cu ambalaje cu specificatia ca provin din 60-70% produse reciclate. Produsele bio au inceput sa fie foarte populare, lumea cere din ce in ce mai multe produse alimentare naturale, organice, netratate, cu minim de procesare si fermele incep sa se alinieze la cerintele pietei, energia alternativa se extinde tot mai mult, masinile se construiesc din ce in ce mai eficiente si ecologice, casele la fel...si lista poate continua...Se poate observa ca tendintele mondiale in general sunt catre bio, green si tarile mai mici, dar cu o economie puternica au o rata mai buna de ecologizare decat cele mai mari (vezi Costa Rica, Norvegia, Germania vs. Japonia, Sua, India, China, ultimile 2 clasandu-se chiar la finalul topului).
andru wrote: platesc mai mult cei care opteaza sa recicleze
Asa este, atunci cand ai contract cu firma de ridicare a gunoiului. Dar sunt si aici firme care nu ofera optiunea de reciclare si chiar daca ai vrea sa reciclezi, degeaba vrei. Dar sunt putine, pentru ca nu rezista in societatea asta in care se pune accentul din ce in ce mai mult pe reciclare. Noi avem norocul ca stam aproape de un dumpster, care eset al county-ului si este gratuit pentru toti locuitorii din county. Lumea care locuieste in zona si stie de el, are timp si vrea sa recicleze, are la dispozitie mai multe containere separate decat poate ridica firma de salubrizare cu care pot avea contract, care de regula pune reciclabilele amestecate, urmand ca angajatii lor sa le sorteze ulterior. |
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Mariuta, acelasi soc l-a avut si Liviul meu dar a aflat de la soferul masinii ca intai vor sa ne invete sa-l selectam, sa ne obisnuim cu ideea si abia apoi sa vina masini diferite. INTELEGI?
Acum, sincer iti spun ca si eu cu ai mei ochisori verzi si frumosi am vazut ca mai multi pun gunoiul cum ii taie capul si nicidecum sa respecte ce scrie pe tomberon. Din pacate cei mai loviti sunt cei care vor sa faca o schimbare si nu au cum.
Mihaela, iarta-mi reactia, sa sesizezi primaria , ce vorbesti acolo mama de lucruri sfinte, tara asta are alte probleme de rezolvat, flacara violet ramane in top. |
|

| Nico, tare! Violetul va ramane multa vreme la moda si problemele noastre nerezolvate |
|
Inregistrat: 1/6/2010 Mesaje: 4463
| noi avem tomberoanele in fata blocului dar sunt pt plastice si gunoi, atat. m-am obisnuit cu sortatul de cand lucram in germania in 2002,acolo aveau in casa ladite diferite una pt plastic, alta pt sticle, alta pt hartie, si una pt gunoi. |
|

Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Am vazut si eu cum aduna ei Se pare ca, in opinia "profesionistilor" in domeniu, suntem grozav de grei de cap. Asta daca intr-un an nu am priceput cum e cu sortarea...s poata si ei bietii sa adune selectiv |
|

| sousourel wrote:Am vazut si eu cum aduna ei  Se pare ca, in opinia "profesionistilor" in domeniu, suntem grozav de grei de cap. Asta daca intr-un an nu am priceput cum e cu sortarea...s poata si ei bietii sa adune selectiv
dap, oricum mesajul transmis de ei e cam asa "voi selectati ca noi oricum il adunam la gramada". Dar raman si eu cu constiinta curata ca fac si eu ceva bun pt. dulcele plai mioritic. |
|
|