Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Halaluia, fetelor, sunt studenta De cateva zile studiez intens cum e cu reciclatul ca daca nu pun ce trebuie unde trebuie astia nu-mi iau gunoiul din fata casei Am trei containere date de la primarie si fiecare e cu misiunea lui : hartie, resturi alimentare si sticle -conserve.Pare simplu dar nu e, filozofeala curata Radeam cu Kaze oare pampersii Dariei se recicleaza...cine stie poate chiar cutia de cereale e facuta dintr-un scutec kkcios Nu mai zic ca masina de gunoi vine o data pe saptamana si deja sunt inecata in gunoaie lasate de fostii proprietari Daca vreu sa pun mai mult de 6 saci tre sa platesc |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Miha si la noi e la fel . O saptamana ridica de la fiecare casa , din cutii diferite : cartoane ( ambalaje ), sticla , cutii metalice si tomberonul cu resturi de la gradinarit ( plante , ramuri, frunze ) , saptamana viitoare resturile alimentare si hartie alba ( gen plicuri, cataloage ). Totul se recicleaza ! Sunt cutii diferite, tomberoane de culori diferite ..... Le adunam in shed.
Chiar am ramas surprinsa cand , dupa Sarbatorile de iarna , erau la iesirea din supermarketuri cutii mari amenajate pentru card-uri , felicitari, vederi ..... Scria mare : hai sa ne bucuram de un copac si sa le citim anul viitor sub alta forma !
Sunt de admirat pentru asta ! Civilizatia e civilizatie ! Si la noi cat gunoi se produce..... am inteles ca de curand Progoana si-a deschis singurul centru de reciclare din Romania ! Din punctul asta de vedere , bravo lui ! |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Mihaela, eu am dat prima data cu nasul de chestia cu sortarea gunoaielor in Germania, in urma cu 6 ani....era o adevarata harababura, mereu trebuia sa am grija sa nu incurc sacii, sa pun gunoiul menajer la cartoane sau la cartoane...
In plus, am fost foarte uimita cand am aflat ca si la ei vine masina tot o singura data pe saptamana.Ceea ce se aduna in 7 zile, se depoziteaza in debaraua din subsolul blocului!
Cel mai tare m-a amuzat chestia cu sticla....tomberoane amplasate in locuri speciale, unde sa arunci borcanele si sticlele...dupa culoare!Un toberon , o singura culoare!
Pacat doar ca in "anumite tari" civilizatia patrunde mai greu...sau poate deloc! |
|

| la bloc nu prea am respectat, doar daca aveam borcane si cutii mari prea voluminoase pt cosul de gunoi.In rest dadeam drumul la gunoi pe tobogan si gata.Acum n-am incotro si am trecut la studiu |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 1/8/2007 Mesaje: 6843
| La noi nu tomberoane speciale la bloc, dar langa supemarket de unde fac cumparaturile sunt containere pentru maculatura, sticle de plastic si sticla.
Sunt cam nefolosite dupa cate vad eu !!! De asemenea la noi se pot innapoia sticlele mici de bauturi racoritoare contra cost, pretul este infim dar o fac doar din motiv ecologic
In shimb la servici, sunt cutii pentru colectarea maculaturii, asta si pentru reciclare dar mai mult pentru ca au in incinta fabricii masina de tocat maculatura pentru distrugerea datelor confidentiale.
Succes Miha la stiudiu ecologic ! |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Succes, Miha! |
|

Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 2691
| Si la noi e cu reciclarea ... am avut odata o petrecere si cutia era plina de sticle de bautura si gunoierul ne-a zis "bloody drinkers" |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Si in JP le fel este. Aveam 4-5 containare: plastice, flambabile, cutii de conserve+borcane+capace borcane, reviste si cartoane etc.
Este bine daca am face si in RO asa ceva. |
|

Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| Si eu m-am blocat acum 4 ani in Germania, stateam cu o sacosa plina de gunoi, amestecat, ambalaje/sticle tot ce rontzaisem si bausem pe drum, in fata erau 4-5 containere si am inceput sa scot una cate una si sa le sortez, ca deh eu am crezut ca-i ca la noi, iei sacosa cu gunoi si pac o arunci la tomberon ...
Dar eu am vazut si in Romania, la peco, dar sunt decat 2 tomberoane, unul pt sticle si altul pt restul...
|
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Hey stranierelor si in Romania se recicleaza hartia si plasticul. Noi avem la fiecare tomberon si unul special pentru plastic, noi ( si majoritatea din cartier) punem bidoanelel de suc sau de detergent acolo, se umple imediat containerul. marea mea suparare este ca nu se ridica decat saptamanal in situatia in care in 4 zile el este deja plin la refuz. Hartia si cartonul se reclicleaza si ele numai ca nu de catre primarii ci tu trebuie sa-l strangi si sa-l duci fie la Soma fie la Remat. La firma resturile de carton si pp bune le dam la o gradinitza care le mai folosesc incaodata si apoi le recicleaza.
Deci in Bacau a inceput reciclarea de ceva vreme si oamenii chiar se bucura. |
|

| M-am enervat, la hartie nu pun decat cutii sau ambalaje mari ca daca stau sa duc afara fiecare chichita ma enervez.Sunt ambalaje mici de la sapun, bomboane etc...astea le bag la "gunoi" si salutare.Borcanele si cutiile de conserva trebuie sa le spal De fapt nici nu se poate altfel ca daca le pun murdare la cutie ma umplu de muste as putea sa ;e pun la gunoi dar daca zornaie in sac cand il ridica ma pune sa scotocesc inauntru sa le scot sau pur si simplu refuza sa-mi ia sacul si stau cu gunoiul la nas Insa incepe sa imi placa, e un sistem foarte bun, resturile alimentare, organice care se altereaza cel mai repede si miros se pun separat intr-un tomberon inchis ermetic si se tine afara, nu stai cu putoarea in casa.Iar conservele si borcanele care ar lua o gramada de spatiu din cosul de gunoi tot asa merg afara spalate intr-o cutie albastra.Sunt foarte incantata ca la cosul de gunoi din bucatarie intra foarte putine si e mereu curat si nu pute Se pare ca reciclarea e buna si pt gospodarie nu doar pt salvarea mediului |
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| si eu am vazut in Brasov dar numai in cateva zone tomberoane speciale, de culori diferite (parca albastru si galben sau asa ceva). nu sunt oricum peste tot. tot in saci de plastic aruncam. noi ca altii...arunca peste tot!!!
prima data cand am vazut asa ceva si va jur ca mi-a luat o saptamana sa inteleg care, cum, unde. asta a fost in Japonia, acum 7 ani. am vrut sa arunc ceva intr-un gunoi si am innebunit cand am descifrat ce scria pe tomberon: plastic, inflamabil, sticla nu stiu ce... cu bruma de japoneza pe care o stiam am inteles ca nu pot arunca mucurile de tzigara unde se arunca hartia... cu toate astea... am aruncat de cateva ori aiurea pt ca efectiv unele nu stiam sa le sortez si mi-au atras atentia de vreo doua ori. mi-a fost si rusine...
nasa lui Andi, in Germania, imi povesteste ca la ei dc iti arunci gunoiul aiurea, combinat (nesortat) sau pe marginea drumului, cica iti cauta in el pana da de tine si te poate si aresta, asta in afara de faptul ca te amendeaza de nu iti mai vine a doua oara sa faci asa ceva. ea are un restaurant acolo si imi povestea cum aduna saci imensi de gunoi zi de zi si ii sorteaza si barbatu-sau are o masina speciala (un audi vechi si jegos) cu care duce gunoiul la centrele de colectare. altfel i-ar costa enorm de mult sa vina la el sa le ridice zilnic asa cantitate mare de gunoi.
ca sa nu ma abat de la subiect, eu asa recicla asa toate deseurile dar unde fratilor? sa-mi puna astia tomberoane si apoi ma apuc de ...sortat gunoaie (de parca nu aveam ce face oricum) |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| in Iasi sunt tomberoane speciale pt plastic, hartie si gunoi menajer. am inceput de ceva vreme sa reciclez. e destul de incomod deoarece in masca de la chiuveta am acum 3 saci, de fapt hartiile le adun in cutii de carton si le duc o data pe saptamana, mai nasol cu plasticul ca se aduna de pe la iaurt, lapte si alte celea si trebuiesc duse zilnic, altfel zboara cate ceva plus mirosul pestilential din casa. oricum gunoiul il duc zilnic (pampersii) totusi ar fi interesant cand s-ar face ceva pentru pampersi ca nu sunt biodegradabili si cum Romania e sufocata de peturi si de pampersi. |
|

| mariuta, ambalajele trebuie spalate ca nu e chip sa le pui asa.Si eu am pus un borcan de la bulion si m-am umplut de muste. Acum spal tot ce pun la cutie ca sa nu ma trezesc si cu alte ganganii. |
|

Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Hai ca m-am distrat cu voi...acum sa va spun cum e pe aici cu "reciclarea" : resturile alimentare le papa porcul, sau in cazul nostru, cainele si gainile , tot ce e hartie/ carton sau altele la fel, merg in foc , sticlele de plastic le adun si eu separat din considerente de volum, iar borcanele le spal si pastrez cu sfintenie pt gemurile din vara urmatoare
Ceea ce se aduna din actiunile de gradinarit merge fie la gaini fie in foc, iar vecinii din toata zona ... folosesc altfel de "resturi" la fertilizarea..ogoarelor Deci sa nu mai ziceti ca la noi nu se recicleaza |
|
|