Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Alyna wrote:...si eu una nu am sa stau sa vad cum ii ploua in gura lui fii-miu uitandu-se la alti copii cum papa un anume lucru si eu sa nu-i cumpar..
E drept ca ceea ce oferim copilor nostri este o optiune personala, dar daca copilul vede ceva ce efectiv nu are voie, ce faci?Ii dai numai pt ca pofteste sau il educi ca nu tot ce zboara se mananca?
Baiatul meu frecventeaza colectivitatile de oameni, in general, nu numai la copii ma refer, inca de la 4 luni.Si in tot acest timp nu m-am confruntat cu situatii de genul: copilul pofteste si eu sa nu il pot detrmina/convinge/explica copilului ca ceea ce vede nu este sanatos.La 8 luni s-a intins dupa berea uni prieten.Am si poze cu Matei cu berea in mana.Acum...ce sa fac, sa refuz copilul? Din punctul meu de vedere, DA.Si acelasi lucru se poate face si cu alte alimente care nu neaparat ca dauneaza prea mult, dar nici bine nu fac.
A fost o vreme cand Matei nu primea bine mancarea de pranz, adica legumele.Drept pt.care, intre laptele de dimineata si masa de pranz nu primea decat apa kioara.Si aveam de furca cu tot soiul de nimicuri de mancat de la bunici, parinti si altii copii din parc. Si uite-asa Matei a invatat ca gustarile nu sunt sanatoase desi...mananca si el daca ii dau pufuleti, stiksuri...dar asta de dupa 2 ani si ceva.A invatat ca berea nu e sanatoasa pt.copii, ca nu tot ce vede pe masa poate servi si el.
la gradinita stie de la 2 ani sa refuze dulciurile ca strica dintii, il doare burtica si...mami nu ii da voie.STIE ca nu are voie, dar in egala masura STIE si DE CE nu are voie, si cred ca aspectul asta e cel mai important.Dar, Matei are 3 ani.
Pt un copil mai mic ar fi cam greu si fara succese prea mari sa ii explici ce nu are voie si de ce.Nu ii oferi ceva anume si gata.Cand vede in alta parte, ii distragi atentia cu altceva.La varste mici inca mai tine.Mai tarziu, deja trebuie intervenit cu metode ceva mai explicite, potrivite varstei.
Citeam pe aici de Magura, POiana...cel putin Magura nici eu nu o pot manca de dulce e...sa-i dai totusi unui copil sub 2 ani un produs de cofetarie (ca pana la urma tot prajitura e, doar cu mai multi aditivi decat cele din cofetarii) nu mi se pare sanatos.
Pacat ca multi parinti nu constientizeaza faptul ca inca din copilarie gusturile, preferinele si obiceiurile culinare se inradacinea adanc si cam greu se pot modifica pe parcurs, odata cu trecerea anilor.
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/15/2006 Mesaje: 1320
| Eu una respect programul recomandat de pediatru(si nu numai):3 mese principale si 2 gustari(aici intra mere,iaurturi,banane,o bucatica de prajitura facuta in casa sau Magura daca sunt in oras).Matei fff rar mi-a facut probleme la masa.Si cu cele 2 gustari si papa TOT ce-i pun in farfurie la mesele principale.Nu are probleme cu legumele(papa orice)sau carnea sau oualele...pur si simplu a acceptat ce i-am pus in farfurie..Folosesc condimente(nu Delikat sau maggi,ci simple,uscate-oregano,busuioc etc.) in mancare pentru a-i diversifica gusturile.Nu vreau sa ajunga sa-mi spuna ca nu-i place mai stiu eu ce si n-are chef sa manance.Normal ca nu-i dau TOT ce-mi cere.Ca mama,aleg doar ce-i bun pentru el(si sunt sigura ca asa fac toate mamicile de pe forum).Dar daca i se face pofta de pufuleti sau Magura,ii cumpar.E alegerea mea. Preferinte si obiceiuri culinare ...nu cred ca niste pufuleti cand si cand si cate o prajitura,intra in aceste 2 categorii...Ceea ce mananca bebe la cele 3 mese principale conteaza...Trebuie sa stie de mic ca e important sa pape toate categoriile de alimente,in proportii sanatoase.Si Matei va sti ca are voie din cand in cand cate o prajiturica sau un pachet de biscuiti sau pufuleti.E copil si refuz sa-l privez de micile placeri ale copilariei.Eu si fratele meu am avut o alimentatie sanatoasa dar diversificata,inca de mici.Am mancat de toate,fara sa facem vreodata nazuri la masa.Si tin mine ca ma bucuram tare mult cand mergeam cu mama la cofetarie sau cand ne aducea tata acasa biscuiti sau ciocolata...daca mie mi-au facut atata placere acele momente(si tin sa mentionez ca sunt un adult perfect sanatos,multumesc lui Dumnezeu,cu obiceiuri alimentare mai mult decat sanatoase-aici m-a ajutat si meseria)de ce sa-l privez pe Matei de ele???Dar in final,dupa cum ai spus si tu,stele,fiecare parinte face dupa cum considera si in functie de cunostintele pe care le are |

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/13/2009 Mesaje: 806
| eu ma lupt cu daria pe punga de pufuleti. cumparam pufuleti fara sare si mai subtiri, papa.... |