Psihologia Copilului - Specialistul va raspunde
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Tzepii
Scris: Friday, May 17, 2013 3:09 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Am creat acest topic pentru a veni in sprijinul membrilor nostri (parinti, viitori parinti, femei si barbati),
care au nevoie de ajutor in probleme de psihologie.

Aici veti primi raspunsuri de la doamna psiholog Delia Rodica Ciobancan, specialist in :
-Psihologia cuplului
-Psihologia familiei
-Psihologia copilului
-Psihotraumatologie
-Psiho-oncologie
-Programare neuro-lingvistica
AdrianaC
Scris: Wednesday, May 29, 2013 8:43 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
dana.deea wrote:
fetita mea are 3 ani si de la 1 an ea dormea singura in patut si si-a format un tic. ii place sa doarma pe perna cu fata in jos(adik pe burta)dar problema e k pana ce adoarme se "freaca" cu fundul (ii place sa aibe ceva la fund de care sa se sprijine)pana ce transpira si apoi adoarme bine.asa face k e somn de amiaza sau seara. care ar fi problema?sau ce ar putea fi?
Delia Rodica Ciobancan
Scris: Wednesday, May 29, 2013 11:49 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 5/17/2013
Mesaje: 24
Daca doarme pe burta cand isi sprijina fundul? Ati putea da mai multe detalii despre ce ati observat?
AdrianaC
Scris: Thursday, May 30, 2013 12:00 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
Am si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta.

Alice, fata mea in varsta de aproape 12 ani, s-a mutat din semestrul 2 la alta clasa, in aceeasi scoala. Un timp, a suportat sicanele noilor colegi (sau mai bine zis colege) fara sa ne spuna nimic. Intr-un final insa a clacat si ne-a spus tot ce se intampla la scoala, cum radeau de ea si faceau diverse remarci la adresa ei si cum nu in ultimul rand a primit amenintari de genul "o sa vezi tu ca te fac sa pleci nu numai din clasa asta, ci si din scoala".


Bineinteles ca am luat imediat masuri, am vorbit cu dna diriginta, care a vorbit cu elevele respective, apoi am vorbit chiar si cu dna directoare pentru ca in continuare conflictele nu se aplanau.

In prezent aparent nu mai sunt conflicte, insa in continuare nu prea a reusit sa se integreze in noul colectiv si sa isi faca prieteni.

Motivul pentru care a fost respinsa este unul cel putin stupid, din punctul meu de vedere, si a fost indus copiilor de catre parinti, si anume ca are numai 10 si le ia lor locul...


Intrebarile mele sunt:
1. Cat rau ii face o astfel de atmosfera?
2. Ce putem face noi ca parinti pentru a o ajuta ?

In prezent ea zice ca s-ar muta si maine din clasa aceea...

Toate sicanele nu au afectat-o foarte mult din punct de vedere al rezultatelor la invatatura, a continuat sa participe la olimpiada de la limba romana si a ajuns pana la faza pe municipiu, a participat la diverse concursuri, cu rezultate foarte bune, iar la scoala are o singura medie de 9 pe semestrul acesta, iar semestrul trecut a terminat cu 10 pe linie...
Delia Rodica Ciobancan
Scris: Thursday, May 30, 2013 8:12 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 5/17/2013
Mesaje: 24
Felicitari ptr. notele foarte bune ale ficei dumneavoastra!
Care este motivul mutarii intr-o alta clasa? Cum relationa cu colegii inainte de a se muta?
Cu privire la relationarea cu colegii si adaptarea intr-o clasa noua de multe ori acest lucru depinde si de dezvoltarea inteligentei emotionale sau de temperamentul elevului in cauza. Initierea unei prietenii sau apropierea de colegi este un comportament firesc care poate fi intarziat sau blocat si din cauza unui complex psihologic.
Fiica dumneavoastra are nevoie sa se simta bine intre colegi si sa initieze prietenii.
Vorbiti cu ea despre aceste aspecte si despre cum vede ea situatia. Mutatul la o alta scoala este o ultima solutie fiindca aceasta evita confruntarea cu situatii de acest gen si cauta rezolvare in exterior.
AdrianaC
Scris: Thursday, May 30, 2013 8:32 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
A trebuit sa o mutam la alta clasa pentru ca in 1-4 au fost o clasa buna spre foarte buna, insa din clasa a 5-a s-a desfiintat o clasa si s-au impartit copiii in cele 2 clase ramase. Din pacate insa nu s-au impartit echitabil, si noi ne-am trezit in clasa cu 10 copii de etnie romma, care implicit au scazut nivelul clasei.

Inainte de a se muta si-a facut prieteni destul de greu, abia prin clasa a 3-a a inceput sa aiba un grup de prieteni. Se intelegea foarte bine si se adaptase, avea un grup de vreo 7-8 fete cu care se intelegea bine....

Ea este o fire destul de matura, cel putin asa mi se pare mie si asa ne-a tot spus si invatatoarea, inca din clasa I...
Delia Rodica Ciobancan
Scris: Thursday, May 30, 2013 11:07 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 5/17/2013
Mesaje: 24
Maturitatea adusa aici in discutie este un aspect negativ care diferentiaza fiica de ceilalti copii si care duce la inadaptabilitatea adusa de d-voastra in discutie.
Ar fi util sa va adresati unui specialist care sa lucreze cu fiica d-voastra ptr. a afla ce se afla in spatele acestei "maturitati" si ptr. a o invata si ajuta sa interactioneze cu cei de varsta ei.
AdrianaC
Scris: Thursday, May 30, 2013 11:40 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
Cand vorbesc de maturitate ma refer la faptul ca ei i se par stupide unele lucruri facute de copii de o varsta cu ea, iar asta se intampla chiar din clasa I.

Va dau un exemplu.
Colegii ei in clasa I alergau de bezmetici si urlau prin pauze. Ei i se parea aiurea sa faca asa. Prefera sa deseneze in pauze sau sa stea de vorba, sa povesteasca... Din pacate nu prea avea cu cine, pentru ca toti alergau ras

Ulterior, cam prin clasa a III-a, se certau, se bateau, se imbranceau... Ea incerca sa medieze conflictele, sa ii impace. Le spunea ca "Nu ai nici tu dreptate, nici tu ! Trebuie sa va intelegeti, ca sunteti colegi, si sa va ajutati, nu sa va certati si sa va imbranciti !"

Exemplele pot continua, dar din aceeasi sfera...

Ea este genul de copil caruia de mic i-a placut sa deseneze, sa picteze, sa citeasca... pana la aceasta varsta a citit cred in jur de 100 - 150 de carti... Ii place sa asculte muzica, sa danseze...

Nu ii place sa barfeasca si este chiar iritata atunci cand isi vede colegii facand bisericute si barfind...
monas
Scris: Thursday, May 30, 2013 11:56 AM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 5/30/2013
Mesaje: 2
Buna ziua dna doctor, buna ziua tuturor si bine v-am gasit !

Am si eu de ceva timp o problema cu baiatul meu, poate ma puteti ajuta dvs...

De cand a inceput scoala in toamna aceasta, in clasa I, prin octombrie, a inceput sa faca pipi pe el. La inceput am crezut ca este un accident, apoi s-a repetat si deja am zis ca e rea vointa si face intentionat, desi pana la varsta de 7 ani nu a avut aceasta problema...

Nu face decat ziua, si numai in perioada in care este singur acasa cu sora lui mai mare si, zice el, il face sa rada...

Am mers la medici, ni s-a recomandat sa il urmarim o vreme si sa ii facem un asa-zis calendar mictional in care sa se vada cate lichide consuma si la ce ora, cat elimina si la ce ora si cat pierde si la ce ora...

Un timp (vreo 10 zile) nu a mai facut deloc pe el, apoi a inceput din nou sa faca, de 2-3 ori pe saptamana...

El spune ca nu simte ca il trece sa faca, insa de ce acest lucru a intervenit abia acum si pana la 7 ani nu a avut aceasta problema?

La inceput facea complet pe el, acum vad ca a inceput sa se mai opreasca si sa se duca la toaleta.

Am incercat sa mergem sa ii facem si niste teste de urodinamica, insa ni s-a spus ca sunt destul de invazive si ca ei nu cred ca e vreo problema cu vezica, pentru ca nu face pe el si noaptea sau la scoala sau in alt moment al zilei...

Ni s-a recomandat sa stam de vorba si cu un psiholog... Am incercat... nu avem niciun rezultat..

L-am si certat, l-am luat si cu binisorul, in toate felurile... Efectiv nu mai stim ce sa facem si incotro sa ne indreptam ca sa rezolvam problema.

La scoala ii place sa mearga, are numai note bune... Am vorbit si cu doamna invatatoare si ne-a spus ca e un copil bun, dar ca nu prea are stare, nu are rabdare, e mai agitat, ca e foarte istet si daca a trecut de un exercitiu ca a stiut sa il faca, nu se mai intoarce sa se uite la el cand il lucreaza si ceilalti copii la clasa...


Ce ne sfatuiti? Ce parere aveti ?
Delia Rodica Ciobancan
Scris: Thursday, May 30, 2013 2:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 5/17/2013
Mesaje: 24
Ce inseamna ca ati incercat la psiholog... fara niciun rezultat?
monas
Scris: Thursday, May 30, 2013 3:17 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 5/30/2013
Mesaje: 2
Am stat de vorba eu cu un medic psiholog, i-am povestit ce se intampla, dansul a concluzionat ca daca atunci este singurul moment in care se intampla, trebuie sa facem cumva ca sa intrerupem acest tipar.

Din pacate, pentru ca sunt 1-2 ore singuri, nu am cum sa controlez ce fac ei in acel interval de timp...

Am incercat cu alarme puse pe telefon din ora in ora, ca sa se duca la toaleta... Nu au functionat intotdeauna, pentru ca ba se ducea si nu il trecea si apoi pana la urmatoarea alarma facea pe el...

Delia Rodica Ciobancan
Scris: Thursday, May 30, 2013 5:48 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 5/17/2013
Mesaje: 24
Inteleg ca ati fost la un psiholog ptr a cere un sfat cu privire la cum sa supravegheati mai bine copilul ca sa nu aiba timp sa faca pe el. Eu va recomand sa mergeti la un psihoterapeut specializat pe interventia terapeutica in familie sau specializat pe psihologia copilului.
Sunt doua meserii apropiate dar cu competente diferite.
Doar a intra intr-un proces terapeutic presupune o interventie psihologica. A pune un diagnostic nu inseamna rezolvarea problemei si nici a da sfaturi cu privire la blocarea unui simptom (in cazul de fata enurezisul) nu presupune eliminarea cauzei sau identificarea mesajului pe care fiul d-voastra il transmite pe aceasta cale.
AdrianaC
Scris: Wednesday, June 5, 2013 4:17 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
Delia Rodica Ciobancan wrote:
Maturitatea adusa aici in discutie este un aspect negativ care diferentiaza fiica de ceilalti copii si care duce la inadaptabilitatea adusa de d-voastra in discutie.
Ar fi util sa va adresati unui specialist care sa lucreze cu fiica d-voastra ptr. a afla ce se afla in spatele acestei "maturitati" si ptr. a o invata si ajuta sa interactioneze cu cei de varsta ei.


Dvs ce parere aveti, cat rau ii face o astfel de atmosfera la scoala si ce putem face noi ca parinti pentru a o ajuta ?


endy
Scris: Wednesday, June 5, 2013 5:14 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/8/2010
Mesaje: 2562
Cum sa faci un adolescent sa nu mai minta , cu toate ca stie ca pina la urma e descoperit !
Delia Rodica Ciobancan
Scris: Thursday, June 6, 2013 8:10 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 5/17/2013
Mesaje: 24
AdrianaC wrote:


Dvs ce parere aveti, cat rau ii face o astfel de atmosfera la scoala si ce putem face noi ca parinti pentru a o ajuta ?



Putem vorbi ipotetic despre situatie tinand cont de perceptia d-voastra. Ptr. ca sa estimez gravitatea unei situatii si sa fac recomandari este necesar sa purtam un dialog si sa fac o evaluare a situatiei si din perspectiva ficei d-voastra.
Raspunsurile mele pe acest forum nu inlocuiesc consultarea unui specialist la cabinet/clinica.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.