Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Salutare tuturor, sunt noua pe aici.
Am o fiica de aproape 15 ani, ii implineste in noiembrie.Din pacate am numai probleme cu ea.Pe cand avea 11 ani a intrat intr-un antruraj urat si a inceput sa consume substante stupefiante, m-am simtit terminata atunci.Cu ajutorul psihologilor am reusit sa trecem peste chestia asta.A avut o perioada in care nu iesea din casa, statea decat la calulator, insa eu m-am bucurat fiindca stiam ca e mai bine sa nu vorbeasca cu nimeni, fiind sanse mai mici sa o ia de la capat. Acum a terminat clasa a 8a cu media 9.20, a intrat la liceul unde isi dorea.Acum in vacanta de vara i-am dat libertate, am lasat-o sa iasa afara pana la ora 22 cu conditia sa imi spuna unde si cu cine se duce.La inceputul verii a fost totul bine.Ei ii place foarte mult sa mearga pe munte cu cortul, ii plac drumetiile, insa eu si cu sotul meu nu suntem niste firi sportive.De regula se duce cu niste buni prieteni de familie de la un club de turism. Prin luna Iulie mi-a cerut permisiunea de a pleca pe munte su un prieten, necunoscand persoana am cerut informatii suplimentare si mi s-a spus ca barbatul respectiv are 34 de ani si vinde palinca, mai tarziu mi-a spus ca face alpinism utilitar.Nu a vrut sa imi dea detalii despre modul in care s-au cunoscut.I-am spus ca daca il aduce acasa, pe respectivul ca sa vorbesc si eu cu el poate sa mearga, la inceput a spus ca nu are cum sa il aduca, ca el nu iese din casa si tot felul de chestii din astea duboiase.Peste 2 zile cand venea de la o iesire cu colegi( sau asa zice ea) a spus ca il poate aduce pe respectivul acasa, dar cu conditia sa o lasam pe munte.Sotul meu a fost foarte categoric spunandu-i ca nu o lasa cu astfel de oameni.In acea seara a iesit scandal mare, cu plansete, nu se mai oprea din plans, a spus ca suntem rai.Sotul meu i-a interzis sa se mai vada sau sa mai vorbeasca cu acest barbat si deasemenea i-a fos interzis sa mai aduca vorba de el la noi in casa. Acum aproximativ trei saptamani ea iesea in fiecare seara, introcandu-se la ora 22, spunandu-mi ca se duce cu colegii in oras.In fiecare seara venea cu un miros foarte puternic de tutun.Cand o intrebam de ce miroase a tutun raspunsul pe care il primeam era ca a fumat george(un coleg de al ei).Intr-o seara mi s-a parut ceva dubios, am luat masina si am sunat-o intreband-o unde este.A sups ca este pe bulevard.Am mers pe buleard am sunat-o si i-am zis ca nu este acolo, pentru ca eu sunt pe bulevard.Atunci a spus ca este la Claudia acasa.I-am spus sa se miste imediat acasa si ca este o nesimtita inimaginabila.Peste cateva minute am sunat-o din nou intreband-o unde este, ea mi-a spus ca este in alta parte decat unde a zis initial.Am luat-o cu masina si am intrebat-o unde a fost si mi-a recunoscut ca a fost la barbatul respectiv acasa.A iesit cu scandal mare in ziua aceea. Cand am ajuns acasa am intrebt-o ce are in rucsac si am gasit un pachet de tigari.Atunci ea mi-a maturisit ca fumeaza.I-am interzis sa mai iasa din casa, sa mai mearga la cineva in vizita fara ca eu sa fiu anuntata. De atunci nu prea a mai iesit afara, a fost la mare cateva zile cu acei prieteni cu care se duce si pe munte. Problema este ca nici eu nici sotul meu nu aceptam ca ea sa fumeze.A ajuns o panarama, vorbeste cu toti baietii, fumeaza in casa, este foarte indolenta si ne ajuta cu nimic in casa.E adevarat mai face din cand in cand cate o mancare si mai baga rufe la spalat dar alceva nu face absolut nimic.Sta toata ziua pe calulcator si fumeaza in casa.Aseara a iesit un scandal enorm, i-am spus ca de azi inainte ea nu mai e fiica mea, daca vrea uniforma pentru scoala sa isi cumpere din banii ei de tigari, daca vrea caiete sa le foloseasca ce are sau sa isi cumpere din banii de tigari, daca vrea de incaltat sa isi cumpere din banii de tigari.I-am spus ca nu mai are voie sa iasa din casa, sa fumeze, si ca daca vrea sa mearga la scoala sa se descurce singura. Nu stiu ce sa mai fac, sunt distrusa!Cum ar trebui sa ma port cu ea, cata libertate sa ii dau? Ea mereu imi spune ca nu face nimic si ca fumatul nu e o cirma!!!Ce sa mai fac?!
|
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 11/10/2009 Mesaje: 7238
| Draga mea nu prea pot sa-ti dau sfaturi pt ca fetitza mea e mult mai mica insa pot sa-ti spun cu sigurantza ca si eu fumez de la 14 ani si n-am ajuns o panarama. Si pe mine m-au batut parintii pe tema asta si nu m-au lasat dar nu le-a mers - te pui cu catarii? Nici sa-i tai banii nu cred ca e o solutie pt ca atunci o sa incerce sa-i procure in alt mod - se poate merge si pana la prostitutie iar in cel mai bun caz o relatie cu un barbat in varsta |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Pe langa consumul de stupefiante si relatia cu un barbat de 34 de ani, fumatul mi se pare cea mai mica problema a voastra. Nici atitudinea voastra nu e tocmai ok. Va cred ca ati ajuns la capatul rabdarii, insa cu scandal nu ajungeti nicaieri in relatia cu un adolescent. |
|
| nu cred ca are o relatie cu acest barbat, dar nu inteleg ce treaba are cu el, de ce vorbeste cu el.Ea mi-a spus ca nu este nimic intre ei doar ca se inteleg bine.Sa zicem ca chestia asta cred, dar nu pot accepta ca odrasla mea de 14 ani sa fumeze si mai ales in casa.Nu are pic de respect fata de noi. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/22/2010 Mesaje: 3091
| Hmmm,problema este foarte delicata la voi.Nu ai nevoie de critici acuma si nu ma indoiesc ca vor fi si din astea.Cert e ca s-a gresit pe undeva in trecut cu ea.Faptul ca nu are respect fata de voi nu cred ca se trage de acum de la 14 ani.Sincer eu nu am fumat de felul meu da mi-ar crapa obrazul de rusine sa imi arpind o tigara in fata parintilor.Cat despre ralatia cu un barbat de 34 de ani ...e dubios tare.Adica ce au facut in seara aia impreuna.S-au uitat la Cartonetwork?Un barbat de 34 de ani,fie el singur sau insurat,nu are ce cauta amic cu o fata de 14 ani.Ii putea fi usor tata!Cine stie ce ganduri ascunse si intunecate are acel om.Stupefiantele sunt cele mai grave!Dintr-o relatie cu un barbat de 34 de ani o mai scoti cum o mai scoti dar de la droguri?!?!?Nu stiu ce sa zic dar eu as incerca sa discut cu ea ca o prietena.Fiica mea este micuta,dar ne consideram cele mai bune prietene.Discutam absolut orice,fara perdea si ne ajuta foarte mult pt viitor!Mergeti la un duhovnic sau mai bine sa intreb in ce legatura sunteti cu Dumnezeu?O rugaciune spusa catre Dumnezeu face minuni dar aici depinde mult de voi!Sper din tot sufletul sa rezolvi aceasta problema.Sa va dea Dumnezeu intelepciunea si rabdarea de care aveti nevoie in aceasta dilema |
|
| Eu cred in Dumnezeu si ma rog in fiecare seara pentru ea si binele nostru, insa ea nu are nici cea mai mica legatura cu Dumnezeu, este rockeritza, nu suporta icoanele sau orice alt material religios. Asculta metal, sincer nu inteleg nimic din muzica ei decat urlet continu.Droguri nu mai ia, sau cel putin asa zice ea, dar nici eu nu am vazut nici un semn cum ca ar mai lua, insa imi este frica sa nu recidiveze. Am incercat sa o duc pe la manastiri, la diversi preoti insa ea refuza sa se inchine, sa se roage, si in timpul slujbei iese afara si asteapta pana se termina sau se aseaza picior peste picior in strana si se joaca pe telefon sau asculta muzica. |
|

Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| La 14 ani iti definitivezi personalitatea. Mi se pare normal sa fie rebela, sa nu faca pe plac nimanui, mai ales parintilor. Asa am cam fost si eu. Singurele lucruri pe care nu le-am facut au fost drogurile si fumatul de fata cu parintii. Daca ajunge acasa la ora 22, e ok, macar atata face.
Cred ca orice ai face si orice ai spune, fiica ta nu o sa fie de acord cu tine. Respectul trebuie sa fie de ambele parti. Daca voi o veti ASCULTA si veti respecta deciziile pe care le va lua ea, nu se poate ca ea sa nu faca la fel cu voi. Cel mai bine ar fi sa aveti o discutie serioasa, "ca de la adult la adult", chit ca nu o sa bage in seama prea multe, dar poate ii va ramane ceva in subconstient. Faceti reguli, eu nu te deranjez pe tine, nici tu pe mine. Daca vrei ceva de la mine, asttept si eu altceva de la tine. Daca vrei sa fumezi, du-te pe balcon. (A-pro-pos, voi fumati?). Daca vrei bani, fa curat, du gunoiul etc.
Relatia cu barbatul acela mai in varsta cred ca se datoreaza lipsei de comunicare in familie. Stiu ca mama imi punea mereu o intrebare: "Ce-ti ofera ei(adica anturajul) si eu nu? Eu te imbrac, eu iti dau sa mananci...etc." Asta ma enerva cel mai rau. Pai nu-mi oferea COMUNICARE, nu era deschisa spre ceea ce-mi placea mie. Nici nu voia sa se implice in ceea ce-mi placea mie. Normal ca fugeam la prieteni. Ca sa-ti dau un exemplu, am facut teatru pret de ceva ani buni, am fost apreciata de multa lume, am luat premii, pana si o diploma pentru faptul ca am ajutat la dezvoltarea culturala a orasului!, mama mea nu a venit o data sa ma vada pe scena! Si voia sa o respect. Nu puteam.
In concluzie cred ca ar trebui sa faceti voi, paintii, un efort mai mare si sa va deschideti spre copila. Ea raspunde instinctiv la ceea ce primeste. Bafta multa!
|
|
| Nu noi nu fumam.Nu fumeaza de fata cu noi, dar fumeaza in casa. Si alta problema este ce face ea cand iese afara? eu nu pot afla cu exactitate ce face cand iese din casa. |
|

| Daca spui ca-i plac drumetiile, alpinismul, sa stii ca exista sali special amenajate unde poti sa faci catarari. Sunt instructori, sunt cluburi, spune-i sa se duca, cumpara-i echipament. Rock-ul nu e chiar asa de rau precum pare, mai grav era daca erau manele Chiar daca ti se pare ca nu este decat un urlet continuu, mai are si mesaj. bine ca sunt si multe balarii, adevarat. Ce asculta? Ce formatie?
La biserica nici eu nu merg acum,pentru ca nu imi plac preotii care fac slujba(din 20 de cuvinte daca intelegi 5) si nu imi plac hoastele care nu fac decat sa barfeasca. Azi biserica este un soi de discoteca petru varsta a treia. Iar cand eram de varsta fetei tale nu prea ma interesa. Altele sunt lucrurile caraora le dai importanta la 14 ani si altele la 20, altele la 30, altele la 40 etc...
|
|
| la noi in oras nu exista aceste sali dar suntem aproape de munte, iar pentru a ii lua echipament trebuie sa merite.
Din ce am mai vazut eu la ea asculta Dimmu Borghir, Nickelback, Gorgoth, Sepultura, Marduk, Bathory, Kreator, sunt mult mai multe dar nu le stiu. |
|

| mariaz wrote:Nu noi nu fumam.Nu fumeaza de fata cu noi, dar fumeaza in casa.  Si alta problema este ce face ea cand iese afara? eu nu pot afla cu exactitate ce face cand iese din casa.
Sa-ti spun ce faceam eu cand ieseam. Ne adunam 10-15 nebuni la un loc (in diverse locuri publice din oras), vorbeam (filozofie in general - discutii importante ), radeam, dansam, cantam, fumam, mai beam o cola, o bere, o vodka (pe care acum nu o mai suport! bleah). Eu am fost o adolescenta foarte rea, m-am purtat foarte urat cu mama, acum imi pare rau, dar atunci nu puteam face altfel.
|
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 11/10/2009 Mesaje: 7238
| zaza m-ai uns la suflet si eu si sora-mea am fost pe-aproape |
|
| Eu vreau sa o feresc de un astfel de comportament. Eu in adolescenta mea nu ieseam afara decat foarte rar, preferam sa stau in casa sa imi fac temele, sa citesc o carte, sa o ajut pe mama mea. Deci se poate si altfel |
|

| mariaz wrote:la noi in oras nu exista aceste sali dar suntem aproape de munte, iar pentru a ii lua echipament trebuie sa merite. Din ce am mai vazut eu la ea asculta Dimmu Borghir, Nickelback, Gorgoth, Sepultura, Marduk, Bathory, Kreator, sunt mult mai multe dar nu le stiu.
Sepultura era printre favoritele mele! Dar acum nu as mai asculta zilnic asa ceva. Prea greu de digerat Dar nu suna rau deloc. Au cateva piese exceptionale!
|
|

| mariaz wrote:Eu vreau sa o feresc de un astfel de comportament. Eu in adolescenta mea nu ieseam afara decat foarte rar, preferam sa stau in casa sa imi fac temele, sa citesc o carte, sa o ajut pe mama mea. Deci se poate si altfel
Nu suntem toti la fel. Am si eu o sora care este cu cinci ani mai mare ca mine. Ea a fost ca tine. Nu o scoteai din casa nici in ruptul capului. Pe mine nu ma puteai baga in casa! |
|
|