Probleme la ochisori

Options Probleme la ochisori
Subiectul anterior · Subiectul urmator
cute_babies_of_mine
Postat: Thursday, July 6, 2006 8:33 AM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 4/4/2006
Postari: 8978
Locatia: Piatra Neamt, Romania
Aaaa, si-a revenit chiar in ziua respectiva! Seara nu mai avea absolut nimic!
Dar de pupat o sa-l pup si asa, sanatos, ca tare mai sta la pupacit!sic
Miri
Postat: Thursday, July 6, 2006 11:08 AM


Nivel: SAFIR

Intrat: 2/26/2006
Postari: 16505
Locatia: pe o margine de lume...
Ma bucur ca Tudor e bine.Lenus!yes
cute_babies_of_mine
Postat: Thursday, July 6, 2006 11:12 AM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 4/4/2006
Postari: 8978
Locatia: Piatra Neamt, Romania
Multumim pentru grija pe care ne-o purtati!pupici pupici pupici
delfinasa
Postat: Thursday, July 6, 2006 4:25 PM

Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6852
Locatia: pe-aici
Tudorel, ne bucuram ca ti s-a vindecat ochisorul! Hugs de la delfinasa Karina!pupici
oana_nicole
Postat: Friday, July 7, 2006 12:42 AM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 6570
Locatia: end of the rainbow
Ce stiti despre canalele infundate? Parca Mihaela spunea ca a avut problema asta cu Diana... Ruxandra se pare ca are canalele infundate, asa mi-au spus luna trecuta medicul neonatolog si medicul pediatru. Nu are secretii la ochi, insa lacrimeaza mult si mai ales se fereste de lumina puternica. Trebuie sa ajungem la un medic oftalmolog sa vedem ce si cum, am inteles insa ca pana la 1 an nu se poate face nimic. In cele mai multe cazuri se rezolva de la sine, canalele se desfunda singure... Dar exista cumva remedii naturiste sau alt gen de tratament?
oana_nicole
Postat: Tuesday, September 12, 2006 6:11 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 6570
Locatia: end of the rainbow
Obstructia canalului lacrimal


Generalitati

Lacrimile se dreneaza in mod normal prin canale mici numite ducte lacrimale care pornesc de la globul ocular si ajung in piramida nazala. O obstructie a ductului lacrimal apare cand deschiderea canalului, care in mod normal permite lacrimilor sa se dreneze, este blocata sau nu se deschide normal. Daca un duct lacrimal ramane obstruat, sacul lacrimal se umple cu lichid si devine tumefiat si inflamat si uneori se infecteaza.
Se considera ca obstructia ductelor lacrimale apare la 30% dintre nou-nascuti. Oricum, simptomele apar doar la 2% pana la 4% din nou-nascuti. Un canal lacrimal obstruat de la nastere (congenital) este numit uneori obstructie de canal nazo-lacrimal sau dacriostenoza.


Cauze la nou-nascuti si sugari

La nou-nascuti si sugari cea mai comuna etiologie a obstructiei de duct lacrimal este incapacitatea tesutului de acoperire de la capatul canalului de a se deschide normal in timpul nasterii sau in preajma nasterii.
Alte cauze mai putin frecvente ale obstructiei de canal lacrimal la copii includ:
- infectii
- dezvoltarea anormala a osului nasului ceea ce exercita o presiune neobisnuita asupra canalului lacrimal si il inchide
- deschiderea (punctele lacrimale) canalelor lacrimale in coltul intern al ochiului, locul in care se scurg lacrimile in canalele lacrimale, este inchisa sau nedezvoltata.


Simptome

De obicei, primul simptom al unei obstructii lacrimale consta in lacrimare excesiva cu un aspect de ochi umed pana la lacrimi care curg pe obraz (epifora). Nou-nascutii cu astfel de probleme prezinta, de obicei, simptome care apar in primele zile sau saptamani de viata. Daca apare infectia sistemului de drenare a secretiilor lacrimale, poate apare inflamatia care include roseata si edemul (umflarea) zonei din jurul ochiului sau a nasului. De asemenea se poate observa o secretie de mucus galben in coltul ochiului si genele se pot lipi unele de altele. In cazuri severe, infectia poate include genele si zonele din jurul ochilor.
Simptomele unei obstructii de canal lacrimal se pot accentua dupa o infectie a cailor respiratorii superioare, ca o raceala sau o sinuzita. De asemenea, simptomele pot fi mai evidente dupa o expunere la vant sau temperaturi scazute.


Tratament

Copii nascuti cu obstructie de duct lacrimal, de obicei, nu necesita tratament. Mai mult de 90% din cazuri se rezolva fara nici o interventie pana la varsta de un an. Masurile de tratament la care se poate apela acasa, curatarea ochiului si drenarea ductului, pot ajuta la prevenirea infectiei. De obicei, antibioticele sunt necesare daca apar semne de infectie ca roseata, edem sau secretii de culoare galbena.
Daca ductul ramane obstruat pana la varsta de 6 luni se poate face o manevra simpla de sondaj a canalului lacrimal. Aceasta deschide canalul lacrimal la mai mult de 90% din sugari. Alte tratamente includ antibiotice pentru o infectie pe termen lung sau o interventie chirurgicala pentru rezolvarea problemelor legate de tesuturi sau dezvoltari anormale.


Mecanism fiziopatogenetic

Caile lacrimale pot fi partial sau complet obstruate. Obstructia poate duce la aparitia unor infectii bacteriene sau de alte cauze. Daca ductul se deschide, infectia aparuta se poate vindeca fara tratament.
Majoritatea obstructiilor de cai lacrimale sunt prezente la nastere (congenitale) si se rezolva fara nici o interventie sau printr-o manevra numita sondajul cailor lacrimale, in primul an de viata. Mai mult de 90% dintre obstructii se rezolva pana la varsta de 12 luni. Proba sondajului facuta in primele 13 luni de viata are succes in aproxiamtiv 97% din cazuri.
Doar o obstructie de cai lacrimale fara alte complicatii nu afecteaza, de obicei, vederea unui copil si nu creste probabilitatea de a dezvolta probleme vizuale.
Infectiile ochiului afectat sunt frecvente. Rar, pot cuprinde genele si zonele din jurul ochiului (celulita periorbitala). Uneori, sacul lacrimal se poate umple cu secretii purulente (dacriocistita).


Consultul de specialitate

Medicul trebuie consultat cand copilul prezinta:
- edem si congestie a pleoapelor, a conjunctivei palpebrale, a sclerei (zona alba a globului ocular) sau a zonei din jurul ochiului (de obicei pe o singura parte)
- febra si simptome specifice unei infectii la nivelul ochiului, cu secretii oculare abundente, eritem, edem si sensibiliatate de-a lungul nasului (copilul poate fi nelinistit si sa isi frece ochiul)
- probleme vizuale sau tulburari la mobilitatea ochiului afectat sau a ambilor ochi
- durere si disconfort ocular
- secretie lacrimala excesiva a ochiului afectat sau la ambii ochi pentru mai mult de o saptamana
Urmatoarele semne pot indica alte probleme ale ductului lacrimal. Trebuie consultat un medic daca sugarul prezinta:
- secretii vascoase, galbui in coltul ochiului sau pe suprafata ochiului
- genele acoperite de secretii dimineata
- o umflatura albastruie sub si in interiorul pleoapei inferioare (dacrocistocel) - La copii se poate observa la cateva zile dupa nastere. La adulti se intalneste de obicei dupa o perioada de plans excesiv.
- o umflatura rosiatica sub si in interiorul pleoapei inferioare - Ochiul poate prezenta secretii vascoase si aria inferioara a pleoapei poate fi dureroasa.
Trebuie consultat medicul daca se observa lacrimare excesiva la unul sau ambii ochi acompaniate de:
- durere, sensibilitate sau o senzatie de presiune a fetei si fruntii, deasupra ariei sinusale
- epistaxis (sangerari nazale) care dureaza mai mult de o zi.


De retinut!

Supravegherea cu atentie a copilului pentru una-doua saptamani este solutia cea mai adecvata in cazul obstructiei de duct lacrimal la copii. De obicei, se corecteaza fara nici o interventie sau cu un tratament simplu inainte de prima aniversare a copilului.


Investigatii

Obstructia de cai lacrimale este diagnosticata pe baza unei anamneze (discutia cu bolnavul), a unui examen fizic si a altor teste in functie de situatie.
Testarea adultilor si a copiilor poate include:
- aprecierea permeabilitatii cu fluoresceina - Acest test este folosit, de obicei, pentru a determina daca lacrimile se dreneaza normal prin canalul lacrimal, de la ochi in nas
- cultura si antibiograma secretiilor - Acest test ajuta la determinarea prezentei infectiei. Se poate face daca sunt prezente secretii purulente si mucoase
- uneori se pot adauga si alte teste, mai frecvent la adulti. Aceste teste sunt:
- testul Shirmer, aplicat pentru a aprecia cantitativ secretia lacrimala - Se foloseste o banda de hartie de filtru, moale, de marime mica ce se aseaza in coltul ochiului pentru 5 minute
- sondajul cailor lacrimale - Este o proba ce include introducerea unei sonde mici, metalice prin canalul blocat. Se practica anestezia inainte de interventie.
- examinari imagistice ca tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN) a capului - Examinarile imagistice pot fi facute pentru localizarea si determinarea cauzei structurale a obstructiei.


Tratament

O obstructie de canal lacrimal se rezolva de obicei fara nici o interventie in timpul primului an de viata. Infectia poate fi prevenita prin curatarea ochiului si masarea zonei obstructiei pentru a preveni cresterea vascozitatii secretiei in interiorul canalului.
Daca ductul ramane obstruat dupa varsta de 6 luni pana la un an, se poate rezolva cu o manevra simpla de sondaj al cailor lacrimale. Alte tratamente chirurgicale nu sunt recomandate de obicei. Foarte rar apar situatii in care este nevoie de interventii chirurgicale mai complicate la copii.


Medicamente

Obstructia de cai lacrimale impiedica functionarea normala a cailor lacrimale si predispune la infectii. Daca apar semne de infectie ca roseata, edem, sensibilitate in sau in jurul ochiului si secretii galbui, sunt necesare antibioticele .
Unele antibiotice sub forma de solutii (coliruri) si unguente se aplica direct in ochi (antibiotice de uz local, oftalmic) in timp ce altele se administreaza oral (antibiotice sistemice). Antibioticele pot fi folosite in scopul prevenirii infectiei desi nu s-a dovedit inca eficienta lor. Antibioticele folosite in tratarea infectiilor cronice pot fi de ajutor la reducerea stenozarii canalului lacrimal.


Tratament chirurgical

Majoritatea sugarilor nascuti cu obstructie de cai lacrimale nu vor avea nevoie de interventii chirurgicale, iar atunci cand e nevoie, un simplu sondaj al cailor lacrimale e suficient. Sondajul include folosirea unei sonde subtiri, metalice care se introduce prin canalul blocat.
Sondajul este efectuat, de obicei, in cabinetul medical sub anestezie locala (picaturi anestezice) la copii mai mici de un an. Pentru copii mai mari, sondajul se face in ambulatoriu (fara internare in spital) si se poate folosi anestezia generala. Medicul poate evalua mai bine canalul lacrimal daca este folosita anestezia generala. De asemenea, daca este nevoie de o interventie chirurgicala suplimentara, se poate realiza in acelasi interval de timp, prevenind astfel necesitatea unei interventii ulterioare.


Sursa: www.sfatulmedicului.ro
cute_babies_of_mine
Postat: Sunday, September 6, 2009 8:40 AM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 4/4/2006
Postari: 8978
Locatia: Piatra Neamt, Romania
Si Ioana are de cateva zile o secretie galbena in coltul interior al ochiului, si ii dau vitejeste cu ser, dar nu pare sa se retraga...
Ma gandesc si eu la canal lacrimal infundat. E posibil sa se manifeste dupa cateva zile de la nastere? Ca nu a avut in prima saptamana...
Probabil saptamana viitoare vom servi consult la doctor!
ingerash
Postat: Sunday, September 6, 2009 8:44 AM


Nivel: DIAMANT

Intrat: 1/17/2008
Postari: 27681
Locatia: u.k.
Vindecare grabnica printesa.computerlove Lenus asa a patit si Madalina cand era bebelusa.
zaza_
Postat: Sunday, September 6, 2009 10:05 AM


Nivel: Avansat

Intrat: 3/25/2008
Postari: 2187
Locatia: rm.vilcea
La fel am patit si cu Matei, dupa o saptamana, chiar doa dupa ce am nascut. L-am curatat mereu cu ser fiziologic si i-am facut masaj in zona canalului lacrimal, sa se desfunde. S-a rezolvat problema, in cateva saptamani, dar s-a rezolvat. Sanatate multa piciului si mult laptic tie.pupici
Lilly of the valley
Postat: Sunday, September 6, 2009 2:01 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
cute_babies_of_mine wrote:
Si Ioana are de cateva zile o secretie galbena in coltul interior al ochiului, si ii dau vitejeste cu ser, dar nu pare sa se retraga...
Ma gandesc si eu la canal lacrimal infundat. E posibil sa se manifeste dupa cateva zile de la nastere? Ca nu a avut in prima saptamana...
Probabil saptamana viitoare vom servi consult la doctor!


Lenus, Ioana e alaptata? sorry ca nu stiu detalii despre printesa. Daca e alaptata incearca sa-i pui si cate o picatura de lapte matern. La Andrei am crezut si eu ca sunt astfel de probleme, dar a fost doar un microb, pe care l-am combatut cu lapte matern si ser fiziologic.
Andi&Mariuca
Postat: Sunday, September 6, 2009 4:20 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 5089
cute_babies_of_mine wrote:
Si Ioana are de cateva zile o secretie galbena in coltul interior al ochiului, si ii dau vitejeste cu ser, dar nu pare sa se retraga...
Ma gandesc si eu la canal lacrimal infundat. E posibil sa se manifeste dupa cateva zile de la nastere? Ca nu a avut in prima saptamana...
Probabil saptamana viitoare vom servi consult la doctor!


Lenus, incearca sa ii faci un masaj foarte usor cu tampoane sterile si ser fiziologic pe locul afectat, masand astfel incat sa incerci sa drenezi secretia si poate isi da drumul de la sine. multa sanatate!pupici
marivic
Postat: Sunday, September 6, 2009 4:56 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 8/10/2007
Postari: 13441
Locatia: ,....undeva,prin Univers....
Si eu am avut cu Victor la 3 zile dupa nastere,avea puroi mult rau la ochi,ii secreta ochiul cam cat o boaba de porumb de 4-5 ori pe zi,...nimeni nu mi-a spus nimic,...eu eram cu mama moarta,dr.ii era frica sa nu dau in lauzie,nu prea s-a bagat de seama prea mult,i-am dat cu ser fiziologic si unguent oftalmic cu Kanamicina sulfat.I-a trecut in 1saptamana jumate,...
Multa sanatate va doresc.pupici pupici
PS.De la curent se face,...uff
cute_babies_of_mine
Postat: Sunday, September 6, 2009 9:15 PM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 4/4/2006
Postari: 8978
Locatia: Piatra Neamt, Romania
Mariuta, nu e alaptata! Stiam si eu de laptele matern. Eu inca mai sper sa fie curent, ceva, ca trece in cateva zile, nu in cateva luni! O mai sterg cu ser si cel tarziu vineri, cand ma duc sa-i iau avizul lui Tudor pentru gradinita, o duc si pe ea la doctor.
Ana
Postat: Sunday, September 6, 2009 9:29 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 11/9/2008
Postari: 30045
Multa sanatate lui Ioana,printesuca,sa auzim de bine!!!hearts hearts
Lilly of the valley
Postat: Sunday, September 6, 2009 9:38 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
cute_babies_of_mine wrote:
Mariuta, nu e alaptata! Stiam si eu de laptele matern. Eu inca mai sper sa fie curent, ceva, ca trece in cateva zile, nu in cateva luni! O mai sterg cu ser si cel tarziu vineri, cand ma duc sa-i iau avizul lui Tudor pentru gradinita, o duc si pe ea la doctor.Sanatate! Sa auzim vesti bune!pupici pupici pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed