Probleme de legislatie.
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Miri
Scris: Friday, May 25, 2007 9:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
delfinasa wrote:
Oaaa, n-ati scapat nici acum de nebuna? La modul cum actioneaza, se va trezi si peste 2 ani sa va mai plimbe prin tribunal, ca i-a aparut o bubita in locul unde-a fost accidentata si din cauza accidentului i s-a intins pe tot fundul si nu poate sa mearga...aici in America sunt sanse foarte mari sa castigi un asemenea proces stupid, de altfel toti profita la greu de situatiile de genul asta...acum ce mai vrea tampita?


Mihaela, esti grozava!hohot hohot hohot
Mai, dosarul a fost trimis de la ei, din judetul Sibiu, la noi.Asa ca acum despicam firul in patru si aici...
Luni va depune avocata cerere de amanare a audierii sotului meu, apoi vine vacanta...cred ca pot sa ma astept la o alta citatie, si in primavara lui 2008!ras
oana_nicole
Scris: Wednesday, October 1, 2008 11:37 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Cateva dintre propunerile incluse in noul Cod Civil. Sa vedem ce sanse de izbanda vor avea...

Românii vor putea divorta la Primarie, potrivit noului Cod Civil

Casatoria nu va mai fi singura legatura care le ofera sotilor drepturi egale. Si divortul se va simplifica, pentra ca nu va mai fi nevoie, neaparat, de judecatori. Acestea sunt doar câteva dintre prevedederile din proiectul noului Cod Civil.

Conform noilor prevederi, românii vor putea sa se desparta acolo si-au unit destinele, la starea civila. Asta însa doar în conditiile în care ambii parteneri sunt de acord si nu au copii minori.

De asemenea, românii vor putea încheia înaintea casatoriei contracte prenuptiale în care sa stipuleze daca vor sau nu sa îsi împarta averea sau ce obligatii îsi impun unul alutuia.

O alta noutate este reglementarea legala a procrearii unui copil prin înseminarea în vitro.

Daca acest cod va fi votat si de Parlament, atunci parintii îsi vor putea dezmosteni copiii. De asemenea, un copil care înca nu s-a nascut, iar tatal sau a murit, va avea aceleasi drepturi ca cei în viata.

Totodata, noul Cod Civil va duce la unificarea obligatiilor civile si comerciale într-o singura institutie unitara – obligatiile civile. Astfel, vom gasi articole privind contractul de comision, de consignatie, de expeditie, de transport, de agentie într-un singur cod cu prevederile civile.

Schimbarile aduse Codului Civil sunt în numar de 1.500. Acesta a fost trimis Camerei Deputatilor pentru dezbatere.

SURSA
TeosOf
Scris: Wednesday, October 1, 2008 4:36 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Astazi am fost la un notariat sa-i fac o procura sotului meu, sa poata vinde casa pe care am cumparat-o anul trecut, caci eu nu voi mai fi in tara. Notara mi-a spus ca, deocamdata, s-a dat o dispozitie sa nu se mai emita procuri. Am ramas mai mult decat nedumerita...
Nu mai m-am dus si la alt notar, pt ca eram f obosita, facusem o gramada de drumuri, tot pt a rezolva niste probleme cu actele.
Stie cineva ceva? Asa este?
Scuze, daca nu am postat unde trebuie.
Mela
Scris: Wednesday, October 1, 2008 4:55 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 11/19/2006
Mesaje: 13514
Teo,ciudata treaba,poate trebuia sa mai incerci si la alt notar...scratch

eu am nevoie de o apostila pe certificatul lui Mihai,am trimis-o in tara,sa o rezolve mami mea,dar o doamna notar cica nu se poate,trebuie sa merg sau eu sau sa ii trimit o procura.
oare chiar asa sa fie?acum 2 ani am apostilat certificatele mele,al sotului si al fetei,le-am lasat la o tanti notar care s-a ocupat de tot:apostilat la prefectura,tradus,legalizat.iar eu nu inteleg la ce are nevoie de procura,oricum nu maica-mea merge la prefectura cu actul,iar cei de acolo stiu clar ca numele de pe certificat nu corespunde cu numele notarului.
TeosOf
Scris: Thursday, April 30, 2009 11:57 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Ma poate ajuta si pe mine cineva? Urgent!!!

La sotul meu la serviciu, contabila sefa, in urma cu o luna a furat 2500Ron din casierie. A recunoscut ca i-a luat, pt ca nu mai primise salariu. Dar nimeni nu mai primise salariu timp de vreo 3 saptamani, caci au avut conturile blocate. De atunci ea nu a mai dat pe la serviciu. Si-a depus demisia, fara preaviz, si acolo a scris ca a luat acei bani pt ca i se cuveneau.
Bineinteles ca sotul meu a facut plangere la politie, dar asta e alta problema.
Ce-l intereseaza pe el. Vrea sa stie ce articol sa aplice pt a-i inchide cartea de munca.
Va rog, stie cineva?
Kiki
Scris: Thursday, April 30, 2009 1:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Uite ce am gasit pe un site de legislatia muncii legat de furtul unui angajat de la angajator:

Intrebare:


Am angajati care au furat si nu stiu ce documente trebuie sa intocmesc pentru a le incheia Contractul Individual de Munca. Cu ce articol din Codul muncii trebuie sa le inchid carnetele de munca?

Pot fi actionati in judecata imediat sau numai dupa concediere ?

Raspuns:


Raspunderea penala este o raspundere legala, care isi are temeiul in dispozitiile Codului penal (infractiunea de furt, furt calificat, etc.), pe cand raspunderea disciplinara care poate duce in acest caz la incetarea raporturilor de munca in temeiul art. 61 lit. a) din Codul muncii este o raspundere de natura contractuala, avandu-si temeiul in contractul de munca incheiat de parti.

Angajatorul nu poate proceda la desfasurarea anchetarii disciplinare a faptei care prezinta elementele constitutive ale unei infractiuni, daca doreste sa depuna plangere penala in legatura cu fapta respectiva, avand in vedere faptul ca numai faptele stabilite prin sentinta penala definitiva in ceea ce priveste existenta faptei, autorul ei si forma de vinovatie au autoritate de lucru judecat in procedura de aplicare a sanctiunii disciplinare a desfacerii contractului de munca.

In aceste conditii, aveti la dispozitie urmatoarea procedura, insa numai dupa ce dosarul cauzei a fost consultat in prealabil de un avocat sau consilier juridic:

a) Reprezentantul legal al unitatii va face personal sau prin mandatar o plangere in fata unui organ de urmarire penala, in conditiile Codului de procedura penala, in care va descrie fapta care formeaza obiectul plangerii, indicarea faptuitorului (angajatul) si a mijloacelor de proba pe care le detine.

Salariatul fata de care se efectueaza urmarirea penala devine invinuit cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa, iar dupa acest moment devine inculpat.

b) In vederea tragerii la raspundere civila a inculpatului, puteti alatura actiunii penale si o actiune civila in cadrul procesului penal, in conditiile Codului de procedura penala, solicitand repararea pagubei cauzate prin savarsirea infractiunii, fie in natura, fie prin plata unei despagubiri banesti, atunci cand repararea in natura nu este posibila.

Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata, pana la citirea actului de sesizare.

c) Veti suspenda contractul de munca al salariatului impotriva caruia ati formulat plangerea penala, in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

d) Daca se constata din ancheta organului de urmarire penala faptul ca actiunea penala nu poate fi pusa in miscare sau nu poate fi exercitata deoarece fapta nu exista sau s-a stabilit ca fapta nu a fost savarsita de invinuit sau de inculpat, nu veti putea sanctiona disciplinar angajatul pentru fapta respectiva.

In acest caz, salariatul isi va relua activitatea anterioara, si ii veti plati o despagubire egala cu salariul si toate celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului, in temeiul art. 52 alin. (2) din Codul muncii.

e) Daca salariatul este condamnat pentru infractiunea respectiva la o pedeapsa privativa de libertate, contractul sau de munca va inceta de drept in baza art. 56 lit. g) din Codul muncii, la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de condamnare – va trebui sa intocmiti o decizie prin care sa constatati acest lucru.

f) Daca procesul penal inceteaza din motivele prevazute de lege (exemplu - actiunea penala nu poate fi pusa in miscare sau nu poate fi exercitata deoarece fapta nu este prevazuta de legea penala; fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni; faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii; a intervenit amnistia sau prescriptia) veti putea dispune cercetarea disciplinara prealabila a faptei imputate sub aspectul relatiilor de munca, putand dispune sanctionarea disciplinara a angajatului si dupa caz concedierea disciplinara in baza art. 61 lit. a) din Codul muncii.

Sursa
TeosOf
Scris: Thursday, April 30, 2009 1:35 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Multumesc foarte mult Kikipupici I l-am si trimis prin mail. Consiliera lui juridica nu a fost in stare, in mai bine de trei saptamani, sa-i gaseasca rezolvarea.
Kiki
Scris: Thursday, April 30, 2009 1:48 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Cu placere! pupici Cat despre dna consilier juridic, no comment! closedtopic
Andi&Mariuca
Scris: Thursday, April 30, 2009 7:17 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
Teo, daca nu are dovezi clare, in afara declaratiei ei ca a furat banii, eventual martori... nu stiu daca se poate sustine o plangere penala. oricum, sotul tau trebuie sa apeleze la un avocat care stie exact mersul lucrurilor. explicatia propusa de Kikisor este foarte buna insa iti trebuie un cunoscator in toate demersurile astea. suplimentar la plangerea penala, el trebuie sa inceapa si o ancheta disciplinara interna, de aia vorbeam si de martori.

parerea mea este urmatoarea: intrucat angajatii nu si-au mai primit drepturile salariale, conform Codului Muncii, ei au dreptul sa demisioneze fara preaviz. asta este clar stipulat de lege. sa demisioneze plecand cu banii, nu este ok. poate reuseste sa contacteze un avocat sau un jurist care stie legea si sa rezolve problema mai elegant.
danamaria
Scris: Thursday, April 30, 2009 7:37 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/4/2007
Mesaje: 3495
andismom, esti avocat? scuza-mi curiozitatea computerlove pupici
TeosOf
Scris: Thursday, April 30, 2009 7:49 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Toata problema e cam asa: pt ca aveau conturile blocate, sotul meu si-a rugat clientii, ca atunci cand ridica marfa sa vina cu banii cash; la firma, oamenii de la birouri nu au pauza de masa, dar au voie sa plece, o jumatate de ora sa-si cumpere mancare; casiera era plecata dupa mancare; in timpul acela a venit un client si-a ridicat marfa, iar contabila, pt ca lipsea casiera, i-a facut chitanta si a incasat banii; dupa aceea a spus celorlalti ca pleaca sa-si cumpere ceva de mancare si dusa a fost nu a mai venit decat sa-si depuna demisia; pe chitanta pe care a incasat banii e semnatura ei, iar in demisie a scris ca banii aceia i se cuveneau pt ca nu a mai primit salariul; nu era ea singura in situatia aceasta si intre timp problemele s-au rezolvat si toti au primit salariile la zi. Sotul meu le-a spus atunci ca sunt probleme si cine vrea poate sa plece/demisioneze, numai ca doamna contabila si-a depus demisia dupa ce a luat acei bani care nu i se cuveneau. Iar salariul ei nu acopera acea pierdere.
Andi&Mariuca
Scris: Friday, May 1, 2009 6:51 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
danamaria wrote:
andismom, esti avocat? scuza-mi curiozitatea computerlove pupici


nu. dar lucrez in resurse umane si in partea de legislatie a muncii mai stiu si eu cate ceva.
Andi&Mariuca
Scris: Friday, May 1, 2009 6:54 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
TeosOf wrote:
Toata problema e cam asa: pt ca aveau conturile blocate, sotul meu si-a rugat clientii, ca atunci cand ridica marfa sa vina cu banii cash; la firma, oamenii de la birouri nu au pauza de masa, dar au voie sa plece, o jumatate de ora sa-si cumpere mancare; casiera era plecata dupa mancare; in timpul acela a venit un client si-a ridicat marfa, iar contabila, pt ca lipsea casiera, i-a facut chitanta si a incasat banii; dupa aceea a spus celorlalti ca pleaca sa-si cumpere ceva de mancare si dusa a fost nu a mai venit decat sa-si depuna demisia; pe chitanta pe care a incasat banii e semnatura ei, iar in demisie a scris ca banii aceia i se cuveneau pt ca nu a mai primit salariul; nu era ea singura in situatia aceasta si intre timp problemele s-au rezolvat si toti au primit salariile la zi. Sotul meu le-a spus atunci ca sunt probleme si cine vrea poate sa plece/demisioneze, numai ca doamna contabila si-a depus demisia dupa ce a luat acei bani care nu i se cuveneau. Iar salariul ei nu acopera acea pierdere.


dna contabila in acest caz, s-a acuzat singura! daca a recunoscut in demisie treaba asta, atunci cred ca putea fi folosit impotriva ei. nasoala situatie. oare nu s-o fi gandit sc se compromite singura, mai ales profesional? ma gandesc ca daca se ajunge la o condamnare penala a ei, i se poate ridica si dreptul de a profesa... ce prostie, a facut femeia asta!
lori16ro
Scris: Sunday, May 3, 2009 9:33 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/25/2006
Mesaje: 995
imi dau si eu cu parerea, trebuie multa atentie ca in ultima vreme ( mai ales la stat) angajatii dau in judecata angajatorul daca i-a desfacut contractul de munca "necorespunzator dupa parerea lui " si dupa vre o 2 ani sunt repusi in functie, li se platesc daune si salariile din urma.....cunosc cel putin 2 cazuri atit pers fara studii sup (administrator ....la stat care evident a fost prin furind ) si sef cu studii superioare demis ca nu si facea treaba si venea baut si cati or mai fi
TeosOf
Scris: Sunday, May 3, 2009 8:20 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Da Lori, ai dreptate. Si la sotul meu la serviciu, beau muncitorii in sectie si ar vrea sa-i dea afara, dar nu poate. Asta-i Romania!majoreta
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.