Primul ajutor in caz de...

Options Primul ajutor in caz de...
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Anaida
Postat: Tuesday, February 14, 2006 3:49 PM

Nivel: Avansat

Intrat: 2/12/2006
Postari: 1855

Primul ajutor in caz de fracturi

Fracturile pot fi inchise (pielea si tesuturile ce invelesc osul raman nemodificate) sau deschise (pielea si tesuturile sunt ranite).
Fractura poate fi identificata urmarind: aparitia durerii, care se accentueaza la orice miscare a regiunii lovite, imposibilitatea de miscari (atunci cand copilul nu poate face miscari pe care in mod normal le face fara dificultate), deformarea regiunii in care s-a produs fractura sau aparitia unor vanatai profunde la locul traumatizat.
Cea mai buna metoda de acordare a primului ajutor in caz de fractura este imobilizarea. Aceasta consta in mentinerea intr-un repaus perfect a osului fracturat. Imobilizarea de face cu ajutorul atelelor. Acestea pot fi improvizate din scanduri, crengi etc. Aplicarea atelelor nu se face direct pe piele, ci prin intermediul unui material moale, vata, fasa, panza, etc. Fixarea scandurelelor se face cu fese, sfori, fara a strange prea tare.
In cazul fracturilor deschise, pe langa asigurarea imobilizarii, trebuie luate si masuri pentru ingrijirea ranii. Daca exista si o hemoragie, se incearca oprirea ei, apoi se face pansarea, dupa care se executa imobilizarea.

Primul ajutor in cazul ranirilor

Ranile sunt leziuni produse de factori mecanici, termici, chimici. Cele mai des intalnite raniri in cazul accidentelor casnice sunt cele provenite din factori mecanici: taierea, smulgerea, zdrobirea (degetelul puiului prins in usa….).
Se incearca mai intai calmarea durerii, apoi se va proceda la aplicarea unui pansament corect pe rana. Inainte de aplicarea pansamentului, rana trebuie curatata incepand cu stergerea pielii din jur cu un tampon imbibat cu tinctura de iod sau alcool (sau apa oxigenata). Nu incercati sa extrageti corpii straini daca exista, lasati medicul sa faca extractiile! Dupa curatire, se aplica pansamentul steril pentru a proteja rana.

Primul ajutor in caz de hemoragie

Se urmareste comprimarea prin apasare in regiunea de deasupra ranii. Apoi se aplica un garou (un tub subtire de cauciuc, o curelusa sau o sfoara). In momentul aplicarii, tubul se intinde si se desfasoara peste un strat de vata sau tifon pentru a evita o ranire suplimentara. Este important ca garoul sa fie slabit la intervale de 10 minute. Peste ranase pun cateva straturi de tifon, apoi vata si se stange cu o fesa sterila

Primul ajutor in caz de insolatie

Insolatia se poduce datorita expunerii prelungite si fara protectie a capului la radiatiile solare.
Copilul poate acuza dureri de cap, ameteli, fata i se congestioneaza, respiratia devine zgomotoasa, pulsul este slab si rapid, uneori are varsaturi. Trebuie sa i se aplice comprese reci pe cap si piept si sa i se dea lichide reci.

Primul ajutor in caz de arsuri

Arsurile pot fi produse de agenti chimici si de curentul electric.
O prima masura este acea de a administra copilului lichide calde si dulci, caci exista posibilitatea socului hipotermic datorat pierderii de energie. Se indeparteaza copilul din zona de risc (de priza, dupa ce in prealabil a fost scoasa siguranta de la panoul electric, astfel incat sa nu va curentati si dumneavoastra) iar hainutele arse sunt indepartate cu grija. In cazul arsurilor usoare se pot aplica unguente sulfamidate, jecolan sau alcool medicinal. In cazul in care au aparut basicute la locul arsurii, acestea nu se vor sparge. Daca basicutele s-au spart, se aplica un pansament steril cu pulbere de sulfamida. Daca arsura este intinsa (cu un diametru mai mare de 3-4 cm) se aplica un pansament steril si copilul este dus de urgenta la spital

Primul ajutor in caz de stop respirator

Tulburarile respiratorii cu caracter de urgenta apar in situatia blocarii cailor respiratorii cu diverse corpuri straine sau la „inghitirea limbii” (in cazul lesinului datorat diverselor situatii). In aceste cazuri, se incearca eliberarea cailor respiratorii de corpuri straine. Cu mana invelita intr-o batista, se curata gura copilului si se verifica locul in care se afla corpul strain. Se poate aplica o manevra de zvarlile in exterior a acestora prin compresarea brusca a toracelui: cu doua degete, se apasa brusc (si cu multa delicatete!) plexul copilului. In cazul in care corpul strain nu este scos, se poate lovi copilul pe spate ferm (iarasi, atentie mare!) sau poate fi luat in brate, pus pe genunchi cu burtica rezemata de genunchi si capul putin mai jos decat pieptul si se loveste spatele copilului.
In cazul „ingitirii limbii”, primul ajutor consta in culcarea copilului cu fata in sus indoindu-i capul pe spate prin apasarea pe frunte si ridicarea cefei. In felul acesta se realizeaza dezlipirea limbii de fundul gatului. Copilul va fi pus apoi in pozitie de relaxare: spatele rezemat, genunchii indoiti si capul lasat in jos (in piept).
Important este sa ii vorbiti mereu copilului in timpul in care ii acordati primul ajutor. Trebuie sa incercati sa il faceti sa comunice cu dumneavoastra in permanenta si sa il stimulati sa ramana treaz pana la venirea medicului (in cazurile cele mai grave). Este important sa stim ca ,in cazul primului ajutor, trebuie sa retinem urmatorul mesaj: „daca nu stim ca facem bine, macar sa nu facem rau”! In caz de accident este în primul rând necesar sa stim ce trebuie facut : sa dam dovada de calm si stapanire de sine; sa ne orientam asupra naturii accidentului cerand informatii (in masura in care copilul poate vorbi); sa limitam pe cat posibil orice manevra care accentueaza suferinta.
taki
Postat: Saturday, March 11, 2006 4:31 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 2/13/2006
Postari: 13501
Locatia: Printre voi!
Primul ajutor in caz de accidente electrice

Accidentele datorate curentului electric apar in urma trecerii acestuia prin corpul uman sau datorita producerii unui arc electric.

Tesuturile interne ale corpului, umede si sarate, sunt bune conducatoare de electricitate, bariera principala la trecerea curentului venind din partea pielii. Pielea uscata este un bun izolator si prezinta o rezistenta mai mare spre deosebire de pielea umeda.

Consecintele accidentelor electrice pot fi variate:

- sindroame cardio-vasculare (tulburari de ritm cardiac, colaps, soc etc). De exemplu este suficienta o descarcare cu intensitatea de 10 amperi pentru a produce tulburari de ritm cardiac;
- sindroame respiratorii (insuficienta respiratorie, stop respirator, pneumotorax);
- sindroame neurologice (convulsii, paralizii, tulburari de comportament);
- arsuri (la locurile de intrare/iesire ale curentului si la nivelul mucoaselor etc.)
Uneori aceste sindroame specifice actiunii curentului electric asupra organismului uman pot fi însotite si de patologie asociata de obicei traumatica (fracturi, plagi).

Primul ajutor în caz de electrocutare

Conduita de urmat în cazul electrocutarii este dependenta de mai multi factori:

- Vârsta si afectiunile asociate ale persoanei electrocutate; de exemplu, copiii au rezistenta la nivelul tegumentului foarte mica si arsurile sunt mai grave, persoanele în vârsta care au afectiuni cardiace sunt mult mai expuse în cazul unui accident;
- Timpul scurs pâna când persoana a primit asistenta medicala; reanimarea trebuie întreprinsa cât mai rapid posibil (în primele 5 minute);
- Tensiunea si intensitatea curentului electric; un curent de intensitate mare produs de tensiuni înalte poate carboniza tesuturile în locurile unde rezistenta este cea mai mare;
- Gradul de umiditate în mediul inconjurator, acesta fiind un bun conducator de electricitate.
Este obligatoriu ca orice manevra de prim ajutor sa fie precedata de întreruperea sursei de curent, nerespectarea acestei cerinte prezentând risc vital pentru salvator. Când acest lucru este imposibil, victima trebuie îndepartata cu ajutorul unui lemn, având grija sa punem sub propriile picioare un obiect uscat.

Dupa aceea se urmeaza una dintre variante:

- Daca pacientul este constient: se pozitioneaza pe o parte, se înveleste cu o patura sau cu folia termoizolanta din trusa de prim-ajutor, se panseaza steril arsurile cutanate si se imobilizeaza fracturile dupa care se transporta la cea mai apropiata unitate spitaliceasca pentru evaluare si continuarea terapiei;

- Daca pacientul este inconstient si prezinta lipsa respiratiei spontane si a pulsului la carotide se începe resuscitarea cardio-respiratorie: masaj cardiac extern si respiratie gura la gura (5 compresii pe torace alternativ cu 2 respiratii gura la gura), care nu se va întrerupe pâna la sosirea unui echipaj dotat cu echipament corespunzator pentru sustinerea functiilor vitale (ambulanta de reanimare).

- Daca pacientul prezinta respiratie spontana si puls, se pozitioneaza pe o parte sau în pozitia laterala de securitate si se procedeaza ca la punctul 1, adica se supravegheaza tot timpul activitatea respiratorie si cardiaca.

Important de retinut

- In general tensiunile mari produc arsuri iar intensitatile mari produc tulburari cardiace/neurologice;
- Arsurile prin arc electric se trateaza ca cele termice;
- Gravidele electrocutate se transporta obligatoriu la spital pentru evaluare chiar daca nu prezinta vreo tulburare oricare ar fi ea (risc de moarte fetala);
- Arsurile interne urmeaza în general traiectele vasculo-nervoase si nu pot fi evaluate ca si consecinte imediat;
- Trasnetul asociaza întotdeauna electrizare, arsura termica, traumatism sifototraumatism ("arsura" retinei prin intensitate luminoasa foarte mare);
- Este o greseala ca un pacient electrocutat sa fie lasat la locul accidentului sau lasat sa plece la domiciliu fara o evaluare completa intr-o unitate spitaliceasca.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed