Prima nastere poate provoca aparitia unor boli psihice
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Sunday, December 17, 2006 10:17 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Prima nastere poate provoca aparitia unor boli psihice

La studiul desfasurat pe parcursul a 32 de ani au participat 2,3 milioane de danezi, transmite Reuters, citat de Mediafax

Aproximativ una din o mie de mame a fost internata din cauza unor tulburari psihice, precum depresie, schizofrenie sau tulburari bipolare, mai ales în primele trei luni de la nastere. Ele prezentau de patru ori mai multe riscuri decât femeile fara copii sa fie spitalizate din cauza unor boli psihice. Riscul era de sapte ori mai mare pentru cele care devenisera mame de 10 - 19 zile fata de mamele ai caror copii împlinisera vârsta de un an.
În rândul tatilor, doar 0,37 la mie au avut drept consecinta o problema psihica comparativ cu cei care nu aveau deloc copii sau cu cei care aveau copii de vârste mai mari.
"Acest lucru indica faptul ca tulburarile mentale aparute dupa nastere sunt asociate în mod puternic cu procesele fiziologice care au loc în timpul sarcinii si al nasterii si nu cu aspectele psihosociologice ale maternitatii", a spus Trine Munk-Olsen, de la Universitatea din Aarhus, autor al studiului.
Schimbarile drastice la nivel hormonal pe care le sufera o femeie înainte si dupa nastere sunt principala cauza a aparitiei acestor probleme. În plus, programul de alaptare si lipsa de somn contribuie la accentuarea stresului.
Depresia de dupa nastere afecteaza 15% dintre mame si este o problema foarte grava, mai ales daca este vorba despre primul copil.

Sursa
Andi&Mariuca
Scris: Monday, December 18, 2006 7:05 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
bravo Cris pt articol! foarte interesant!
si eu cred ca datorita faptului ca scade f brusc nivelul de progesteron odata cu eliminarea placentei, se declanseaza pe fond psihic niste fenomene care duc la aparitia unor depresii sau chiar a unor boli psihice mai grave.

apropos de chestia asta, citeam acum vreo 2 zile intr-un site american despre depresia post-natala si cauzele ei: chiar acesta furtuna hormonala (starea de bine si de relaxare din timpul sarcinii este data de endorfine care sunt secretate in mai mare masura in corpul gravidei iar dupa nastere apare brusc scaderea nivelului de hormoni).
exista medici americani care inca experimenteaza o metoda f interesanta de prevenire a depresiei post-natale, in stricta legatura cu furtuna hormonala: post-partum, se administreaza mamei timp de 8 zile doze mari de progesteron care se scad pe masura ce trec cele 8 zile, pana la renuntarea la aceasta terapie. desi este numai in faza experimentala, americanii spun care are mari sanse de a deveni un tratament preventiv f bun pt depresia post natala. practic, pentru a nu soca organismul cu scaderea f brusca a progesteronului odata cu eliminarea placentei, se injecteaza progesteron astfel incat sa se scada treptat doza iar organismul sa se "dezobisnuiasca" de nivelul crescut de hormoni...
americanii sunt f optimisti in ceea ce priveste aceasta terapie hormonala pt ca se pare ca la ei incidenta acestei depresii este destul de crescuta.
sousourel
Scris: Monday, December 18, 2006 8:43 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Tocmai ieri am vazut pe undeva, nu mai stiu exact unde, ca ma lasa memoriamos ca din cauza atator tratamente hormonale femeile din SUA sunt mult mai predispuse la a dezvoltarea tumorilor maligne....
Miri
Scris: Monday, December 18, 2006 10:12 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Interesant articol...stiam ca dupa nastere, pot incepe sa se manifeste unele boli grave, cum ar fi schizofrenia, scleroza multipla...
Tripple26
Scris: Monday, April 20, 2015 10:19 AM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/20/2015
Mesaje: 1
La studiu au participat peste 1.000 de femei, unele care au nascut prematur, iar altele la termen. Cercetatorii au prelevat de la participantele la studiu mostre de par pentru a analiza nivelul de mercur si au notat consumul de peste si crustacee.
Ladybug3
Scris: Sunday, April 12, 2020 1:57 AM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 8/1/2015
Mesaje: 7
Depresia postnatala este o manifestare obisnuita. Poate sa afecteze orice femeie care naste, dar mai ales pe cele care au suferit în trecut de depresie. Aproximativ una din opt femei sufera de depresie postnatala, iar multe femei au avut simptome de depresie pe parcursul sarcinii.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.