|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Friptura de iepure inabusita
Timp de preparare: (complexitate ridicata) Ingrediente Pentru 10 kg carne de iepure: 50 g usturoi, 500 g slanina, 100 ml ulei, 400 ml vin rosu, 4 foi de dafin, sare, piper, dupa gust. Mod de preparare Vanatul trebuie lasat citeva zile la fezandat pentru fragezire. In cazul in care vanatuI este tanar, se pune la fezandat numai 2—3 ore. Carnea se curata, se sterge (nu se spala) si se transeaza in bucati, dupa cum urmeaza: pentru friptura — pulpele si muschii spatelui, pentru mincare — pulpele din fata (spete). Pasarile salbatice mari: rata, gisca, cocorul, lisita; se taie in sferturi. Se sareaza vinatul, se pune intr-un vas si se adauga toate componentele (ceapa curatata si taiata inele, teilna curatata, spalata si taiata felii subtiri. Se amesteca toate componentele cu carnea, se acopera si se lasa la marinat 2—3 ore, la loc racoros sau se tine la frigider 2 — 3 zile, in functie de timpul pregatirii. Prin fezandare carnea de vinat devine mai frageda, capata un gust si un miros mai placut. Cand se scoate din bait, se scurge de zeama care s-a format. Carnea pentru friptura se impaneaza cu slanina si cu catei de usturoi. Baitul se strecoara si se adauga in mincare, cu care se fierbe 5 — 6 minute, se condimenteaza cu piper si sare, apoi se pune intr-o cratita cu grasime si adaos de apa. Se acopera si se inabusa pana este bine patrunsa. In timpul inabusirii se amesteca, si se mai adauga vinul, iar spre sfirsit zeama si toate componentele de la macerare, dupa care se mai fierbe 10—15 minute. Cand este gata, se pastreaza in vasul de inabusire pina la servire. Se portioneaza si se aseaza pe un platou incalzit, insotita de diferite garnituri: orez, macaroane, galuste, piure de cartofi etc. Sosul din tava se strecoara si se serveste separat in sosiere. |
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Iepure cu masline
Timp de preparare: (complexitate ridicata) Ingrediente Pentru 10 kg carne de iepure: 500 g ceapa, 500 g morcovi, 500 g telina, 400 ml ulei, 150 g pasta de tomate 500 ml vin rosu, 300 g masline, 50 g usturoi, 2 foi de dafin, 100 g Iamaie, piper boabe, cimbru, sare, preferinta. Mod de preparare Vinatul trebuie lasat citeva zile la fezandat pentru fragezire. In cazul in care vinatuI este tinar, se pune la fezandat numai 2—3 ore. Carnea se curata, se sterge (nu se spala) si se transeaza in bucati, dupa cum urmeaza: pentru friptura — pulpele si muschii spatelui, pentru mincare — pulpele din fata (spete). Pasarile salbatice mari: rata, gisca, cocorul, lisita; se taie in sferturi. Se sareaza vinatul, se pune intr-un vas si se adauga toate componentele (ceapa curatata si taiata inele, telina curatata, spalata si taiata felii subtiri. Se amesteca toate componentele cu carnea, se acopera. si se lasa la marinat 2—3 ore, la loc racoros sau se tine la frigider 2 — 3 zile, in functie de timpul pregatirii. Prin fezandare carnea de vinat devine mai frageda, capata un gust si un miros mai placut. Cind se scoate din bait, se scurge de zeama care s-a format. Carnea pentru friptura se impaneaza cu slanina si cu catei de usturoi. Baitul se strecoara si se adauga in mincare, cu care se fierbe 5 — 6 minute, se condimenteaza cu piper si sare, apoi se pune intr-o cratita cu grasime si adaos de apa. Se acopera si se inabusa pana este bine patrunsa. In timpul inabusirii se amesteca, si se mai adauga vinul, iar spre sfirsit zeama si toate componentele de la macerare, dupa care se mai fierbe 10—15 minute. Se scoate din marinata se zvinta, se portioneaza, se inabusa in uleiul infierbintat pina se rumeneste si se asaza in alt vas cu capac. In uleiul ramas se inabusa ceapa, morcovii, telina taiate in felii subtiri.
Dupa inabusire se adauga foile de dafin, piperul boabe, cimbrul, usturoiul taiat marunt, vinul (stropit) si putina apa pentru a fierbe timp de 30—40 minute. Cind componentele au fiert si s-a format un sos, se strecoara peste carne pasandu-se bine. Carnea (cu sosul respectiv) se mai fierbe pina se patrunde bine. Se adauga maslinele care au fost desarate in apa rece si apoi oparite, feliile de lamiie fara coaja si se mai fierbe 5 — 6 minute. Se serveste calda sau rece. |
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Iepure cu sos alb
Timp de preparare: 1 h15 min (complexitate medie) Ingrediente 1 iepure de casa, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. ceapa. Mod de preparare Iepurele de casa, bine spalat, se taie bucati, se aseaza in cratita, se toarna apa atit cit sa acopere carnea. Cind apa a inceput sa clocoteasca se ia spuma, se sareaza si se adauga morcovi, ceapa si patrunjel, 5-8 boabe de piper(sau o bucatica de ardei iute), foi de dafin (1-2 foi) si se fierbe in clocote mici timp de 40-60 minute. Carnea gata fiarta se scoate din cratita se asaza pe platou si se toarna deasupra un sos alb preparat cu zeama ramasa la fiertul carnii. Ca garnitura se servesc cartofi fierti sau piure de cartofi, orez fiert cu unt. |
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Iepure impanat, la cuptor
Timp de preparare: 2 h (complexitate medie) Ingrediente 1 iepure, usturoi, sunculita afumata, cimbru, sare si piper Mod de preparare Iepurele se impaneaza cu bucati de usturoi si sunculita si se presara cimbru, piper si sare deasupra. Astfel pregatit, se lasa la fezandat 1-2 zile. Se pune in tava, se stopeste cu ulei sau grasime si se baga in cuptorul incins, apoi dupa 15 min se reduce la foc mic cuptorul. Tot timpul prajirii, tava va fi acoperita cu o bucata de hirtie. Cind este aproape gata, se pune 1 pahar cu vin rosu si se mai lasa 15 min. Se serveste cu mamaliguta calda si un pahar de vin bun |
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Gasca salbatica la tava
Timp de preparare: (complexitate ridicata) Ingrediente Gasca, untura, marinata
Marinata: 100 ml otet, 300 ml apa, 20 ml vin rosu, citeva felii de morcovi, ceapa, telina, radacina de patrunjel, foi de dafin, piper boabe, cimbru, usturoi, sare, dupa gust. Mod de preparare Dupa ce a fost vanata, gasca salbatica se curata de pene, se trece prin flacara, apoi se freaca cu malai si se spala doar pe deasupra. Se scot maruntaiele, oprind numai inima si ficatul, restul se arunca. Se taie in sferturi gisca si se pune intr-un vas, pentru marinare. Separat, se pregateste prin fierbere marinata din 100 ml otet diluat cu 300 ml apa si 20 ml vin rosu, citeva felii de morcovi, ceapa, telina, radacina de patrunjel, foi de dafin, piper boabe, cimbru, usturoi, sare, dupa gust. Se fierb intr-un vas acoperit cca 10 minute, apoi se toarna fierbinte peste gisca si se acopera vasul. Daca nu se prepara gisca in aceeasi zi, marinata se raceste si apoi se toarna peste carnea de gisca si se pastreaza la loc racoros cca 2—3 zile, intorcind carnea in timpul macerarii cel putin o data pe zi. Cind se scoate din marinata, carnea se sterge, se pune intr-o tava smaltuita, se unge cu untura, se toarna putina apa si se pune in cuptorul incins. In timpul inabusirii se intorc bucatile de carne pentru o rumenire uniforma. Daca este mai tare, carnea se stropeste din cind in cind cu zeama ramasa de la marinare si se continua frigerea (inabusita), pina este gata, (cca 2 — 3 ore, cind gisca este batrina). Cind este gata, se scot bucatile si se asaza in vasul de servire, strecurind (prin pasare) sosul peste carne. Se serveste cu diferite garnituri (cartofi prajiti, piure de cartofi, galuste, varza calita etc). Gisca salbatica se poate pregati si cu masline sau ciuperci. |
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Fetele, ma poate ajuta cineva cu retete pentru carne de cerb? Mi-a fost sotul la vanatoare, toata carnea a fost transata de macelari profesionisti, o parte a fost afumata si alta tocata, am si fleici si roast. De regula fac drob, chiftele sau paste cu carnea tocata, iar fleicile friptura. As vrea insa sa incerc si altceva(gandindu-ma la Craciun), as aprecia nespus ajutorul vostru, mai ales daca sunt retete incercate deja. Orice idee, sugestie sau reteta este binevenita.
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Al meu sot mi-a adus iar juma' de caprioara, cerb ce-o fi aia Ce ma fac eu iar cu atata amar de carne, nu ma duce capul acum la nik Aveti ceva retete? |
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Nu-l mai lasa la vanat . |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Daa, ar merge reteta asta daca ar fi el vanatorul/killeru', iar eu as deveni cea mai cea gospodina Ma duc sa colind prin alte locuri cu retete mai pricepute, pt cerb nu pt vanator |
|
|