preaviz
Subiectul anterior · Subiectul urmator
anda1973
Scris: Tuesday, October 6, 2009 12:17 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
maine ,sara implineste 2 ani ,,,ar fi trebuit a fie prima zi de munca dar ,,asa cum se intampla in mare parte din cazuri, mama intorasa
din cic ,,nu mai are loc.
deci mi-au transmis ca intru de maine,7 oct in preaviz...dar contabila nu stia ca ei trebuie sa ma plateascaguns cat sunt in preaviz
si ca nu trebuie sa ma duc la servici in acest timp ,,,,dar eu nu vreau si nu pot sta fara bani o luna pana se termina preavizul sa pot intra in somaj care si asa vine mai tarziu,,,cine poate sa ma lumineze?
cristinaflorina
Scris: Tuesday, October 6, 2009 12:28 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/12/2008
Mesaje: 1309
Eu din cite stiu sunt obligati sa te primeasca inapoi cel putin la mine la firma asa e.Laine s-au facut rstructurari de posturi exact cind eram eu gravida in 2 luni si am scapat de dat afar si mi-au spus ca ma primesc si inapoi, indiferent de situatie, ori pe acelasi post ori imi cauta un alt post in aceesi firma.
Cris-DL
Scris: Tuesday, October 6, 2009 12:35 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 10/4/2006
Mesaje: 6849
Daca se fac concedieri colective... ai primit preaviz de desfiintare post, banuiesc -20 zile lucratoare de la data comunicarii deciziei de concediere.
Ai dreptul sa absentezi patru ore pe zi de la programul de lucru, conf. CCMUNN, pentru a cauta un alt loc de munca si primesti remuneratia pentru program complet de lucru.
Lilly of the valley
Scris: Tuesday, October 6, 2009 5:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
Sunt obligati sa te plateasca salariul integral (mai putin sporurile) pe intreaga perioada a preavizului. In tot acest timp, poti absenta 4 ore din programul de lucru.
Daca firma e in lichidare, te poate concedia invocand dificultatile economice.
anda1973
Scris: Tuesday, October 6, 2009 8:55 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
albinita albinita da dragele mele,problema este ca nu vor sa prestez nici o ora in timpul preavizului pe care mi-au spus ca-l primesc maine,si-n acest caz,,,trebuie sa ma plateasca?eu nu am nicio o problema sa nu ma duc 20 zile la servici

Lilly of the valley
Scris: Tuesday, October 6, 2009 9:25 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
sunt obligati sa te plateasca, chiar daca mergi sa tai frunze la caini sau stai acasa.
Andi&Mariuca
Scris: Tuesday, October 6, 2009 9:26 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
Andra, am rugamintea la tine sa nu mai deschizi topicuri similare pentru ca ai deja alte trei topicuri unde se discuta despre problema ta. pe cel similar de pe aceasta sectiune l-am inchis deja si te rog sa continui discutia legata de problemele tale numai pe acesta. este greu de urmarit in doua sectiuni diferite, pe 4 topicuri!sorry

sfaturi ti-au dat fetele foarte corect si la obiect.

voi interveni si eu si sper sa te lamurim:
1. preavizul in cazul concedierii este de 20 de zile lucratoare
2. angajatul are dreptul sa se prezinte la serviciu numai 4 ore in preavizul acesta iar in celelalte 4 ore are dreptul sa isi caute de lucru iar angajatorul este obligat sa respecte aceste prevederi legislative
3. preavizul este platit, de altfel angajatul se bucura de toate drepturile ce decurg din calitatea sa de angajat, in perioada de preaviz

daca angajatorul nu doreste sa mergi cele 4 ore la serviciu, atunci nu te duce. dar...asigura-te ca nu te "trage" pe sfoara si anume ca nu te pune nemotivata pentru ca nu te-ai prezentat la lucru si apoi sa iti desfaca disciplinar contractul de munca, ca sa scape mai repede de tine. desi...la cat de priceputa pare a fi contabila respectiva, ma indoiesc ca se gandeste pana acolo...sorry cred ca trebuie sa ai incredere in angajator ca sa nu te duci si sa fie ok. in mod normal angajatorul este obligat sa te primeasca. fa plangere la ITM daca ceva ti se pare ciudat. ei sunt singurii care te pot proteja.
anda1973
Scris: Wednesday, October 7, 2009 7:45 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
thankyou sorry1 SCUZE ,,,ASA-I AM DESCHIS DIN ZAPACEALA MAI MULTE TOPICURI,,,ASA-I NU PREA SE PRICEPE CONTABILA,SINCER EU I-AM SPUS CAM CE TREBUIE SA FACA SI ASTA PT CA M-AM INTERESAT SI VOI M-ATI LAMURIT
VA MULTUMESC DIN SUFLET!
Cris-DL
Scris: Wednesday, October 7, 2009 8:00 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 10/4/2006
Mesaje: 6849
Pt. a evita eventuale neplaceri si pt. linistea ta... cere sa se specifice in preaviz ca nu este obligatorie prezenta ta la serviciu. Oricum ei trebuie sa specifice in preaviz si obligatiile tale ca angajat, pe perioada preavizului.

Iti dau exemplu preavizul nostru :


"PREAVIZ

Catre d-nul (d-na) ………………………………………
Functia/meseria …………………………………………

Ca urmare a reorganizarii societatii, conducerea executiva a .............................. a hotarat desfiintarea postului dumneavoastra, conform art. 65 alin. 1 din Codul Muncii, si acordarea unui preaviz de 20 zile lucratoare conform Cap. ..... art. ....... din CCM la nivel de societate si art. 74 alin 2 din CCMUNN pe anii 2007-2010, incepând cu data de ................ si pâna la data de .............. inclusiv.

Precizam ca aveti obligatia ca in perioada preavizului sa va prezentati la serviciu ......... ore/zi, daca optati pentru a nu va prezenta la serviciu in perioada preavizului, veti fi concediat disciplinar pentru absente nemotivate.

Director general,
Am luat la cunostinta,"
anda1973
Scris: Wednesday, October 7, 2009 8:35 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
floare2 multumesc
anda1973
Scris: Wednesday, October 7, 2009 10:44 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
ceee banghead banghead revin,,,stiu ca v-am naucit ,,mi-au dat preavizul si nu au specificat daca nu trebuie sa ma prezint la servici 20 zile,,,am rugat contabila sa specifice asta ,dar mi-a spus ca nu-i primeste la camera de munca asanervi drept pt care m-am dus la itm c preavizul si umil cu vb putine am expus problema mea
stupoare! functionara uitandu-se in calculator,vizibil iritata,ca cu sa-mi desfaca contractul de munca daca eu am fost in cic?zic doamna in perioada de preaviz,in locul meu este o ruda de a lor si evident nu ma vor acolo...mai ales ca respectiva este in cic pana pe 27 nov...departe de mine frustrari si alte alea ...pur si simplu vreau sa-mi continui viata ,,,intrand in evidente la somaj ,,,poate imi voi gasi un alt loc de munca,,,romanul e cam sarac in privinta locurilor ,,,ma rog,,,dupa 30 min ma suna contabila care-mi spune ca s-a revocat si legea de ieri si pana azi s-a schimbat si ca pot intra direct in somaj ceee
ce sa mai inteleg?
Andi&Mariuca
Scris: Wednesday, October 7, 2009 9:20 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
am un singur sfat pentru tine:

du-te maine din nou la ITM si fa o plangere la registratura, in scris. povesteste tot ce ti-au facut si ei te vor indruma mai departe. contabila aia a lor este pe langa subiect total si nici nu stie sa minta!
anda1973
Scris: Wednesday, October 14, 2009 6:24 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
bis revin dragele mele,,,cu ideea ca ori eu am un coeficient de inteligenta scazut,ceee ,ori lumea in care traim este mult prea complicata.
deci :mi-au dat preaviz,,,,ok,dar deja de pe 7oct am cartea inchisa cu art 65(1)si sa-mi fac actele pt dosarul ,,,de somaj,,,si ca pot timp de o luna ,,,somajul nu-mi va veni sigur luna viitoare ,eu raman fara un minim venit ,,in nov?
ps .nu le-am facut reclamatie ,,,asta e am spus ca trebui sa merg mai departe si sa-mi caut un alt loc de munca,,,ceea ce e mai greu in momentele astea dar...
bye
fdianamaria
Scris: Thursday, May 13, 2010 4:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/17/2006
Mesaje: 4933
Pentru ca tot suntem la tema PREAVIZ, am si eu cateva nelamuriri (desi am impresia ca am mai citit despre asta undeva, mai demult, dar nu gasesc exact)
O persoana e inca in CIC. Doareste sa reia activitatea dar sa-si depuna demisia pentru a-si schimba jobul.
1. perioada de preaviz e obligatorie de 15 zile calendaristice sau e la latitudinea angajatorului? in aceasta perioada se pot lucra doar 6 ore/zi si se primeste salarul normal cu tot cu bonuri, bonusuri etc?
2. in perioada de preaviz se poate lua concediu (de orice tip)?

si daca tot am expus datele problemei,

3. exista o perioada maxima de timp in care vechiul angajator e obligat sa-ti dea inapoi cartea de munca ? e stipulat undeva?
4. reangajandu-te in alt loc de munca, dar neimplinindu-se inca cei 2 ani ai copilului, se primesc in continuare cei 200 lei in plus si angajatorul nou trebuie sa accepte prezenta ta 6 ore, adica cu program redus, nu??

Mersi mult
Sper ca nu v-am incurcat
PS Dati-mi si mie numarul ultimei legi aparute despre asta sa stiu pe ce ma bazez si sa pot s-o citesc in caz de nevoie
Lilly of the valley
Scris: Thursday, May 13, 2010 5:19 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
Dia, Art79-(4) din Codul muncii spune: "Termenul de preaviz este cel convenit de parti în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut în contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere."

Din cate stiu eu, in cazul demisiei nu se aplica programul de lucru redus.
In perioada de preaviz iti poti lua concediu medical, dar prelungesti durata preavizului, in cazul concediului medical, contractul de munca fiind suspendat, sau ceva de genul.

Nu stiu nimic despre perioada de inapoiere a cartii de munca - de regula in max 30 zile (lucratoare sau calendaristice?), eu am primit-o mai tarziu deoarece contractul meu de munca era inregistrat la CLuj, unde era inregistrata firma- mama.

Citeste codul muncii, Legea 19/2000 si legile sau Normele metodologice care reglementeaza CIC.

Mult succes!angel pupici


A ... mai exista si posibilitatea "demisiei la zi" sau prin acordul partilor, caz in care nu se aplica nicio perioada de preaviz.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.