Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Cine isi mai aminteste Sarbatorile de odinioara, cand casa mirosea a coptura si a rom Din toate astea cel mai dor imi e de prajitua fagure (vafe sau gouffre), nuci si ciupercute cu palarioara de ciocolata. Mie una imi e tare dor, dar nu mai gasesc formele pt. copt, cele care se coc pe flacara aragazului. Stiti cumva de unde as putea sa le cumpar? |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/9/2010 Mesaje: 3457
| Lilly,asa e ! Si mie mi-e dor de gustul unor prajituri din copilarie,dar din pacate mama mea nu-si mai aminteste multe retete.
La Vaslui inca se mai gasesc forme de prajituri. Eu mi-am cumparat forme de nuci si faguri din piata ,in urma cu cativa ani,dar mesterul de la care le-am cumparat il vad mai tot timpul la piata cu forme de vanzare.Pretul uneia era, inainte de craciun, de 35 ron.
|
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 10/17/2009 Mesaje: 8601
| Se mai gasesc forme inca prin piata.Am si retetele de nuci si de faguri....Daca vreti,postez. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 11/20/2009 Mesaje: 7636
| eu am vazut si aici la noi forme e nuci ,mirela fii draguta si pune retetele ca stiu ca ale tale sunt bune .Si eu asi mai vrea daca are cineva reteta de malai dulce (asa se zicea la noi) stiu ca se punea untura ,lapte acru,faina de malai,gris,sare,zahar,bicarbonat ,dar nu stiu cantitatile |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/26/2010 Mesaje: 1515
| Mai faceam si niste piersici din doua bucati colorate diferit pe care apoi le uneam ,daca mai are cineva reteta rog frumos sa o puna |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 10/17/2009 Mesaje: 8601
| Nuci Aluatul 500 g untura 4 oua 4 linguri de zahar 1,5 lingurite amoniac esente,razatura de lamaie si porocala dupa pofta fiecareia 1 borcan de iaurt faina cat cuprinde. Se face un aluat potrivit de tare care se lasa la frigider cam o ora,apoi se fac bilute si se coc in forma speciala.
Crema 1 cana de zahar,1 plic de zahar vanilat,3 oua,1 cana lapte,1/2 lingura faina,2 linguri cacao se fierb pe foc pana se ingroasa bine.Dupa ce s-a racit bine se amesteca cu un pachet de margarina sau unt(dupa preferinta) batuta spuma.Eu adaug de regula untul in crema si nu invers ca sa evit sa se taie.La final se adauga esente dupa placere. Crema poate fi si de la plic daca nu aveti chef sa o faceti pe cea din reteta.
Faguri Aluatul 250 g zahar 250 g ulei 3 oua 1 lingurita amoniac esente faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit.
Crema 10 linguri de zahar,3 linguri apa,1 lingura cacao,5 linguri de faina Se fierb pe foc.Dupa ce s-a racit se amesteca cu un pachet de unt sau margarina (batut spuma).
Sa aveti pofta. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/9/2010 Mesaje: 3457
| flori1972 wrote:eu am vazut si aici la noi forme e nuci ,mirela fii draguta si pune retetele ca stiu ca ale tale sunt bune .Si eu asi mai vrea daca are cineva reteta de malai dulce (asa se zicea la noi) stiu ca se punea untura ,lapte acru,faina de malai,gris,sare,zahar,bicarbonat ,dar nu stiu cantitatile
Am fost azi la soacra-mea si am intrebat-o de reteta de malai dulce
Malai dulce
1/2 kg.malai normal ,nu grisat,cernut prin sita mai deasa; 1/2 cana faina grau 3/4 l lapte 2-3 linguri zahar 1/2 pachet unt(sau 200g smantana grasa) drojdie cat o nuca. 3 oua Din drojdie,faina de grau si putin lapte se face o maia care se lasa la crescut. Laptele se pune la fiert cu zaharul si putina sare. Cand incepe sa fiarba se adauga malaiul si se amesteca rapid timp de 3-5 min. sa nu faca cocoloase dupa care se lasa la racit.Cand este inca caldut se adauga untul, maiaua si ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare si se lasa 1/2h la dospit la loc cald,dupa care se pune in tava unsa cu unt si presarata cu faina intr-un strat de cel mult 3-4 cm grosime .
Mi-a mai dat o reteta de malai traditionala dar pe care nu a mai facut-o de fffmult timp,de cand era copila. E mai complicata si nu stiu daca reuseste .
1/2 kg malai 1 cana faina alba 1/2l zer 1/2 l lapte prins 200ml smantana groasa 3 oua
Se pune zerul cu zaharul la foc si cand da in fiert se pune malaiul si se amesteca sa nu faca cocoloase,se lasa la racorit si cand e inca cald se adauga laptele prins si se lasa la loc cald pana dimineata, la fermentat ,cand se amesteca cu smantana ,faina alba si ouale unul cate unul.Se pune in tava unsa si pudrata cu faina in strat nu prea gros si se da la foc potrivit pana prinde o crusta roz-portocalie.Repet inca o data ca nu sunt sigura de reusita acestei retete. |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 10/22/2009 Mesaje: 718
| eu am alta reteta de faguri; la un ou se pun 2 linguri zahar,2 linguri ulei,1 lingurita amoniac si faina pana curge coca dupa lingura. crema:nuca macinata ,cacao,zahar,margarina si putin lapte cat sa se ude nuca .la urma se pune rom .se fierb pe foc mic.
piersici: 1 pachet margarina,3 oua,200g zahar,1 lingurita amoniac,esente ,faina cat cuprinde. se framanta toate ingredientele pana se face un aluat nu prea gros din care se fac bile cat o nuca ,se pun in tava si se coc.cat sunt calde se scot miezul(e cam migalos) crema:gem de piersici,nuca, pentru decor:zahar tos,colorant alimentar galben si rosu. gemul se amesteca cu nuca macinata,umpli bilutele scobite,se unesc 2 cate 2 apoi se dau prin colorant si prin zahar.
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/26/2010 Mesaje: 1515
| Yaya,multumesc |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 10/22/2009 Mesaje: 718
| cu placere |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 11/20/2009 Mesaje: 7636
| katrina ,multumesc din suflet ,(a doua reteta e )te chem la o bucata cind fac |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Nu stiu daca am postat bine la "Forme de prajituri", asa ca pun poza cu nuci si aici...
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/22/2010 Mesaje: 3091
| Miki,tu esti in pofte?Sau ti ai pus gand rau pe noi caci pe mine una ma omori cu atatea idei de prajituri .Stii ce mai faceam pe timpuri ?!Ciupercute dupa reteta pandisapanului.Si ce forma grea avea mama de ti rupea mainile.Nu ti mai trebuia sala... |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 10/14/2009 Mesaje: 5442
| Eu am o altfel de reteta de faguri,dar va garantez ca sunt excelente. -6 oua -12 linguri de zahar -9 linguri de ulei -14 linguri de faina -sare,esenta Se bate cu mixerul ,adaugandu-se ingredientele in ordinea scrisa. |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 11/4/2009 Mesaje: 979
| pe langa nuci si ciupercute si malaiul facut de bunica, mie imi este dor de dobos tort, de banala alba ca zapada si la tara se mai facea placinta cu julfa...nu stiu daca stie multa lume de asta. |
|
|