Prajiturile copilariei
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Lilly of the valley
Scris: Tuesday, January 11, 2011 2:35 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
Cine isi mai aminteste Sarbatorile de odinioara, cand casa mirosea a coptura si a romessen Din toate astea cel mai dor imi e de prajitua fagure (vafe sau gouffre), nuci si ciupercute cu palarioara de ciocolata.
Mie una imi e tare dor, dar nu mai gasesc formele pt. copt, cele care se coc pe flacara aragazului. Stiti cumva de unde as putea sa le cumpar?
Katrina
Scris: Tuesday, January 11, 2011 3:34 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/9/2010
Mesaje: 3457
Lilly,asa e ! Si mie mi-e dor de gustul unor prajituri din copilarie,dar din pacate mama mea nu-si mai aminteste multe retete.

La Vaslui inca se mai gasesc forme de prajituri.
Eu mi-am cumparat forme de nuci si faguri din piata ,in urma cu cativa ani,dar mesterul de la care le-am cumparat il vad mai tot timpul la piata cu forme de vanzare.Pretul uneia era, inainte de craciun, de 35 ron.


mirela74chris
Scris: Tuesday, January 11, 2011 3:45 PM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 10/17/2009
Mesaje: 8601
Se mai gasesc forme inca prin piata.Am si retetele de nuci si de faguri....Daca vreti,postez.pupici
flori1972
Scris: Tuesday, January 11, 2011 4:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 11/20/2009
Mesaje: 7636
eu am vazut si aici la noi forme e nuci ,mirela fii draguta si pune retetele ca stiu ca ale tale sunt bune .Si eu asi mai vrea daca are cineva reteta de malai dulce (asa se zicea la noi) stiu ca se punea untura ,lapte acru,faina de malai,gris,sare,zahar,bicarbonat ,dar nu stiu cantitatile sic
cry2000
Scris: Tuesday, January 11, 2011 4:16 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/26/2010
Mesaje: 1515
Mai faceam si niste piersici din doua bucati colorate diferit pe care apoi le uneam ,daca mai are cineva reteta rog frumos sa o puna pupici
mirela74chris
Scris: Tuesday, January 11, 2011 4:56 PM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 10/17/2009
Mesaje: 8601
Nuci
Aluatul
500 g untura
4 oua
4 linguri de zahar
1,5 lingurite amoniac
esente,razatura de lamaie si porocala dupa pofta fiecareia
1 borcan de iaurt
faina cat cuprinde.
Se face un aluat potrivit de tare care se lasa la frigider cam o ora,apoi se fac bilute si se coc in forma speciala.

Crema
1 cana de zahar,1 plic de zahar vanilat,3 oua,1 cana lapte,1/2 lingura faina,2 linguri cacao se fierb pe foc pana se ingroasa bine.Dupa ce s-a racit bine se amesteca cu un pachet de margarina sau unt(dupa preferinta) batuta spuma.Eu adaug de regula untul in crema si nu invers ca sa evit sa se taie.La final se adauga esente dupa placere.
Crema poate fi si de la plic daca nu aveti chef sa o faceti pe cea din reteta.


Faguri
Aluatul
250 g zahar
250 g ulei
3 oua
1 lingurita amoniac
esente
faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit.

Crema
10 linguri de zahar,3 linguri apa,1 lingura cacao,5 linguri de faina Se fierb pe foc.Dupa ce s-a racit se amesteca cu un pachet de unt sau margarina (batut spuma).


Sa aveti pofta.
Katrina
Scris: Friday, January 14, 2011 8:46 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/9/2010
Mesaje: 3457
flori1972 wrote:
eu am vazut si aici la noi forme e nuci ,mirela fii draguta si pune retetele ca stiu ca ale tale sunt bune .Si eu asi mai vrea daca are cineva reteta de malai dulce (asa se zicea la noi) stiu ca se punea untura ,lapte acru,faina de malai,gris,sare,zahar,bicarbonat ,dar nu stiu cantitatile sic



Am fost azi la soacra-mea si am intrebat-o de reteta de malai dulce

Malai dulce

1/2 kg.malai normal ,nu grisat,cernut prin sita mai deasa;
1/2 cana faina grau
3/4 l lapte
2-3 linguri zahar
1/2 pachet unt(sau 200g smantana grasa)
drojdie cat o nuca.
3 oua
Din drojdie,faina de grau si putin lapte se face o maia care se lasa la crescut.
Laptele se pune la fiert cu zaharul si putina sare. Cand incepe sa fiarba se adauga malaiul si se amesteca rapid timp de 3-5 min. sa nu faca cocoloase dupa care se lasa la racit.Cand este inca caldut se adauga untul, maiaua si ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare si se lasa 1/2h la dospit la loc cald,dupa care se pune in tava unsa cu unt si presarata cu faina intr-un strat de cel mult 3-4 cm grosime .


Mi-a mai dat o reteta de malai traditionala dar pe care nu a mai facut-o de fffmult timp,de cand era copila.
E mai complicata si nu stiu daca reuseste .

1/2 kg malai
1 cana faina alba
1/2l zer
1/2 l lapte prins
200ml smantana groasa
3 oua

Se pune zerul cu zaharul la foc si cand da in fiert se pune malaiul si se amesteca sa nu faca cocoloase,se lasa la racorit si cand e inca cald se adauga laptele prins si se lasa la loc cald pana dimineata, la fermentat ,cand se amesteca cu smantana ,faina alba si ouale unul cate unul.Se pune in tava unsa si pudrata cu faina in strat nu prea gros si se da la foc potrivit pana prinde o crusta roz-portocalie.Repet inca o data ca nu sunt sigura de reusita acestei retete.
yaya
Scris: Saturday, January 15, 2011 7:07 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 10/22/2009
Mesaje: 718
eu am alta reteta de faguri;
la un ou se pun 2 linguri zahar,2 linguri ulei,1 lingurita amoniac si faina pana curge coca dupa lingura.
crema:nuca macinata ,cacao,zahar,margarina si putin lapte cat sa se ude nuca .la urma se pune rom .se fierb pe foc mic.


piersici:
1 pachet margarina,3 oua,200g zahar,1 lingurita amoniac,esente ,faina cat cuprinde.
se framanta toate ingredientele pana se face un aluat nu prea gros din care se fac bile cat o nuca ,se pun in tava si se coc.cat sunt calde se scot miezul(e cam migalos)
crema:gem de piersici,nuca,
pentru decor:zahar tos,colorant alimentar galben si rosu.
gemul se amesteca cu nuca macinata,umpli bilutele scobite,se unesc 2 cate 2 apoi se dau prin colorant si prin zahar.
cry2000
Scris: Sunday, January 16, 2011 10:54 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/26/2010
Mesaje: 1515
Yaya,multumesc pupici
yaya
Scris: Sunday, January 16, 2011 10:05 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 10/22/2009
Mesaje: 718
cu placerepupici
flori1972
Scris: Sunday, January 16, 2011 11:07 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 11/20/2009
Mesaje: 7636
katrina ,multumesc din suflet ,(a doua reteta e yes yes )te chem la o bucata cind fac hainoroc computerlove
mikaela
Scris: Thursday, October 20, 2011 9:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Nu stiu daca am postat bine la "Forme de prajituri", asa ca pun poza cu nuci si aici...
giulia_mamik
Scris: Thursday, October 20, 2011 9:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/22/2010
Mesaje: 3091
Miki,tu esti in pofte?Sau ti ai pus gand rau pe noiscratch caci pe mine una ma omori cu atatea idei de prajituriessen hainoroc alcool .Stii ce mai faceam pe timpuri ?!Ciupercute dupa reteta pandisapanului.Si ce forma grea avea mama de ti rupea mainile.Nu ti mai trebuia sala...hohot hohot
mariana71
Scris: Sunday, April 1, 2012 10:26 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 10/14/2009
Mesaje: 5442
Eu am o altfel de reteta de faguri,dar va garantez ca sunt excelente.
-6 oua
-12 linguri de zahar
-9 linguri de ulei
-14 linguri de faina
-sare,esenta
Se bate cu mixerul ,adaugandu-se ingredientele in ordinea scrisa.
PrincessLilou
Scris: Friday, May 11, 2012 12:19 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 11/4/2009
Mesaje: 979
pe langa nuci si ciupercute si malaiul facut de bunica, mie imi este dor de dobos tort, de banala alba ca zapada si la tara se mai facea placinta cu julfa...nu stiu daca stie multa lume de asta.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.