Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| 15 M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamt; Sf. Mc. Marturisitori Gurie, Samona si Aviv (Începutul Postului Craciunului)
Ce pareri aveti ? Pro , contra ? Tine cineva post ? Daca da , astept sugestii de meniu !!!!
Asa e traditia, nu ? Ce reprezinta pentru voi postul Craciunului ? |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| As tine post pentru sanatate, face bine la organism o dezintoxicare ,nu neaparat din motive religioase.Sa vedem daca reusesc ...nu prea cred.In familia mea nu s-au tinut posturi si nu sunt obisnuita cu ele .Doar daca ma autoeduc acum la batranete |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2007 Mesaje: 7309
| mihaela75 wrote:Sa vedem daca reusesc ...nu prea cred.
Cred ca noi(si tu, si eu, si mamicile care alapteaza)nu ar trebui sa tinem post, deoarece trebuie sa mancam de toate(nu in orice cantitate)ptr a fi laptele cat mai hranitor ptr bb!!!!!!
Stiu ca e bine ptr dezintoxicare, dar asta o poti face oricand, nu doar in posturile religioase!!!!!
Nu sunt contra, dar nici nu ma agit prea tare pe aceasta tema; importanta e credinta proprie in Dumnezeu, caci nu degeaba se spune: "sa faci ce zice popa si nu ce face el!!!!!"
Sper ca nu te-am suparat si sa nu mi-o luati in nume de rau!!!! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Bine zici, am uitat de alaptat |
|
Inregistrat: 6/20/2007 Mesaje: 7309
| mihaela75 wrote:Bine zici, am uitat de alaptat
|
|
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| In fiecare post imi doresc mai mult decat un post de hrana, imi doresc si un post al inimii, al sufletului, un moment de pregatire fizica si spirituala pentru momentul important care urmeaza, Nasterea Domnului.
Se poate tine in fiecare saptamana in zilele de luni-miercuri-vineri, sau complet, exceptie facand cei bolnavi, copiii, batranii, femeile insarcinate, lauze, cei care calatoresc etc. In traditia greco-catolica postul alimentar se refera (dupa Conciliul Vatican II)la alimente din carne, grasime animala, etc, fiind admise oul, lactatele. |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului ne da putinta curatirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. Dupa cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugaciune, asa se cuvine sa astepte crestinii si sa întâmpine prin ajunare pe 'Cuvântul lui Dumnezeu' nascut din Fecioara Maria.
Acest post tine 40 de zile: de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie, lasam sec în seara sfântului Filip, la 14 Noiembrie. Daca aceasta zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie.
Postim de carne , oua si brânza. Lunea, Miercurea si Vinerea mâncam bucate fara unsoare (ulei) si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,pâna la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.
Daca în zilele de Luni, Miercuri si Vineri praznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagra (+), mâncam untdelemn si bem vin; iar de va cadea hramul bisericii sau sarbatoare însemnata în calendar cu cruce rosie (+), atunci dezlegam si la peste. Martea si joia mâncam peste, untdelemn si bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sarbatori cu rosu.
În ziua de Ajun se manânca tocmai seara si anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina, caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Nasterea lui Hristos. La Craciun, în orice zi ar cadea mâncam de dulce.
MÂNCAM UNTDELEMN SI DEZLEGAM LA VIN la 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - caci în aceste zile se praznuiesc sfinti mai însemnati.
MÂNCAM PESTE : Intrarea în Biserica a Maicii Domnului - 21 noiembrie chiar daca aceasta sarbatoare ar cadea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mâncam peste în Lunile, Miercurile si Vinerile acestui post, daca în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra.
În sfârsit dezlegam la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau Joia se întâmpla hramul bisericii.
sursa: Credo.ro
|
|
Inregistrat: 2/15/2006 Mesaje: 6678
| Ce sa spun...depinde de ce simte fiecare. Conteaza foarte mult sa tii post pentru tine, pentru felul in care te simti si nu pentru ca asa trebuie sa fie. Eu tin post prima si ultima saptamana si apoi toate miercurile si vinerile...si asta pentru ca dupa impartasanie plec mult mai usoara la drum... Ca retete...sunt foarte multe...mi se par mult mai multe decat cele "de dulce"...depinde de imaginatia fiecareia...acum am in casa o fasole nemaipomenita cu muraturi puse de mine...ma gandesc la o varza si la un orez cu legume... |
|
|